Brochures van Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

Slagharen: van Ponypark tot Attractiepark

De geschiedenis van Attractie- en Vakantiepark Slagharen start in 1963.

In 1963 wordt Slagharen een bekende naam in Nederland; in dat jaar opent Shetland Ponypark Slagharen. Het dan nog bescheiden park groeit als kool en ontvangt anno nu als Attractie- en Vakantiepark Slagharen jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. De mijlpalen in de geschiedenis van één van Nederlands bekendste pretparken.

1963

Winkelier Henk Bemboom ziet door de toegenomen mobiliteit zijn klanten naar omliggende steden trekken. Hij bedenkt dat hij handig gebruik kan maken van het toegenomen autobezit in Nederland: hij bouwt 24 vakantiehuisjes op een stuk landbouwgrond in zijn woonplaats Slagharen. Bij elk huisje hoort een pony met een wagentje. Zijn idee is uniek en slaat aan. Shetland Ponypark Slagharen is geboren. In de jaren daarna wordt het aantal huisjes flink uitgebreid.

1964

Henk Bemboom wil zijn gasten meer vertier bieden: hij laat een speeltuin en een openluchtzwembad aanleggen.

1965

De eerste kermisattracties verschijnen op het terrein aan de Zwarte Dijk in Slagharen. Daarnaast komen er een waterorgel en trampolines. Het aantal vakantiehuisjes is gestegen tot honderd.

1966

De pony’s krijgen een steeds belangrijkere rol in het park: kinderen kunnen sulkyrijden – in een klein karretje getrokken door een Shetland pony – en een ritje maken in de Ponybaantuin. Nieuwe attracties zijn ronde botsboten in een groot bassin en een diorama.

1967

Naast het zwembad verrijst een hoge uitkijktoren die via trappen kan worden beklommen.

‘Het verleden van Slagharen is mooi, de toekomst nog veel mooier’

Ocean of Darkness in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

1968

Shetland Ponypark opent een darkride waarin bezoekers in tweepersoons duikkogels de kleurrijke wereld onder water kunnen ontdekken. De attractie heeft in de loop der jaren verschillende namen: Nautilus, Onderwaterland en Ocean of Darkness. In 2012 moet de darkride wijken voor Jules Verne Adventureland.

1969

Het attractieaanbod wordt uitgebreid met botsautootjes en de snelle kermismolen Calypso.

1970

Het park krijgt een kleine monorail. Inmiddels staan er 172 vakantiehuisjes op het terrein.

1972

Niet de nieuwe rupsbaan is het grote nieuws van dat jaar, maar de invoering van een all-in prijs. Henk Bemboom zet daarmee een trend: in de jaren daarna stappen bijna alle pretparken over op een all-in toegangsprijs in plaats van losse kaartjes voor elke attractie.

Octopus in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

1973

Een Weens reuzenrad bepaalt mede de skyline van het park. De kermisattractie Polyp krijgt in Slagharen de naam Octopus.

1975

Het jaar brengt een nieuwe attractie die ver boven de bomen uitsteekt: bij de inmiddels verdwenen attractie Zeppelin draaien zes zeppelins rond een 28 meter hoge mast.

1976

Bij de ingang van het attractiepark verrijst een achtbaan voor het hele gezin: de Keverbaan, ook wel Dubbele achtbaan genoemd. In een tijd dat er van Disneyland in Europa nog geen sprake is, is een Disney-kloon geen enkel probleem: uit Italië komt Dumbo het vliegende olifantje. De landing van de Apollo 14 inspireert attractiebouwers tot een gelijknamige belevenis: rond een draaiende groene maan cirkelen witte ruimtecapsules. De nieuwe blikvanger komt van de tekentafel van de legendarische attractieontwerper Anton Schwarzkopf en is bijna 25 meter hoog. Bovendien krijgt Slagharen een kabelbaan die bezoekers van de ene naar de andere kant van het pretpark brengt. In 1976 opent ook Vakantiepark Collendoorn, een nieuw verblijfspark op vijf kilometer afstand van het pretpark. Ook in Collendoorn krijgen gasten een pony bij hun huisje.

1977

Het attractieaanbod wordt uitgebreid met een draaimolen, de snelle Enterprise en de Troika.

1978

In een nieuw Amerikaans Videotheater wordt Superscope ondergebracht, een filmzaal met 180 graden-beelden van de Niagara-waterval en de Grand Canyon.

Thunder Loop in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

1979

Nederland krijgt een achtbaan met een looping en Slagharen heeft de primeur. In de Looping Star gaat de trein een keer finaal over de kop. De compacte achtbaan, die eigenlijk voor kermissen is gebouwd en is ontworpen door Anton Schwarzkopf, staat op een grondvlak van 80 bij 35 meter. De Looping Star heet tegenwoordig Thunder Loop. 1979 brengt ook een grote monorail, bijna twee kilometer lang en met vier treinen die driehonderd passagiers tegelijk kunnen vervoeren. En in 1979 opent Big Wheel, het 45 meter hoge reuzenrad dat nog altijd de blikvanger van het attractiepark is. In de 36 gondels is plaats voor 216 passagiers.

1980

Apollo 14 krijgt een broertje: de Zweef Apollo. De Droomboot laat bezoekers over de kop vliegen en er verrijst een grote koepelhal in het park.

1981

6 maart 1981 is een zwarte dag voor Ponypark Slagharen: een felle, vermoedelijk aangestoken brand verwoest cowboydorp Texas in Holland, dat ooit voor televisie-uitzendingen van de Avro werd gebouwd. Ook een restaurant, de orgelzaal, het monorailstation met twee treinen en een draaimolen gaan in vlammen op.

1983

Het park wordt uitgebreid met een overdekte kunstijsbaan en over het terrein rijdt een Texas-trein, niet op rails, maar op luchtbanden.

1984

Bezoekers stappen in een nieuw piratenschip.

1986

Over Salon der Debutanten, een tentoonstelling van werk van jonge kunstenaars, is directeur Bemboom zo tevreden dat de expositie in 1987 wordt geprolongeerd.

Rocky Mountain Springs in Attractiepark Slagharen

1987

Op de plek van het afgebrande Texas in Holland opent het Fuji Bergbad, een overdekte fantasiewereld van ijs en sneeuw met bergen, pinguïns, ijsberen en rendieren waarin gasten kunnen zwemmen. Het voorvoegsel Fuji verwijst naar het fotomerk Fuji en vervalt als de sponsorovereenkomst afloopt. Later krijgt het Bergbad de naam Rocky Mountain Springs. 1987 brengt ook een minikermis in de schemer, het Lunadroom.

1990

Het park presenteert het Westerntheater. 1990 is ook het jaar waarin Henk Bemboom terugtreedt als directeur. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Bouwe en dochter Henric Bemboom. Henric neemt de directie op zich, Bouwe bekommert zich om de techniek en de automatisering. Henk Bemboom blijft wel eigenaar van het bedrijf.

1991

Hara Kiri opent, een waterglijbaan met bootjes die nu onderdeel is van het buitengebied van Aqua Mexicana.

Ripsaw Falls in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

1992

Het staat al jaren op het verlanglijstje van Slagharen en in 1992 is het zover: het attractiepark krijgt een wildwaterbaan met boomstammen, Ripsaw Falls.

1993

Wigwam Wereld wordt aangelegd, een verblijfspark met wigwams als overnachtingsmogelijkheid. Kinderen kunnen spelen in de nieuwe Kids Country.

1994

Op het binnenplein van Kids Country opent een waterspeelplaats.

Oldtimers in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

1995

Kids Country wordt verder uitgebreid, ditmaal met oldtimers.

1996

Het vliegende tapijt Zwunka tilt bezoekers de lucht in. Als de attractie vijftien jaar later uit het park verdwijnt, wordt het vliegend tapijt van fabrikant Weber op Marktplaats aangeboden voor 85.000 euro.

1998

In de Goldmine kunnen gasten zelf goudkorrels uit het water zeven. De Eagle neemt bezoekers mee op een vlucht hoog boven het pretpark.

Chuck Wagon in Attractiepark Slagharen

1999

Chuck Wagon is een gethematiseerd reuzenrad met huifkarren. Midden in het park verrijst de veertig meter hoge Sky Tower.

2000

Slagharen krijgt een nieuwe darkride in de koepelhal: Wild West Adventure. In ronde bootjes varen bezoekers langs donkere scènes met indianen, cowboys, buffels en paarden.

2001

De Keverbaan wordt vervangen door de Mine Train, een familieachtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma.

Fun facts uit Slagharen

Main Street in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

2002

Het centrale wandelpad tussen de twee attractiegebieden in het park wordt omgetoverd tot Main Street, een kleurrijke straat vol winkeltjes en horecagelegenheden.

2003

De Free Fall is een veertig meter hoge vrijevaltoren afkomstig uit Italië. Bij de Wigwam Wereld opent Sunny Beach, een grote waterspeelplaats met ligbedden.

2005

In het najaar rijdt de Miracle of Lights Parade voor het eerst door de hoofdstraat van Ponypark Slagharen. Paradewagens en oldtimers zijn voorzien van liefst 2,5 miljoen kleine lichtjes. De parade wordt groots afgesloten met een vuurwerk. Henric Bemboom neemt het bedrijf over van haar vader.

2007

In het 4D Filmtheater draait de film Haunted House.

2008

Angelique Klar wordt aangesteld als directeur. De naam Ponypark Slagharen maakt plaats voor Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

Vakantielodges in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

2009

De eenvoudige vakantiehuisjes krijgen gezelschap van luxere verblijven: type Yellowstone is geschikt voor vier personen, Nevada biedt plaats aan zes personen.

2011

In de zomer wordt het Amerikaanse Zomercarnaval gevierd. De Mardi Gras Parade bestaat onder andere uit steltenlopers, oldtimers, clowns en mascottes. De kostuums voor Mardi Gras zijn speciaal gemaakt in Rio de Janeiro. Tijdens de parade delen medewerkers kralenkettingen uit.

Pony's in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

2012

Het Spaanse Parques Reunidos neemt Attractie- en Vakantiepark Slagharen over van de familie Bemboom. In 2012 komt er voor kinderen ook weer de mogelijkheid om op de rug van een pony te rijden. In de loop der jaren verdween het kleine paardje grotendeels uit het park, maar bezoekers bleven vragen waar de pony’s toch waren.

Expedition Nautilus in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

2013

Slagharen bestaat vijftig jaar en krijgt een heel nieuw themaland: Jules Verne Adventureland, met vier attracties. In blikvanger Expedition Nautilus gaan 36 bezoekers een watergevecht met elkaar aan. Fogg’s Trouble is een draaiend en schommelend schip en Magic Bikes een draaimolen met vliegende fietsen. In The Passepartout Explorer mogen kinderen de weg op in hun eigen autootje.

2014

Op 27 mei 2014 overlijdt oprichter Henk Bemboom op 93-jarige leeftijd. In het najaar volgt Movie Park-directeur Wouter Dekkers Angelique Klar op als directeur.

Aqua Mexicana in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

2015

Rocky Mountain Springs wordt omgebouwd en uitgebreid en heet Aqua Mexicana. Het nieuwe waterpark heeft tien glijbanen. De hoogste is twaalf meter en in totaal zijn de glijbanen ruim een halve kilometer lang. Aqua Mexicana heeft ook een buitengebied met waterspeeltoestellen en het grootste bubbelbad van Nederland geschikt voor liefst zeventig personen.

2016

Draaiende attractie Octopus wordt helemaal gestript en opnieuw gethematiseerd. De vissen waarin de bezoekers plaatsnemen worden vervangen door stieren. De achterwand van de snelle draaimolen is geïnspireerd op Bryce Canyon National Park in de Verenigde Staten. De nieuwe naam van de attractie is El Torito.

Achtbaan Gold Rush in Attractiepark Slagharen

2017

Op 13 april wordt Gold Rush officieel geopend. Gold Rush is de eerste achtbaan in Nederland waarin je drie keer wordt gelanceerd en de vervanger van de Looping Star, de achtbaan waar het pretpark in 2016 afscheid van nam. Na vijf jaar verdwijnen ook de pony’s weer uit het pretpark.

Ingang van Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

2018

Attractiepark Slagharen bestaat 55 jaar en krijgt een nieuwe entree, helemaal gethematiseerd in wildwest-stijl.

2019

Een nieuwe voetgangerstunnel vervangt de onhandige voetgangersbrug. De brede tunnel verbindt het parkeerterrein met het attractiepark. Op 5 april wordt klim- en klauterpark Black Hill Ranger Path officieel geopend door leerlingen van groep 8 van De Kwinkslag uit Slagharen. Het parcours bestaat uit een rope course met 36 obstakels, een 115 meter lange roll glider waarmee men in ruim dertig seconden naar beneden suist en acht meter hoge klimwanden.

Directeur Dave Storm in zijn favoriete restaurant Cartwright's in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Per 1 september 2019 is Dave Storm de nieuwe directeur. Hij werkte onder meer voor Libéma en Center Parcs. Zijn favoriete attractie in het pretpark is Gold Rush en zijn favoriete restaurant is Cartwright’s. “Je wordt er bediend, dat vind ik heerlijk. Net als het sappige biefstukje dat ze er serveren.”

2020

Het seizoen begint onfortuinlijk door het uitbreken van de crisis rond het coronavirus. Slagharen moet noodgedwongen de geplande openingsdatum van 27 maart verzetten naar 30 mei. Er wordt voor miljoenen euro’s geïnvesteerd in de upgrade van attracties en accommodaties. Horecagelegenheden Boston Grill en Poffertjes krijgen een facelift en Snacks Extra Ordinary wordt omgedoopt tot Fill Up Station.

2021

Op 22 mei – door de coronacrisis de verlate openingsdag van het seizoen – maakt de Pioneer Express 63 zijn eerste rondjes met gasten. De gerestylede monorail is een ode aan de rijke historie van het park en een eerbetoon aan Henk Bemboom, de oprichter van Shetland Ponypark Slagharen. Zij zoon Bouwe was op de allereerste dag dat Pioneer Express 63 operationeel is machinist van de trein. “Het is prachtig om te zien dat het erfgoed in goede handen is”, zegt Bouwe bij die feestelijke gelegenheid. “Dat ik het eerste ritje in Pioneer Express 63 heb mogen besturen, kan ik toevoegen aan mijn overvolle boek met Slagharen-herinneringen.” Passagiers in de in westernstijl aangeklede monorail rijden door enkele tunnels met historische foto’s en langs het oude kantoor van Henk Bemboom, waar tal van geheimen opgeslagen liggen.

Alles over Attractiepark Slagharen

2016-2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Attractiepark Slagharen

Meest bezochte parkprofielen