WALIBI RHÔNE-ALPES

Niet alleen Nederland en België hebben een Walibi, ook Frankrijk heeft er een: Walibi Rhône-Alpes, ten oosten van Lyon.

In het zuiden van Frankrijk ligt een Walibi-park dat veel lijkt op de broertjes in Nederland en België, maar net wat bescheidener van omvang is. Het pretpark is met dertig hectare kleiner dan Walibi Holland en Walibi Belgium, maar de sfeer is heel vergelijkbaar met de noordelijke naamgenoten. Geen wonder: de geestelijk vader van alle Walibi’s was de Belg Eddy Meeùs.

In 1981 kreeg Meeùs het verzoek om het bestaande pretpark Avenir Land tussen Lyon en Chambéry onder handen te nemen. Het werd Walibi Rhône-Alpes. Net als de andere Walibi-vestigingen werd ook het Franse park in 1999 overgenomen door het Amerikaanse Six Flags. Dat werd geen succes: vijf jaar later vertrokken de Amerikanen weer schielijk uit Europa. Sinds 2006 behoort Walibi Rhône-Alpes tot het Franse Compagnie des Alpes, een pretparkengroep waarvan naast de drie Walibi-parken onder meer ook Parc Astérix en Futuroscope onderdeel uitmaken.

De grootste attracties van Walibi Rhône-Alpes zijn achtbaan Mahuka, vrijevaltoren Le Totem, de houten achtbaan Timber en de ruim dertig meter hoge rollercoaster Mystic. Mystic is spectaculair: met een verticale liftheuvel, drie inversies en een ‘twisted halfpipe’, een rechtopstaande ‘wokkel’ die door de treinen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. In loopingachtbaan Generator schieten de treinen vooruit en weer terug achteruit. Achtbaan Mahuka heeft slechts één spoor. Deze zogenaamde ‘single-rail coaster’ gaat driemaal over de kop en loopt door een oerwoud met tempelruïnes.

Voor kinderen is er achtbaan Coccinelle. De kleintjes kunnen hun hart ook ophalen in Walibi Land, een speelplek met attracties op kindermaat, en in de carrousels, treintjes en bootjes. In het vaak warme zuiden van Frankrijk kunnen bezoekers van het pretpark afkoelen in de ronde boten van Gold River en de boomstammen op wildwaterbaan Bambooz River.

Alle pretparken in Frankrijk

Attracties

Snelle attracties: Generator en Mystic (loopingachtbanen) – Woodstock Express (wilde-muis-achtbaan) – Hurricane (50 meter hoge zweefmolen) – Mahuka (single-rail loopingachtbaan) – Le Totem (vrijevaltoren) – Le Galion (schipschommel)

Familieattracties: Coccinelle (kinderachtbaan) – Airboat (attractie met armen die draaien als de wijzers van een klok) – Bambooz River en Gold River (wildwaterbanen) – Explorer Adventure (kinderspeelplaats) – monorail – Surf Music (botenglijbanen)

Show: Plongeur de l’Extrême (duikshow, in de zomer)

Restaurants

Quai 38 (restaurant met New Orléans als thema) – Jazz Sugar Club (jazzcafé dat wafels, pannenkoeken en ijs serveert) – Louisie Yan (broodjes en hotdogs) – Chez Marie Laveau (kipgerechten, broodjes) – Star’Dock Café (koffiehuis) – Golden Burger (snacks)

Waar?

Walibi Rhône-Alpes, 1380 Route de la Corneille, 38630 Les Avenières, Frankrijk, tel. 33 (0) 474 33 71 80 • Walibi Rhône-Alpes ligt tachtig kilometer ten oosten van Lyon. Volg snelweg A43 (Lyon – Chambéry). Vanaf Lyon afrit 10 Chimilin nemen en vanaf Chambéry afrit 11 Bourg en Bresse • Kaart

Wanneer?

Walibi Rhône-Alpes is geopend van 30 maart tot en met 3 november 2024, vanaf 10.00 uur. In de zomer dagelijks open van 26 juni tot en met 1 september • In de voorjaarsvakantie elke dag open van 13 tot en met 28 april en in de herfstvakantie van 19 oktober tot en met 3 november 2024. In de overige maanden in de weekenden open, maar op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Kosten

Walibi Rhône-Alpes: € 40,00 per persoon. Kinderen van 1 meter tot 1,30 meter: € 33,00. 60-plussers: € 33,00. 75-plussers: € 20,00 • Parkeren: gratis.

Verder lezen

Pretparken in Frankrijk
Parksite

Untamed in Walibi Holland

In Nederland: Walibi Holland

Walibi Holland heeft de meeste en spannendste achtbanen van Nederland. De Xpress (loopingbaan waarbij de trein wordt weggeschoten), Goliath (met 45 meter de hoogste achtbaan van de Benelux) en Untamed (houten looping-achtbaan met stalen rails) gaven het park ooit de bijnaam ‘roller coaster capital of Europe’. Tegenwoordig richt Walibi Holland zich meer op de hele familie en ligt de nadruk ook op rustigere attracties. Meer over Walibi Holland lees je hier.

Waar?

Walibi Holland, Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen, Nederland • Vanuit Zwolle: A28 afslag ’t Harde. Vanuit Amersfoort: A28 richting Harderwijk, borden Walibi volgen. Vanuit Amsterdam/Almere: A6 afslag Lelystad.

Wanneer?

Open van Pasen tot en met oktober. In voor- en naseizoen op sommige werkdagen gesloten: check de site.

Calamity Mine in Walibi Belgium

In België: Walibi Belgium

Walibi Belgium ligt vlakbij Brussel en heeft een goede mix van snelle, spectaculaire en rustige attracties. Alle belevenissen liggen rondom het langgerekte centrale meer. De achtbanen vallen meteen op: de kolossale houten Weerwolf of de gierende Turbine. Uniek is de darkride Challenge of Tutankhamon. Walibi Belgium heeft een eigen overdekt zwemparadijs: Aqualibi. Meer over Walibi Belgium lees je hier.

Waar?

Walibi Belgium, Rue Joseph Deschamps 9, 1300 Wavre, België • Vanuit Breda (A16) naar Antwerpen (E19) of vanuit Eindhoven (A67) naar Antwerpen (E34). Vanaf de Ring rond Antwerpen via de A1/E19 naar Brussel. Volg bij Brussel de borden E411/Namen. Op de E411 afrit 6 (Wavre) nemen, naar de Boulevard de l’Europe/Walibi.

Wanneer?

Open van Pasen tot en met oktober. In juli en augustus elke dag geopend, in de andere maanden op sommige werkdagen gesloten: check de site.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Walibi Rhône-Alpes

Meest bezochte parkprofielen