De Tower of Terror in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

TOKYO DISNEYSEA

Tokyo DisneySea is het meest originele en best gethematiseerde park in de Disney-familie.

Fort op het Mysterious Island van Tokyo DisneySea - Foto: (c) Parkplanet

Tokyo Disneyland bleek zo’n succes dat al vijf jaar na de opening eigenaar Oriental Land Company bekend maakte dat er een tweede park zou komen. Zeven jaar werd er gebroed op plannen en ideeën en in 1995 werd de werknaam van het nieuwe themapark onthuld: Tokyo DisneySea. Het park zou zich meer dan buurman Disneyland richten op volwassenen en de zee als thema krijgen. Het concept voor het tweede park leidt terug naar het voornemen dat The Walt Disney Company had om een tweede park in Californië te bouwen. Daarvoor had de multinational een lap grond in bezit in Long Beach, op ruim dertig kilometer van het originele Disneyland in Anaheim. Het perceel lag aan de kust, waardoor het idee ontstond een park te maken met de verhalen en mythes rondom de zee als thema. DisneySeas moest de nieuwe aanwinst in Californië gaan heten. Maar financieringsproblemen en vragen over hoe de bezoekers vervoerd zouden kunnen worden tussen de twee parken deden het plan in de koelkast belanden. Voor Japan werden de concepten daar weer uit gehaald en gebruikt voor Tokyo DisneySea.

Mount Prometheus met fort - Foto: (c) ParkplanetTokyo DisneySea ging op 4 september 2001 open. In slechts 307 dagen tijd kwamen er tien miljoen bezoekers naar het park. Dat was een nieuw record: Universal Studios Japan in Osaka opende op 31 maart van datzelfde jaar en had 338 dagen nodig om de tien miljoen bezoekers mijlpaal te bereiken.

Tokyo DisneySea was met een geschatte investering van ruim drie miljard euro het duurste park ooit gebouwd. Dat is te zien: het park wordt door velen beschouwd als het mooiste ter wereld. Het is meteen ook één van de bestbezochte parken: jaarlijks passeren rond twaalf miljoen bezoekers de poorten. Die laten zich graag op de foto zetten bij de twee symbolen van het park: de DisneySea AquaSphere – een gigantische aardbol waarover water stroomt – en Mount Prometheus, de vulkaan in het hartje van het park, die precies even hoog is als het kasteel van Assepoester in het naastgelegen Disneyland.

Venetiaanse kanalen in Mediterranean Harbor in Tokyo DisneySea - Foto: (c) ParkplanetTokyo DisneySea bestaat uit zeven ‘havens’: Mediterranean Harbor, American Waterfront, Lost River Delta, Port Discovery, Mermaid Lagoon, Arabian Coast en Mysterious Island. Mediterranean Harbor is het entreegebied van het park. Het pittoreske Italiaanse havenstadje heeft veel weg van Venetië, compleet met gondeliers die de bezoekers al zingend door de kanalen punteren. Waar Main Street, U.S.A. in Disneyland een langgerekte straat is, daar heeft Mediterranean Harbor een V-vorm.

Wie rechts langs de havenrand loopt komt op Mysterious Island, wie linksaf slaat loopt richting American Waterfront. In het havenstadje zijn diverse winkels en restaurants gevestigd. De hogere etages van de gebouwen – die gebaseerd zijn op de schilderachtige plaatsen Portofino en Venetië – bieden plaats aan hotel MiraCosta. Het idee om een hotel de entree van een park te laten zijn, werd voor het eerst uitgevoerd in Disneyland Paris. Het succes stimuleerde de imagineers van Disney om een soortgelijk concept toe te passen bij Tokyo DisneySea. Mediterranean Harbor is de thuishaven van Fortress Explorations: in een oogverblindend fort kunnen de bezoekers allerlei interactieve spellen spelen. Op het water tussen het stadje en Mount Prometheus worden dagelijks shows opgevoerd.

In Mount Prometheus in Tokyo DisneySea - Foto: (c) ParkplanetMysterious Island is het themaland dat binnenin Mount Prometheus ligt, de vulkaan die het middelpunt vormt van DisneySea. Omgeven door tientallen meters hoge rotsen voelen bezoekers zich hier in de wereld van Jules Verne. Het kleinste themagebied herbergt twee van de meest unieke attracties van het park: de razendsnelle darkride Journey to the Center of the Earth en 20.000 Leagues Under the Sea, een tochtje met een onderzeeër. De naastgelegen Mermaid Lagoon is vooral voor kinderen een trekpleister.

In de grotendeels overdekte themazone wonen de hoofdrolspelers uit de tekenfilm De Kleine Zeemeermin. Van buiten ontrekt het paleis van koning Triton het enorme gebouw aan het oog van de gasten, van binnen lijkt het alsof men onder de zeespiegel vertoeft. Diverse vrolijke kinderattracties houden de kleintjes uren bezig en in het Mermaid Lagoon Theater voeren Ariel en haar zeevriendjes een muzikale show op.

Sindbad’s Storybook Voyage in Tokyo DisneySea - Foto: (c) ParkplanetArabian Coast is gebaseerd op een andere Disney-film: Aladdin. De Arabische haven roept de sfeer op uit de sprookjes van duizend en één nacht. Meest bijzondere attractie in dit themagebied is Sindbad’s Storybook Voyage, een oneindig lang lijkende darkride. De bezoekers gaan in bootjes op reis met de dappere zeeman Sinbad. De poppen hebben wat weg van de hoofdrolspelers in It’s a Small World, maar de figuren in deze attractie bewegen heel natuurlijk, in tegenstelling tot die in de befaamde Disneyland-darkride.

Japanners hebben niet veel met Sindbad’s Storybook Voyage; er staat zelden een lange rij. Onterecht, want deze attractie is een hoogtepunt. Maar pas op: net als bij It’s a Small World blijft ook de tune van deze boottocht – Compass of your heart, geschreven door de bekende componist Alan Menken – urenlang in je hoofd rondspoken. Andere belevenissen in deze themahaven zijn Caravan Carousel – een dubbeldeks draaimolen voor liefst 190 personen – en de Magic Lamp Theater.

Lost River Delta ligt helemaal achter in het park en wordt gekenmerkt door de ruïne van een Mexicaanse Aztekentempel. In de tempel is de populaire darkride Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull gevestigd. In het deltagebied staat ook de loopingachtbaan Raging Spirits, een kloon van Le Temple du Peril in Disneyland Paris.

Aquatopia in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Parkplanet

Tegen de klok in lopend belanden gasten vervolgens in Port Discovery, het Tomorrowland van Tokyo DisneySea met stijlelementen van het Parijse Discoveryland. DisneySea Electric Railway - Foto: (c) ParkplanetZonder dat de berijder ook maar één vinger uitsteekt leggen de bootjes in Aquatopia een onvoorspelbaar parcours af langs fonteinen en geisers. De trolleys van de hooggelegen DisneySea Electric Railway brengen gasten snel en comfortabel naar themagebied American Waterfront.

American Waterfront is misschien wel het meest indrukwekkende themaland van Tokyo DisneySea. Het is de aanlegplaats van het machtige passagiersschip SS Columbia. Hoewel volledig namaak ziet deze oceaanstomer er erg authentiek uit. Achter het schip strekt zich de baai van Tokio uit, waardoor het lijkt of het cruiseschip zo volle zee kan kiezen.

American Waterfront is gebaseerd op de havenplaatsen in het noordoosten van De Tower of Terror in DisneySea bij avond - Foto: (c) Parkplanetde Verenigde Staten uit het begin van de vorige eeuw. Het bestaat uit twee secties: Old Cape Cod en New York Harbor. In de haven van de Big Apple liggen twee van de populairste attracties van het park: de Tower of Terror – de mooiste van de vier die er op de wereld zijn – en Toy Story Mania.

Japanners trotseren met liefde lange rijen om de show Big Band Beat in het Broadway Music Theatre bij te wonen. Voor de dertig minuten durende show zijn kosten nog moeite gespaard: een twaalfkoppige jazzband en twintig zangers brengen de toeschouwers terug naar de swingende jaren veertig van de vorige eeuw. Voor wie niets voelt voor lange wachttijden voor een show: het centrale meer is tweemaal per dag het toneel voor een spectaculaire voorstelling. Overdag is er The Legend of Mythica en na zonsondergang Fantasmic, beide met oogverblindende vaartuigen en speciale effecten.

De SS Columbia in het American Waterfront - Foto: (c) Parkplanet

Attracties

Snelle attracties: Journey to the Center of the Earth (achtbaanachtige darkride) – Raging Spirits (loopingachtbaan) – Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull (snelle rit in een jeep door een Mexicaanse tempel) – Tower of Terror (vrijevaltoren)

Familieattracties: 20.000 Leagues Under the Sea (tocht met een duikboot) – Sindbad’s Storybook Voyage (darkride) – Toy Story Mania (interactieve darkride) – DisneySea Steamer Line (bootvervoer rond het park) – Nemo & Friends SeaRider (duik onder in de wereld van Finding Nemo en Finding Dory) – Turtle Talk (interactief babbelen met schildpad Crush) – Flounder’s Flying Fish Coaster (kinderachtbaan) – Scuttle’s Scooters, Jumpin’ Jellyfish en Blowfish Balloon Race (vrolijke kinderattracties in Mermaid Lagoon)

Shows: The Legend of Mythica en Fantasmic! (spektakelshows op het meer) – Big Band Beat (in het Broadway Music Theatre) – Mystic Rhythms (in de Hangar Stage in Lost River Delta) – Magic Lamp Theater (live illusieshow met 3D-filmbeelden) – Under the Sea (musical in het Mermaid Lagoon Theater)

Cape Cod in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Parkplanet

Restaurants

SS Columbia Dining Room (chique dinerzaal in SS Columbia, tafelbediening) – Sakura (Japanse visgerechten) – Sailing Day Buffet (onbeperkt eten van het buffet in de cargoterminal naast SS Columbia) – Café Portofino (visgerechten van het buffet, in Mediterranean Harbor) – Zambini Brothers Ristorante (pizza’s en pasta’s) – Horizon Bay (open keuken en Disney Character Dining, in Port Discovery) – Vulcania (wokgerechten, in Mysterious Island) – Casbah Food Court (curry- en rijstgerechten, in Arabian Coast) – Miguel’s El Dorado Cantina (Mexicaans, in Lost River Delta) – Cape Cod Cook-Off (Amerikaanse lekkernijen, waaronder hamburgers, in American Waterfront)

Toy Story Mania in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Parkplanet

Waar?

Tokyo DisneySea, Maihama, Urayasu City, Japan, tel. 00 (81) 45 330 5211 • Met de auto vanuit Tokio: neem de Wangan Expressway, afslag Urayasu, naar Route 357 • Openbaar vervoer: neem vanaf het centrale Tokyo Station de JR Keiyo Line naar het station Maihama, een rit van ongeveer een kwartier. Station Maihama ligt naast Tokyo Disney Resort. De monorail brengt gasten vervolgens het snelst naar DisneySea. Wandelen kan ook; reken op ongeveer een kwartier looptijd • Kaart

tds flying carpets gebouwen 13pp

Overnachten

Tokyo Disney Resort heeft vier eigen hotels: naast de parken liggen Tokyo Disneyland Hotel, Disney Ambassador Hotel en Hotel MiraCosta, dat tevens de ingang vormt van Tokyo DisneySea. Iets verder weg ligt het goedkopere Tokyo Disney Celebration Hotel. Een shuttlebus brengt de gasten van dit hotel naar de themaparken. Op het terrein van Disney liggen ook zes officiële hotels, die gemakkelijk bereikbaar zijn met de monorail: Hilton Tokyo Bay, Okura Tokyo Bay, Sheraton Grande Tokyo Bay, Sunroute Plaza Tokyo, Tokyo Bay Hotel Tokyu en Tokyo Bay Maihama.

Het waterpaleis van koning Triton in Mermaid Lagoon in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Parkplanet

Wanneer?

Tokyo DisneySea is dagelijks geopend. In het hoogseizoen vanaf 8.30 uur, op minder drukke dagen vanaf 10.00 uur. Sluitingstijden variëren van 18.00 tot 22.00 uur.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 15 miljoen per jaar.

De Tower of Terror in Tokyo DisneySea - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Kosten

Entreeprijs is afhankelijk van de bezoekdag. Volwassenen: variërend van ¥ 7900 tot ¥ 9400 per persoon (circa € 56,00 tot € 67,00). Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: variërend van ¥ 4700 tot ¥ 5600 (€ 33,00 tot € 40,00), tieners van 12 tot en met 17 jaar: variërend van ¥ 6600 tot ¥ 7800 (€ 47,00 tot € 55,00). Korting op tickets bij bezoek vanaf 15.00 uur (weekends en vakanties) en 17.00 uur • Bij tweedaagse kaarten moet vooraf worden opgegeven welk park men op welke dag bezoekt • Ook drie- en vierdaagse kaarten verkrijgbaar • Parkeren: ¥ 2500 (€ 18,00) en in de weekenden ¥ 3000 (€ 21,00) • Parkplattegrond in het Engels: gratis.

De Disney Resort Monorail - Foto: (c) Parkplanet

Monorail

Rondom het Tokyo Disney Resort ligt een monoraillijn met vier stations. Het Resort Gateway Station ligt naast treinstation Maihama en winkel- en uitgaanscentrum Ikspiari. De treinen – met ramen in de vorm van Mickey-hoofden – rijden vervolgens naar station Tokyo Disneyland, Bayside Station (voor de zes officiële hotels) en station Tokyo DisneySea. Een compleet rondje met de monorail duurt ongeveer elf minuten. Er zijn losse ritkaartjes, dagpassen en meerdaagse passen te koop.

Het kasteel van Tokyo Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Tokyo Disneyland

Naast Tokyo DisneySea ligt Tokyo Disneyland, het bekende sprookjes- en avonturenpark van Walt Disney. Tokyo Disneyland telt zeven themalanden, waaronder World Bazaar – de hoofdstraat, die onder een glazen overkapping ligt – en Westernland, met achtbaan Big Thunder Mountain. In dit park vind je alle favorieten, zoals Pirates of the Caribbean, Jungle Cruise, Splash Mountain en The Haunted Mansion.

Naar Tokyo Disneyland

Verder lezen

Tokyo DisneySea en Tokyo Disneyland werden gebouwd op tachtig hectare ingepolderd land, opgespoten grond in de Tokyo Bay.

Tokyo Disneyland
Alle Disney-parken ter wereld
Tokyo DisneySea krijgt Port Scandinavia met de wereld van Frozen
Japanners willen koekjes
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen