Disneyland Paris - Foto: © Disney

Disneyland Paris is helemaal van Disney

Drie resorts - waaronder dat in Parijs - zijn volledig eigendom van The Walt Disney Company. In de andere drie heeft de muis een minderheidsaandeel.

The Walt Disney Company heeft zes resorts met themaparken en hotels: in Californië, Florida, Frankrijk, Japan en twee in China (Hongkong en Shanghai). Maar Disney heeft niet in alle pretenclaves een even grote vinger in de pap. In de Amerikaanse Disneylanden heeft het concern het volledig voor het zeggen: de resorts bij Los Angeles en Orlando zijn voor 100 procent in handen van The Walt Disney Company. Bij de andere vier recreatiegebieden ligt dat anders: daar bezit Disney van 0 tot 97,08 procent van de aandelen.

Disneyland Paris - Foto: © Disney

Disneyland Paris: 97,08 %

Bij de Amerikaanse Disney-resorts is het duidelijk: ze zijn compleet in handen van de muis en The Walt Disney Company deelt er de lakens uit. Maar bij de overzeese filialen moet Disney de zeggenschap delen met andere bedrijven en investeerders. Tot voor 13 juni 2017. Want op die dinsdag verwierf het entertainmentbedrijf 97,08 procent van de aandelen van Disneyland Paris. In de maanden daarvoor namen de Amerikanen 9 procent van de aandelen die in handen waren van Kingdom Holding Company van de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed – de op zeven na rijkste persoon ter wereld – over. Dat bracht het aandelenpercentage van het Disney-concern in het resort bij Parijs op 85,7 van de in totaal 783.364.900 in omloop zijnde aandelen Euro Disney.

Nieuw tijdperk

The Walt Disney Company slaagde er ook in een groot deel van de overige 14,3 procent van de aandelen over te nemen. Op 13 juni 2017 maakte de Autorité des Marchés Financiers (AMF) bekend dat Disney 97,08 procent in bezit had van Euro Disney SCA. Bij 95 procent zou het moederbedrijf van de beurs in Parijs gehaald kunnen worden. Dat gaat nu gebeuren en het Disney-concern kan vervolgens Disneyland Paris volledig overnemen. Het huis van de muis hoopt het Franse resort te kunnen ontwikkelen zoals dat ook in de Verenigde Staten momenteel gebeurt: met veel nieuwe attracties, themagebieden en hotels. Disney heeft toegezegd bijna twee miljard euro in het Europese resort te willen investeren, nadat in 2014 al een miljard in het bedrijf was gepompt, waarmee attracties en hotels volledig zijn gerenoveerd zodat ze straalden bij de 25e verjaardag op 12 april 2017. Voor Disneyland Paris breekt een kwart eeuw na de opening een compleet nieuw tijdperk aan.

Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

Hong Kong Disneyland: 47%

In Hongkong is The Walt Disney Company voor 47 procent eigenaar van Hong Kong Disneyland. De meerderheid van de aandelen is in bezit van de stedelijke overheid. Hong Kong Government en The Walt Disney Company hebben voor het exploiteren van het resort in Hongkong een gezamenlijk bedrijf opgericht: Hong Kong International Theme Parks Limited. Bij de start in 2005 bezat de stad Hongkong nog 57 procent van de aandelen en Disney 43 procent, maar nadat het entertainmentconcern 430 miljoen euro in nieuwe themagebieden en attracties stak, steeg het aandeel van Disney en daalde dat van Hong Kong Government naar 53 procent.

Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

Shanghai Disneyland: 43%

Het tweede Chinese park – het in juni 2016 geopende Shanghai Disneyland – is voor 43 procent in handen van The Walt Disney Company. De overige 57 procent staat op naam van de Shanghai Shendi Group, een conglomeraat van drie bedrijven: Shanghai Lujiazui Company, Shanghai Radio, Film and Television Development Company en Jinjiang International Group Holding Company. Al deze ondernemingen zijn eigendom van de Chinese staat, waardoor Shanghai Disneyland eigenlijk een staatsbedrijf is. De overheid een meerderheid geven in de aandelen van het nieuwste Disney-resort was de enige manier voor het Disney-concern om voet aan de grond te krijgen op het vasteland van China.

Tokyo Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Tokyo Disneyland: 0%

Ook in Japan was het inschakelen van een lokaal concern de enige manier om een Disney-resort in dat land van de grond te krijgen. Bovendien werd begin jaren tachtig tegelijkertijd met Tokyo Disneyland Epcot in Walt Disney World gebouwd; The Walt Disney Company had al zijn financiële slagkracht nodig voor dat baanbrekende themapark in Florida. Een partner zoeken voor het pretpark bij Tokyo was dus geen luxe maar noodzaak. Disney ging in zee met de Oriental Land Company, een onderneming die een goede bestemming zocht voor het gewonnen land in de baai van Tokyo en daarbij het oog liet vallen op Disneyland. De vestiging in Urayasu bij Tokyo is voor 100 procent in handen van de Oriental Land Company. Het Japanse bedrijf betaalt aan Disney voor het gebruik van de naam en karakters. Daarnaast gaat een percentage van de verkopen – tickets, eten, souvenirs – en overnachtingen naar de Amerikanen en ontwikkelt en realiseert Walt Disney Imagineering alle uitbreidingen van de uiterst succesvolle themaparken bij de Japanse hoofdstad.

Naar alle Disney-parken ter wereld

2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen