Te land, ter zee en in de lucht

Te land, ter zee en ook in de lucht: Disney’s Main Street Electrical Parade weet al ruim vijftig jaar met ontelbare lichtjes en feeërieke synthesizermuziek bezoekers over de hele wereld te betoveren.

Als de donkere, lange begintoon van de muziek van de Main Street Electrical Parade door de hoofdstraat van Disneyland klinkt, begint het publiek te juichen en ritmisch mee te klappen. Geen enkele andere parkparade heeft zo’n grote schare fans en zo’n aanzien als deze iconische stoet. De aanhoudende populariteit van de Main Street Electrical Parade is niet alleen te danken aan de fantasierijke praalwagens met een half miljoen twinkelende lichtjes of aan de prikkelende synthesizermuziek, maar zeker ook aan de levensduur van het evenement. De parade trekt al ruim vijftig jaar door diverse Disney-parken over de hele wereld. Het schouwspel roept bij oudere generaties nostalgische gevoelens op en bij de jongeren nog steeds verwondering en bewondering.

Première te land

De première van de Main Street Electrical Parade vond plaats op 17 juni 1972. Die avond werden in Disneyland bij Los Angeles voor het eerst alle lichten gedimd, waarna een verlichte stoet over de paden kronkelde, van It’s a Small World, rond de Matterhorn, voor het kasteel langs en vervolgens via Main Street U.S.A. naar Town Square.

Lees verder onder de foto

Op het water

Het idee voor de lichtjesparade kwam uit Florida. Over de Seven Seas Lagoon en Bay Lake in Walt Disney World vaart sinds oktober 1971 elke avond de Electrical Water Pageant. Op schermen gemonteerd op zeven boten worden met kleine lichtjes diverse zeewezens tot leven gebracht. Over het meer op de drempel van het Magic Kingdom zweven zo verlichte dolfijnen, zeepaardjes, een walvis, zeemeerminnen en zeegod Neptunus. Gasten van de hotels rond Seven Seas Lagoon en Bay Lake kunnen de lichtgevende parade bekijken vanaf de waterkant. De muziek bij de Electrical Water Pageant wordt ter plekke via luidsprekers ten gehore gebracht.

Lees verder onder de foto

Parade op wielen

Omdat in Anaheim geen groot meer voorhanden is, werd de Electrical Water Pageant uit het water gelicht en omgezet in een parade op wielen. De eerste versie van de Electrical Parade had, net als zijn voorbeeld in Florida, ook enkele platte schermen. Vanaf 1977 waren alle wagens driedimensionaal. De stoet bestaat uit een twintigtal grote wagens geïnspireerd door films van Disney, afgewisseld met kleinere, heel wendbare figuren, zoals schildpadden, vuurvliegen, slakken en de boot van Smee (in het Nederlands Vetje) uit de film Peter Pan. Deze kleine wagens komen dicht bij het publiek en reageren ook op de toeschouwers. Op twee praalwagens spreken Disney-figuren de kijkers toe: Alice uit Wonderland en Peter die op de hals van draak Elliott zit. Alle andere hoofdrolspelers vervullen hun rol met gebaren en mime.

Baroque Hoedown

De muziek van de Main Street Electrical Parade was – zeker voor de jaren zeventig – uniek. De soundtrack is gemaakt op een synthesizer en als basis werd het muziekstuk Baroque Hoedown gebruikt. De compositie van Jean-Jacques Perrey en Gershon Kingsley stamt uit 1967. Baroque Hoedown is voor de parade gemixt met diverse Disney-tunes. Bekende songs als Very Merry Unbirthday (uit Alice in Wonderland), You Can Fly (Peter Pan), Whistle While You Work (Sneeuwwitje) en I’ve Got No Strings (Pinokkio) zijn zo gearrangeerd dat ze naadloos overgaan in Baroque Hoedown.

Lees verder onder de video

Apotheose

Het begin van de parade is al decennialang hetzelfde: een ouderwetse locomotief met daarin Goofy trekt een enorme trommel met voorop Minnie Mouse en achterop Mickey. Het slot van de stoet werd speciaal voor het gouden jubileum van de Electrical Parade helemaal vernieuwd. Jarenlang vormde de 33 meter lange paradewagen To Honor America de apotheose van de parade. In 2022 werd dit patriottische tafereel vervangen door een even lange praalwagen die een eerbetoon brengt aan de attractie It’s a Small World. In de wagen is de kenmerkende ontwerpstijl van Mary Blair, die verantwoordelijk was voor het uiterlijk van de beroemde darkride, duidelijk te herkennen. Op de wagen staan, net als in It’s a Small World, kleine beeldjes van recente Disney-sterren als Hercules, Miguel uit Coco, Merida uit Brave en Anna en Elsa uit Frozen.

Succesvolle wereldtournee

In de afgelopen ruim vijftig jaar maakte de Main Street Electrical Parade, en de twee extra versies die van de parade werden gemaakt, een succesvolle tournee over de hele wereld. De parade startte in het originele Disneyland in Anaheim, en kwam daar regelmatig weer terug. Het schouwspel was ook te zien in het naastgelegen Disney California Adventure. De parade trok door het Magic Kingdom in Walt Disney World en van 1992 tot begin 2003 door Disneyland Park bij Parijs. De parade is nog steeds te zien in Tokyo Disneyland, als Electrical Parade DreamLights.

Lees verder onder de afbeelding

In de lucht

Disneyland Paris zet de lange, succesvolle geschiedenis van de Main Street Electrical Parade op een bijzondere manier voort: met verlichte drones. Tot vijfhonderd drones laten de klassieke paradewagens in de lucht verschijnen boven het kasteel van Doornroosje. De Disney Electrical Sky Parade heeft naast gesynchroniseerde drones ook videoprojecties, kleurrijke lichten en dansende fonteinen. De tien minuten durende avondvoorstelling heeft zelfs drones met rookeffecten en vuurwerk. Onder de vliegende wagens van de Electrical Sky Parade zijn de trein van Goofy en Mickey Mouse, draak Elliott en de koets van Assepoester. De herkenbare electro-syntho-magnetische muziek van de parade is speciaal geremixt voor deze avondvoorstelling. De Disney Electrical Sky Parade is ontwikkeld in samenwerking met Dronisos, de officiële technologieleverancier van Disneyland Paris en Europees leider op het gebied van droneshows in Frankrijk, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

Disney Electrical Sky Parade in Disneyland Paris is tot en met 30 september 2024 te bewonderen

Disney: heer en meester van de kastelen
De 15 briljanten favorieten van Disneyland
Alle Disney-parken ter wereld

2023/2024 © Tekst en video: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen