FÅRUP SOMMERLAND

Fårup Sommerland is een typisch Deens ‘zomerland’: het is een pretpark en een waterpark in één.

Fårup Sommerland is een wonderlijk attractiepark. Dat begint al bij de ingang. De auto hoeft niet eerst geparkeerd te worden op een immens parkeerterrein, waarna je je lopend naar de ingang en vervolgens door het park moet begeven. Nee, Fårup Sommerland is een drive-in-park: je mag met je auto doorrijden tot aan de kassa, vanuit je autoraampje betalen en vervolgens gewoon het park in tuffen.

Je kunt je auto midden op het terrein stallen en dat heeft veel voordelen. Zo kun je je kofferbak gebruiken als ideale voorraadkast. Picknickmanden en koelboxen kunnen in de wagen blijven staan tot op het moment dat je ze nodig hebt; je hebt immers altijd direct toegang tot je eigen auto.

Waterglijbaan in Fårup Sommerland - Foto: Visit Denmark

Da’s ook handig voor zwemspullen, want die hebben de bezoekers van Fårup Sommerland wel nodig. Het Deense park is namelijk waterpark en pretpark in één. Het waterpark ligt mooi ingebed in de natuur. Naast een golfslagbad zijn er glijbanen en waterkanalen waar de gasten zich met drijvende banden op wagen.

Fårup is ook meteen een afwisselend attractiepark, met voor de kleintjes allerlei draaimolens, bootjes en klim- en klauterapparaten. Voor de wat grotere kinderen is er een vulkaanachtige klimwand en het avonturenparcours Skattejagten.

Hangende achtbaan in Fårup Sommerland - Foto: VisitAalborg

Maar het kan ook snel en spectaculair in Fårup Sommerland, bijvoorbeeld in een van de zeven achtbanen. Meest opvallende rollercoasters zijn Fønix, die driemaal over de kop gaat, en Lynet, waarbij de wagentjes door twee loopings worden geschoten. Iets minder snel, maar zeker zo spannend zijn de houten Falken en Flagermusen, een wilde muis-achtbaan met draaiende gondels.

De ruim 24 meter hoge achtbaan Saven – in het Nederlands ‘Zaag’ – is gethematiseerd rond een houtzagerij. Voorop de trein staat een stuk boomstam waarin de zaag is gezet. De trein legt het 460 meter lange traject heen en terug af. De hangende achtbaan Orkanen – net als Fønix en Saven gebouwd door het Nederlandse Vekoma – schiet onder het wateroppervlak door. Wie na Orkanen en het aquapark nog niet genoeg water heeft gezien, stapt in de River Rafting of de Colorado River, de wildwaterbanen van Fårup Sommerland.

Achtbaan in Fårup Sommerland - Foto: VisitAalborg

Attracties

Snelle attracties: Fønix (grootste en snelste loopingachtbaan van Denemarken) – Lynet (loopingbaan) – Falken (houten reuzenachtbaan) – Flagermusen (draaiende achtbaan) – Wet Racer (speedbootjes) – Hvirvelvinden (snel ronddraaiende en vliegende wervelwind) – Aqualoop (35 meter lange waterglijbaan met lancering)

Familieattracties: Orkanen (hangende achtbaan) – Saven (achtbaan die heen en terug rijdt) – River Rafting (wildwaterbaan met ronde boten) – Colorado River (boomstammenbaan) – Lille Lyn (kinderachtbaan) – Mine-Expressen (achtbaan met mijntreintje) – Skattejagten (klauterparcours) – Golf Island (minigolfbaan) – Waterpark

Show: 4D Biograf (film die het geheim van slot Hemmelighed onthult)

Restaurants

Loen (pizza en pasta) – Oasen (vleesgerechten van de barbecue) – Søterrassen (buitenterras met uitzicht op de kanovijver)

Rapid River in Fårup Sommerland - Foto: Visit Denmark

Waar?

Fårup Sommerland, Pirupvejen 147, 9492 Blokhus, Denemarken. Tel. +45 (0) 98 88 16 00 • Fårup Sommerland ligt op het Deense schiereiland Jutland, ten noordwesten van de stad Ålborg (Aalborg). Volg snelweg E45 tot aan Ålborg; neem daar afrit 21. Volg vanaf daar de N55 in de richting van Åbybro en vervolgens richting Blokhus. Bij Blokhus staat Fårup Sommerland met borden aangegeven • Kaart

Wanneer?

Fårup Sommerland is open van 26 april tot en met 20 oktober 2024. Van 19 juni tot en met 18 augustus dagelijks geopend. Daarvoor en daarna op sommige dagen gesloten: check de parksite • Het waterpark is open van 19 juni tot en met 18 augustus 2024.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 586.000.

Kosten

Entreeprijzen: afhankelijk van de bezoekdag tussen 249 DKK (circa € 33,50) en 399 DDK (circa € 53,50) per persoon. 65-plussers betalen tussen 179 DKK (circa € 24,00) en 349 DDK (circa € 47,00) per persoon. Tickets vooraf via de website kopen levert 20 DKK (circa € 2,50) korting op. Als het waterpark open is, is de entree inbegrepen. Kinderen tot en met 2 jaar gratis entree.

Colorado River in Fårup Sommerland - Foto: Visit Denmark

Verblijf

Hotel Fårup ligt midden in het pretpark. De gasten van de 51 kamers hebben uitzicht over het meer en op de achtbanen Falken en Orkanen.

De entree van Farup Sommerland - Foto: © Adri van Esch

Tips

Fårup Sommerland is een drive-in-park: de auto mag ín het park geparkeerd worden. Gebruik je auto daarom als kluisje; je kunt er constant bij. In de kofferbak past een eet- en drinkvoorraad voor de hele familie. Vergeet niet zwemspullen mee te nemen; die kunnen ook uitstekend in de auto blijven liggen.

In Fårup Sommerland kunnen bezoekers zelf barbecueën. Vlees kan zelf meegebracht worden, maar er zijn ook barbecuepakketten in het park te koop. De nationale sport in Fårup is picknicken; overal staan bankjes en tafels.

Verder lezen

Fårup Sommerland is een familiebedrijf. Opgericht door Anders Kragelund en Kamma Schnack, nu geleid door Henrik Schnack en zijn twee zonen.

Meer pretparken in Scandinavië
Parksite


© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Fårup Sommerland, Visit Denmark, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen