Drachenjagd in Legoland Deutschland

Alle Legolanden in de wereld

Overal op aarde wordt gespeeld met Lego-blokjes: op tien plekken wereldwijd is een Legoland.

Amsterdam in Miniland in Legoland Billund - Foto: © Adri van Esch

1. LEGOLAND BILLUND

Billund, Denemarken

Het originele Legoland staat in het Legoland bij uitstek: Denemarken. Het Legoland in Billund is een wereldster! Het park werd in 1968 geopend. Miniland stamt uit die tijd; nog steeds is de miniatuurstad met bezienswaardigheden van over de hele wereld gebouwd van twintig miljoen Legoblokjes het hart van ieder Legopark.

Waar?

Legoland, Nordmarksvej 9, 7190 Billund, Denemarken • Legoland ligt in het centrum van Jutland, het vasteland van Denemarken. Vanuit Duitsland over de A7 naar Denemarken. A7/E45 volgen tot afrit 63 (Bramdrupdam). Vervolgens borden Legoland volgen (via de 441 naar Bredsten en dan via de 28 naar Billund)

Wanneer?

Het park is open van maart tot eind oktober. In de maanden mei, juni, juli en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Alles over Legoland Billund
Ook in Billund: Lego House

Pretparken in Denemarken

Zelf varen in Legoland Deutschland

2. LEGOLAND DEUTSCHLAND

Günzburg, Duitsland

Legoland Deutschland, anderhalf uur van München en Stuttgart, heeft enkele attracties die in de andere Legoparken niet zijn terug te vinden. Zo is in Miniland de skyline van Frankfurt nagebouwd en de luchthaven en het voetbalstadion van München.

Waar?

Legoland Deutschland, Legoland Allee 1, 89312 Günzburg, Duitsland • Snelweg A8 (Stuttgart – München), afrit 67, Günzburg

Wanneer?

Het park is open van maart tot november. In de maanden juli, augustus en oktober dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Alles over Legoland Deutschland
Pretparken in Duitsland

Miniland in Legoland Windsor

3. LEGOLAND WINDSOR

Windsor, Groot-Brittannië

Ongeveer 15 kilometer ten westen van Londen, in het zicht van het historische Windsor Castle, ligt Legoland Windsor. De entree van het park ligt op een heuvel; bezoekers kunnen met de kleurrijke Hill Train naar beneden vervoerd worden. Wandelen kan natuurlijk ook. Beneden vinden ze themagebieden als Duplo Land, Lego City, Land of the Vikings, Knights Kingdom en Miniland, met Legominiaturen van de Big Ben, Trafalgar Square en St. Pauls Cathedral.

Waar?

Legoland Windsor, Winkfield Road, Windsor, Berkshire, SL4 4AY, Engeland • Legoland Windsor ligt aan de B3022 Windsor-Ascot. Vanaf de snelwegen M25, M40, M3 (Junction 3) en M4 (Junction 6) is het park met borden aangegeven • Kaart

Wanneer?

Het park is open van half maart tot november. In de maanden juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Pretparken in Engeland

Las Vegas in Miniland in Legoland Florida - Foto: © Adri van Esch

4. LEGOLAND FLORIDA

Winter Haven, Florida

Ongeveer 45 minuten rijden van de bekende Disney- en Universal-parken in Centraal-Florida ligt het grootste Legoland ter wereld, bij het stadje Winter Haven. Het nieuwe Lego-park is gebouwd op de plek van Cypress Gardens, het oudste attractiepark van Florida dat vooral bekend stond om de prachtige tuinen. Dit Legoland is daarom heel groen en wijds en heeft enkele attracties overgenomen van het voormalige Cypress Gardens, zoals de houten achtbaan Coastersaurus. Naast de bekende Lego-attracties als Miniland en de drakenachtbaan heeft dit park ook een waterskishow, met piraten in de hoofdrol.

Waar?

Legoland Florida,  1 Legoland Way, Winter Haven, FL 33884, Verenigde Staten • Rij vanuit Orlando op snelweg I-4 West naar afrit 55. Neem vanaf daar US Highway 27 South. Sla na achttien mijl rechtsaf naar State Road 540/Cypress Gardens Boulevard. Legoland ligt vier mijl verderop, aan de linkerkant • Kaart

Wanneer?

Het park is het hele jaar geopend, in juni, juli en augustus dagelijks. In alle andere maanden is het park op dinsdag en woensdag regelmatig gesloten; check de parksite.

 
Manhattan in Miniland in Legoland

5. LEGOLAND NEW YORK

Goshen, New York

Legoland New York is het grootste Legoland ooit gebouwd: het meet zestig hectare met daarop bekende attracties als Miniland – tien bekende landschappen in het klein nagebouwd met ruim 22 miljoen Lego-steentjes – en achtbaan The Dragon. Bezoekers betreden het Legoland ten noordwesten van New York door de kleurrijke ingangstraat Brickstreet en kunnen vervolgens de themagebieden Ninjago World, Lego Castle, Lego City en Lego Pirates verkennen. In Bricktopia staat de meest geavanceerde attractie van het park: Lego Factory Adventure Ride. Halverwege deze darkride – met voertuigen van het Nederlandse bedrijf ETF, dat ook Symbolica in de Efteling van wagentjes voorzag – zien gasten plots zichzelf als een Lego-figuurtje op grote filmschermen.

Waar?

Legoland New York, 420 Harriman Drive, Goshen, NY 10924, Verenigde Staten • Goshen ligt in de Amerikaanse staat New York, op honderd kilometer ten noordwesten van hartje Manhattan. Ten noorden van New York tolweg Interstate 87 volgen in de richting van Albany. Afslag 16 nemen richting Legoland. Van Port Authority Bus Terminal op Manhattan rijdt een bus van Short Line/Coach USA rechtstreeks naar het park • Kaart

Wanneer?

Het park is het hele jaar open. Van eind juni tot eind augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Legoland op weg naar nog meer parken

Miniland in Legoland California

6. LEGOLAND CALIFORNIA

Carlsbad, Californië

Legoland California ligt tussen Los Angeles (een uur rijden) en San Diego (dertig minuten rijden). Midden in het park ligt Miniland USA, met de skyline van New York, het Capitool, de Hollywood Bowl en de Golden Gate Bridge, allemaal nagebouwd met Legosteentjes. In het nieuwe Land of Adventure staat het spannende Lost Kingdom Adventure, waar gasten een tochtje in jeeps kunnen maken door een Egyptische tempelruïne.

Waar?

Legoland California, 1 Legoland Drive, Carlsbad, CA 92008, Verenigde Staten • Snelweg I-5, afslag Cannon Road East, rechtsaf naar Legoland (borden volgen) • Kaart

Wanneer?

Het park is het hele jaar open. In de maanden juni, juli, en augustus dagelijks geopend, evenals in de weekenden. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Pretparken in Californië

Legoland Dubai – Foto: © Adri van Esch

7. LEGOLAND DUBAI

Jebel Ali, Dubai

Ongeveer 45 kilometer van Dubai-stad en zeventig kilometer van Abu Dhabi ligt Legoland Dubai. Het park ligt midden in de woestijn en daarom zijn – veel meer dan in de andere Legoparken – veel attracties en themagebieden overdekt. Zo is Miniland gebouwd onder een grote koepel waar het dankzij de airconditioning altijd goed toeven is. In Miniland zijn met twintig miljoen Legosteentjes bekende gebouwen uit het Midden-Oosten nagebouwd, met als blikvanger de zeventien meter hoge Burj Khalifa. Legoland Dubai heeft nog vijf andere themazones: Adventure Zone, Imagination, Kingdoms, Lego City en Factory. Naast het themapark ligt het Legoland Waterpark.

Waar?

Legoland Dubai ligt in Jebel Ali, aan de E11, de Sheikh Zayed Road, tegenover de wereldberoemde Palmeilanden en tussen de steden Dubai en Abu Dhabi in. Legoland Dubai is onderdeel van Dubai Parks and Resorts, waartoe ook de themaparken Motiongate en Bollywood behoren • Kaart

Wanneer?

Het park is het hele jaar geopend, vanaf 10.00 uur. Check vooraf de parksite.

Achtbaan The Dragon in Legoland Malaysia

8. LEGOLAND MALAYSIA

Johor Bahru, Maleisië

Ongeveer dertig kilometer van de zuidelijke havenstad Johor Bahru en vijftig kilometer van het centrum van stadstaat Singapore ligt het eerste Legoland van Azië. Het park maakt deel uit van Kota Iskandar, een nieuw onroerend goedproject. Legoland Malaysia telt drie achtbanen: de wilde muisbaan Project X, The Dragon en de junior roller coaster Dragon Apprentice. Vanuit een vijftig meter hoge observatietoren hebben bezoekers een prachtig uitzicht over het park en de in ontwikkeling zijnde regio. Het hart van het park wordt gevormd door Miniland, met monumenten en bezienswaardigheden uit heel Azië nagebouwd in Legosteentjes in de verhouding één staat tot twintig. Voor de veelal interactieve maquettes werden liefst dertig miljoen Legoblokjes gebruikt.

Waar?

Legoland Malaysia, Lebuhraya Persisiran Pantai Jb, Nusajaya, Maleisië • De busmaatschappijen WTS Travel Singapore en Causeway Link zetten dagelijks touringcars in van Singapore naar Legoland Malaysia. Causeway Link rijdt ook vanuit Johor Bahru • Kaart

Wanneer?

Het park is het hele jaar geopend, vanaf 10.00 uur. In juni, juli, augustus en december dagelijks. In de overige maanden is het park op woensdag regelmatig gesloten; check de parksite.

9. LEGOLAND KOREA

Chuncheon, Zuid-Korea

Legoland Korea ligt op het kleine eilandje Jungdo midden in de rivier die door de stad Chuncheon stroomt. Het park en de parkeerterreinen beslaan het grootste gedeelte van het eiland. De Koreaanse vestiging van Legoland telt meer dan 15.000 Legomodellen gemaakt van dertig miljoen blokjes en is onderverdeeld in zeven themagebieden: Brick Street, Bricktopia, Lego Castle, Lego City, Lego Ninjago World, Miniland en Pirate Shores. Naast het bekende Miniland zijn er klassieke attracties als familieachtbaan The Dragon, The Driving School, Fire Academy, Splash Battle en Lego Ninjago The Ride. In Lego Factory Adventure Ride zien de gasten zichzelf plotseling als een Lego-figuurtje op grote filmschermen. De ingang van Legoland Korea wordt gevormd door het Legoland-hotel met 154 kamers.

Waar?

Legoland Korea, 128 Hajungdo-gil, Chuncheon, Gangwon-do, Zuid-Korea • Legoland Korea ligt hemelsbreed tachtig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Seoul. Reistijd met de auto is ongeveer 75 minuten. Vanaf het treinstation van Chuncheon rijdt elke drie kwartier een pendelbus naar het park • KAART

Wanneer?

Legoland Korea is dagelijks geopend, vanaf 10.00 uur. Voor exacte openingstijden, check de parksite.

Legoland Japan

10. LEGOLAND JAPAN

Nagoya, Japan

Japan had al twee Legoland Discovery Centres – in Tokio en Osaka – en heeft sinds april 2017 ook een Legoland-park. Het ligt in de stad Nagoya, op ruim 350 kilometer van Tokio. Het attractiepark telt zeven themagebieden, waaronder Bricktopia waar kinderen en volwassenen naar hartenlust met Lego kunnen spelen en experimenteren. Andere themazones zijn Lego City, Adventure, Knight’s Kingdom, Factory en Pirate Shore. In Miniland kunnen bezoekers liefst tienduizend Lego-modellen bekijken, waaronder een ruim twee meter hoge reproductie van het kasteel van Nagoya.

Waar?

Legoland Japan, 455-8605 Aichi-ken, Nagoya • Om het park te bereiken wordt het openbaar vervoer aanbevolen omdat er in Nagoya regelmatig verkeersopstoppingen zijn. Neem vanaf het centraal station van Nagoya de Aonami Line tot aan het station Kinjofuto. Legoland Japan ligt vlakbij het treinstation. Uniek is dat er op de Aonami-lijn een gethematiseerde Lego-trein rijdt • Per auto: Legoland Japan heeft een afslag op de plek waar de Isewangan Expressway en de Meiko Triton-snelweg (beide tolwegen) bij elkaar komen • Kaart

Wanneer?

Het park is het hele jaar geopend, vanaf 10.00 uur. Tijdens vakanties en in het hoogseizoen dagelijks open. Daarbuiten is het park op dinsdag en woensdag meestal gesloten; check de parksite.

De komende jaren gaan nog twee nieuwe Legolanden open: in Sichuan, een westelijke provincie van China (2023), en een park ten zuiden van Shanghai. Bovendien zijn er serieuze plannen een Legoland te bouwen in de buurt van de Belgische stad Charleroi

Legoland Billund is een wereldster

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Legoland, Merlin Entertainments Group, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen