Calypso in de Waarbeek

DE WAARBEEK

De Waarbeek is speeltuin en ouderwetse kermis in één. In het pretpark staat de oudste achtbaan van Nederland.

Heimwee naar de gezellige kermis van vroeger, toen hoger, sneller, spectaculairder nog niet het motto was? Toen er nog geen geavanceerde attracties waren waar je met je ogen halfdicht geknepen en een verhoogde hartslag in gaat? Toen lachen, zwieren en zweven de hoogtepunten waren van je dagje uit? Dan moet je naar De Waarbeek in Hengelo! Het pretpark staat vol kermisattracties als botsauto’s, Hully Gully, Calypso en een antieke zweefmolen. Het is geen park voor adrenalinejunks, maar wel voor wie zin heeft in het heerlijk ouderwetse kermisgevoel.

De Rodelbaan van De Waarbeek in Hengelo

De Waarbeek heeft niet alleen ouderwetse attracties, het park is zelf ook oud. Het stamt uit 1924. De eerste jaren was er alleen een theehuis, een speeltuintje en een Engelse tuin met twee vijvers. Eén van die vijvers is er nog steeds en doet dienst als roeivijver. Boven de vijver zweeft een stoeltjeslift. Een van de oudste attracties is de Rodelbaan uit 1930. Het is de allereerste stalen achtbaan van Nederland. Nog steeds racen de karretjes over het bochtige parcours.

Draaimolen in De Waarbeek in Hengelo

Voor de kleintjes heeft De Waarbeek een eendencarrousel en de spoortrein, en voor de allerkleinsten is er zelfs een eigen veilige speeltuin met een junior draaimolen. Bij de entreeprijs zijn belegde broodjes, friet, snacks, soep, koffie, thee, limonade, fruit en waterijs inbegrepen. Het pretpark was jarenlang in handen van Joris Bengevoord, momenteel burgemeester van Winterswijk, en Arijan van Bavel, die menigeen nog wel kent als Adje, de sidekick van Paul de Leeuw. Zij gaven de toeristische trekpleister nieuwe glans. Tegenwoordig runt het ondernemerskoppel Kevin Moespot en Janna van der Linde het amusementspark. De mascotte van het park heet Twekky, genoemd naar de streek waarin De Waarbeek ligt: Twente.

Botsauto's in De Waarbeek in Hengelo

Attracties

Rodelbaan (historische stalen achtbaan) – Toffe Twister, Zweefmolen, Pompoentjes, Golfjet, Rupsbaan, Hully Gully, Swingmill, Calypso, Eendjesmolen (draaimolens) – Reuzenrad (grote emmers tillen kinderen de lucht in) – Springbuik (immense springbal) – Jungle Spoortrein (treintje) – Nautic Jet (met een bootje de steile schans af) – Botsauto’s – Oldtimers – Bungee Dive (springen aan een elastiek) – Midgetgolf – Venture River (varen in een kano) – Ballenbak – Muizenstad – Lachspiegels – Twekky’s Theater

Toffe Twister in De Waarbeek in Hengelo

Restaurants

Pannenkoekenhoes Twente (zoete en hartige pannenkoeken, broodjes, ijs) – Snackbar (patat, snacks, ijsjes) – Twekky’s Smikkelhut (hotdogs, ijs, koffie)

Waar?

De Waarbeek, Twekkelerweg 327, 7554 SC Hengelo (Overijssel), tel. (074) 250 40 40 • Op snelweg A35 afslag 27 (Industrieterrein Twentekanaal) nemen, richting Hengelo-Zuid/Haaksbergen. Haaksbergerstraat (N739) op, na twee kilometer rechtsaf Breemarsweg op, na twee kilometer rechtsaf Twekkelerweg op. Openbaar vervoer: neem vanaf station Hengelo stadsbus 10 • Kaart

Hully Gully in De Waarbeek in Hengelo

Wanneer?

Het park is open van 2 april tot en met 30 oktober 2022. Van 1 juni tot en met 3 september dagelijks geopend. Daarvoor en daarna op sommige werkdagen gesloten: check de parksite. Ook dagelijks geopend in de meivakantie van 23 april tot en met 8 mei en in de herfstvakantie van 15 tot en met 30 oktober 2022. Open vanaf 10.00 uur.

Kosten

Entreeprijs (inclusief eten en drinken): € 16,50. Kinderen onder twee jaar gratis • Parkeren: € 4,95.

Verder lezen

Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: De Waarbeek

Meest bezochte parkprofielen