TOKYO DISNEYLAND

Het immens populaire Tokyo Disneyland was het allereerste Disney-park buiten de Verenigde Staten.

Het kasteel van Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Op de grens met Tokio, in buurgemeente Urayasu, ging op 15 april 1983 Tokyo Disneyland open, het eerste Disney-park buiten de Verenigde Staten. De eigenaar van het complex is niet The Walt Disney Company maar Oriental Land Company, een organisatie in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht om het gewonnen land in de baai van Tokio commercieel te exploiteren. In 1974 bereikten Disney en de Oriental Land Company overeenstemming over samenwerking en een jaar later was het droogleggen van land gereed. In december startten de bouwwerkzaamheden voor Tokyo Disneyland. Het park is in veel opzichten een kopie van het Magic Kingdom in Splash Mountain in Tokyo Disneyland - Foto: (c) ParkplanetWalt Disney World in Florida, tot het kasteel aan toe. Enkele maanden voor de offciële openingsdatum was het themapark al klaar, maar de Oriental Land Company besloot te wachten met de feestelijke opening tot het weer wat beter was.

Het ruim 46 hectare grote park werd onmiddellijk een ongekend succes. Jaarlijks bezoeken rond de veertien miljoen mensen Tokyo Disneyland. Het overgrote deel van de gasten komt uit Japan, en aan alles is te merken dat het park op de grens van de grootste stad ter wereld ligt; het is er altijd druk, héél druk. Ook op doordeweekse dagen buiten het hoogseizoen vormen zich rijen voor zelfs de simpelste attracties en uren voor het park open gaat stellen de eerste bezoekers zich al strategisch op voor de ingang. Op het moment dat de poorten open gaan, rennen alle gasten naar hun favoriete attractie. Castmembers proberen vriendelijk zwaaiend de rennende kudde wat in te tomen, maar tevergeefs.

Pirates of the Caribbean in Tokyo Disneyland - Foto: (c) ParkplanetOpvallend in de Japanse versie van Disneyland zijn de uitgestrekte pleinen en de reusachtig wijde paden. Ze zijn aangelegd om de vele tienduizenden bezoekers per dag te kunnen verstouwen. Bovendien is bewust gekozen voor een weidse layout, als tegenhanger voor het dichtbebouwde Tokio. In Tokyo Disneyland zijn zeven themalanden, allemaal bekend van de andere Disneylanden, maar soms met een andere naam. Zo heet Main Street, U.S.A. in Japan World Bazaar en is Frontierland omgedoopt in Westernland.

De parade van Tokyo Disneyland - Foto: (c) ParkplanetDe Disney-imagineers kozen ervoor om de Main Street van Tokyo Disneyland met een glazen dak te overkappen om beschutting te bieden tegen het niet zelden barre winterweer. De naam World Bazaar is wat misplaatst, want er is niets werelds aan de ingangs- en winkelstraat van het park; het hele gebied is net zoals in de andere Disney-koninkrijken gebaseerd op een Amerikaanse dorpstraat uit het begin van de vorige eeuw. Uniek is dat Center Street, de straat die Main Street halverwege kruist, toegang biedt tot Adventureland en Tomorrowland. In Adventureland liggen bekende attracties als Pirates of the Caribbean, Jungle Cruise en The Enchanted Tiki Room, waarin een hoofdrol is weggelegd voor Stitch.

Jungle Cruise in Tokyo Disneyland - Foto: (c) ParkplanetFrontierland heet in Tokio Westernland en wordt omcirkeld door de Western River Railroad. Recreatieve spoorlijnen in Japan mogen slechts een beperkte lengte hebben en over niet meer dan één station beschikken. Die wetgeving maakte dat er geen stoomtrein rondom het hele terrein kon rijden, zoals in alle andere parken. De rails ligt in Tokyo Disneyland alleen rond Westernland en het station is gehuisvest in Adventureland, op de eerste verdieping van de aanleghaven van de Jungle Cruise. Een groot gedeelte van het wildwestgebied wordt opgeslokt door Rivers of America, waarop de Mark Twain Riverboat rondom het eiland van Tom Sawyer vaart. In Westernland liggen ook een wat tamme versie van Big Thunder Mountain en het Country Bear Theater. In een nis van Westernland ligt Critter Country, met naast de Beaver Brothers Explorer Canoes de oneindig lang lijkende wildwaterbaan Splash Mountain.

