Een heel klein deel van het koekjesassortiment in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Japanners willen koekjes

In de Japanse Disney-parken hebben de souvenirwinkels onmetelijk grote koekafdelingen.

In elk attractiepark ter wereld puilen de souvenirwinkels uit met T-shirts, mokken, pluchen knuffels, puzzels, badhanddoeken en tassen. Overal is het assortiment ongeveer hetzelfde, met natuurlijk de nodige variaties op het thema. In de pretparken in Japan liggen al deze hebbedingetjes ook in de schappen, maar ze leggen het in populariteit ruimschoots af bij één product: koekjes! De Japanners zijn zo dol op blikken vol koekjes dat er in parken als Tokyo Disneyland en DisneySea complete afdelingen in de souvenirwinkels vol staan met koekblikken.

Tientallen kassa's waar de bezoekers van Tokyo Disneyland hun koektrommels kunnen afrekenen - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Koekblikken

Niet één of twee schappen, maar tientallen rekken vol blikken en dozen. Niet één of twee kassa’s om de koekjesaankoop af te rekenen, maar vijf rijen met ieder vijf kassa’s, net als in de supermarkt. Alléén voor de koekjes! In het land waar de fortune cookies – de gelukskoekjes met erin een korte voorspelling – oorspronkelijk vandaan komen, zijn de inwoners gék op koekjes. Zonder koekblikken voor alle thuisblijvers terugkomen van vakantie is ondenkbaar. En dus duiken de Japanners massaal op het gigantische aanbod cadeaudozen, trommels, schalen en blikken met koekjes.

Een heel klein deel van het koekjesassortiment in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch, ParkplanetHato Sabure

De koekjes in de Disney-parken zijn prachtig verpakt in kleurrijke blikken en trommels. Bij elk schap staat één opengewerkte verpakking, zodat kopers kunnen zien wat ze mee naar huis nemen zonder de trommels open te hoeven maken. Ze zien hoe prachtig de koekjes gearrangeerd zijn, haast als een kunstwerk. De lekkernijtjes hebben allemaal een Disney-opdruk of de vorm van het hoofd van Mickey, Minnie of de in Japan immens populaire beer Duffy. De naar stripfiguren gevormde koekjes zijn varianten op de traditionele Hato Sabure, boterkoekjes in de vorm een vogel die sinds 1887 in Japan verkocht worden.

Tradities

Japan is het land van tradities. Eén ervan is om tijdens een vakantie voor de thuisblijvers een koekjestrommel mee te nemen. De koekjes worden dan vaak niet verorberd, maar in de trommel meerdere malen doorgegeven. De koekjes zijn er in allerlei variëteiten en smaken: met chocolade, in groene theesmaak, met suiker besprenkeld of met wat jam in het midden. De keus in blikken, trommels en ander geschenkverpakkingen is enorm. Een koekblik kost gemiddeld tien euro.

Naar Tokyo Disneyland
Naar Tokyo Disney Sea
Naar alle Disney-parken

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen