Gondoletta en Pagode in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Het Reizenrijk in de Efteling

In het Reizenrijk van de Efteling staan reizen en onverwachte ontmoetingen centraal.

Er zijn twee manieren om in het Reizenrijk te komen: via het Marerijk (voor de Stoomcarrousel langs) of ga op het plein Hartenhof – voor darkride Symbolica – rechtsaf en vervolgens op de Y-splitsing linksaf. Loop vervolgens rechtdoor naar het Reizenrijk, een kleurrijk en door de grote siervijver heel open parkdeel.

Donkere achtbaan Vogel Rok in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Vogel Rok

In Vogel Rok flitsen bezoekers door de donkere nacht, langs vogels, laserstralen en door een lichtjestunnel. De indoor achtbaan simuleert de spannende reis die Sindbad de Zeeman in de Sprookjes van Duizend-en-een-nacht maakte aan de poot van de machtige Vogel Rok. De spanning is al merkbaar bij het beklimmen van het 25 meter hoge traject: het kloppen van het hart, de windvlagen en de groene laserstralen geven de reiziger een onbestemd gevoel. De anderhalve minuut die daarna volgen gaan razendsnel. Met 65 kilometer per uur raast de trein door donkere bochten en over onzichtbare heuvels. De muziek van componist Ruud Bos maakt de tocht nog spannender.

Buiten markeert de 22 meter hoge Vogel Rok de in- en uitgang. De wachtrij loopt door een grot met beenderen en toont het grote ei in het vogelnest van Rok.

Informatie

Spannende attractie – Minimale lengte om mee te mogen: 1,20 meter – Overdekte attractie.

Sirocco

Onder een grote rieten overkapping draaien twaalf kleine handelsschuitje hun snelle rondjes. Door aan het wiel in het midden van het bootje te draaien, kunnen bezoekers hun voertuig nog sneller laten rondgaan. In Sirocco maken de gasten een wervelwind op zee mee. De golven klotsen rondom de schuitjes en het water buiten de attractie spuit hoog de lucht in. Sindbad de Zeeman – die al sinds 1998 in de Efteling te vinden is in Vogel Rok – probeert in de nok van Sirocco zijn handelswaar te redden. Bij de uitgang van de snelle draaimolen bepaalt Sindbad op zijn scheepje de juiste koers met een peilinstrument. De schijf waarop de handelsschuitjes draaien is veertien meter in doorsnede. Tot 2022 draaiden op de schijf de kookpotten van Monsieur Cannibale.

Informatie

Snelle attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie.

Archipel

Archipel is een waterspeelplaats speciaal bedoeld voor jonge ontdekkingsreizigers. Ze kunnen er klimmen, klauteren, op zoek gaan naar allerlei verscholen verrassingen en bij mooi weer door het ondiepe water lopen. In de als Oosters vissersdorpje vormgegeven speelplaats staan bamboehutjes op palen. Via trappetjes en loopbruggetjes kunnen de kinderen in de hutjes klauteren. In Archipel liggen her en der tonnen, kistjes en balken waarop men kan spelen. Vooraan op het speeleiland ligt het scheepje van Sindbad, dat door een storm op zee in tweeën is gebroken. In de koude maanden verwijdert de Efteling het water, waardoor er gespeeld kan worden zonder natte voeten te krijgen.

Informatie

Attractie voor de kleine bezoekers – Openluchtattractie – In de zomermaanden ligt er rond de speelhutjes twintig tot dertig centimeter water; ouders worden verzocht toezicht te houden in verband met de waterdiepte.

Carnaval Festival in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Carnaval Festival

In Carnaval Festival zie je hoe over de hele wereld feest wordt gevierd. Tijdens een acht minuten durende rit nemen 270 bontgekleurde poppen in een vrolijk decor de bezoekers mee naar Nederland, Frankrijk, Engeland, China, Afrika, Alaska, Duitsland, Italië en Mexico. De muziek – gecomponeerd door Toon Hermans en gearrangeerd door Ruud Bos – is een echte oorwurm en blijft de hele dag tussen de oren hangen.

Carnaval Festival dateert uit 1984 en werd ontworpen door Joop Geesink, bekend van de voormalige reclamemascotte Loeki de Leeuw. De bezoekers worden tijdens hun wereldreis begeleid door Jokie de Prrretneus, het narretje dat op de achterkant van alle 118 gondels en ook boven de ingang van de attractie staat. Van 2005 tot 2012 woonde Loeki de Leeuw in Carnaval Festival. Hij was te zien in diverse van de in totaal vijftien landentaferelen en slaakte daarbij regelmatig zijn bekende kreet: “Asjemenou!” Nu is Jokie weer gastheer in de attractie. Hij verplaatst zich door de diverse landen op een fiets, een surfboard en een scooter en in een Volkswagen Kever, een vliegtuigje en een riksja.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie – Zeer geliefd bij kleine bezoekers – Grote capaciteit, daardoor weinig wachttijd.

Kleuterhof in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Kleuterhof

In de Kleuterhof naast restaurant De Ballonvaarder kunnen kinderen zich vermaken met twintig kleurrijke speeltoestellen. Populair zijn de stappiano, de gele knuffelbeer, de aardbeienwip en het ronde treintje. Nijltje in het teiltje verorbert al het overtollige papierafval.

Informatie

Attractie voor de kleine bezoekers – Openluchtattractie.

Gondoletta in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Gondoletta

Sinds 1981 kunnen bezoekers in de Gondoletta een twintig minuten durend tochtje maken over de siervijver. Oorspronkelijk was de boottocht een opmaat naar Fata Morgana; die attractie zou op het eiland in de vijver komen te liggen. Maar de gasten gaven het rustig tochtje zo’n hoge waardering dat besloten werd Fata Morgana op een andere plek te bouwen.

De in totaal veertig bootjes van de Gondoletta varen een traject van één kilometer, eerst door een kanaal, vervolgens langs de delta van het Ruigrijk en tenslotte over de open vijver. Onderweg toont de Efteling welke prachtige flora en fauna ze binnen haar poorten heeft: tulpen, rozen, rododendrons, zwanen, eenden, vissen en meeuwen. Het harpconcert Allegro Brillante van Français Boieldieu maakt het tochtje heel rustgevend en uitermate geschikt om even uit te rusten en onderweg wat te eten.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie, maar overdekte bootjes – Een vaartochtje duurt 20 minuten. 

Pagode in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Pagode

Heel symbolisch ging de Pagode op Hemelvaartsdag 1987 voor het eerst de lucht in. De Thaise tempel bereikt een hoogte van 45 meter en biedt de maximaal honderd bezoekers een schitterend uitzicht over het park, de aangrenzende dorpen en de Drunense en Loonse Duinen. Tijdens de vlucht draait het zestien meter grote platform van de Pagode precies één ronde. De arm van de op veel plaatsen in de Efteling zichtbare toren weegt 225 ton en wordt hydraulisch aangedreven.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie.

Dagje lekker eten in de Efteling

Restaurant Panorama in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Horeca in het Reizenrijk

Restaurant Kashba valt onder het bekende La Place en serveert niet alleen het assortiment van die keten maar ook gerechten met een oosterse twist. De grote, oriëntaals gethematiseerde eetgelegenheid is gehuisvest in een uit de jaren vijftig stammend gebouw naast achtbaan Vogel Rok.

Kiosk Nomade is gevestigd aan de buitenzijde van restaurant Kashba, op het terras aan de zijde van de Siervijver. Nomade verkoopt warme en koude dranken, allerlei lekkers bij de koffie, broodjes en ijsjes.

’t Korfje (in de Kleuterhof) verkoopt onder meer snoep.

In Toko Pagode – de verkoopstand naast vliegende tempel Pagode – zijn noodle- en wokgerechten verkrijgbaar.

Alle plekken in de Efteling waar je je honger kunt stillen

Alles over de Efteling
 Andere Rijken in de Efteling: Ruigrijk – Fantasierijk – Marerijk – Anderrijk
 Naar het Sprookjesbos van de Efteling

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen