Jaaroverzicht: dit waren de nieuwe attracties van 2022

In 2022 opende slechts een gering aantal parken een nieuwe attractie. Grootste nieuwigheid was Avengers Campus in Walt Disney Studios in Disneyland Paris.

De coronacrisis liet zich in 2022 nog duidelijk gelden in het aanbod van nieuwe attracties in de Europese attractieparken. Waren er in 2021 nog spectaculaire nieuwe aanwinsten als de achtbanen Kondaa in Walibi Belgium, The Ride to Happiness in Plopsaland en Movie Park Studios in Movie Park Germany, voor 2022 was het aanbod van nieuwe belevenissen eerder karig.

Attracties die in 2021 openden waren vaak al ver voor de aanvang van de coronapandemie gepland. Voor 2022 werden amper nieuwe attracties besteld. De nieuwigheden die wel open gingen waren of al veel langer in ontwikkeling (zoals de Avengers Campus in Walt Disney Studios Park) of verbeteringen of aanpassingen van bestaande attracties (zoals Expedition Zork in Toverland en Tonnerre 2 Zeus in Parc Astérix). Slechts weinig pretparken durfden het aan om in 2022 miljoenen te investeren in een nieuwe attractie; alleen Denemarken mocht zich verheugen op twee grote nieuwe achtbanen.

Sirocco en Archipel in de Efteling

Twee oude bekenden in de EftelingMonsieur Cannibale en het Avonturendoolhof – werden vervangen door twee nieuwe attracties: Sirocco en Archipel. Sirocco is een molen met snel draaiende handelsschuitjes en Archipel is een waterrijk speeleiland voor kinderen. Samen met de donkere achtbaan Vogel Rok vormen de twee vernieuwde attracties het themagebied De Wereld van Sindbad. Oorspronkelijk kondigde de Efteling aan dat de nieuwe attracties in de winter van 2021 zouden openen, maar dat werd doorgeschoven naar 2022.

Meer Sindbad de Zeeman in Reizenrijk van de Efteling

Maximus’ Wunderball in Toverland

Aan wildwaterbaan Expedition Zork in Toverland werd een nieuwe attractie toegevoegd: Maximus’ Wunderball, een interactieve ballenbaan waarop bezoekers hun gekochte houten ballen kunnen laten rollen. Er zijn twee verschillende parkoersen met een totale lengte van 125 meter. Expedition Zork zelf kreeg een volledig nieuwe thematisering en een uitgediepte verhaallijn. In het nieuwe achtergrondverhaal werden alle bestaande elementen van themahal Wunderwald, waar het binnendeel van Expedition Zork doorheen loopt, met elkaar verbonden: een Alpendorpje, een excentrieke uitvinder, een wildwaterbaan en een onbekend bergmonster.

Texas Twister in Julianatoren

Julianatoren kreeg Texas Twister, een draaiende familieachtbaan van de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group. Eind november 2021 al werd in Apeldoorn de fundering voor de nieuwe spinning coaster gestort.

Huyze Pelle in De Waarbeek

Op de plek in De Waarbeek in Hengelo waar voorheen een (gehuurde) achtbaan stond kwam spookhuis Huyze Pelle. Bezoekers worden met een vervoerssysteem door het spookhuis geleid, waar ze op zoek gaan naar het geheim van de opa van postbode Pelle. Voor de thematisering van de nieuwe darkride was het gespecialiseerde Petro Art Production ingehuurd. Het Sloveense bedrijf maakte onder meer de wachtrij en verzorgde het spuitbeton.

Avengers Campus in Walt Disney Studios

Al in 2017 maakten Disney de plannen bekend voor een Avengers Campus, zowel in California Adventure als in Walt Disney Studios Park bij Parijs. De Franse versie van de Avengers Campus ging op 20 juli 2022 open. De grootste publiekstrekkers in het nieuwe themagebied zijn een overdekte, donkere achtbaan en een geavanceerde darkride. De oude achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster werd omgebouwd tot Avengers Assemble: Flight Force. De darkride heeft de naam Spider-Man WEB Adventure. In de attractie vraagt Peter Parker, bekend als Spider-Man, aan de bezoekers hem te helpen de Spider-Bots te vangen voordat zij grote schade kunnen aanrichten op de Campus. In Spider-Man WEB Adventure kunnen gasten met hun handen en armen spinnenwebben slingeren naar de Spider-Bots en zo deze roodblauwe spinnen vernietigen. Naast de twee hoofdattracties kreeg Avengers Campus de fotolocatie Mission Control, waar bezoekers op de foto kunnen met onder meer Doctor Strange, Spider-Man, Iron Man, Captain Marvel, Black Panther en Captain America, en het restaurant PYM Kitchen.

Avengers Campus klaar voor rekruten

Tonnerre 2 Zeus in Parc Astérix

Parc Astérix bouwde zijn populaire houten achtbaan Tonnerre de Zeus om tot Tonnerre 2 Zeus. De baan stamt oorspronkelijk uit 1997 en was toe aan een grondige renovatie. Het attractiepark ten noorden van Parijs maakte van de gelegenheid gebruik om niet alleen de rails te vernieuwen maar ook nieuwe elementen aan de woodie toe te voegen, zoals een 90 graden gekantelde bocht en enkele heuvels. Bovendien kreeg Tonnerre 2 Zeus nieuwe treinen die zorgen voor een verbeterd ritcomfort. Tegen betaling van een toeslag kunnen gasten plaatsnemen in het laatste karretje van de trein, dat achteruit in plaats van vooruit rijdt. De werkzaamheden werden uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group, dat vijf jaar geleden ook al tekende voor houten achtbaan Timber van het eveneens tot Compagnie des Alpes behoren park Walibi Rhône-Alpes.

Voor de heuglijke heropening van de achtbaan kreeg de metershoge oppergod Zeus, waar bezoekers onderdoor lopen, een nieuw onderbroekje. Bezoekers mochten zelf ontwerpen voor het slipje inleveren. Het winnende design was een roze broekje met gele badeendjes.

Josefina’s kaiserliche Zauberreise in Europa-Park

De attractie Dschungel-Floßfahrt op het grote meer in het midden van Europa-Park werd in 2022 vervangen door de nieuw gethematiseerde boottocht Josefina’s kaiserliche Zauberreise. Het ontspannen tochtje voert door een geheime paleistuin, langs waterspuwers en fonteinen en midden door een bijzondere rozenboog. Keizerin Josefina presenteert zich tijdens de reis op verschillende momenten in haar leven. De brutale Yomis vergezellen de gasten en halen overal hun ondeugende streken uit. Bezoekers van het Zuid-Duitse pretpark kennen de Yomis uit de attractie Zauberwelt der Diamanten. Op het 10.500 vierkante meter grote meer vaart ook de nieuwe Donau Dampfer en op gezette tijden is de fonteinenshow Weense Waterwals te zien, met 54 fonteinen, waarvan sommige veertig meter hoog zijn. De boottochtjes op het meer horen vanaf nu bij het themagebied Oostenrijk. Josefina’s kaiserliche Zauberreise wordt in 2023 verder afgewerkt, onder meer met nieuwe boten.

Jumanji The Adventure in Gardaland

Het Italiaanse Gardaland kreeg een darkride gebaseerd op de Jumanji-films uit 2017 en 2019. In de darkride worden bezoekers in jeeps meegenomen op een avontuur door de jungle van Jumanji. Onderweg kruisen allerlei gevaarlijke dieren en obstakels hun weg. Missie van de gasten is om de wereld van Jumanji te redden van een vloek door de kostbare edelsteen terug te brengen naar de legendarische tempel. Jumanji The Adventure heeft vijf animatronics: een bureau dat tevens toegangsdeur naar de wereld van Jumanji is, een nijlpaard, een spin, en de hand en het hoofd van The Stone Giant, een angstaanjagende stenen reus. Het hoofd van de Stone Giant is bijna 6,5 meter hoog, zijn hand 4 meter. De in Turkije vervaardigde stenen reus werd aan boord van een vrachtschip over de Middellandse Zee naar Italië gevaren, waar het vanuit de haven van Genua verder werd vervoerd op drie 6 meter lange containertrucks.

Fønix in Fårup Sommerland

Fønix in Fårup Sommerland is de eerste achtbaan ter wereld met een zogenaamde stall loop, waarbij de klassieke loop wordt gecombineerd met een omgekeerde camelback. De inversie biedt gedurende 2,5 seconden een ervaring van gewichtloosheid. Nog meer gewichtloosheid wordt ervaren in de veertien airtime-momenten op de baan – een record in Scandinavië – waarbij de berijders loskomen van hun stoeltje. De veertig meter hoge en ruim negenhonderd meter lange Fønix werd ontworpen door de Nederlander Benjamin Bloemendaal van het eveneens Nederlandse bedrijf Vekoma. De treinen op Fønix bereiken een topsnelheid van 95 kilometer per uur en gaan driemaal over de kop.

T-Rex Family Coaster in Djurs Sommerland

Denemarken was het land met de meest nieuwe achtbanen in 2022: naast Fønix in Fårup Sommerland kreeg collega Djurs Sommerland T-Rex. De elektrisch aangedreven achtbaan – van hetzelfde type als Max & Moritz in de Efteling – werd de hoofdattractie van het nieuwe themagebied Dinosaurland. De vierhonderd meter lange T-Rex Family Coaster van de Duitse firma Mack Rides rijdt langs 25 levensgrote dinosaurussen. Naast de achtbaan herbergt Dinosaurland ook nog de kleinere attracties Dino Xpedition en Dinosaur Legeplads, een speeltuin waar kinderen op zoek kunnen gaan naar dinosaurusbotten.

Luna Park in Liseberg

In twee jaar tijd bouwt Liseberg een nieuw themagebied om zijn honderdste verjaardag in 2023 te vieren. De nieuwe themazone Luna Park komt te liggen op het hoogste deel van het Zweedse attractiepark en wordt gethematiseerd rond wereldtentoonstellingen en technische wonderen. Het thema is een eerbetoon aan hoe Liseberg een eeuw geleden ontstond: als wereldexpositie van de stad Göteborg. In 2022 openden de eerste twee attracties van Luna Park: Tempus en Turbo. Tempus is een draaimolen met hangende voertuigen en Turbo een molen met vier armen met daaraan gondels die rakelings langs elkaar heen vliegen. In 2023 wordt het themagebied uitgebreid met heen-en-weerachtbaan Luna. De familieachtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma wordt 242 meter lang en met een hoogte van ruim 33 meter de hoogste en snelste – topsnelheid 68 kilometer – boomerang coaster ter wereld.

Sweet Valley in Energylandia

Het sterk expanderende pretpark Energylandia opende in 2022 Sweet Valley. In het nieuwe themagebied, ontworpen door het Nederlandse bedrijf Jora Vision, staat snoep centraal met lieflijke huisjes in zuurstokkleurtjes. De themazone omvat twee achtbanen, ook al afkomstig uit Nederland: het Limburgse bedrijf Vekoma bouwde de mijntrein Choco Chip Creek en de kleinere familieachtbaan Honey Harbour. Vekoma is bekend om de achtbanen in mijntreinvorm, zoals Big Thunder Mountain in Disneyland Paris, Calamity Mine in Walibi Belgium, Colorado Adventure in Phantasialand en Mammut in Gardaland. Choco Chip Creek in het Poolse attractiepark is één van de grootste ooit door Vekoma gebouwd: vijftien meter hoog, met drie liftheuvels en bijna anderhalve kilometer baan. Honey Harbour is ruim elf meter hoog en 254 meter lang. In Sweet Valley komen ook nog kinderattracties met zoetsappige namen als Lollypop Farm, Candy Carousel, Choco Valley Mini Tour en Sweet Swing.

En verder

…wilde Avonturenpark Hellendoorn in 2022 de vierde achtbaan van het park openen: spinning coaster RidderStrijd. De openingsdatum werd echter door onvoorziene materiaalomstandigheden noodgedwongen keer op keer uitgesteld. De opening van RidderStrijd staat nu gepland voor 2023.

…kwamen in het Duitse Hansa-Park in het nieuwe themagebied Peterhof von Novgorod twee kinderattracties: Turm vom Peterhof is een zeven meter hoge toren die ook jonge bezoekers interactief kunnen ‘beklimmen’ en Die Tierkinder vom Peterhof is een carrousel met twintig jonge dieren, zoals berenwelpen, reekalfjes, wolvenwelpen, kleine lynxen en eekhoorntjes.

…kreeg themagebied CBeebies Land in het Engelse Alton Towers drie nieuwe kinderattracties: speeltuin Hey Duggee Big Adventure Badge, speelhuis JoJo & Gran Gran At Home en de interactieve show Andy’s Adventures.

…kreeg het Engelse Paultons Park een familieachtbaan met de naam Farmyard Flyer van de Duitse fabrikant Zierer.

…bouwde Vekoma in het Ierse Tayto Park – dat vanaf 2023 Emerald Park heet – de 250 meter lange familieachtbaan Dino Dash.

…opende het Franse Parc Spirou een kinderspeelgebied rond de strips Kid Paddle en Game Over, met een Disk’O Coaster van de Italiaanse bouwer Zamperla en een waterspeelplaats.

Attractieparken geven weer gas in 2023
2021: pretparken openden sensationele en spannende attracties

2022/2023 © Tekst: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen