Het kasteel in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

SHANGHAI DISNEYLAND

Shanghai Disneyland is het groenste en ruimste Disneyland ter wereld. De attracties en het Enchanted Storybook Castle zijn groots.

Het nieuwste Disneyland – geopend op 16 juni 2016 – is anders dan de vijf oudere magische koninkrijken. Het themapark bij Shanghai wijkt in diverse opzichten af van de parken bij Los Angeles, Orlando, Parijs, Hongkong en Tokio. Meteen bij binnenkomst valt al op dat de imagineers van Disney het uit 1955 stammende concept van Disneyland flink op de schop hebben genomen. Zo heeft Shanghai Disneyland geen stoomtreinen die om en door het park puffen en geen Main Street, U.S.A. In plaats van de traditionele romantische hoofdstraat met winkeltjes en restaurantjes is in China gekozen voor een veel kleiner plein – Mickey Avenue – en voor een enorme tuin, de Gardens of Imagination. Door deze ruime, weidse opzet komt het Enchanted Storybook Castle nog groter en robuuster over dan het al is. Het imposante bouwwerk is met ruim 59 meter het hoogste van alle kastelen in de Disneylanden wereldwijd en ook het meest forse. Alles speelt zich rond dit centrale icoon van Shanghai Disneyland af.

Shanghai Disneyland- © Foto: Adri van Esch

In de Gardens of Imagination staan tussen het groen en de bloemen twee attracties: de draaimolen Fantasia Carousel en de geliefde Dumbo the Flying Elephant. Naast Mickey Avenue en Gardens of Imagination liggen rond het kasteel nog vier themalanden: Tomorrowland, Fantasyland, Treasure Cove en Adventure Isle. Fantasyland bevindt zich net als in alle andere Disneylanden direct achter het kasteel. Maar ook dit themagebied is anders dan zijn voorgangers. Net als voor het kasteel ligt ook achter het sprookjesachtige bouwwerk een grote tuin die de boottocht Voyage of the Chrystal Grotto herbergt. Het vaartochtje leidt langs diorama’s met figuren uit bekende Disney-films en voert door de grotten onder het kasteel, ook een unicum.

Hunny Pot Spin in Shanghai Disneyland- © Foto: Adri van Esch

Rondom de groene oase in het hart van Fantasyland liggen bekende attracties als Peter Pan’s Flight, The Many Adventures of Winnie de Pooh en de schommelende achtbaan Seven Dwarfs Mine Train. Een variant op de draaiende theekopjes van Alice’s Tea Party is de rond bijen en honing gethematiseerde snelle draaimolen Hunny Pot Spin. Alice heeft wel een eigen attractie in het Chinese Fantasyland: het doolhof Alice in Wonderland Maze.

In China was de animatiefilm Zootopia één van de grootste hits van Disney. Dat succes werd eind 2023 naar Shanghai Disneyland overgebracht met het themagebied met dezelfde naam. Grootste attractie in de kleurrijke City of Zootopia is Zootopia: Hot Pursuit, een darkride waarin bezoekers samen met de Zootopia Police Department een concert in goede banen moeten leiden.

Challenge Trail in Shanghai Disneyland - © Foto: Adri van Esch

Rechts van het kasteel liggen de twee themalanden Treasure Cove en Adventure Isle. De attracties liggen hier vaak verscholen tussen het groen, waardoor deze landen wel heel natuurlijk maar niet spectaculair en uitdagend ogen. Je moet wat zoeken en paadjes volgen om bij de diverse belevenissen te komen. Alleen op Adventure Isle is er een attractie die van verre visueel opvalt: de gigantische rots met waterval van Camp Discovery. In en rond deze ‘wienie’ zijn de Challenge Trails gehuisvest waarbij bezoekers gezekerd door een veiligheidsharnas een uitdagend, hoog liggend parcours volgen.

Roaring Rapids in Shanghai Disneyland - © Foto: Adri van Esch

Adventure Isle is de thuishaven van twee grote attracties. In Roaring Rapids maak je in ronde boten een wilde vaartocht rond Roaring Mountain. In de berg belaagt draak Q’araq de passagiers en het ritje wordt spetterend afgesloten met een afdaling van een waterval. Soaring over the Horizon neemt bezoekers mee op een vliegtocht lang wereldberoemde bouwwerken als de piramides van Egypte, de Eiffeltoren en de Chinese Muur. Grootste publiekstrekker in het themaland Treasure Cove is een compleet herbewerkte versie van Pirates of the Caribbean, met als ondertitel Battle for the Sunken Treasure. Dit paradepaardje is veel meer dan in de andere Disney-parken gebaseerd op de gelijknamige filmserie met kapitein Jack Sparrow in de hoofdrol. De darkride heeft prachtige animatronics, gedetailleerde decors en adembenemende filmbeelden.

Tron Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Aan de linkerkant van het Enchanted Storybook Castle liggen Tomorrowland, het kleurrijke Toy Story Land en – buiten de hekken van het themapark – Disneytown. Tomorrowland strekt zich uit over twee verdiepingen die allebei uitkomen bij het futuristische gebouw van Tron Lightcycle Power Run. In deze overdekte achtbaan razen de passagiers op motoren met verlichte wielen – de Lightcycles – door een levensgroot computerspel. Het themaland van morgen herbergt ook uit de andere parken bekende attracties als de interactieve darkride Buzz Lightyear Planet Rescue en Stitch Encounter. De in Tomorrowland gebruikelijke draaimolen met vliegtuigjes heeft een nieuw sausje gekregen en heet in Shanghai Jet Packs.

Mickeytown naast Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Disneytown is het uitgaansgebied van Shanghai Disneyland. Wie het themapark verlaat, loopt in veel gevallen door het uit twee straten bestaande dorpje. Er is een overvloed aan winkeltjes en restaurants, waaronder naast Chinese eetgelegenheden ook meer Westerse restaurants als The Cheesecake Factory en Wolfgang Puck. Naast een grote World of Disney Store en een Lego-winkel zijn er in Disneytown ook shops van Adidas, Samsonite, Swatch, Ugg en Pandora, wat het gebied de uitstraling geeft van een exclusief outlet shopping village. In het Walt Disney Grand Theatre staat een vaste Broadway-musical op de planken.

Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Tron Lightcycle Power Run (overdekte, gedeeltelijk donkere achtbaan) – Seven Dwarfs Mine Train (schommelende familieachtbaan) – Rex Racers (shuttle coaster)

Familieattracties: Pirates of the Caribbean, Battle for the Sunken Treasure en Zootopia: Hot Pursuit (darkrides) – Roaring Rapids (wildwaterbaan) – Soaring over the Horizon (vliegsimulator) – Peter Pan’s Flight en The Many Adventures of Winnie de Pooh (familiedarkrides) – Alice in Wonderland Maze (fantasierijk doolhof) – Buzz Lightyear Planet Rescue (interactieve darkride) – Stitch Encounter (praten met Stitch) – Fantasia Carousel, Dumbo the Flying Elephant, Hunny Pot Spin, Jet Packs, Woody’s Roundup en Slinky Dog Spin (draaimolens)

Shows: Mickey’s Storybook Express (kleurrijke middagparade) – Eye of the Storm: Captain Jack’s Stunt Spectacular (stuntshow in El Teatro Fandango in Treasure Cove) – Mickey’s Storybook Adventure (muzikale show met Mickey Mouse en zijn vrienden in het Walt Disney Grand Theatre) – Zootopia Comes Alive (show in Mane Street in Zootopia) – Frozen: a Sing-Along Celebration (meezingen met de liedjes uit de blockbuster Frozen in Fantasyland) – Tarzan, Call of the Jungle (muzikale en acrobatische show op de Storyhouse Stage in Adventure Isle) – Illuminate! A Nighttime Celebration (spectaculaire avondshow met vuurwerk en projecties op het kasteel)

Mickey Avenue in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Mickey & Pals Market Café (vier verschillende afhaalkeukens serveren een variëteit aan gerechten, aan Mickey Avenue, tegenover Fantasia Carousel) – Rémy’s Patisserie (koffie met gebak en sandwiches, op de hoek van Mickey Avenue) – Wandering Moon Restaurant (klassieke Chinese gerechten, grote eetgelegenheid rechts van Gardens of Imagination) – Pinocchio Village Kitchen (pizza’s in de vorm van een Mickey-hoofd en pasta’s, in Fantasyland) – Tangled Tree Tavern (kip, vis en vlees uit de wok, in Fantasyland) – Barbossa’s Bounty (kip en spareribs van de barbecue en grill, naast Pirates of the Caribbean, met zicht op de boten en kokende koks) – Tribal Table (heeft onder meer Disney’s befaamde ‘turkey leg’ op het menu, in Adventure Isle) – Stargazer Grill (hamburgers, cheeseburgers, chickenburgers, in Tomorrowland) – Royal Banquet Hall (bedieningsrestaurant in het sprookjeskasteel met een vast menu en bezoekjes van de Disney-karakters)

Overnachten

Shanghai Disney Resort heeft twee eigen hotels: het elegante Disneyland Hotel en het meer op families gerichte Toy Story Hotel. In de directe omgeving van het themapark openen steeds meer bekende hotelketens een vestiging.

Entree van Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Druk?

Shanghai Disneyland trekt jaarlijks ruim 11 miljoen bezoekers. De capaciteit van het park is de grootste bottleneck: op drukke dagen vormen zich lange rijen voor de meest populaire attracties en zijn de FastPasses snel op. Bezoek het park liefst buiten de weekenden of vakanties. Vermijd de ‘Golden Weeks’, de weken dat heel China vakantie heeft: Chinees Nieuwjaar (eind januari, begin februari), National Golden Week (rond 1 oktober) en rond de Dag van de Arbeid op 1 mei.

