Movie Park Studio Tour eert klassiekers

Movie Park Studio Tour in Movie Park Germany is een eerbetoon aan verdwenen klassieke attracties als Cop Car Chase, Movie Magic en Gremlins Invasion.

Movie Park Germany maakte van de nieuwe attractie Movie Park Studio Tour een hommage aan uit het filmpark verdwenen attracties. De darkride annex familieachtbaan voert gasten door twaalf verschillende filmscènes. “We nemen onze bezoekers mee terug naar het verleden van ons park”, vertelt creatief en commercieel directeur Manuel Prossotowicz. “Trouwe fans die al langer bij ons komen kunnen zich verheugen op diverse historische verwijzingen.” In de attractie worden elementen uit de inmiddels afgebroken attracties Cop Car Chase, Movie Magic en Gremlins Invasion gebruikt.

Cop Car Chase

Voor de thematisering van Movie Park Studio Tour kon het attractiepark in Bottrop-Kirchhellen putten uit verschillende oude attracties. Want ondanks zijn nog jonge geschiedenis heeft Movie Park Germany – dat in 1996 de poorten opende als Warner Bros. Movie World – al diverse attracties die zijn bijgeschreven in het geschiedenisboek. Voor de jubileumattractie – in 2021 bestaat het filmpark 25 jaar – kozen de ontwerpers als eerste voor Cop Car Chase. Deze duellerende loopingachtbaan, die gedeeltelijk door een donkere hal liep, ging tot 1999 als Lethal Weapon Pursuit door het leven. Doordat er veel technische problemen waren met de nogal luidruchtige baan – en vooral met de als politieauto’s vormgegeven treintjes – werd de baan in 2006 afgebroken en werd op de plek van de rollercoaster Santa Monica Pier gebouwd. De dubbele achtbaan met twee inversies werd gebouwd door Intamin, ook leverancier van de multi dimension coaster in Movie Park Studio Tour. In oktober 2020 werden de eerste baanelementen voor de nieuwe rollercoaster geleverd. De baan bereikt een topsnelheid van zestig kilometer per uur, gaat niet over de kop en de rit vindt grotendeels binnen in een 3.800 vierkante meter grote hal plaats.

Gremlins Invasion

Gremlins Invasion is de tweede verdwenen attractie die een plekje kreeg in de Movie Park Studio Tour. De darkride rond de monsterachtige beestjes uit de succesfilm van Steven Spielberg uit 1984 sloot in 2001 de deuren. In de attractie bekeken de bezoekers eerst een film, die ruw werd verstoord door een brutale aanval van de Gremlins. Vervolgens maakten de gasten een tochtje door een door Gremlins ingenomen filmstudio. In het pand opende in 2011 de indoor achtbaan Van Helsing’s Factory.

Movie Magic in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Movie Magic

Ook Movie Magic heeft een plaatsje gekregen in de nieuwe aanwinst van 2021. Dat is precies elf jaar nadat deze educatieve attractie dichtging. In Movie Magic, Special Effects Stage – later omgedoopt tot Movie Magic, Voyagers to Mars – kregen bezoekers een blik achter de schermen van de film. Ze konden er vliegen als Superman dankzij het Green Screen en zien hoe speciale effecten tot stand komen in een ruimteschipsimulator. Na sluiting van Movie Magic werd in het gebouw in 2014 The Lost Temple gehuisvest.

Nieuw thema, nieuwe naam

Cop Car Chase, Movie Magic en Gremlins Invasion zijn niet de enige verdwenen attracties van Movie Park Germany. In 2005 – als Warner Bros. Movie World wordt omgedoopt in Movie Park Germany – wordt simulator Batman Adventure voorzien van een nieuwe film, een nieuw thema en een nieuwe naam: Time Riders. In datzelfde jaar wordt de boottocht Looney Tunes Adventure vervangen door Ice Age Adventure; Bugs Bunny, Road Runner en Daffy Duck worden opgevolgd door filmhelden Sid, Manny en Diego. Ook Ice Age Adventure behoort sinds 2017 tot het verleden. In het gebouw waarin deze twee roemruchte darkrides ooit gevestigd waren is nu de Hollywood-achtbaan Movie Park Studio Tour ondergebracht.

De voormalige Movie Studio Tour in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Movie Studio Tour

De familieattractie Movie Park Studio Tour refereert ook aan de inmiddels verdwenen Movie Studio Tour, een rondrit per treintje achter de schermen van de film, langs decors en door een grote studiohal. Meest recent gesloten attractie is Bermuda Triangle, Alien Encounter. Bezoekers kwamen in een donkere, mysterieuze vulkaan allerlei vreemde, buitenaardse wezens tegen. De scènes deden denken aan een klassieke sciencefictionfilm uit de jaren zestig. Ontsnappen was alleen maar mogelijk via een kokende vulkaanuitbarsting. In 2019 werd Bermuda Triangle omgevormd tot Area 51, Top Secret.

De ingang van het voormalige Ice Age Adventure in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Twee lanceringen

Bijna alle gesloten attracties in Movie Park Germany werden vervangen door nieuwe belevenissen. De allernieuwste is Movie Park Studio Tour, in het gebouw van de voormalige attracties Looney Tunes Adventure en Ice Age Adventure. De achtbaan in die hal heeft twee lanceringen en een 360 graden draaibaar platform. De baan loopt ook naar buiten, over de als een authentieke Hollywood-studiopoort vormgegeven ingang heen. Het stationsgebouw van de indoor coaster is in typische art deco-stijl gebouwd.

Nederlandse bedrijven

Bij de realisatie van Movie Park Studio Tour waren drie Nederlandse bedrijven betrokken. De Leisure Expert Group uit Amsterdam tekende voor het ontwerp. “Deze partner is goed thuis in de glamourwereld van Hollywood”, weet Manuel Prossotowicz. “De Leisure Expert Group was ook verantwoordelijk voor diverse shows en evenementen in Los Angeles en Las Vegas.” De Amsterdammers verzorgden voor Movie Park eerder het Paw Patrol-kindergebied Adventure Bay en de nieuwe thematisering van wildwaterbaan Excalibur, Secrets of the Dark Forest. P&P Projects uit het Brabantse Someren bouwde de decors en rekwisieten en verzorgde audio, video, licht en geluid. Wiebe Damstra en zijn bedrijf Damstra Techniek uit Luttelgeest in Flevoland ondersteunde het interne team van Movie Park Germany bij het projectmanagement. Het Duitse IMAscore ontwikkelde de muziek en geluidseffecten voor de nieuwe Hollywood-achtbaan, terwijl zusterbedrijf IMAmotion de multimedia en speciale effecten voor zijn rekening nam. Voor de muziek schakelde het Duitse filmpark het gerenommeerde Budapest Philharmonic Orchestra en een veertigkoppig koor in.

Over Movie Park & Movie World: de geschiedenis
Movie Park was ooit Traumland

26 juni 2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Movie Park Germany

Meest bezochte parkprofielen