2021: pretparken openden sensationele en spannende attracties

Rollercoasters, speelterreinen, darkrides en themagebieden: de pretparken investeerden in 2021 voor tientallen miljoenen euro's in nieuwe belevenissen.

Het seizoen 2021 bood een goed gevulde portfolio van nieuwe attracties in Europese pretparken. Ondanks de coronacrisis werd er door diverse attractieparken vele tientallen miljoenen geïnvesteerd in nieuwe belevenissen. En dankzij corona was het aanbod van nieuwe aanwinsten voor 2021 groter geworden: een aantal parken besloot namelijk de première een jaar te verschuiven. Bezoekers konden uitkijken naar achtbanen van alle grote fabrikanten: Intamin, Mack, Vekoma en Bolliger & Mabillard bouwden spiksplinternieuwe rollercoasters. Daarnaast bevonden zich onder de nieuwigheden van 2021 een speelbos, shows, een waterachtbaan, twee darkrides, een waterpark en nieuwe themagebieden.

Nest in de Efteling

Nest is een nieuw speelbos in de Efteling waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Het 1200 vierkante meter grote speelgebied ligt in het bosperceel tussen achtbaan Python, De Vliegende Hollander en de Game Gallery. Het pad dat door en om het speelterrein loopt is toegankelijk voor gasten in een rolstoel en in het speelbos zijn verschillende speelmogelijkheden voor kinderen met een zichtbare en onzichtbare beperking. In het speelgebied komen elementen terug van de verschillende achtbanen die rondom Nest te vinden zijn. Een 6,5 meter hoge toren met glijbanen bijvoorbeeld heeft de uitstraling van een draak. De drakentoren heeft een totaalgewicht van 2500 kilo. Eén van de twee glijbanen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers met begeleiding.

Naast de rolstoeltoegankelijke glijbaan heeft Nest onder andere verhoogde zandbakken, een vlonderpad en een speeltuinwaterbed. Alle speelmogelijkheden zijn op verschillende hoogtes gemaakt, zodat het niet uitmaakt of een kind staand of zittend speelt. Ook is er een plek waar kinderen zich even rustig kunnen terugtrekken en waar minder prikkels zijn door specifieke keuzes in kleurgebruik en thematisering. Speelbos Nest – dat 2 miljoen euro kostte – is aangelegd door de gespecialiseerde firma Speelmaatje uit het Gelderse dorpje Angerlo.

Reizenrijk krijgt Sirocco en Archipel
Efteling opent in 2021 speelbos Nest

Kondaa in Walibi Belgium

Testen van megacoaster Kondaa in Walibi Belgium

Walibi Belgium pakte uit met een ware megacoaster: Kondaa. De nieuwe achtbaan aan de rand van het park, naast themagebied Exotic World, is liefst vijftig meter hoog en 1200 meter lang. De topsnelheid van de treintjes varieert tussen 113 en 115 kilometer per uur. De berijders gaan niet over de kop in de nieuwste aanwinst van het pretpark in Waver, maar ze trotseren wel enkele bijzondere elementen, zoals de Non-inverting Cobra Roll. In deze langgerekte inversie lijken de treintjes over de kop te gaan, maar op het laatste moment maakt het wagonnetje een draaiing waardoor men toch rechtop blijft.

Op 19 september 2020 werd het laatste trackdeel van Kondaa geplaatst, waarmee de baan af was. Bijna drie maanden later, op 17 december, werd succesvol de eerste testrit op de door Intamin gebouwde rollercoaster gemaakt. De snelle attractie – de nieuwe recordhouder in de Benelux – en het gebied eromheen hebben een Afrikaans thema.

The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland

Ontwerpschets van The Ride to Happiness in Plopsaland

In Plopsaland in de Vlaamse kustplaats De Panne kreeg Anubis The Ride gezelschap van een tweede uitdagende loopingachtbaan. Het pretpark bouwde in 2021 The Ride to Happiness by Tomorrowland, een Extreme Spinning Coaster uit de catalogus van de Duitse bouwer Mack Rides. Tijdens een ritje in de 33 meter hoge, draaiende achtbaan gaan bezoekers liefst vijfmaal over de kop. De wagentjes bereiken een topsnelheid van 95 kilometer per uur op een 920 meter lang traject dat voor een groot deel over het water voert. The Ride to Happiness is gethematiseerd rond Tomorrowland, het bekende popfestival dat jaarlijks in het Vlaamse plaatsje Boom wordt gehouden. Plopsaland en het creatieve team van het festival werkten samen aan de thematisering. Tomorrowland creëerde naast de thematische invulling ook een exclusieve soundtrack op basis van de door Hans Zimmer gecomponeerde Tomorrowland Hymne. Die is ook tijdens de rit te horen.

Bijzonder aan deze spinning coaster is dat de treintjes met draaiende gondels twee keer worden gelanceerd en dat ze over de kop vliegen. Daarmee onderscheidt deze achtbaan zich van vergelijkbare modellen van Mack Rides zoals bijvoorbeeld Dwervelwind in Toverland en de nieuwe Storm Chaser in het Engelse Paultons Park. Van de Extreme Spinning Coaster staat er nog slechts één vergelijkbaar exemplaar op de hele wereld: Time Traveler in Silver Dollar City in de Amerikaanse staat Missouri. Time Traveler gaat echter slechts driemaal over de kop, is drie meter lager en rijdt langzamer, waardoor de nieuwe Plopsa-achtbaan recordhouder is. De nieuwe aanwinst, met een prijskaartje van 17,5 miljoen euro, wordt in het pretpark omringd door de SuperSplash, de Ploptuin en het Dorpsplein.

Movie Park Studios in Movie Park Germany

De nieuwe achtbaan Movie Park Studios in Movie Park Germany is een eerbetoon aan geliefde, maar verdwenen klassieke attracties als Cop Car Chase, Movie Magic en Gremlins Invasion. De jubileumattractie voert bezoekers langs twaalf beroemde filmscènes met decors en rekwisieten uit Hollywood-films. De nieuwe familieachtbaan is door fabrikant Intamin geïnstalleerd in het gebouw van de voormalige attracties Looney Tunes Adventure en Ice Age Adventure. De baan heeft twee lanceringen en een 360 graden draaibaar platform. De rails lopen ook naar buiten, over de als een authentieke Hollywood-studiopoort vormgegeven ingang heen. Het stationsgebouw van de indoor coaster is in typische art deco-stijl gebouwd.

Bij de realisatie van de attractie Movie Park Studios waren drie Nederlandse bedrijven betrokken. De Leisure Expert Group uit Amsterdam tekende voor het ontwerp. P&P Projects uit het Brabantse Someren bouwde de decors en rekwisieten en verzorgde audio, video, licht en geluid. Wiebe Damstra en zijn bedrijf Damstra Techniek uit Luttelgeest in Flevoland ondersteunden het interne team van Movie Park Germany bij het projectmanagement. Voor de muziek van Movie Park Studios schakelde het Duitse filmpark het gerenommeerde Budapest Philharmonic Orchestra en een veertigkoppig koor in.

Nieuwe Hollywood-achtbaan eert klassiekers

Cars Road Trip in Walt Disney Studios

De bouw van Cars Road Trip in Walt Disney Studios Park Paris – Foto: © Disney/Pixar

Walt Disney Studios Park bouwde in 2021 Studio Tram Tour: Behind the Magic om tot Cars Road Trip. De ingekorte tramroute staat in het teken van de populaire Pixar-film Cars. In Catastrophe Canyon van de voormalige Studio Tram Tour is nu de hoofdrol weggelegd voor een tankwagen van Dinoco. Oliemaatschappij Dinoco sponsort in de Cars-films de race om de Piston Cup, waar onder meer Lightning McQueen aan meedoet. Lightning McQueen en de roestige sleepwagen Mater zijn ook te zien tijdens de tramtour op Cars Road Trip. Een tweede verbouwing in Walt Disney Studios vond plaats bij Disney Junior: Live on Stage. Deze kindervoorstelling werd omgebouwd tot Disney Junior Dream Factory, een minimusical van twintig minuten waarbij de kleine toeschouwers kunnen dansen op Disney-muziek.

Dream Factory en Cars Road Trip in Disney Studios

Krampus Expédition in Nigloland

Krampus Expédition in aanbouw in Nigloland

Het Franse attractiepark Nigloland kreeg in 2021 een waterachtbaan van Mack Rides. De baan is zeshonderd meter lang, 28 meter hoog en staat vlak naast achtbaan Alpina Blitz in de Zwitserse themazone Village Suisse. Op het eerste deel van de attractie leggen de zes achtpersoons bootjes een achtbaantraject af. Na een splash volgt tot aan het station een kort, rustig watertraject.

De waterachtbaan is gethematiseerd rond Krampus, een folkloristische figuur uit de Alpen. Krampus is in die regionen de helper van Sint Nicolaas. Met zijn beestachtige gezicht en bellen en kettingen verjaagt de Krampus de boze midwintergeesten. De liftheuvel van de nieuwe attractie loopt door de mond van een reusachtige Krampus. In een grot komen bezoekers vervolgens het mythische beest tegen, zonder dat het te eng wordt voor kinderen. De thematisering van Krampus Expédition is verzorgd door het gespecialiseerde bedrijf Universal Rocks uit Portugal.

Legoland Water Park bij Gardaland

Beach Party in Legoland Waterpark bij Gardaland

Op 28 mei 2020 zou het eerste Legoland Waterpark van Europa geopend worden. Het anderhalve hectare grote waterparadijs ligt naast het Italiaanse attractiepark Gardaland en is gebouwd met bijna vijf miljoen kleurrijke Lego-steentjes. De ingang van het nieuwe park is een reusachtige poort in de vorm van een witblauwe boog die doet denken aan een grote watergolf. Heel bijzonder is dat het waterpark een Miniland heeft met reconstructies van de beroemdste monumenten en symbolen van Italië. De bouw van het waterpark naast Gardaland kostte twintig miljoen euro. Door de coronacrisis werd de opening van het waterpark uitgesteld tot 2021; half mei ging de nieuwe aanwinst van Gardaland open. Legoland Waterpark is een ‘second gate‘, een park met een aparte ingang en toegangsprijs.

Miniland voor Legoland Waterpark

The Lego Movie World in Legoland Billund

The Lego Movie World in Legoland Billund

Legoland Billund is uitgebreid met het themagebied The Lego Movie World. De opening werd verschoven van 2020 naar 2021. Het vijfduizend vierkante meter grote themagebied vergde de grootste investering sinds de opening van het Deense Legoland in 1968. Movie World omvat drie attracties geïnspireerd op de karakters van de filmhits The Lego Movie en The Lego Movie 2. Hoofdattractie is het eerste flying theater van Scandinavië. In dit filmtheater zweven bezoekers op veertien meter hoogte in een soort hangglider voor een groot gebogen scherm. Hun bank beweegt mee met de filmbeelden. De tocht in de vliegsimulator voert door het heelal en langs piraten. De twee andere attracties zijn een vliegtuigmolen en een kleine vrijevaltoren met het karakter Unikitty bovenop. Het nieuwe themaland ligt achter achtbaan X-treme Racers en krijgt ingangen in Adventure Land en Polar Land.

Legoland Billund is een wereldster

Villa Vendetta in Tivoli Gardens

Tivoli Slottet - Foto: Adri van Esch

Tivoli Gardens in Kopenhagen richtte in 2021 een deel van het H.C. Andersen Slottet in als permanent spookhuis met acteurs die de gasten de stuipen op het lijf jagen. Het spookhuis heet Villa Vendetta. Het verhaal achter het lugubere huis is dat er al jarenlang een familie woont die vroeger voor het Deense attractiepark werkte, maar daarna in de vergetelheid en verwilderd is geraakt. Gasten van Tivoli wandelen door de twaalf kamers van Villa Vendetta. Het permanente ‘live’ spookhuis is ingericht in de kelderverdieping van het H.C. Andersen Slottet, ook wel Tivoli Slottet genaamd (foto), een historisch gebouw uit 1893 dat aan de buitenrand van het park ligt.

Villa Vendetta, permanent spookhuis in Tivoli

Underlandet in Liseberg

Darkride Unterlandet in Liseberg

Het vrolijke themagebied Kaninlandet in het Zweedse attractiepark Liseberg heeft een nieuwe darkride: Underlandet, wat in het Nederlands Wonderland betekent. In de attractie is een hoofdrol weggelegd voor de mascotte van Liseberg, een konijn, en zijn vriendjes. Gasten ontdekken in Underlandet allerlei uitvindingen en bijzondere creaties afkomstig van de konijnen. De ruim drie minuten durende rit wordt gemaakt in voertuigen op rails van de Italiaanse leverancier Gosetto. Het Nederlandse bedrijf P&P Projects werd ingeschakeld voor de decors en rekwisieten. In de rij wachten voor een ritje in Underlandet is er niet bij: in de app van het pretpark moet een tijd worden gereserveerd. Via de smartphone krijgen bezoekers dan een seintje als een tochtje gemaakt kan worden. Omdat de Zweedse pretparken vanwege de coronacrisis in 2020 gesloten moesten blijven, beleefde Unterlandet in 2021 zijn première.

