Attractieparken geven weer gas in 2023

Na een vrij rustig jaar investeren de Europese pretparken in 2023 weer volop in nieuwe attracties. Bezoekers kunnen zich verheugen op nieuwe achtbanen, themagebieden en darkrides.

Na de verhoudingsgewijs voorzichtige investeringen in 2022 geven de pretparken in 2023 weer volop gas. In bijna elk attractiepark wordt gebouwd aan nieuwe attracties die in 2023 – en in sommige gevallen in 2024 – open moeten gaan voor het publiek. De miljoeneninvesteringen gaan onder meer naar grote achtbanen met ronkende namen als Toutatis, Batman: Gotham City Escape en Mandrill Mayhem, en naar nieuwe themagebieden.

Vier nieuwe attracties voor Toverland

Toverland opent vier nieuwe attracties in het themagebied Avalon, twee grote en twee kleinere. Pixarus is een indrukwekkende draaimolen die bestaat uit een kolossale middenas waaraan twaalf vliegtuigjes zijn verbonden. De spannende attractie wordt 27 meter hoog en komt te staan op een vijf meter hoog platform midden in de helix van achtbaan Fēnix. In elk vliegtuigje is plaats voor één berijder, die zelf kan kiezen of hij een rustig zweeftochtje maakt of – door de vleugels met hendels heen en weer te bewegen – over de kop vliegt. De tweede grote attractie is Dragon Watch, een zeventien meter hoge toren waarin de gasten omhoog getakeld worden (artist impression hierboven). Vervolgens storten ze met een snelheid van negentien kilometer per uur de diepte in.

De twee kleinere nieuwe attracties in Toverland zijn Jumping Juna en de Garden Tour. Jumping Juna is een kinderdraaimolen met zes voertuigen: drie in de vorm van de speelse eenhoorn Juna en drie als het ondeugende draakje Sparky. In de Garden Tour maken jonge bezoekers een ritje door de kruidentuin van tovenaar Merlijn. Het attractiepark in het Limburgse Sevenum trekt voor de vier nieuwe attracties in totaal tien miljoen euro uit.

Testritjes in de nieuwe attracties van Toverland, hier kan het

Herkansing voor RidderStrijd in Avonturenpark Hellendoorn

Op de plek waar van 1949 tot 2012 een doolhof te vinden was, opent Avonturenpark Hellendoorn de vierde achtbaan van het park: spinning coaster RidderStrijd. De draaiende achtbaan is gekocht van het Mexicaanse pretpark La Feria Chapultepec Magico, waar de attractie Ratón Loco heette. De wilde muis-achtbaan heeft een baanlengte van 420 meter en naast draaiende karretjes ook diverse haarspeldbochten. De spinning coaster werd helemaal gereviseerd en komt op een terrein van 1500 vierkante meter, in een themagebied waar ook de attracties DrakenNest en Balagos – de Flying Flame staan. Het is voor het eerst dat er in een attractiepark in de Benelux een achtbaan van de Franse bouwer Reverchon komt. RidderStrijd in Hellendoorn krijgt een eigen verhaallijn en soundtrack. Door onvoorziene materiaalomstandigheden werd de voorziene opening in 2022 niet gehaald. In 2023 hoopt Avonturenpark Hellendoorn op meer geluk en moet het wel gaan lukken.

Wild West Adventure wordt Red Bandits Adventure in Slagharen

Na 22 jaar en in totaal ruim 2,2 miljoen ritjes krijgt darkride Wild West Adventure in Attractiepark Slagharen een metamorfose. Het overdekte boottochtje langs scènes uit de westernwereld krijgt een nieuw verhaal en nieuwe decors. Ook de naam wordt nieuw: Red Bandits Adventure. In de aangepaste storyline zijn de Red Bandits – die Slagharen al jarenlang ‘onveilig’ maken – op zoek naar nieuwe bendeleden. Bezoekers die straks in een bootje stappen, trotseren verschillende gevaarlijke elementen die de Red Bandits als beproeving hebben geplaatst. Maar uiteindelijk loopt het avontuur anders dan gedacht. Het ritsysteem en de kenmerkende koepel van de attractie blijven bestaan. De klassieker wordt aangepakt door de ontwerpers van de Leisure Expert Group uit Amsterdam. De vernieuwde attractie moet het zestigjarig bestaan van Attractiepark Slagharen extra glans geven.

Octonauts in Alton Towers

Familieachtbaan met terreinwagens in Walibi Holland

Walibi Holland breidt het themagebied Speed Zone – waarin de spannende attracties Goliath, Space Shot en G-Force staan – uit met twee attracties voor het hele gezin. Het nieuwe deel gaat Speed Zone Off-Road heten. De belangrijkste nieuwigheid wordt een junior rollercoaster van de Italiaanse fabrikant Zamperla. Een vergelijkbare achtbaan is Octonauts Roller Coaster Adventure in het Engelse Alton Towers (foto). De achtbaan in Walibi Holland zal gethematiseerd worden als een off-road-terreinwagen. De attractie heeft een topsnelheid van ongeveer veertig kilometer per uur. De tweede nieuwe attractie is draaimolen Magic Bikes van dezelfde fabrikant.

Het circus komt naar Plopsaland

Plopsaland De Panne krijgt een groot nieuw binnengebied: in Circus Bumba komen naast een vrolijke darkride rond het bekende televisieclowntje Bumba ook een showpodium, een shop en eetgelegenheden. Bovendien herbergt het 12,5 miljoen euro kostende overdekte themagebied een ballonnencarrousel, een draaiende bus, een speelboom en een ballenbad. De bezoekers gaan in een vervoerssysteem dat geleverd wordt door de Duitse fabrikant Metallbau Emmeln – ook verantwoordelijk voor de wagentjes in de nieuwe Garden Tour van Toverland – samen met Bumba niet alleen de circuspiste in, maar ook in het heelal, onder water en naar China.

Mysterieuze vulkaan in Bobbejaanland

Het Maya-thema van Indiana River in Bobbejaanland maakt plaats voor een mysterieuze vulkaan. De wildwaterbaan krijgt een compleet nieuwe invulling, met een nieuwe verhaallijn, nieuwe decors en een nieuwe naam: Mystery Volcano. Het thema voor de metamorfose werd door bezoekers van het Belgische pretpark gekozen. In een later stadium worden ook de naastgelegen attracties Oki Doki, El Paso, Bob Express en de wildwaterbaan in het vulkaanthema gestoken. Het ontwerp van Mystery Volcano is van de hand van KCC Entertainment Design uit het eveneens Belgische Wielsbeke.

Bezoekers kiezen vulkaan voor Bobbejaanland

Nieuwe attracties in India en Canada in Bellewaerde

Bellewaerde behoort tot het concern Compagnie des Alpes. Deze grote jongen in pretparkland kocht ook groot in: bij de Italiaanse attractiebouwer Zamperla kocht het Franse bedrijf liefst twee molens van het type Nebulaz (naast een achtbaan en een draaimolen voor Walibi Holland, dat ook tot Compagnie des Alpes behoort). Eén Nebulaz-molen komt als Chez Gyrofolix in Parc Astérix te staan, de andere is voor Bellewaerde. De molen met acht vierpersoons gondels die rakelings langs elkaar heen vliegen komt te staan in het themagebied India. Ook al van Zamperla is de attractie Barnyard, een vliegende en draaiende graanschuur in de themazone Canada. India wordt bovendien uitgebreid met een vierhonderd vierkante meter grote speeltuin in de vorm van een Indische tempel en er komt een groot wandelplatform bij de leeuwen en de Amoertijgers. In totaal investeert het Belgische attractiepark vijftien miljoen euro in nieuwe attracties.

Show met Pixar-karakters in Walt Disney Studios

In de loop van 2023 gaat in Walt Disney Studios in Disneyland Paris de show Pixar: We Belong Together in première, met onder meer de karakters uit de animatiefilm Monsters Inc. De voorstelling komt op de planken van het Studio Theater. Van 28 januari tot en met 8 mei is in Walt Disney Studios Park de avondshow Avengers: Power the Night te bewonderen, met liefst vijfhonderd drones. In het Franse Disney-resort wordt ook het eeuwfeest van de Walt Disney Company gevierd met als titel Disney 100, C’est Merveilleux! De feestelijkheden vinden vooral plaats rond 16 oktober, de dag in 1923 dat Walt en Roy Disney officieel startten met hun bedrijfje.

Nieuw themagebied Festival Toutatis in Parc Astérix

Het Franse Parc Astérix bouwt een drie hectare groot nieuw themagebied met de naam Le Festival Toutatis. In het gebied komen Gallische stammen hun god Toutatis vereren. Blikvanger in de nieuwe zone wordt de hoogste en snelste achtbaan van Frankrijk. Rollercoaster Toutatis wordt 51 meter hoog en bereikt een topsnelheid van 107 kilometer per uur. De achtbaan krijgt vier lanceringen en gaat driemaal over de kop. De spectaculaire attractie wordt gebouwd door Intamin, die eerder tekende voor Taron in Phantasialand, Kondaa in Walibi Belgium en Goliath in Walibi Holland.

Naast Toutatis komt in het themagebied de familieattractie Chez Gyrofolix te staan, een molen met vier armen met daaraan gondels die rakelings langs elkaar heen vliegen. Voor de kinderen is er speeltuin Sanglier d’Or. Restaurant Au Dolmen Gourmand en een souvenirwinkel maken de nieuwe zone van Parc Astérix compleet. Le Festival Toutatis wordt ontworpen door het Franse bureau Kaeru Theme Park Design, dat eerder voor het pretpark bij Parijs Discobélix en de decors rond achtbaan OzIris tekende.

Jacht op rebellerende paddenstoelen in Le Pal

Het Franse pretpark Le Pal heeft de primeur van de interactieve darkride Smash & Reload van de Belgische ontwikkelaar BoldMove Nation. Er zijn drie versies beschikbaar van deze ‘gameplay’, met de Daltons – de bekende boevenbroers uit de stripboeken van Lucky Luke – en de Marsupilami. Le Pal koos als verhaallijn voor de derde variant: TooMush. Bezoekers moeten trachten de chaos te stoppen die veroorzaakt wordt door paddenstoelen die door luchtverontreiniging veranderd zijn in muitende creaties. In het Franse park gaat de attractie Champi’folies heten. Bij het ontwikkelen van het innovatieve concept van deze darkride werkte BoldMove Nation samen met de Canadese attractiebouwer Triotech en de Franse designstudio Polymorph, die het concept met de ‘Mushies’ uitwerkte. Le Pal investeert drie miljoen euro in de nieuwe attractie.

‘Darkrides zorgen dat bezoekers steeds weer terugkomen’

Vliegen met leeuw Maximus in Legoland Deutschland

In navolging van Legoland Windsor krijgt ook Legoland Deutschland het themagebied Lego Mythica. En net als in Engeland is ook in Duitsland Maximus, the Sky Lion een blikvanger in de nieuwe zone. De enorme van Lego-steentjes gebouwde leeuw siert in Windsor de ingang van een flying theater. In Duitsland komt de Lego-leeuw bij de nieuwe zeventien meter hoge hangende loopingachtbaan Maximus – Der Flug des Wächters te staan. De wing coaster van fabrikant Bolliger & Mabillard, waarin de berijders in stoeltjes naast de baan hangen, is een unicum voor Legoland. Lego Mythica herbergt ook de twee kleine, dertien meter hoge vrijevaltorens Fire en Ice.

Racen in een Batmobile in Parque Warner

De nieuwe achtbaan Batman: Gotham City Escape in het Spaanse Parque Warner krijgt treinen die de vorm hebben van een Batmobile. De ruim een kilometer lange en 45 meter hoge achtbaan krijgt vier lanceringen en rijdt ook een stuk achteruit. De door Intamin gebouwde rollercoaster bereikt een topsnelheid van 104 kilometer. Het gevaarte wordt midden in het park gebouwd, in het themagebied Gotham City. De rit start in Wayne Manor, het huis van Bruce Wayne, beter bekend als Batman.

Op avontuurlijke schattenjacht in Port Aventura

Spanje krijgt in 2023 nog een achtbaan van Intamin, in Port Aventura bij Salou. De rollercoaster wordt gethematiseerd rond de uit 2022 stammende film Uncharted, met onder meer Tom Holland en Antonio Banderas in de hoofdrollen. Uncharted wordt ondergebracht in een zestien meter hoog gebouw in het themagebied Far West. De verhaallijn in het darkride-gedeelte van de attractie is dat bezoekers samen met Nathan Drake, in de film vertolkt door Tom Holland, op een avontuurlijke schattenjacht gaan. De achtbaan wordt zevenhonderd meter lang en twaalf meter hoog. Vijf versnellingen zorgen dat de trein op de gewenste snelheid door de baan gaat. Port Aventura pompt 25 miljoen euro in de attractie, die samen met Intamin en darkride-expert Sally wordt ontwikkeld.

De wereld van Jumanji in Chessington World of Adventures

Loopingachtbaan Mandrill Mayhem wordt letterlijk het hoogtepunt van het nieuwe themagebied World of Jumanji in Chessington World of Adventures. De twintig meter hoge wing coaster van leverancier Bolliger & Mabillard gaat eenmaal over de kop. De rollercoaster valt extra op door het zeventien meter hoge beeld van een jachtluipaard midden in de achtbaan. Het nieuwe themagebied in het Engelse pretpark, dat gebaseerd is op de film Jumanji uit 1995, gaat twintig miljoen euro kosten.

Liseberg viert honderdjarig bestaan met Luna

Liseberg bestaat in 2023 honderd jaar. Het Zweedse park viert dat met het nieuwe themagebied Luna Park dat gethematiseerd wordt rond wereldtentoonstellingen en technische wonderen. Het thema is een eerbetoon aan hoe Liseberg een eeuw geleden ontstond: als wereldexpositie van de stad Göteborg. In 2022 openden de eerste twee attracties van Luna Park: de draaimolens Tempus en Turbo. Dit jaar wordt het themagebied afgerond met heen-en-weerachtbaan Luna. De familieachtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma wordt 242 meter lang en is met een hoogte van ruim 33 meter de hoogste en snelste – topsnelheid 68 kilometer – boomerang coaster ter wereld.

En verder…

…keert vanaf 12 april de bejubelde avondshow Disney Dreams! terug in Disneyland Paris.

…geeft Movie Park Germany zijn stuntshow een volledig nieuw decor.

…vervolmaakt Europa-Park de boottocht Josefina’s kaiserliche Zauberreise met nieuwe boten.

…opent het Duitse Holiday Park een waterspeelplaats met glijbanen en speelelementen gethematiseerd rond de animatieserie Super Wings.

…krijgt het Franse Futuroscope het nieuwe 4D-spektakel Etincelle: La Malédiction de l’Opale Noire.

…opent het Italiaanse Gardaland een tweede attractie gebaseerd op de film Jumanji. In Jumanji – The Labyrinth dwalen bezoekers door een doolhof, door een tunnel met spugende slangen en een verwilderd oerwoud.

…bouwt het Noorse attractiepark TusenFryd de 33 meter hoge loopingachtbaan Storm – The Dragon Legend, waarin bezoekers met honderd kilometer per uur driemaal over de kop vliegen.

…staan ook voor 2024 grote nieuwe attracties op de rol, zoals Danse Macabre in de Efteling en de Voltron Coaster in het nieuwe Kroatische themaland van Europa-Park.

Dit waren de nieuwe attracties van 2022
Danse Macabre: griezelen op z’n Eftelings in 2024

7 januari 2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s/beeld: Toverland, Avonturenpark Hellendoorn, Leisure Expert Group, Alton Towers, Plopsa, Bobbejaanland, Disney, Parc Astérix, BoldMove Nation, Legoland Deutschland, Parque Warner, PAFans, Chessington World of Adventures, Liseberg – Dit artikel wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie

Meest bezochte parkprofielen