Nieuwe attractie: de bezoeker bepaalt

Achter de schermen, en soms ook ervoor, peilen attractieparken continu wat de wensen van de bezoekers zijn. Movie Park Germany en Bobbejaanland lieten hun gasten bepalen hoe de nieuwigheid van 2023 eruit komt te zien.

Pretparken luisteren goed naar hun publiek. Ze houden voortdurend enquêtes onder hun bezoekers om te achterhalen wat de wensen zijn van de gasten. Ook nieuw te bouwen attracties worden vaak aangedragen door de klanten. Meestal gebeurt dat achter de schermen: directies halen de favorieten van bezoekers uit de marktonderzoeken die worden gehouden. Af en toe vraagt een attractiepark rechtstreeks en in het openbaar aan de gasten wat voor nieuwigheden ze graag zouden zien.

Bezoekersenquête

Movie Park Germany informeerde openlijk bij de bezoekers welk nieuwe invulling van hun stuntshow de voorkeur had. Het Duitse filmpark schotelde de bezoekers vier decors voor de spectaculaire voorstelling voor: een in Chinese stijl, een met een backstage area, een havenfront in wildwest-stijl en een decor in de sfeer van Hollywood. Ongeveer tienduizend mensen namen deel aan de bezoekersenquête waarin de verschillende concepten en ideeën werden gepresenteerd. Uiteindelijk kreeg het voorstel met de Hollywood-achtergrond de meeste stemmen van het publiek.

Lees verder onder de foto’s

Grootste quarterpipe

Het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe show is in handen van IMAmotion. Het team van deze Duitse firma is de afgelopen maanden uitgebreid met ervaren bouwingenieurs, showtechnici en technisch tekenaars. De muziek en het geluidsontwerp zullen worden verzorgd door zusterbedrijf IMAscore. Op het nieuwe decor wordt de grootste quarterpipe van Duitsland gebouwd. De sloopwerkzaamheden van de voormalige stuntset startten 1 november, de première van de nieuwe show in Movie Park Germany zal naar verwachting in juni plaatsvinden.

Mysterieuze vulkaan

Ook Bobbejaanland liet de bezoekers kiezen welk nieuw thema verbonden zou worden aan een bestaande attractie. Voor de nieuwe verhaallijn van de overdekte wildwaterbaan Indiana River bedacht het Belgische park drie concepten: Mystery Arena, over een middeleeuws festival, Mystery Factory, gebouwd rond een stadje met een geheimzinnige fabriek, en Mystery Volcano. De bezoekers kozen in overgrote meerderheid voor het laatste concept, dat draait rond een actieve, mysterieuze vulkaan.

Lees verder onder de foto’s

Gethematiseerd

Indiana River wordt zowel van buiten als van binnen gethematiseerd rond het concept Mystery Volcano. In een later stadium worden ook de naastgelegen attracties – zoals achtbaan Oki Doki, darkride El Paso, powered coaster Bob Express en de wildwaterbaan – in het vulkaanthema gestoken.

Bezoekers kiezen vulkaan voor Bobbejaanland

Lees verder onder de foto

Hangende achtbaan

Ook Slagharen raadpleegde zijn trouwe bezoekers over een nieuwe attractie voor de toekomst. Het Overijsselse pretpark deed dat niet in het openbaar, maar via een enquête die aan vaste klanten werd toegestuurd. In de peiling stelde Slagharen drie hangende achtbanen voor van drie verschillende fabrikanten: het Nederlandse Vekoma, het Duitse Gerstlauer en de Amerikaanse bouwer Premier Rides. Een van de drie achtbaanconcepten – de winnaar is nog niet bekendgemaakt – zou een plekje kunnen krijgen op het braakliggende stuk grond achter de Main Street en het reuzenrad van het pretpark. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk; het voordeel van een niet-openbare enquête is dat het park de kaarten nog even tegen de borst kan houden. In jubileumjaar 2023 – het park bestaat zestig jaar – verrast Attractiepark Slagharen de bezoekers met de vernieuwde darkride Red Bandits Adventure.

Attractieparken geven weer gas in 2023

5 februari 2023 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Movie Park Germany, Bobbejaanland, Fårup Sommerland

Meest bezochte parkprofielen