Model voor Legoland Waterpark Gardaland

Miniland voor Legoland Waterpark

Het Legoland Waterpark naast Gardaland heeft een primeur: het heeft een eigen Miniland.

Alle Legolanden wereldwijd hebben een Miniland: een variant op Madurodam, maar dan volledig gebouwd van Lego-blokjes. In Miniland staan monumenten en bekende gebouwen op een-vijfde van de ware grootte. Elk Legoland heeft zijn eigen bezienswaardigheden nagebouwd in het hart van het themapark: paleis Amalienborg in Legoland Billund, het voetbalstadion van München in Legoland Deutschland, de Big Ben in Legoland Windsor, de Golden Gate Bridge in Legoland California en de Burj Khalifa in Legoland Dubai.

Italiaanse monumenten

Voor het eerst krijgt nu een waterpark van Legoland een eigen Miniland. De primeur is voor het Legoland Waterpark naast pretpark Gardaland, in het noorden van Italië. In het Miniland komen reconstructies van de beroemdste monumenten en symbolen van Italië. “Er komt een honderdtal monumenten, gebouwd op een schaal van 1:20”, vertelt Luca Marigo, directeur Sales en marketing van Gardaland. “Alles wordt speciaal ontworpen voor Legoland Waterpark Gardaland, wat het Italiaanse Miniland uniek in de wereld maakt. En de gebouwen zijn zeker geen kleintjes: het Lego-model van de Dom van Milaan, het hoogste monument van Miniland, is hoger dan drie meter en het model van de Sint-Pietersbasiliek in Rome is liefst 5,6 meter breed.”

Legoland op weg naar nog meer parken

Model voor Miniland in Legoland Waterpark Gardaland

Tien bouwers

Het Miniland in Italië is onderverdeeld in zes gebieden die te bewonderen zijn vanaf de Lazy River. Op deze rustig stromende rivier dobberen de gasten op zwembanden die ze kunnen personaliseren met grote drijvende Lego-stenen. Het Miniland kan ook bekeken worden vanaf het vasteland. Eén zone is gewijd aan Venetië, met de basiliek van San Marco – 1,12 meter hoog, 1,60 meter breed en 1,81 meter diep – en de klokkentoren van San Marco – drie meter hoog en 40 centimeter breed. Deze twee Lego-modellen bestaan uit bijna 75.000 steentjes en 525 elementen. Aan de realisatie werkten twee ontwerpers en tien bouwers in totaal 1.243 uur. Bezoekers kunnen de klokken van de San Marco laten luiden door op een knop te drukken.

Rome, Milaan, Pisa en Gardaland

Naast monumenten uit Venetië zijn in het Italiaanse Legoland Waterpark ook reproducties te zien van monumentale gebouwen uit Rome, zoals het Colosseum, de Trevifontein en de Sint-Pietersbasiliek. Andere wereldberoemde gebouwen zijn de Dom van Milaan en de Toren van Pisa. Eén zone in Miniland is gewijd aan Gardaland zelf, met de boom van parkmascotte Prezzemolo, de wildwaterbaan Escape from Atlantis en het nieuwe Gardaland Magic Hotel. Voor de bouw van het Miniland bij Gardaland zijn 4,9 miljoen Lego-steentjes nodig. Daarmee wordt het Miniland bij het waterpark wel aanzienlijk kleiner dan de Minilanden in de ‘reguliere’ Legoland-parken: daar werden meer dan twintig miljoen blokjes gebruikt voor de bouw van Miniland.

Alle Legolanden ter wereld
Legoland Billund is een wereldster

17 december 2019 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Legoland Water Park Gardaland

Meest bezochte parkprofielen