ALTON TOWERS

Alton Towers is het grootste pretpark van Engeland. In de tuinen rondom kasteel The Towers staan enkele heel spectaculaire achtbanen.

Rond het kasteel The Towers is het grootste en bekendste attractiepark van Engeland ontstaan: Alton Towers. Het park is om twee redenen heel populair bij de Britten: om de prachtige tuinen en de spectaculaire attracties. Alton Towers is verdeeld in maar liefst negen secties; het is een uitgestrekt park, hou daar bij het bezoek rekening mee.

Air in Alton Towers

De meest geliefde themagebieden zijn Forbidden Valley en UG Land, omdat daar de sensationele achtbanen van het park staan. Achtbanen waar men in het weekend, de feestdagen en het hoogseizoen gerust twee uur voor in de rij gaat staan. Het advies is daarom: probeer een parkbezoek te plannen buiten de topdagen om. In Forbidden Valley trekken Nemesis en Galactica alle aandacht. Nemesis wordt nog altijd beschouwd als een van ’s werelds beste hangende loopingachtbanen. Het hele traject is in de rotsen gebouwd en prachtig gethematiseerd. Galactica is vooral spannend door de positie die de rijders innemen: vlak voor vertrek van de trein kantelen alle stoeltjes negentig graden en de baan wordt liggend afgelegd. Om het nóg spannender te maken krijgen de passagiers een virtual reality-bril op die hen het gevoel geeft door het heelal te suizen.

Rita in Alton Towers

In UG Land staat sinds enkele jaren Rita, Queen of speed, de populairste achtbaan van Alton Towers. De treinen worden in 2,5 seconde gekatapulteerd naar een snelheid van honderd kilometer. Een andere trekker is achtbaan Oblivion, in themagebied X-Sector. Een korte baan, maar met een loodrechte val van negentig graden vanaf zestig meter hoogte in een mistig gat zeer angstaanjagend. Eén van de laatste aanwinsten is The Smiler, een dertig meter hoge achtbaan waarbij de karretjes met 85 kilometer per uur door niet minder dan veertien loopings schieten.

Houten achtbaan The Wicker Man in Alton Towers

In achtbaan Wicker Man brengt Alton Towers voor het eerst hout en vuur samen. De treinen op de houten rollercoaster racen door een brandende, ruim zeventien meter hoge Wicker Man. Het verhaal rond de 618 meter lange achtbaan gaat over The Beornen, een schimmige groep die in de bossen rond het pretpark leeft. De groepsleden gebruiken de man van rijshout – de ‘wicker man’ – om offers te brengen. Het Octonauts Rollercoaster Adventure is een achtbaan voor de allerjongste bezoekers en hun ouders.

Octonauts in Alton Towers

Wie niet van achtbanen houdt, komt in Alton Towers ook aan zijn trekken: het hele park staat vol met carrousels, wildwaterbanen en showtheaters. De darkride Charlie and the Chocolate Factory voert door de door Roald Dahl bedachte chocoladefabriek van Sjakie. Andere aanraders zijn Hex – een draaiend huis ondergebracht in het historische kasteel – en Duel, een interactieve spookbaan.

Alton Towers Rapids 15pers

Attracties

Snelle attracties: The Smiler (wereldrecordhouder: achtbaan met veertien loopings) – Rita (katapultbaan) – Galactica (liggend met een VR-bril op over de rails) – Oblivion (loodrecht de afgrond in) – Nemesis (hangende loopingbaan) – The Wicker Man (houten achtbaan) – Sonic Spinball (draaiende achtbaan)

Familieattracties: Hex (draaiend huis) – Duel (schieten op spoken) – The Flume en Congo River Rapids (wildwaterbanen) – Runaway Mine Train (mijnachtbaan) – River Eye-Spy en Toyland Tours (darkrides) – Octonauts (kinderachtbaan)

Shows: Tweenies Theatre – The Twins (IJs- en goochelshow) – Ice Age (4D-film)

Alton Towers Karakters 15pers

Restaurants

Towers (familierestaurant) – Courtyard Tavern (barbecue) – Hoggs Head (grillgerechten) – Rollercoaster Restaurant (gerechten belanden via een achtbaan op de tafeltjes van de gasten, in themagebied Forbidden Valley) – in het park zijn diverse vestigingen van Burger King, Pizza Hut en KFC.

Overnachten

Alton Towers heeft drie eigen hotels: het Alton Towers Hotel (gethematiseerd rond uitvinder Sir Algenon Alton), het Splash Landings Hotel (dat uitkijkt op het waterpark) en het kleurrijke, op kinderen gerichte CBeebies Land Hotel. The Enchanted Village is een sprookjesachtig verblijfspark met 120 lodges en vijf luxe boomhuizen. De Stargazing Pods zijn simpele, budgetvriendelijke overnachtingshuisjes.

Waterpark in Alton Towers

Waterpark

Alton Towers heeft een overdekt waterpark: Cariba Creek. Het waterpark – met volop zwem- en speelmogelijkheden, waterglijbanen en veilige kinderplekjes – is het hele jaar open en heeft een aparte toegangsprijs

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: circa 2,1 miljoen.

Alton Towers Smiler 15pers

Waar?

Alton Towers, Alton, Staffordshire, ST10 4DB, Groot-Brittannië, tel. 0044 (0)87 05 20 40 60 • Neem op snelweg M6 (Manchester-Birmingham) afslag 15 of 16 en rij via de A500 naar Alton Towers. Op snelweg M1 (Sheffield-Coventry) afslag 23A of 28 nemen en via de A50 en Uttoxeter naar het park rijden • Openbaar vervoer: met de trein naar het station van Stoke-on-Trent of Uttoxeter en vervolgens met de lijnbus naar Alton Towers. Virgin Trains biedt all-in tickets (trein, bus en entree) vanuit Londen en Manchester • Kaart 

Pretparken in Engeland

Alton Towers Postman 15pers

Wanneer?

Alton Towers is dagelijks open van 16 maart tot en met 10 november 2024, vanaf 10.00 uur.

Kosten

Entreeprijs: £ 68,00 per persoon (circa € 79,50). Tickets minimaal vijf dagen van tevoren via de website kopen levert flink voordeel op • Parkeren £ 7,00 (circa € 8,20).

Nemesis in Alton Towers

Tips

Nemesis, Galactica (in Forbidden Valley), Rita (in UG Land) en Oblivion (in X-Sector) zijn de populairste attracties, waar snel lange rijen kunnen ontstaan. Bezoek die attracties liefst voor elf uur ’s morgens. Neem na de ingang de kabelbaan Skyride (je vindt het station aan het eind van Towers Street links) om snel in Forbidden Valley te kunnen zijn.

Entreekaarten vooraf via internet bestellen scheelt tot 35 procent. De kaartjes kunnen thuis geprint worden. Je moet bij boeking vooraf aangeven welke dag je het park wenst te bezoeken. Voor grotere gezinnen zijn er familiekaarten met korting.

Tijd en geld besparen? De meeste attracties hebben een single riders line, wat erg veel wachttijd scheelt. En je kunt een grote plastic beker drank kopen die je onbeperkt kunt laten bijvullen op verschillende plekken in het park.

Mine Train in Alton Towers

Verder lezen

Slapen in een Hobbit-huisje
Alton Towers is een icoon
Meer pretparken in Groot-Brittannië
Artikelarchief van Alton Towers
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Alton Towers e.a.

Meest bezochte parkprofielen