Terugblik op 2023: veel nieuwe attracties

Na een vrij rustig 2022 investeerden de Europese pretparken in 2023 weer volop in nieuwe attracties. Bezoekers konden zich verheugen op nieuwe achtbanen, themagebieden en darkrides.

Na de verhoudingsgewijs voorzichtige investeringen in 2022 gaven de pretparken in 2023 weer volop gas. De miljoeneninvesteringen gingen onder meer naar grote achtbanen met ronkende namen als Toutatis, Batman: Gotham City Escape en Mandrill Mayhem, en naar nieuwe themagebieden.

Pixaris en Dragonwatch voor Toverland

Toverland opende vier nieuwe attracties in het themagebied Avalon, twee grote en twee kleinere. Pixarus is een indrukwekkende draaimolen die bestaat uit een kolossale middenas waaraan twaalf vliegtuigjes zijn verbonden. De spannende attractie is 27 meter hoog en staat op een vijf meter hoog platform midden in de helix van achtbaan Fēnix. In elk vliegtuigje is plaats voor één berijder, die zelf kan kiezen of hij een rustig zweeftochtje maakt of – door de vleugels met hendels heen en weer te bewegen – over de kop vliegt. De tweede grote attractie is Dragonwatch, een zeventien meter hoge toren waarin de gasten omhoog getakeld worden. Vervolgens storten ze met een snelheid van negentien kilometer per uur de diepte in.

De twee kleinere nieuwe attracties in Toverland zijn Jumping Juna en de Garden Tour. Jumping Juna is een kinderdraaimolen met zes voertuigen: drie in de vorm van de speelse eenhoorn Juna en drie als het ondeugende draakje Sparky. In de Garden Tour maken jonge bezoekers een ritje door de kruidentuin van tovenaar Merlijn. Het attractiepark in het Limburgse Sevenum trok voor de vier nieuwe attracties in totaal 11,5 miljoen euro uit.

Toverland vervolmaakt themagebied: Avalon is af
De strijd is gestreden: meer kleur en vrolijkheid in Avalon
Testritjes in de nieuwe attracties van Toverland, hier kan het

Red Bandits Adventure in Attractiepark Slagharen

Na 22 jaar en in totaal ruim 2,2 miljoen ritjes onderging darkride Wild West Adventure in Attractiepark Slagharen een metamorfose. Het overdekte boottochtje langs scènes uit de westernwereld kreeg een nieuw verhaal en nieuwe decors. Ook de naam is nieuw: Red Bandits Adventure. In de aangepaste storyline zijn de Red Bandits – die Slagharen al jarenlang ‘onveilig’ maken – op zoek naar nieuwe bendeleden. Bezoekers die in een bootje stappen, trotseren verschillende gevaarlijke elementen die de Red Bandits als beproeving hebben geplaatst. Wie erin slaagt om de eindstreep zonder kleerscheuren te halen, mag zich een echte Red Bandit noemen.

Voor deze vernieuwde attractie haalde Slagharen de componisten en sound designers van het Duitse bedrijf IMAscore aan boord. Tijdens de tocht horen bezoekers muziek die speciaal voor de attractie is ontwikkeld. Het ritsysteem en de kenmerkende koepel van de attractie werden behouden. De klassieker werd aangepakt door de ontwerpers van de Leisure Expert Group uit Amsterdam. De vernieuwde attractie gaf het zestigjarig bestaan van Attractiepark Slagharen extra glans.

Familieachtbaan Eat My Dust in Walibi Holland

Walibi Holland breidde themagebied Speed Zone – waarin de spannende attracties Goliath, Space Shot en G-Force staan – uit met twee attracties voor het hele gezin. Het nieuwe deel heet Speed Zone Off-Road. De belangrijkste nieuwigheid is de junior rollercoaster Eat My Dust van de Italiaanse fabrikant Zamperla. De achtbaan in Walibi Holland werd gethematiseerd als een off-road-terreinwagen. De attractie is twaalf meter hoog en heeft een topsnelheid van ongeveer veertig kilometer per uur. De tweede nieuwe attractie is draaimolen Magic Bikes van dezelfde fabrikant, die in Biddinghuizen de naam Wind Seekers kreeg.

Walibi Holland wil naar meer dan 1 miljoen bezoekers

Rijden op De Oude Lijnbaan in Duinrell

Duinrell in Wassenaar kreeg een oldtimerbaan met als naam De Oude Lijnbaan. De attractie is onderdeel van een nieuw Amsterdams themagebied. Op De Oude Lijnbaan kunnen gasten met zes kilometer per uur rondjes rijden in een oude bus of historische truck. Elk voertuig heeft een eigen thema. De trucks en busjes komen van de Duitse fabrikant Metallbau Emmeln, die in 2019 ook de voertuigen leverde voor De Oude Tufferbaan in de Efteling.

Dinosaurussen in Dino World van De Waarbeek

De Waarbeek in Hengelo kreeg een nieuw themagebied: Dino World. Blikvanger van de nieuwe zone is een plantenetende Brachiosaurus van 7,5 meter. Kinderen kunnen in een grote zandbak met speciale kwastjes op zoek naar dinobotten en in Dino Discovery kunnen gasten hun kennis over dinosaurussen opfrissen. De Dino Express voert langs een rokende vulkaan en in Raptor Adventure kunnen de jongsten hun eerste achtbaanritje beleven. In het theater van De Waarbeek presenteerde postbode Pelle een voorstelling met babydino’s.

Het circus vestigde zich in Plopsaland

Plopsaland De Panne kreeg een groot nieuw binnengebied: in Circus Bumba bevinden zich naast een vrolijke darkride rond het bekende televisieclowntje Bumba ook een showpodium, een shop en eetgelegenheden. Bovendien herbergt het 12,5 miljoen euro kostende overdekte themagebied een ballonnencarrousel, een draaiende bus, een speelboom en een ballenbad. De bezoekers gaan in een vervoerssysteem dat geleverd werd door de Duitse fabrikant Metallbau Emmeln – ook verantwoordelijk voor de wagentjes in de nieuwe Garden Tour van Toverland – samen met Bumba niet alleen de circuspiste in, maar ook in het heelal, onder water en naar China.

Mysterieuze vulkaan Terra Magma in Bobbejaanland

Het Maya-thema van Indiana River in Bobbejaanland maakte plaats voor een mysterieuze vulkaan. De wildwaterbaan kreeg een compleet nieuwe invulling, met een nieuwe verhaallijn, nieuwe decors en een nieuwe naam: Terra Magma. Het thema voor de metamorfose werd door bezoekers van het Belgische pretpark gekozen. In een later stadium worden ook de naastgelegen attracties Oki Doki, El Paso, Bob Express en de wildwaterbaan in het vulkaanthema gestoken. Het ontwerp van Terra Magma was van de hand van KCC Entertainment Design uit het eveneens Belgische Wielsbeke.

Bezoekers kiezen vulkaan voor Bobbejaanland

Psssht Station en Hampi in Bellewaerde

Bellewaerde behoort tot het concern Compagnie des Alpes. Deze grote jongen in pretparkland kocht ook groot in: bij de Italiaanse attractiebouwer Zamperla schafte het Franse bedrijf liefst twee molens van het type Nebulaz aan (naast een achtbaan en een draaimolen voor Walibi Holland, dat ook tot Compagnie des Alpes behoort). Eén Nebulaz-molen staat als Chez Gyrofolix in Parc Astérix, de andere was voor Bellewaerde en heeft de naam Hampi gekregen. De molen met acht vierpersoons gondels die rakelings langs elkaar heen vliegen staat in het themagebied India. Ook al van Zamperla is de attractie Barnyard, een vliegende en draaiende graanschuur die in Bellewaerde Psssht Station is genoemd. India is bovendien uitgebreid met een vierhonderd vierkante meter grote speeltuin in de vorm van een Indische tempel en er verrees een groot wandelplatform bij de leeuwen en de Amoertijgers. In totaal investeerde het Belgische attractiepark vijftien miljoen euro in nieuwe attracties.

Show met Pixar-karakters in Walt Disney Studios

In de zomer van 2023 ging in Walt Disney Studios in Disneyland Paris de show Together, a Pixar Musical Adventure in première, met onder meer de karakters uit de animatiefilm Monsters Inc. De voorstelling stond op de planken van het Studio Theater. Tot en met 8 mei 2023 was in Walt Disney Studios Park de avondshow Avengers: Power the Night te bewonderen, met liefst vijfhonderd drones. In het Franse Disney-resort werd ook het eeuwfeest van de Walt Disney Company gevierd met als titel Disney 100, C’est Merveilleux! De feestelijkheden vonden vooral plaats rond 16 oktober, de dag in 1923 dat Walt en Roy Disney officieel startten met hun bedrijfje.

Nieuw themagebied Festival Toutatis in Parc Astérix

Het Franse Parc Astérix bouwde een drie hectare groot nieuw themagebied met de naam Le Festival Toutatis. In het gebied vereren Gallische stammen hun god Toutatis. Blikvanger in de nieuwe zone is de hoogste en snelste achtbaan van Frankrijk. Rollercoaster Toutatis is 51 meter hoog en bereikt een topsnelheid van 107 kilometer per uur. De achtbaan heeft vier lanceringen en gaat driemaal over de kop. De spectaculaire attractie werd gebouwd door Intamin, die eerder tekende voor Taron in Phantasialand, Kondaa in Walibi Belgium en Goliath in Walibi Holland.

Naast Toutatis staat in het themagebied de familieattractie Chez Gyrofolix, een molen met vier armen met daaraan gondels die rakelings langs elkaar heen vliegen. Voor de kinderen is er speeltuin Sanglier d’Or. Restaurant Au Dolmen Gourmand en een souvenirwinkel maken de nieuwe zone van Parc Astérix compleet. Le Festival Toutatis werd ontworpen door het Franse bureau Kaeru Theme Park Design, dat eerder voor het pretpark bij Parijs Discobélix en de decors rond achtbaan OzIris tekende.

Jacht op rebellerende paddenstoelen in Le Pal

Het Franse pretpark Le Pal had de primeur van de interactieve darkride Smash & Reload van de Belgische ontwikkelaar BoldMove Nation. Er zijn drie versies beschikbaar van deze ‘gameplay’, met de Daltons – de bekende boevenbroers uit de stripboeken van Lucky Luke – en de Marsupilami. Le Pal koos als verhaallijn voor de derde variant: TooMush. Bezoekers moeten trachten de chaos te stoppen die veroorzaakt wordt door paddenstoelen die door luchtverontreiniging veranderd zijn in muitende creaties. Het Franse park heeft de attractie Champi’folies genoemd. Bij het ontwikkelen van het innovatieve concept van deze darkride werkte BoldMove Nation samen met de Canadese attractiebouwer Triotech en de Franse designstudio Polymorph, die het concept met de ‘Mushies’ uitwerkte. Le Pal investeerde drie miljoen euro in de nieuwe attractie.

‘Darkrides zorgen dat bezoekers steeds weer terugkomen’

Vliegen met leeuw Maximus in Legoland Deutschland

In navolging van Legoland Windsor kreeg ook Legoland Deutschland het themagebied Lego Mythica. En net als in Engeland is ook in Duitsland Maximus, the Sky Lion een blikvanger in de nieuwe zone. De enorme van Lego-steentjes gebouwde leeuw siert in Windsor de ingang van een flying theater. In Duitsland staat de Lego-leeuw bij de nieuwe zeventien meter hoge hangende loopingachtbaan Maximus – Der Flug des Wächters. De wing coaster van fabrikant Bolliger & Mabillard, waarin de berijders in stoeltjes naast de baan hangen, is een unicum voor Legoland. Lego Mythica herbergt ook de twee kleine, dertien meter hoge vrijevaltorens Fire en Ice.

Racen in een Batmobile in Parque Warner

De achtbaan Batman: Gotham City Escape in het Spaanse Parque Warner heeft treinen die de vorm hebben van een Batmobile. De ruim een kilometer lange en 45 meter hoge achtbaan beschikt over vier lanceringen en rijdt ook een stuk achteruit. De door Intamin gebouwde rollercoaster bereikt een topsnelheid van 104 kilometer. Het gevaarte is midden in het park gebouwd, in het themagebied Gotham City. De rit start in Wayne Manor, het huis van Bruce Wayne, beter bekend als Batman.

Op avontuurlijke schattenjacht in Port Aventura

Spanje kreeg in 2023 nog een achtbaan van Intamin, in Port Aventura bij Salou. De rollercoaster is gethematiseerd rond de uit 2022 stammende film Uncharted, met onder meer Tom Holland en Antonio Banderas in de hoofdrollen. Uncharted is ondergebracht in een zestien meter hoog gebouw in het themagebied Far West. De verhaallijn in het darkride-gedeelte van de attractie is dat bezoekers samen met Nathan Drake, in de film vertolkt door Tom Holland, op een avontuurlijke schattenjacht gaan. De achtbaan is zevenhonderd meter lang en twaalf meter hoog. Vijf versnellingen zorgen dat de trein op de gewenste snelheid door de baan gaat. Port Aventura pompte 25 miljoen euro in de attractie, die samen met Intamin en darkride-expert Sally werd ontwikkeld.

De wereld van Jumanji in Chessington World of Adventures

Loopingachtbaan Mandrill Mayhem is letterlijk het hoogtepunt van het themagebied World of Jumanji in Chessington World of Adventures. De twintig meter hoge wing coaster van leverancier Bolliger & Mabillard gaat eenmaal over de kop. De rollercoaster valt extra op door het zeventien meter hoge beeld van een jachtluipaard midden in de achtbaan. Het nieuwe themagebied in het Engelse pretpark, dat gebaseerd is op de film Jumanji uit 1995, kostte twintig miljoen euro.

Liseberg vierde honderdjarig bestaan met Luna

Liseberg bestond in 2023 honderd jaar. Het Zweedse park vierde dat met het nieuwe themagebied Luna Park dat gethematiseerd is rond wereldtentoonstellingen en technische wonderen. Het thema is een eerbetoon aan hoe Liseberg een eeuw geleden ontstond: als wereldexpositie van de stad Göteborg. In 2022 openden de eerste twee attracties van Luna Park: de draaimolens Tempus en Turbo. In 2023 werd het themagebied afgerond met heen-en-weerachtbaan Luna. De familieachtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma is 242 meter lang en is met een hoogte van ruim 33 meter de hoogste en snelste – topsnelheid 68 kilometer – boomerang coaster ter wereld.

En verder nieuw in 2023…

…de bejubelde avondshow Disney Dreams! keerde terug in Disneyland Paris.

…kreeg Movie Park Germany de nieuwe stuntshow Operation Red Carpet met een volledig aangepast decor.

…vervolmaakte Europa-Park de boottocht Josefina’s kaiserliche Zauberreise met nieuwe boten.

…opende het Duitse Holiday Park een waterspeelplaats met glijbanen en speelelementen gethematiseerd rond de animatieserie Super Wings.

…kreeg het Franse Futuroscope het nieuwe 4D-spektakel Etincelle: La Malédiction de l’Opale Noire.

…opende het Italiaanse Gardaland een tweede attractie gebaseerd op de film Jumanji. In Jumanji – The Labyrinth dwalen bezoekers door een doolhof, door een tunnel met spugende slangen en een verwilderd oerwoud.

…bouwde het Noorse attractiepark TusenFryd de 33 meter hoge loopingachtbaan Storm – The Dragon Legend, waarin bezoekers met honderd kilometer per uur driemaal over de kop vliegen.

Dit waren de nieuwe attracties van 2022
Danse Macabre: griezelen op z’n Eftelings in 2024

2023/2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s/beeld: Adri van Esch, Leisure Expert Group, Alton Towers, De Waarbeek, Plopsa, Bobbejaanland, Disney, Parc Astérix, BoldMove Nation, Legoland Deutschland, Parque Warner, Port Aventura, Chessington World of Adventures, Liseberg

Meest bezochte parkprofielen