De Japanse It's a Small World - Foto: (c) ParkplanetFantasyland is het hart van Tokyo Disneyland, met bekende klassiekers als It’s a Small World en ritjes door de fantasiewerelden van Sneeuwwitje, Pinokkio en Peter Pan. Opvallend is de aanwezigheid van spookvilla The Haunted Mansion in dit sprookjeswonderland. Op de grens met Tomorrowland ligt één van de populairste attracties van het park: Pooh’s Honey Hunt. In rond en langs elkaar rijdende honingpotten verkennen de bezoekers de kleurrijke wereld van Winnie the Pooh.

Toontown is net als Critter Country een kleiner themagebied, een cartooneske wereld met de schots-en-scheve huisjes van Mickey Mouse, zijn vriendinnetje Minnie en Goofy. Voor de deur staan niet zelden lange rijen met wachtenden; Japanners staan zonder aarzelen uren in de rij Goofy's huis in Toontown in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanetom met een bekend Disney-karakter op de foto te kunnen. De vrolijke darride Roger Rabbit’s Car Toon Spin is gebaseerd op de animatiefilm Who Framed Roger Rabbit? Kleinere attracties als juniorachtbaan Gadget’s Go Coaster en Donald’s Boat maken dit speelparadijs voor kinderen compleet.

Tomorrowland is qua uiterlijk – vergeleken met de andere Disney-parken – het minst geslaagd. De gebouwen mogen dan wel frisse kleurtjes hebben, het vele beton geeft dit themaland geen gezellige uitstraling. De attracties maken echter veel goed: de donkere achtbaan Space Mountain neemt reizigers mee op een vlucht lang sterren en planeten en in Star Tours: The Adventures Continue is elke driedimensinale rit weer anders dankzij de ontelbare combinatiemogelijkheden van de filmdelen. Tomorrowland herbergt twee darkrides: Monsters, Inc. Ride & Go Seek en de uit Parijs bekende Buzz Lightyear’s Astro Blasters.

Winnie the Pooh darkride in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Attracties

Snelle attracties: Big Thunder Mountain (achtbaan in een bergmijn) – Space Mountain (overdekte achtbaan) – Splash Mountain (wildwaterbaan)

Familieattracties: Pooh’s Hunny Hunt (trackless darkride) – Peter Pan’s Flight, Snow White’s Adventures en Pinocchio’s Daring Journey (sprookjesdarkrides) – Haunted Mansion (spookhuis) – It’s A Small World (boottocht langs vrolijke poppen) – Roger Rabbit’s Car Toon Spin (dolle taxirit) – Gadget’s Go Coaster (kleine achtbaan) – Monsters, Inc. Ride & Go Seek (darkride) – Star Tours: The Adventures Continue (vluchtsimulator) – Buzz Lightyear’s Astro Blasters (interactieve darkride) – Pirates of the Caribbean (piratenboottocht) – Jungle Cruise (vaartochtje door het oerwoud) – Swiss Family Treehouse (reuzenklimboom) – The Enchanted Tiki Room (show met Stictch) – Mark Twain Riverboat (Mississippiboot)

Shows: Disney Harmony in color (parade) – Electrical Parade Dreamlights (lichtjesparade) – One Man’s Dream (live show met Disney-figuren) – Mickey’s PhilharMagic (4D film) – Country Bear Theater (dansende en zingende beren)

De Electrical Light Parade in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Restaurants

Hokusai (Japanse gerechten in een stijlvolle omgeving, in World Bazaar) – Crystal Palace en Plaza Pavilion (buffetrestaurants) – Hungry Bear Restaurant (grote counterservice in Westernland) – Blue Bayou (Creoolse gerechten) – Captain Hook’s Gallery en Pan Galactic Pizza Port (pizzarestaurants) – Tomorrowland Terrace (sandwiches) – Plaza Restaurant (rijst- en wokgerechten in Tomorrowland)

Tokyo Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Waar?

Tokyo Disneyland, Maihama, Urayasu City, Japan, tel. 00 (81) 45 330 5211 • Met de auto vanuit Tokio: neem de Wangan Expressway, afslag Urayasu, naar Route 357 • Openbaar vervoer: neem vanaf het centrale Tokyo Station de JR Keiyo Line naar het station Maihama, een rit van ongeveer een kwartier. Station Maihama ligt naast Tokyo Disney Resort • Kaart

Splash mountain en de Mississippiboot in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Overnachten

Tokyo Disney Resort heeft vier eigen hotels: naast de parken liggen Tokyo Disneyland Hotel, Disney Ambassador Hotel en Hotel MiraCosta, dat tevens de ingang vormt van Tokyo DisneySea. Iets verder weg ligt het goedkopere Tokyo Disney Celebration Hotel. Een shuttlebus brengt de gasten van dit hotel naar de themaparken. Op het terrein van Disney liggen ook zes officiële hotels, die gemakkelijk bereikbaar zijn met de monorail: Hilton Tokyo Bay, Okura Tokyo Bay, Sheraton Grande Tokyo Bay, Sunroute Plaza Tokyo, Tokyo Bay Hotel Tokyu en Tokyo Bay Maihama.

Roger Rabbit in het Toontown van Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Wanneer?

Tokyo Disneyland is dagelijks geopend. In het hoogseizoen vanaf 8.30 uur, op minder drukke dagen vanaf 10.00 uur. Sluitingstijden variëren van 18.00 tot 22.00 uur.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 18 miljoen per jaar.

Space Mountain in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Kosten

Entreeprijs is afhankelijk van de bezoekdag. Volwassenen: variërend van ¥ 7900 tot ¥ 10900 per persoon (circa € 48,00 tot € 66,00). Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: variërend van ¥ 4700 tot ¥ 5600 (€ 29,00 tot € 34,00), tieners van 12 tot en met 17 jaar: variërend van ¥ 6600 tot ¥ 9000 (€ 40,00 tot € 55,00). Korting op tickets bij bezoek vanaf 15.00 uur (weekends en vakanties) en 17.00 uur • Bij tweedaagse kaarten moet vooraf worden opgegeven welk park men op welke dag bezoekt • Ook drie- en vierdaagse kaarten verkrijgbaar • Parkeren: ¥ 2500 (€ 18,00) en in de weekenden ¥ 3000 (€ 21,00) • Parkplattegrond in het Engels: gratis.

Zicht vanuit de monorail die rondom Tokyo Disney Resort loopt - Foto: (c) Parkplanet

Monorail

Rondom het Tokyo Disney Resort ligt een monoraillijn met vier stations. Het Resort Gateway Station ligt naast treinstation Maihama en winkel- en uitgaanscentrum Ikspiari. De treinen – met ramen in de vorm van Mickey-hoofden – rijden vervolgens naar station Tokyo Disneyland, Bayside Station (voor de zes officiële hotels) en station Tokyo DisneySea. Een compleet rondje met de monorail duurt ongeveer elf minuten. Er zijn losse ritkaartjes, dagpassen en meerdaagse passen te koop.

Aquatopia in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Parkplanet

Tokyo DisneySea

Naast Tokyo Disneyland ligt sinds 2001 een tweede themapark, uniek in de wereld: Tokyo DisneySea. Het park – dat de zee als thema heeft – bestaat uit zeven ‘havens’: Mediterranean Harbor, American Waterfront, Lost River Delta, Port Discovery, Mermaid Lagoon, Arabian Coast en Mysterious Island.

Naar Tokyo DisneySea

Verder lezen

Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea werden gebouwd op tachtig hectare ingepolderd land, opgespoten grond in de Tokyo Bay.

Het kasteel in Japan onderscheidt zich nauwelijks van dat in het Magic Kingdom in Florida. Lees hier wat de kleine verschillen zijn.

Tokyo DisneySea
Alle Disney-parken ter wereld
Beauty and the Beast komt naar Tokio
Japanners willen koekjes
Artikelarchief van Tokyo Disneyland
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen