GARDALAND

Aan de oever van het Gardameer ligt het bekendste pretpark van Italië: Gardaland. Het park heeft sensationele achtbanen en attracties die uitkijken over het blauwe meer.

Het meest opmerkelijke aan Gardaland is dat verschillende attracties onder de grond liggen, waardoor er geen lelijke gebouwen zichtbaar zijn. I Corsari, Jumanji The Adventure en het Magic House zijn verstopt onder wandelpaden, pleintjes, winkeltjes en restaurantjes. De eerste twee attracties behoren ook nog eens tot de beste van Europa in hun soort. In I Corsari maken de gasten een tocht door het woeste territorium van de piraten. In Jumanji The Adventure worden bezoekers in off the road jeeps meegenomen op een avontuur door de jungle. Onderweg kruisen allerlei gevaarlijke dieren en obstakels hun weg. Missie van de gasten is om de wereld van Jumanji te redden van een vloek door een kostbare edelsteen terug te brengen naar de legendarische tempel. 

Magic House in Gardaland

Magic House is wat minder spectaculair: het bekende draaiende huis staat in veel attractieparken. Maar de huisvesting is wel opvallend: onder een tientallen meters hoge fantasieboom in het kleurrijke kinderparadijs Fantasy Kingdom. Ook bontgekleurd is het themagebied Kung Fu Panda Academy, gewijd aan de gelijknamige filmreeks van animatiestudio Dreamworks. Bezoekers kunnen er reuzenpanda Po en zijn vrienden Master Monkey en Tigress ontmoeten of een ritje maken in achtbaan Kung Fu Panda Master.

Achtbaan Oblivion in Gardaland

Andere toppers van dit drukbezochte attractiepark met uitzicht over het Gardameer zijn Fuga da Atlantide, een drijfnatte tocht over een prachtig gethematiseerde waterachtbaan, en Sequoia Magic Loop, een voor Europa unieke achtbaan waarbij de vierpersoons treintjes een groot gedeelte van het traject ondersteboven afleggen.

Fuga da Atlantide in Gardaland - Foto: © Adri van Esch

Spannend is ook Mammut, een snelle poolexpeditie door ijsbergen en langs rotsen. In de achthonderd meter lange achtbaan Raptor schieten de berijders in hun stoeltjes die naast de baan hangen rakelings langs bomen, over de grond en over het water. Raptor gaat daarbij ook nog eens 3 keer over de kop. Oblivion, The Black Hole is een dive coaster: in deze achtbaan duiken passagiers tientallen meters loodrecht omlaag een donker gat in.

Gardaland heeft naast een groot attractieaanbod ook veel shows van hoog niveau, waaronder een professionele Broadway-show. Naast Gardaland ligt Sea Life, een overdekt zeedierenpark, dat los van het pretpark bezocht kan worden.

Monorail in Gardaland - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Oblivion, The Black Hole (dive coaster) – Fuga da Atlantide (waterachtbaan) – Raptor en Sequoia Magic Loop (unieke achtbanen) – Blue Tornado (hangende achtbaan) – Shaman (loopingbaan met virtual reality-brillen) – Mammut (achtbaan door een poollandschap) – Kung Fu Panda Master (draaiende achtbaan) – Space Vertigo (vrijevaltoren)

Familieattracties: I Corsari en Jumanji The Adventure (darkrides) – Jungle Rapids en Colorado Boat (wildwaterbanen) – Magic House (draaiend huis) – Flying Island (vliegende schotel gaat vijftig meter de lucht in) – Fantasy Kingdom, Prezzemolo Land en Peppa Pig Land (kinderspeelparadijzen) – Foresta Incantata (interactieve walk-through-attractie door een betoverde mijn)

Shows: Nautilus (professionele Broadway-show in Gardaland Theatre) – Magic Elements (show met veel speciale effecten in theater PalaMagic) – Wonder Woman (4D-film in theater Time Voyager met de Amerikaanse superheldin in de hoofdrol) – 44 Cats Rock Show (kindervoorstelling)

Gardaland vanuit de lucht

Restaurants

T-Rextaurant (gegrilde vleesgerechten) – Trattoria Capitan Hook en Pizzeria Saloon (pizza’s, lasagne) – Hacienda Miguel (Mexicaanse gerechten) – Covo Burger (hamburgers, hotdogs) – Buffalo Ranch (vlees- en kipgerechten, worstjes) – Aladino (zelfservice)

Druk?

Aantal bezoekers: circa 2,9 miljoen per jaar.

Overnachten

Gardaland heeft drie eigen hotels: het Gardaland Hotel, het Adventure Hotel, met oerwoud-, wildwest- en Arabische kamers, en het Magic Hotel, met 128 kamers die elk in het thema staan van het magische woud, het magisch ijskasteel of het huis van de tovenaar.

Beach Party in Legoland Waterpark bij Gardaland

Legoland Waterpark

Legoland Waterpark is een anderhalf hectare groot waterparadijs naast Gardaland. Het is gebouwd met bijna vijf miljoen kleurrijke Lego-steentjes. Het waterpark heeft een Miniland met reconstructies van de beroemdste monumenten en symbolen van Italië, gebouwd op schaal van 1:20. Het Lego-model van de Dom van Milaan, het hoogste monument van Miniland, is hoger dan drie meter en het model van de Sint-Pietersbasiliek in Rome is liefst 5,6 meter breed. Op ‘lazy river’ Lego River kunnen bezoekers rustig dobberen op opblaasbare banden. Waterspeelplaats Beach Party heeft waterkanonnen en kleurrijke glijbanen en op Lego Creation Island kunnen kinderen met Lego boten, zandkastelen, bruggen en dammen bouwen.

Gardaland rapid river

Waar?

Gardaland, SS 249 Gardesana Orientale, Via Derna, 370145 Castelnuovo del Garda, Italië, tel. 00 39 (0) 456 44 97 77 • Via A4 (Milaan-Venetië), afrit Peschiera di Garda. Borden Gardaland volgen. Via A22 (Brenner-Modena), afrit Affi/Lago di Garda Sud, via de 450 naar het zuiden (Peschiera) rijden. Borden Gardaland volgen • Openbaar vervoer: met de trein uit Milaan of Venetië naar station Peschiera del Garda. Vanaf station gratis shuttlebus naar Gardaland • Kaart

Vliegtuigmolen in Gardaland - Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Gardaland is open van 23 maart 2024 tot en met 6 januari 2025, vanaf 10.00 of 10.30 uur. Dagelijks geopend van 23 maart tot en met 7 oktober 2024. Daarna alle weekenden open en op sommige werkdagen: check de parksite • Magic Winter in Gardaland in de weekenden van december en dagelijks van 21 december 2024 tot en met 6 januari 2025, vanaf 10.30 uur. Gesloten op 25 december • Legoland Waterpark is open van 18 mei tot en met 15 september 2024.

Fuga da Atlantide in Gardaland bij avond

Kosten

Entreeprijs: € 55,00 per persoon. Online vanaf € 39,00, afhankelijk van de bezoekdag. Kinderen onder 10 jaar en 60-plussers: € 49,00 • Combiticket Gardaland en Legoland Waterpark: € 59,00 voor volwassenen, € 53,00 voor kinderen en 60-plussers. Ook losse tickets voor waterpark verkrijgbaar • Parkeren € 7,00 (online € 6,00).

Verder lezen

Gardaland heeft een primeur: een Legoland Waterpark met een Miniland gebouwd van 4,9 miljoen Lego-steentjes.

Artikelarchief van Gardaland
Parksite

Sea Life - Foto: Merlin Entertainments

Sea Life Gardaland

De bezoekers van Gardaland Sea Life worden langs 37 levensgrote aquaria geleid, die elk een eigen thema hebben. In totaal leven er vijfduizend vissen in het overdekte zeedierenpark, verdeeld over honderd verschillende soorten. Een transparante tunnel voert de gasten over de bodem van de oceaan en laat schorpioenen, roggen en zelfs haaien zien. De oceaantank bevat niet minder dan 851.000 liter water • Website

Waar? Naast de ingang van Gardaland.

Wanneer? Gardaland Sea Life is van april tot en met september elke dag open, vanaf 10.00 uur. Van oktober tot en met februari open in de weekenden en schoolvakanties, vanaf 10.30 uur. 

Kosten Volwassenen: € 16,00. 60-plussers en kinderen tot tien jaar: € 10,50. Kinderen kleiner dan een meter: gratis. Korting op tickets die vooraf online worden gekocht.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Gardaland, Adri van Esch e.a.

Meest bezochte parkprofielen