Enchanted Storybook Castle in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Waar?

Shanghai Disney Resort, Huangzhao Road, Pudong, Shanghai, China • Shanghai Disneyland ligt op 20 kilometer van Shanghai Pudong International Airport en circa 35 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Shanghai. Volg vanaf het vliegveld de Yingbin Expressway (snelweg S1) richting Shanghai. Op de kruising met snelweg S2 ligt de Shanghai International Tourism and Resorts Zone waarvan Shanghai Disneyland het belangrijkste onderdeel is. Gasten worden via borden naar één van de parkeerterreinen gestuurd. Parkeren kost 100 yuan (€ 14,00) per dag • Het metrostation van Shanghai Disney Resort is het eindpunt van lijn 11 • Een taxiritje van het centrum van Shanghai tot Disney Resort kost ongeveer 15 euro. Zorg dat je de Chinese schrijfwijze van Disneyland bij de hand hebt (上海迪士尼樂園); taxichauffeurs kunnen zelden het westerse schrift lezen • Kaart

Wanneer?

Shanghai Disneyland is het hele jaar open, in de regel vanaf 9.00 uur, op drukke dagen eerder. Het park is tot in de loop van de avond open. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Kosten

In sommige weekenden en tijdens vakantiedagen kost een ticket ¥ 719, omgerekend circa € 92,00. Op Chinese feestdagen is de ticketprijs het hoogst: ¥ 799 (circa € 102,00). Op rustiger dagen kosten de kaartjes ¥ 599 en ¥ 475, omgerekend respectievelijk € 77,00 en € 61,00. Kinderen en 60-plussers krijgen circa 25 procent korting op de reguliere prijs. Tickets zijn ter plekke te koop en vooraf via internet. Bij de entree wordt altijd gevraagd naar een officieel en geldig identificatiebewijs. In het digitale geheugen van het entreekaartje wordt bij de kassa of ticketcontrole een pasfoto gezet van de houder. Buiten de poorten van het park bieden handelaren goedkope ticket- en kortingsvouchers aan. Ga niet op hun aanbod in; hun entreetickets leveren niet zelden problemen op.

Mickey Avenue in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Tips

De officiële app van Shanghai Disneyland is handig om de weg in het park te vinden en om de wachttijden te checken. Chinezen reserveren er ook hun FastPasses mee. Helaas is dat niet mogelijk voor wie geen Chinees telefoonnummer heeft. Ga voor een FastPass naar de FastPass-kiosk in het land waarin de attractie staat waarvoor je wilt reserveren.

In vergelijking met Disneyland Paris speelt Shanghai Disneyland maar matig in op minder mooi weer. Er is slechts weinig gelegenheid tot schuilen bij regen. Toch kan het in dit deel van China erg nat zijn, maar ook heet en vochtig in de zomer. Hou rekening met de seizoenen en de daarbij horende weersomstandigheden.

Garden of the Twelve Friends in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Fun facts

Disney heeft getracht het themapark bij Shanghai typisch Chinese accenten te geven. Het duidelijkste voorbeeld is de Garden of the Twelve Friends, een onderdeel van de Garden of Imaginations waarin de twaalf tekens van de Chinese dierenriem worden uitgebeeld. Elk sterrenbeeld is een karakter van Disney of Pixar, zoals Tijgertje uit Junglebook, Abu uit Aladdin, Rémy uit Ratatouille en Mushu uit Mulan. De Garden of the Twelve Friends is één van de populairste fotolocaties in Shanghai Disneyland.

Chinezen houden er niet van om nat te worden. Maak je een tochtje in Roaring Rapids dan zal je opvallen dat alle gasten om je heen regenjasjes hebben meegebracht of ter plekke in de wachtrij kopen. Je bent waarschijnlijk één van de weinigen die deze wildwaterbaan zonder extra bescherming van een regencape aandurft. Maar de kans om nat te worden – of zelfs doorweekt – is juist de fun van deze attractie. Na afloop mikken de Chinezen hun poncho in een grote afvalton.

Mickey Mouse in de parade van Shanghai Disneyland- © Foto: Adri van Esch

Verder lezen

Tomorrowland in Shanghai kwam uit de koker van een architectenbureau.

Tien punten waarop het eerste Disneyland op het Chinese vasteland afwijkt van zijn voorgangers.

Is Shanghai Disneyland mooier dan zijn vijf voorgangers? Of blijft Disneyland Paris het allermooiste ter wereld?

Disney laat Chinezen poepie ruiken
Alle Disney-parken ter wereld
– Zes Disneyland-kastelen
Artikelarchief van Shanghai Disneyland
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen