Miep-miep en Houba-hop, stripfiguren gedijen goed in attractieparken

Mickey Mouse en de Marsupilami, Road Runner en Lucky Luke, stripfiguren voelen zich thuis in pretparken.

Stripfiguren en attractieparken vormen al ruim zeventig jaar een gelukkige combinatie. Ook in het samenbrengen van die twee werelden was Walt Disney een visionair. Hij kreeg het lumineuze idee om rond zijn populaire stripmuis een park te creëren. Al in 1948 – twintig jaar na de geboorte van de muis die hem wereldberoemd maakte – noteerde Walt in een memo zijn ideeën voor een Mickey Mouse Park. Zijn themapark moest komen op een braakliggende lap grond tegenover de Disney Studio in Burbank. Het zou een groen, kindvriendelijk park worden dat helemaal draaide rondom Mickey en zijn vriendjes.

Stripfiguren in de hoofdrol

In de jaren daarna werden de plannen van Walt Disney voor een themapark waarin zijn eigen stripfiguren de hoofdrol spelen steeds groter. Hij kon zijn ideeën niet allemaal verwezenlijken op het relatief kleine perceeltje aan de overkant van zijn filmstudio in Californië. Daarom zocht hij een nieuw, veel groter terrein. Dat vond Walt zestig kilometer zuidelijker, bij het toen nog slaperige dorpje Anaheim. De rest is geschiedenis: in 1955 opende Disneyland, gevolgd door elf andere parken wereldwijd waar de stripfiguren die zijn ontsproten aan het brein van Walt Disney jaarlijks tientallen miljoenen gasten ontvangen.

Looney Tunes

Waar Walt Disney in 1948 de kiem voor legde en wat uitgroeide tot een mondiaal succes, werd door anderen overgenomen. Er kwamen meer parken die geheel of gedeeltelijk gebaseerd waren op bekende stripkarakters. Wat de Disney Company kan, kunnen wij ook, dacht Warner Brothers. De Warner-studio gaf de in de Verenigde Staten bekende pretparkketen Six Flags in 1971 toestemming om de Looney Tunes te gebruiken als mascottes van het nieuwe pretpark Magic Mountain, ten noorden van Los Angeles. Bugs Bunny, Speedy Gonzales, Tweety, Daffy Duck en Road Runner – Miep-miep – deden ook hun intrede in de andere parken van Six Flags. De striphelden kwamen zelfs naar Nederland en België toen Six Flags net na de eeuwwisseling enkele jaren eigenaar was van Walibi Holland en Walibi Belgium.

Vertrekkende stripfiguren

Naast samenwerking met Six Flags ontwikkelde Warner ook eigen pretparken, nabij het Spaanse Madrid, in Australië en ook in het Duitse Ruhrgebied. Veel attracties in Warner Bros. Movie World in Bottrop-Kirchhellen waren gethematiseerd rond de Looney Tunes. Tot eind 2014 de licentieovereenkomst met Warner Bros. afloopt en Bugs, Speedy, Tweety en Daffy het filmpark moeten verlaten. Ook andere licentieafspraken lopen schipbreuk: in 2003 loopt het contract van het Franse attractiepark Big Bang Schtroumpf – nu Walygator Grand Est – met striptekenaar Peyo af. De smurfen moeten een ander onderkomen zoeken, dat ze onder meer vinden in Motiongate in Dubai, waar een compleet Smurfs Village is gebouwd.

Kuifje en Lucky Luke

Stripfiguren moeten vaker hun biezen pakken. In Walibi Belgium is vanaf de opening in 1975 een ereplaatsje beschikbaar voor stripheld Kuifje. De nieuwsgierige reporter van tekenaar Hergé heeft er zijn eigen attractie: Kuifje en de zonnetempel. Later wordt de darkride omgebouwd tot Kuifje en het geheim van de Eenhoorn. In 1995 verdwijnt Kuifje uit het park; zijn darkride maakt plaats voor The Challenge of Tutankhamon. Ook de rechten die Walibi Belgium heeft op Lucky Luke houden geen stand. In 2014 lopen ze af. Van de vrijevaltoren Dalton Terror worden alle verwijzingen naar het illustere boevenkwartet uit de Lucky Luke-strips verwijderd. De stripcowboy die sneller schiet dan zijn schaduw vindt een nieuwe plek in Movie Park Germany. Daar zijn plannen om achtbaan MP Xpress om te dopen in Lucky Luke – The Ride: Die Daltons Brechen Aus.

Nieuwe initiatieven

Bekende stripfiguren zorgen voor succes en nieuwe initiatieven. Parc Astérix draait al sinds de opening in 1989 succesvol om de Gallische helden van tekenaar Uderzo en schrijver Goscinny. In Abu Dhabi gingen in 2018 de deuren open van een geheel overdekte Warner Bros. World en datzelfde jaar startte in de Franse Provence Parc Spirou, een attractiepark dat thuishaven is voor Spirou – Robbedoes in het Nederlands – Lucky Luke, Guust Flater en de Marsupilami. Dat gele fantasiedier met de zwarte stippen en de meterslange staart slaakte steevast de kreet Houba-houba-hop uit, wat meteen de naam is van een nieuw initiatief rond het nog immer populaire stripfiguur van de Franse tekenaar Franquin.

Houba World en Houba City

Het Brusselse bedrijf BoldMove Nation ontwikkelde twee concepten rond de Marsupilami: Houba World en Houba City. Houba World is een compact entertainmentcentrum met een grootte van gemiddeld drieduizend vierkante meter. Het complex is gethematiseerd rond het leefgebied van de Marsupilami: een tropisch bos met riviertjes, rotsen en tempels. Er passen vijftien attracties in Houba World, plus een themarestaurant en een souvenirshop. Kinderen van alle leeftijden kunnen er rotsen beklimmen of ravotten in de speeltuin. Daarnaast is er een virtueel doolhof en kunnen gasten racen en raften, eveneens met behulp van virtual reality. Houba World heeft een 4D-bioscoop en zelfs een darkride: in Marsupilami’s Incredible Supply Chase worden bezoekers uitgedaagd hun eigen score te verbeteren. Op het gebied van interactieve darkrides heeft BoldMove Nation een reputatie hoog te houden. Directeur Benoit Cornet stond met zijn vorige bedrijf Alterface aan de basis van populaire attracties als Popcorn Revenge in Walibi Belgium, het interactieve theater Desperados in Bobbejaanland en Maus au Chocolat in Phantasialand.

Avonturenparcours

Houba World is heel geschikt als invulling voor een Family Entertainment Center (FEC), maar kan ook gebouwd worden bij een winkelcentrum, een bioscopencomplex, een bestaand attractiepark of een dierentuin. Een innovatieve doorontwikkeling van Houba World is Houba City. De attracties uit Houba World kunnen lege winkelruimtes vullen in grote winkelcentra, waardoor een Houba City ontstaat. Door de pop up-attracties in leegstaande panden te plaatsen, vormt zich een avonturenparcours met de Marsupilami als reisleider. Het afbreken en weer opbouwen van de belevenissen gaat snel, waardoor heel flexibel kan worden ingespeeld op de actuele situatie. Onderdeel van elke Houba City is een Houba Academy, waar onder meer workshops cartoons tekenen worden gegeven. Daar wordt de nieuwste generatie striptekenaars geboren, zodat ook de komende decennia originele stripfiguren zullen floreren in entertainmentcentra en attractieparken.

‘Darkrides zorgen dat bezoekers steeds weer terugkomen’
‘Als de Gremlins, maar dan charmanter’

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: BoldMove Nation, Disney, Parque Warner, Parc Spirou

Meest bezochte parkprofielen