Danse macabre: griezelen op z’n Eftelings

Het Spookslot in de Efteling verdwijnt, maar de kenmerkende muziek en de bijzonder sfeer niet. De nieuwe attractie krijgt zelfs de naam van het muziekstuk: Danse macabre.

Wie vreesde dat met de afbraak van het Spookslot in de Efteling ook het fameuze muziekstuk Danse macabre zou verdwijnen, kan opgelucht ademhalen. De wereldberoemde compositie van de Franse componist Camille Saint-Saëns blijft. Sterker nog: Danse macabre wordt de nieuwe naam van de indoor attractie die in plaats komt van het Spookslot. “Als je de Danse macabre hoort, denk je aan de Efteling en aan griezelen in de Efteling”, vindt Jeroen Verheij, die de nieuwe attractie en het immersieve gebied eromheen gaat ontwerpen. “Danse macabre gaat juist een hoofdrol spelen: we hebben de nieuwe belevenis zelfs deze naam gegeven.”

Attractie die weerga niet kent

De vervanger wordt volgens hoofdontwerper Sander de Bruijn ‘een attractie die zijn weerga niet kent, niet in de Efteling, en niet daarbuiten’. De exacte invulling van de overdekte nieuwigheid willen de twee ontwerpers nog niet verklappen, wel dat de investering 25 miljoen euro bedraagt en dat de beleving gebaseerd is op een nieuw, eigen verhaal. “De attractie heeft als doelgroep 8 jaar en ouder”, vertelt Jeroen Verheij (rechts op de foto). “Het geeft ons de kans om griezelen in de Efteling opnieuw te definiëren.” Dat griezelen zal op dezelfde sfeervolle leest geschoeid zijn als in het huidige Spookslot, maar dan aangepast aan deze tijd, waarin de jeugd meer gewend is op griezelvlak. “Het sferisch griezelen wordt ietsje opgetrokken”, glimlacht Jeroen wat geheimzinnig.

Lees verder onder de artist impression

Oude abdij

Op de eerste concepttekening van de hand van Jeroen zijn de restanten van een oude abdij te zien. Het gebouw van de indoor attractie wordt twintig meter hoog. Het immersieve gebied eromheen – waarin bezoekers zich volledig kunnen laten onderdompelen in een griezelige sfeer – omvat naast een grote attractie ook horeca, een winkelmogelijkheid en entertainment. “Al decennia kwam de ‘problematiek’ van het Spookslot voorbij”, vertelt Jeroen. “De snel slechter wordende staat van het gebouw en de hoofdshow. In 2018 zijn we serieus gaan nadenken en praten over wat we met de iconische attractie zouden moeten doen. Begin 2020 maakte ik de eerste schetsen voor een nieuwe invulling. Inmiddels heb ik er al rond de honderd gemaakt, en ik durf te zeggen: het wordt gaaf!”

Ton van de Ven

Jeroen dook ook in de nalatenschap van Ton van de Ven, de in 2015 overleden ontwerper van de Efteling die geestelijk vader was van het Spookslot. “Het Spookslot was voor hem een belangrijke attractie”, weet Jeroen Verheij. “Hij heeft zeker meer dan honderd tekeningen gemaakt, waaronder heel expliciete detailschetsen. Direct en indirect komen er schetsen van Ton terug in de nieuwe attractie en het omliggende gebied. Ik heb ook contact gehad met de familie van Ton. Zij zijn erg enthousiast over onze plannen. Het Spookslot zoals we dat allemaal kennen zal zeker vereeuwigd worden in de nieuwe attractie.”

Lees verder onder de foto

Vertrekpunt

De sloop van het uit 1978 daterende Spookslot riep behoorlijk wat weerstand op: er kwam zelfs een petitie voor behoud die bijna tienduizend keer ondertekend werd. “Dat toont aan wat het Spookslot betekent voor Efteling-liefhebbers”, vindt Sander de Bruijn (links op de foto). “Die liefde voor het Spookslot, waarom raken het verhaal en de beleving de mensen, dat is voor ons het vertrekpunt geweest voor de ontwerpen van de nieuwe attractie. We gaan behoedzaam met de erfenis van het Spookslot om.” Ook het themagebied wordt heel zorgvuldig ingevuld. Sander: “Het Sprookjesbos is ons grote voorbeeld, dat is een blauwdruk van hoe themagebieden in de Efteling moeten zijn. Met een goede balans tussen gebouwen, natuur en beleving.”

Grote eer

“Ik vind het een heel grote eer om de vervanger van het iconische Spookslot te mogen ontwerpen”, besluit Jeroen Verheij. “Op zo’n centrale en mooie plek in het park iets nieuws te mogen realiseren, dat is heel bijzonder. We hebben nu een team met creatieve ‘geesten’ gevormd en zijn volop bezig met het verder uitwerken van ideeën en concepten. Het wordt een indoor attractie in de stijl zoals we die kennen van het Spookslot. Een stijl die we allemaal waarderen, en waar ik zelf gewoon verliefd op ben geworden. We nemen afscheid van het Spookslot – en er komt ook een moment dat bezoekers echt afscheid kunnen nemen – maar wat ervoor in de plaats komt wordt geweldig!”

Sfeervol griezelen met een tikje weemoed
De Efteling in de jaren zeventig

17 mei 2022 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Artist impression: Efteling

Meest bezochte parkprofielen