Monster in Gröna Lund

Het laatste trackdeel van Monster in Gröna Lund in Stockholm wordt geplaatst - Foto: Theme Park Review

In Gröna Lund in het Zweedse Stockholm opende de hangende loopingachtbaan Monster van fabrikant Bolliger & Mabillard, onder meer bekend van Baron 1898 in de Efteling en Fēnix in Toverland. De bouw nam liefst drie jaar in beslag omdat de 34 meter hoge achtbaan op een locatie moest worden gebouwd die niet alleen heel compact is, maar ook nog eens wordt omzoomd door diverse bestaande attracties. Zelfs tijdens openingstijden werd aan de rollercoaster in Gröna Lund doorgebouwd, terwijl bezoekers aan alle kanten langs het bouwterrein in het relatief kleine park liepen.

De bijna zevenhonderd meter lange achtbaan heeft drie inversies en een ondergronds station. Daaraan is een verhaal gekoppeld: ooit waren er plannen om het metronetwerk van de Zweedse hoofdstad uit te breiden tot op het schiereiland Djurgården waarop Gröna Lund gelegen is. Het verhaal gaat dat het metrostation al was gebouwd en bij toeval bij de graafwerkzaamheden werd ontdekt. Monster ligt in een zone die gethematiseerd is rond het Meatpacking District in New York. De achtbaan raast met een topsnelheid van negentig kilometer per uur door een twee verdiepingen tellende Biergarten.

Gangsta Granny: The Ride in Alton Towers

Gangsta Granny: The Ride in Alton Towers

Het Engelse Alton Towers stelde de opening van de darkride Gangsta Granny: The Ride uit tot het voorjaar van 2021. De attractie is onderdeel van de nieuwe World of David Walliams. Walliams is een in Groot-Brittannië bekend kinderboekenschrijver. Gangsta Granny gaat over Ben, een jongetje dat ontdekt zijn oma helemaal niet saai is. Ze is namelijk een internationaal opererende juwelendief. Samen gaat Ben op pad om de kroonjuwelen te stelen. Granny en Ben vragen de bezoekers om hulp; ze racen door rioolbuizen om zo in de koninklijke kluis te komen. Maar de politie achtervolgt ze, wat een spannende rit oplevert. Gasten ontmoeten in de nieuwe darkride zelfs de koningin van Groot-Brittannië. The World of David Walliams komt op de plek van Cloud Cuckoo Land. Diverse kleinere attracties in dat gebied worden omgebouwd om in het nieuwe thema te passen.

Lego Mythica in Legoland Windsor

De entree van Lego Mythica in Legoland Windsor

Het in op 29 mei 2021 geopende themagebied Lego Mythica in Legoland Windsor, niet ver van Londen, biedt gasten twee primeurs: allereerst het themagebied zelf, dat is nog in geen enkel ander Legoland ter wereld te vinden. In Lego Mythica staat een flying theatre en dat is een primeur voor Groot-Brittannië. Het flying theatre gaat Flight of the Sky Lion heten en is met 25 meter hoogte de blikvanger van het nieuwe themaland, dat voluit Lego Mythica: World of Mythical Creatures heet. In het filmtheater met de zwevende banken vliegen bezoekers door en over een fantasielandschap dat bevolkt wordt door mythische Lego-wezens als de tweekoppige Hydra, de vogels Fire en Ice en het op de Griekse mythologie geïnspireerde schepsel Chimera.

In Lego Mythica staan verder twee dertien meter hoge vrijevaltorens, Fire Freefall en Ice Freefall, en Hydra’s Challenge, een snelle watercarrousel met kleine scheepjes. Het themagebied is gedecoreerd met dertien mythische wezens, gemaakt van meer dan 1,7 miljoen Lego-steentjes. Voor het model de Sky Lion die bij het flying theatre staat werden nog eens 685.530 Lego-blokjes gebruikt. Gasten kunnen deze wezens tot leven brengen met behulp van de park-app. Het themagebied omvat verder speelplaats Lava Dragon Play, meet & greet-hoek Creature Encounter, restaurant The Hungry Troll en snackbar Beastly Bites.

