LISEBERG

De inwoners van Göteborg gebruiken hun Liseberg als plek om te wandelen, te feesten en zich te vermaken. Vanuit verschillende attracties heb je een schitterend uitzicht over de Zweedse havenstad.

Net zoals de nog iets bekender zusjes Prater in Wenen en Tivoli in Kopenhagen ligt ook attractiepark Liseberg midden in de stad: in het Zweedse Göteborg. Het in 1923 geopende park ligt tegen een berg aan, waardoor er veel hoogteverschillen zijn die een prachtig uitzicht over het terrein bieden. Roltrappen verlichten het beklimmen van de steilste hellingen.

Gezellig straatje in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Een stadspark heeft zijn eigen charme: het is ’s avonds langer open en er zijn theaters, zodat de stedelingen er regelmatig binnenlopen voor vertier. Dat geldt ook voor Liseberg: Göteborgers zijn dol op het park! Het heeft dan ook heel wat te bieden. Zo zijn er diverse Scenen waar shows voor jong en oud worden gegeven. En in Rondo kunnen mensen met de voetjes van de vloer; iets wat vooral de wat oudere bewoners van de stad graag doen. Ook het restaurantaanbod is aangepast aan de ligging: er zijn verschillende kwalitatief goede à la carte-restaurants.

Schommel Loke en houten achtbaan Balder in Liseberg - Foto: © Adri van Esch

Met de attracties zit het in Liseberg wel snor; het park weet regelmatig in de publiciteit te komen met wéér een nieuwe spectaculaire belevenis. Een van de laatste is Uppswinget, een superschommel zoals er geen andere in Europa staat. In ieder van de twee schommels nemen zestien bezoekers plaats, die met een snelheid van tachtig kilometer een schommelhoogte bereiken van niet minder dan veertig meter. Uppswinget staat op een berg waardoor niemand de sensationele attractie over het hoofd kan zien.

Opvallend boven op die berg staan ook drie blikvangers: reuzenrad Lisebergshjulet, vrijevaltoren AtmosFear en een toren waarin je naar boven wordt afgeschoten. Rondom de torens en de megaschommel loopt achtbaan Lisebergbanan, een van de langere banen ter wereld.

Dive coaster Valkyria in Liseberg

Er zijn nog meer opvallende snelheidsattracties, zoals dive coaster Valkyria waarop de treinen tijdens de vijftig meter hoge afdaling recht omlaag een snelheid halen van 105 kilometer per uur. De eerste afdaling van houten achtbaan Balder heeft een hoek van zeventig graden. Naast Balder staat Loke, een draaiende megaschommel die met een snelheid van honderd kilometer tot ruim 41 meter de lucht in schiet. Een attractie van naam is het Gasten Hotel. De bezoekers die durven in te checken bij dit kleine spookhotel bij de haven maken spannende dingen mee. Ze worden rondgeleid door een (g)host van vlees en bloed.

Achtbaan Helix in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Achtbaan Helix gaat over een afstand van ruim 1,3 kilometer liefst 7 keer over de kop. De 3 treinen bereiken een hoogte van 52 meter en een topsnelheid van 100 kilometer per uur.

Liseberg heeft zijn uitzichttoren Tornet omgebouwd tot vrijevaltoren AtmosFear, met 116 meter meteen de hoogste van Europa. Bezoekers stappen in in de kelder van de toren. In anderhalve minuut draaien ze vervolgens naar boven, genietend van het magnifieke uitzicht over Göteborg. Niet veel later volgt de vrije val naar beneden, in slechts drie seconden en met een adembenemende snelheid van honderd kilometer per uur.

Mascotte van Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Het groene konijn Kanne, de mascotte van Liseberg, heeft in het park zijn eigen land: Kaninlandet. Het speelland voor kinderen telt zeven attracties, waaronder een fietsmonorail, een mini-vrijevaltoren, een reuzenrad, een ballonnencarrousel en een kleine achtbaan. In de darkride Underlandet, wat in het Nederlands Wonderland betekent, spelen Kanne en zijn vriendjes de hoofdrol. Liseberg telt nog talloze andere attracties die een bezoek voor jong en oud de moeite waard maken. En als ’s avonds alle lichtjes aangaan in het park en de stad, krijgt de dag een sprookjesachtige apotheose.

Half november opent de jaarlijkse kerstmarkt, met talloze kraampjes waar handgemaakte cadeautjes worden verkocht, een ijsbaan en Santa’s World. Het park, dat in de weken voor kerst drommen bezoekers trekt, is helemaal getooid in kerstsfeer en versierd met bijna vijf miljoen kleine lichtjes.

Oldtimers in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Valkyria (dive coaster) – Helix (mega-achtbaan met zeven loopings) – Uppswinget (superschommel) – AtmosFear (vrijevaltoren met prachtig uitzicht over Göteborg) – Balder (houten achtbaan) – Loke (gigantische draaiende schommelschijf) – AeroSpin (over de kop vliegen op 35 meter hoogte) – Kanonen (razendsnelle loopingbaan) – Uppskjutet (lanceertoren) – Höjdskräcken (vrijevaltoren)

Familieattracties: Lisebergbanan (lange achtbaanrit) – Luna (heen-en-weerachtbaan) – Underlandet (kleurrijke darkride) – Spökhotellet Gasten (spookhotel met live artiesten) – Kallerado en Flume Ride (wildwaterbanen) – Rabalder (kinderachtbaan) – JukeBox, Fisketuren en Kaffekoppen (snelle draaimolens) – Kaninlandet (kinderspeelland) – carrousels – Lisebergshjulet (60 meter hoog reuzenrad)

Shows: Stora Scenen (groot show- en muziekpodium) – Polketten (open danshal bij de haven van Liseberg) – Kvarnteatern (kindershow met dansende en zingende konijnen) – Rondo (dans- en eethuis)

Wildwaterrivier Kallerado in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Applad (pizzabuffet) – Jämvägs (Mexicaans) – LisebergsÄteri (hamburgers en hotdogs) – Hamnkrogen (visrestaurant aan het water) – Tyrolen (Oostenrijkse gerechten geserveerd door obers in klederdracht) – Huvud en Wärdshuset (à la carte restaurants)

Overnachten

Liseberg heeft een eigen hotel, niet ver van het park: Liseberg Heden. Liseberg heeft ook een camping met plek voor tent of caravan en chalets. Daarnaast heeft het park een eigen jeugdherberg

Draaimolen Jukebox in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Druk?

Aantal bezoekers: circa 2,9 miljoen per jaar.

Waar?

Liseberg, Örgrytvägen 1, 40222 Göteborg, Zweden, tel. 00 46 (0)31 400 100 • Het park ligt midden in Göteborg en is van verre te herkennen aan de torens op de berg • Openbaar vervoer: tramlijn 5 heeft een halte Liseberg, precies voor de ingang. De halte Korsvägen ligt ook op loopafstand van de ingang en de tramlijnen 2, 4 en 8 stoppen er. Ook te voet is Liseberg goed te bereiken; het park ligt op ongeveer twintig minuten wandelen van het Centraal Station van Göteborg • Kaart

Pretpark Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Liseberg is open van 20 april tot en met 22 september 2024. Dagelijks open van 11 juni tot en met 18 augustus 2024. Daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige werkdagen open: check de parksite.

Kosten

Entreeprijs (zonder attracties): tussen SEK 95 (circa € 8,20) en SEK 185 per persoon (circa € 16,00, in het hoogseizoen). Kinderen onder 1,10 meter gratis • All-in pas (Allt-i-ett) voor entree en attracties: tussen SEK 395 (circa € 34,00) en SEK 645 (circa € 55,50, in het hoogseizoen) • Ride pass voor attracties (Åkpasset): tussen SEK 320 (circa € 27,50) en SEK 520 (circa € 45,00). Entree en ride pass voor twintig kinderattracties: SEK 295 (circa € 25,50) en SEK 495 (circa € 42,50) • Losse attracties: SEK 25 (circa € 2,15 – een attractie kost tussen een en vier attractietickets) • Het pretpark is cashloos, behalve de spelletjes.

Achtbaan Lisebergbanan in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Tips

De populaire dive coaster Valkyria heeft een single-rider wachtrij, bedoeld om lege plekken op te vullen met mensen die alleen plaats willen nemen in de achtbaan. Deze single-rider ingang heeft meestal een kortere wachttijd dan de reguliere wachtrij.

Armbandje geeft toegang tot alle attracties in Liseberg - Foto: © Adri van EschLiseberg hanteert een toegangssysteem dat vaker voorkomt in Scandinavië. Je kunt kiezen uit een lage entreeprijs en met losse kaartjes de attracties die je wilt doen betalen. Maar je kunt ook een gekleurde armband kopen (de Ride pass) waarmee je de hele dag toegang hebt tot alle attracties. Een Ride pass is de moeite van het aanschaffen waard, zeker als je de hele dag in het park bent en ook ’s avonds blijft om te genieten van de romantische sfeer in het park.

Bij de gastenservice bij de entree van het park kunnen kinderen gemeten worden. Ze krijgen vervolgens een polsbandje dat aangeeft hoe lang ze zijn. Bij de attracties hoeft er dan niet opnieuw gemeten te worden.

Liseberg heeft diverse tuinen – zoals rozentuin Emilys Trädgård en Lisebergs Lustgård – waar je even kunt uitrusten van alle drukte, genieten van beelden en bloemen, en heerlijk kunt picknicken.

Prijzen winnen in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Fun facts

Overal in Liseberg zijn kraampjes waar loterijen en gelukspelen worden gehouden. De te winnen prijzen zijn gigantische repen chocolade, reusachtige zakken chips of kolossale bonbons. In het hele park lopen geluksvogels rond met een tablet chocola van twee kilo onder de arm. Voor een paar Zweedse kronen kun je je geluk beproeven en maak je kans op een letterlijk en figuurlijk grote prijs.

De Lisepedia van Liseberg staat vol anekdotes en feitjes. Zo is te lezen dat Michael Jackson in 1988 onverwacht een bezoek bracht aan het park, dat de beroemde Zweedse regisseur Ingmar Bergman in 1954 een filmscène in Liseberg opnam en dat Jimi Hendrix tussen 1967 en 1970 zeven optredens verzorgde. Er wordt ook verteld over uitzichttoren Lisebergstornet die in 1938 afbrandde. Het vuur bleek aangestoken door een jonge pyromaan.

Zweefmolen in Liseberg – Foto: © Adri van Esch

Verder lezen

Interview met directeur Andreas Andersen: ‘Bezoekers willen de wind in hun haren voelen’

– Met honderd kilometer de lucht in
Göteborgshjulet is verhuisd naar Liseberg
Liseberg wil groeien
Artikelarchief van Liseberg
Nog meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Liseberg

Meest bezochte parkprofielen