Meer Sindbad de Zeeman in Reizenrijk van de Efteling

Avonturen Doolhof en Monsieur Cannibale in de Efteling worden, net als Vogel Rok, gethematiseerd rond Sindbad de Zeeman.

In de Efteling wordt hard gewerkt aan het transformeren van twee attracties in het Reizenrijk, als eerste fase van een totale gebiedsontwikkeling. Voor een investering van 2,8 miljoen euro worden de attracties Avonturen Doolhof en Monsieur Cannibale aangepast naar de thematisering van Sindbad de Zeeman, uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht.

Oriëntaals thema

“We hebben onlangs een positief besluit van de Raad van State ontvangen waardoor de weg vrij is om ons park aan de oostzijde uit te breiden in de toekomst”, vertelt algemeen directeur Fons Jurgens. “Daar zijn we ontzettend blij mee, maar de grote uitbreidingsplannen hebben we vanwege corona uitgesteld. Onze aandacht gaat daarom nu eerst uit naar het gebied dat daaraan gaat grenzen. Dat gebied wordt in zijn geheel de komende jaren aangepakt qua thematisering, looproutes en infrastructuur. Dat doen we gefaseerd, waarbij deze winter eerst de attracties Avonturen Doolhof en Monsieur Cannibale het Oriëntaalse thema van Sindbad krijgen en waarna op een later moment ook de bestaande horecalocatie Panorama wordt aangepast naar dit thema. Zodoende is dit gebied in Reizenrijk geoptimaliseerd als gasten over een paar jaar richting de attracties in het oostelijke uitbreidingsgebied wandelen.”

Sindbad de Zeeman

De ondernemende en welgestelde koopman Sindbad de Zeeman is al sinds 1998 in het attractiepark te vinden. De attractie Vogel Rok is een element uit één van zijn zeven zeereizen. Sindbad (en zijn zeven avontuurlijke zeereizen) is één van de populairste verhalen uit Duizend-en-een-nacht en daarmee herkenbaar voor een hele brede en diverse doelgroep. Tegenover Vogel Rok zijn vanaf eind 2021 twee nieuwe elementen uit de zeereizen van Sindbad terug te vinden.

Archipel

Het inmiddels afgebroken Avonturen Doolhof wordt een spannend eiland met de naam Archipel waar jonge ontdekkingsreizigers de (speel)elementen kunnen trotseren en de verrassingen kunnen ontdekken die op het eiland verscholen liggen. Het populaire bruggetje met het springende water uit het voormalige kinderdoolhof krijgt een nieuw plekje in Archipel.

Sirocco

De kookpotten van de oude attractie Monsieur Cannibale worden handelsschuitjes. Op zee is een wervelwind opgestoken en iedereen die een voet aan boord zet, stapt in een duizelingwekkend avontuur totdat de storm weer gaat liggen. De vernieuwde attractie gaat Sirocco heten. Met donkere achtbaan Vogel Rok vormen Sirocco en Archipel samen De Wereld van Sindbad. Het nieuwe themagedeelte wordt met sierlijk straatwerk en tropisch groen afgescheiden van het plein waaraan Carnaval Festival en souvenirwinkel Jokies Wereld liggen.

“Het is mijn doel om via bekende sprookjes en verhalen een natuurrijke en sprookjesachtige omgeving en belevingswereld te creëren. De zeereizen van Sindbad de Zeeman zijn een perfecte kapstok om een logische samenhang binnen dit gedeelte in de Efteling te creëren en om de thematisering van Vogel Rok verder uit te breiden. Zo ontstaat een completere Wereld van Sindbad en daarmee een avontuurlijke belevingswereld voor onze gasten.”
– Hoofdontwerper Sander de Bruijn

Bij de uitwerking en toepassing van de verhalen van Sindbad de Zeeman kreeg de Efteling ondersteuning van Richard van Leeuwen. Van Leeuwen vertaalde – als eerste, in 1993 – de authentieke Arabische teksten van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Hij studeerde Arabisch in Amsterdam en Damascus, en Perzisch in Leiden, promoveerde op een historisch onderzoek en publiceerde artikelen en boeken over de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Voor zijn werk – waaronder zijn vertalingen – won hij diverse prijzen.

“De vertellingen van Sindbad en zijn zeereizen bieden vele mogelijkheden die, in combinatie met de ambitie van de Efteling om op een inclusieve manier verhalen te vertellen, zorgen voor een positief geschetst beeld van de rijke Arabische cultuur.”
– Richard van Leeuwen

De Efteling heeft er bewust voor gekozen het nieuwe gebied De Wereld van Sindbad te noemen, ondanks dat de schrijfwijze Sinbad vaker wordt gebruikt. In het Arabisch heet de mythische zeeman Sindibādu al-Bahriyy, wat vertaald kan worden als ‘Koning van de Sindh-rivier’. Vanuit dat historische perspectief is Sindbad de correcte schrijfwijze. Om die reden koos de Efteling voor Sindbad in plaats van het meer gangbare Sinbad.

Monsieur Cannibale, verdwenen, maar niet vergeten
Ook de muziek van Monsieur Cannibale verdwijnt

2021 © Foto’s: Efteling, Adri van Esch – Beeld: Efteling

Meest bezochte parkprofielen