AVONTURENPARK HELLENDOORN

Beleef een hele dag vol avonturen in Overijssel. Avonturenpark Hellendoorn heeft attracties voor jong en oud, van achtbanen tot speeltuinen.

Het Avonturenpark in Hellendoorn is het oudste attractiepark van Nederland en kan bogen op een lange historie. Het park opende in 1936 als een theehuis met enkele simpele speeltoestellen. De speeltuin groeide en ging lange tijd als De Elf Provinciën door het leven. In de loop der jaren ontwikkelde de speeltuin zich tot een gevarieerd park met attracties voor jong en oud. In 1978 werd De Elf Provinciën omgedoopt in Avonturenpark Hellendoorn.

De Discovery Club in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Twee attracties kregen in begintijd van het park grote bekendheid: het doolhof met uitkijktoren en de sprookjestuin met onder meer Sneeuwwitje, Hans en Grietje en De wolf en de zeven geitjes. Zowel het doolhof met uitzicht over Hellendoorn als de in 1956 geopende sprookjestuin zijn inmiddels verdwenen. Volgens toenmalig directeur Ruud de Clercq kennen de kinderen van nu de sprookjes niet meer; zijn medewerkers moesten steeds vaker uitleggen wie Roodkapje is. Er staan nog wel sprookjesachtige attracties in het park, zoals de Zwanenmolen en de geheimzinnige Discovery Club, waar bezoekers in de kelder met laserpistolen mogen schieten op allerlei attributen die professor Nulnix tijdens zijn wereldreizen verzamelde.

Wild Waterval in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Durfals stappen in één van de drie achtbanen: Balagos heeft een looping en een kurkentrekker. Voor de donkere achtbaan Rioolrat dalen de bezoekers via een smal trappetje of in de riolen onder het park en de familiebaan Donderstenen gaat met donderend geraas over de groene rails. Hellendoorn beschikt over twee wildwaterbanen: boomstammenbaan Wild Waterval was in 1982 de eerste van Nederland en raftingbaan Sungai Kalimantan is de langste in ons land.

Geheime Torens in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Het Avonturenpark is een compact park met naast acht- en wildwaterbanen ook fantasierijke draaimolens en diverse klim- en speelplekken. Midden in het park zijn kinderen uren zoet in het kleurrijke speelgebied De drie geheime torens. Voor de allerkleinsten staan er in Dreumesland een speelkasteel, postkoetsjes en vrachtautootjes op rails en een minireuzenrad. De mascottes Baba en Bella Boemba hebben er hun eigen Berenboom. In het Gouden Theater Paleis beleven Kareltje en Jasmijn spannende avonturen.

Slidepark Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Voor wie verkoeling zoekt op een warme dag is er Aquaventura, een slidepark waar bezoekers kunnen genieten van elf spectaculaire waterglijbanen. De banen in het outdoor park hebben spannende namen als Wacky Wave, Xtreme, Double Trouble, Twist & Twirl en Dark Devil. Ze variëren in hoogte van drie tot tien meter en in lengte van zeventien tot honderdveertig meter. Op de snelste baan bereiken de glijders een topsnelheid van 44 kilometer per uur.

In de maanden april, mei en juni kunnen kinderen tijdens het evenement Spellendoorn overal in het park leuke spelletjes spelen. En jaarlijks in oktober wordt het park tijdelijk omgedoopt tot Heksendoorn.

Wildwaterbaan Sungai Kalimantan in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Balagos (loopingachtbaan) – De Donderstenen (Familieachtbaan) – Rioolrat (donkere achtbaan) – Tarantula Magica (Enterprise) – Het DrakenNest (ronddraaiende Disk’O Coaster)

Familieattracties: Aquaventura (waterglijbanenpark, aparte toegangsprijs) – Sungai Kalimantan en Wild Waterval (wildwaterbanen) – Discovery Club (interactieve darkride) – Piraat Enterhaak (zweefmolen) – Dino Sky Pedalo (fietsmonorail) – De drie geheime torens (klim- en klauterparadijs) – Jungle Expedition; De vervloekte schat (boottocht) – Fort Knalkruit (botsauto’s) – Dreumesland (speelgebied voor kleinere kinderen) – Baba’s Ruimtereis (mini-vrijevaltoren) – De Berenboom (woonplek van de mascottes Baba en Bella)

Show: Kareltje en Jasmijn en het vloeibare goud (in de weekenden, schoolvakanties en op feestdagen)

Restaurants

Eethuis De Berghoeve (zelfbedieningsrestaurant, ook vegetarische menu’s) – Kapitein Baba’s en Bella’s Smakbar (snacks en drankjes)

Waar?

Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22, 7447 PB Hellendoorn, tel. (0548) 659 159 • Op de A1 (richting Enschede): afslag 26 Lochem, N332 volgen richting Holten. Voorbij Holten op de rotonde rechts naar Nieuw-Heeten en vervolgens naar Haarle rijden. Op de N35 de borden Hellendoorn en Avonturenpark aanhouden • Vanaf het NS-station in Nijverdal vertrekt buslijn 96 naar Hellendoorn • Kaart

Tarantula Magica in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Avonturenpark Hellendoorn is geopend van 8 april tot en met 4 november 2023, vanaf 10.00 uur. Dagelijks open van 25 juni tot en met 3 september 2023. Ook elke dag open in de meivakantie van 22 april tot en met 7 mei. Buiten deze periodes alleen in de weekenden, op feestdagen en op sommige werkdagen open; check de parksite.

Halloween

Hellendoorn verandert tijdens Halloween in Heksendoorn. Het pretpark wordt overdag omgetoverd tot het domein van heksen en andere griezelige figuren. Op vier avonden vindt Screams, Face your Fear plaats, met vijf spookhuizen en zes walkthroughs. Griezel in het Horror Hotel, in Zombie attack: Festival Rampage of in het Death Lab, een laboratorium waar verschrikkelijke experimenten plaatsvinden. Screams wordt gehouden op 14, 21 en 28 oktober en op 4 november 2023. Het park is die avonden open van 19.00 uur tot 23.00 uur • Het familievriendelijke Heksendoorn is op 7 en 8 oktober, van 14 tot en met 29 oktober en op 4 november 2023. Open van 10.00 tot 17.00 uur.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 465.000 per jaar.

Kosten

Entreeprijs: € 29,50 per persoon. Kinderen tot en met 2 jaar gratis. Tickets op datum via de website vanaf € 18,99 • Supplement waterglijbanenpark Aquaventura: € 3,50 • Parkeren: € 7,50 • Hond: € 2,00

Wildwaterbaan Sungai Kalimantan in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Tips

Maak thuis een virtuele wandeling door Avonturenpark Hellendoorn; bekijk het park met Google Street View. Klik hier en je belandt voor de ingang van het park. Door met het oranje poppetje rechtsonder te slepen, kun je alle blauwe paden in Avonturenpark Hellendoorn bewandelen.

Van tien meter hoogte door een watergolf mee naar beneden worden gevoerd, golvend, draaiend, in een luchtband of op je rug. Het kan in Aquaventura, het waterglijbanengebied van Avonturenpark Hellendoorn. De slides zijn voorzien van ‘uitglijbakken’ met daarin een laagje water om af te remmen. Voor het glijbanenpark – dat open is van juni tot en met september – is een aanvullend entreekaartje te koop.

Avonturenpark Hellendoorn - Foto: ©  Adri van Esch

Lees verder:

In Aquaventura staan elf verschillende waterglijbanen: voor kleine waterratjes en echte snelheidsduivels.

Avonturenpark-info voor kids
Berenboom voor mascottes Baba en Bella 
Artikelarchief van Avonturenpark Hellendoorn
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Avonturenpark, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen