Dynamic Motion Stage in Danse Macabre combinatie van ritelementen

Danse Macabre in de Efteling krijgt een uniek en spectaculair ritsysteem: de Dynamic Motion Stage. Het is gebaseerd op een combinatie van reeds bestaande ritbelevenissen.

De nieuwe attractie Danse Macabre in de Efteling krijgt een spectaculair ritsysteem dat nog nergens ter wereld gebouwd is. Het ritsysteem is een combinatie van verschillende bestaande attractieonderdelen, verklapt het park in Kaatsheuvel. Door kenmerken van reeds bestaande attracties te combineren ontstaat een belevenis die uniek is in de branche.

Lees verder onder de afbeelding

Stijgen, kantelen en dalen

De rit in Danse Macabre is ontwikkeld door de Efteling in nauwe samenwerking met Intamin, de gerenommeerde Zwitserse fabrikant van pretparkattracties die ook verantwoordelijk was voor Efteling-attracties als Piraña en Pagode. Danse Macabre is het beste te omschrijven als een familiaire thrill ride met immersieve showtechniek. In de nieuwe attractie dansen bezoekers straks op de muziek van het gelijknamige muziekstuk. Op een grote draaischijf van achttien meter doorsnee staan zes kleinere draaischijven met koorbanken waarin in totaal 108 bezoekers kunnen plaatsnemen. De grote draaischijf zal stijgen, kantelen en dalen, en als een munt ronddraaien voordat deze plat valt.

Lees verder onder de afbeelding

Dynamic Motion Stage

Intamin noemt die nieuwe ritbeleving waarvan de Efteling de primeur krijgt een Dynamic Motion Stage. Intamin laat aan geïnteresseerde pretparken zien dat de nieuwe ontwikkeling op diverse manieren en met diverse thema’s kan worden ingezet (afbeelding boven). Het platform waarop de bezoekers zitten staat in startpositie op een hoogte van ruim zes meter. De grote ronddraaiende schijf kan twintig graden kantelen en drie meter verticaal omhoog en weer omlaag gaan. En dat laatste gebeurt heel snel, waardoor het effect van een kleine vrije val ontstaat. Daarmee is meteen het eerste attractie-element genoemd dat in Danse Macabre wordt verwerkt: een vrijeval-effect.

Chasseurs de Tornades

Een draaiend en kantelend platform waarop een groot aantal bezoekers kan plaatsnemen is het tweede attractie-element waarop het ritsysteem van Danse Macabre is gebaseerd. Zo’n platform opende eerder dit jaar in Futuroscope. Het plateau in het Franse themapark vormt het ritsysteem van de attractie Chasseurs de Tornades. Het cirkelvormige roterende theaterplatform is geleverd door de Noord-Amerikaanse fabrikant Dynamic Attractions en beweegt op drie assen, waardoor het omhoog en omlaag kan en licht kan kantelen. Het platform, waarop de toeschouwers allemaal dezelfde kant op kijken, kan met een maximale snelheid van dertig kilometer draaien.

Op tornadojacht in Futuroscope

Lees verder onder de foto

Take Off

De derde inspiratie voor de ritbeleving van Danse Macabre haalden Efteling en Intamin uit de snelle kermisattractie Take Off. Deze attractie werd tussen 1993 en 1997 gebouwd door het Duitse bedrijf Huss. Net als bij het ritsysteem van Danse Macabre draaien gasten rond op kleinere draaischijven die zijn gemonteerd op een grote schijf. Ook bij Take Off kantelt het grote plateau, veel steiler nog dan bij de attractie in de Efteling. Er reist nog een zestal exemplaren van Take Off rond over de kermissen in Europa.

Lees verder onder de video

Huyverwoud

Danse Macabre wordt onderdeel van het nieuwe themagebied Huyverwoud. De omgeving is een mysterieus decor waarin het twintig meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het themagebied met horeca, souvenirs en bijpassend entertainment vormt straks het griezeligste stukje Efteling. In het Huyverwoud bivakkeert de familie Charlatan. De familie heeft een bijzonder draaiorgel met de naam Esmeralda en trekt al generaties lang de wereld rond. Na vele omzwervingen hebben ‘professor doctor’ Virginie Charlatan en haar man Otto hun intrek genomen in het Huyverwoud. Vooral Virginie weet het zeker: haar hele leven is een voorbereiding geweest om te landen op deze griezelige plek.

Spookslot dicht: welke herinneringen neemt de directeur mee?
Danse macabre: griezelen op z’n Eftelings

5 november 2022 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Efteling – Foto’s: Frank van der Heijden en S. Laval (VLMY&R, Gloryparis, Futuroscope)

Meest bezochte parkprofielen