Tornado Springs in Paultons Park

Tornado Springs in Paultons Park

Het Britse Paultons Park stelde de opening van het nieuwe themagebied Tornado Springs uit tot 2021. De nieuwe zone die gethematiseerd is rond het Amerika uit de jaren vijftig vergde een investering van ruim 13,5 miljoen euro. Tornado Springs is gesitueerd op de fictieve Route 83, een knipoog naar de fameuze Route 66 en het jaar waarin Paultons Park werd geopend. Blikvanger in het themagebied is Storm Chaser, een spinning coaster van fabrikant Mack Rides. Andere attracties zijn draaiende schommel Cyclonator, twee kleine vrijevaltorens onder de naam Windmill Towers en verkeerstuin Al’s Auto Academy. Gasten kunnen een hapje eten in een echte American diner. Het ontwerpwerk voor Tornado Springs werd verzorgd door het Nederlandse bedrijf Leisure Expert Group.

Achtbanen in Energylandia

Ontwerp van Abyssus in Energylandia

Pretpark Energylandia in het zuiden van Polen is aan een ware achtbaanrace bezig. Sinds de opening in 2014 kreeg het park er bijna jaarlijks nieuwe achtbanen bij, soms zelfs meerdere per jaar. Financieel ondersteund door het regionale ontwikkelingsfonds van de Europese Unie kon Energylandia al dertien achtbanen bouwen. In 2021 komen er daar nog drie bij, alle afkomstig van de Nederlandse bouwer Vekoma. Abyssus is met een hoogte van 38 meter en een lengte van 1316 meter de grootste. De elf miljoen euro kostende rollercoaster zou eigenlijk al in 2020 openen, maar de ingebruikname werd vertraagd door de coronacrisis in dat jaar. De treinen op deze baan gaan viermaal over de kop en bereiken een topsnelheid van honderd kilometer per uur. De attractie is gethematiseerd rond de machtige oceaangod Abyssus, die eens zijn heilige tempel op de plek van de achtbaan had. De thematisering is verzorgd door het eveneens Nederlandse bedrijf Jora Vision.

In Energylandia wordt gewerkt aan nog twee nieuwe achtbanen: Light Explorer en mijntrein Choco Chip Creek. Light Explorer is een 24 meter hoge family boomerang coaster van Vekoma waarop het treintje het traject heen en terug aflegt. De opening van Light Explorer geschiedde in 2021. De opening van Choco Chip Creek werd uitgesteld tot 2022. Ook het mijntrein-project komt op het conto van Vekoma, het bedrijf dat naam heeft gemaakt met achtbanen in mijntreinvorm, zoals Big Thunder Mountain in Disneyland Paris, Calamity Mine in Walibi Belgium, Colorado Adventure in Phantasialand en Mammut in Gardaland. De Mine Train in Polen wordt één van de grootste door Vekoma gebouwd, met drie liftheuvels en bijna anderhalve kilometer baan.

En verder

– Is achtbaan Tornado in Avonturenpark Hellendoorn gerenoveerd. De nieuwe naam is Balagos – Flying Flame, vanwege zijn gevreesde vuurspuwende duikvlucht.
– Doopte Attractiepark Slagharen zijn monorail om tot Pioneer Express 63 als een ode aan de rijke historie van het park en als eerbetoon aan Henk Bemboom, de oprichter van Shetland Ponypark Slagharen. In de tunnels kunnen reizigers met de gerestylede monorail foto’s uit het verleden zien.
– Stelde het Duitse Hansa-Park de opening van Awildas Welt uit naar 2021. In het nieuwe kindergebied staat Awildas Abenteuerfahrt, een miniwildwaterbaan van de Franse bouwer Soquet, en Awildas Ausguck, een elf meter hoge vrijevaltoren van Zierer. Daarnaast bouwde het park vijftien traditionele gevelpartijen in het entreegebied Hanse in Europa.
– Verving Gardaland de baan van Python-kloon Shaman en verbeterde het Italiaanse pretpark het zitcomfort van achtbaan Blue Tornado.

Beperkt aanbod nieuwe attracties in 2022

2021 © Tekst: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen