Dino Toer in Julianatoren

JULIANATOREN

Jul de Muis is de gastheer van Julianatoren in Apeldoorn. Het pretpark op de Veluwe heeft tientallen kermisattracties speciaal voor kinderen tot en met twaalf jaar compact en heel overzichtelijk bij elkaar staan.

Aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn werd op 15 april 1910 de eerste steen gelegd voor een door de Apeldoornse architect Andries van Driesum ontworpen uitzichttoren. Later dat jaar ging het 24 meter hoge bouwwerk van witte kalkzandsteen open. Een naam van de uitkijktoren was snel gevonden dankzij de geboorte van prinses Juliana bijna een jaar daarvoor: Prinses Juliana Toren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest die benaming op last van de Duitsers worden aangepast naar Julia Toren. De bezetters gebruikten de toren als uitkijkpost. Doordat de alsmaar groter wordende bomen hun uitzicht belemmerden, moest er al snel een verdieping bovenop gebouwd worden. Meteen na de bevrijding werd het voorvoegsel Prinses weer vol trots toegevoegd. In september 1948 werd prinses Juliana koningin en kreeg de toren de naam Koningin Juliana Toren.

De parkkarakters van Julianatoren op de Koningin Juliana Toren

Nog steeds is de vierkante toren te beklimmen: wie de 121 houten treden naar boven neemt, wordt beloond met een schitterend uitzicht over de Veluwe en het familiepretpark. Dankzij het prachtige zicht over de bossen en de heide werd het restaurant naast de Julianatoren Belvédère (Frans voor ‘mooi uitzicht’) genoemd.

In 1965 kwam de uitkijktoren in handen van de gemeente, die het bouwwerk verkocht aan Dik Kreekel. De familie Kreekel was ook eigenaar van het uit 1937 daterende pretpark Prins Bernard. Toen dat park in 1966 sloot, nam Dik Kreekel de attracties mee naar de enkele honderden meters verderop gelegen Koningin Juliana Toren. Op die plek ontstond een geliefd kinderpretpark dat tegenwoordig simpelweg Julianatoren heet, genoemd naar de toren die midden tussen de attracties staat en inmiddels een Rijksmonument is.

Meneer Kaasgaaf is de directeur van kinderpretpark Julianatoren, maar de bekendste mascottes zijn torenmuis Jul en zijn vriendinnetje Julia. Overal komt Jul terug: diverse attracties zijn naar hem genoemd. De achtbaan – meteen de spannendste belevenis in het Apeldoornse park – heet Jul’s Rollerskates en verder zijn er nog Jul’s Grote Disco Bots, Jul’s Piratennest, Jul’s Vlinder, Jul’s Bat Mouse Vlucht, Jul’s Helikopterbaan, Jul’s Ruimtecapsule en Jul’s Zeerace.

In totaal herbergt het park ruim zestig attracties, allemaal bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De attracties zijn heel vernuftig langs, naast en onder elkaar gebouwd; de botsautootjes rijden zelfs in een ruimte onder de grond. De twee monorails – één met fietsen in de vorm van bloemen en één met hangende helikoptertjes – slingeren langs alle attracties heen. Wie wat rust zoekt, kan neerploffen op het terras van het grote restaurant of helemaal achterin het park schaduw vinden in het ruime picknickbos.

Jul's Bat Mouse in pretpark Julianatoren

Attracties

Snelle attracties: Jul’s Rollerskates (junior rollercoaster) – Texas Twister (kleine draaiende achtbaan) – De Muizenschommel (schommelschip)

Familieattracties: De Draaiende Piraat (schommelend schip) – Reuzenrad – Dino Tour (met een autootje langs dinosaurussen) – Carrousel (uit 1887) – Springende Piraat (bootje dat een duikvlucht maakt) – Jul’s Helikopterbaan (hangende monorail met kleine helikopertjes) – Fietsbaan (trapmonorail) – De Safaribaan (met een autootje langs wilde dieren) – Jul’s Ballonvaart, Tollende Hoed, Jul’s Bat Mouse Vlucht (carrousels die de lucht in gaan) – glijbanen en speeltuinen

Shows: Er zijn dagelijks meerdere muzikale voorstellingen met de parkmascottes Jul de Muis en Julia en met de karakters Meneer Kaasgaaf, Mevrouw Suikerspin en Cas de Ranger

Brandweerspel in pretpark Julianatoren - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Torenrestaurant (zelfbediening bij de ingang van het park: gebak, broodjes, soep, salades, uitsmijters, pannenkoeken, ijs) – Dino’s Cafetaria (patat, snacks, ijs) – Jul’s La Venezia (Italiaans ijs) – Jul’s Thai Toko (oosterse snacks, dranken) – Kaasteel (suikerspin, dranken) – Jul’s Poffertjesrestaurant

Waar?

Julianatoren, Amersfoortseweg 35, 7313 AC Apeldoorn (Gelderland), tel. (055) 355 32 65 • Neem op de A1 (Amersfoort – Apeldoorn) bij Apeldoorn afslag 18 (Kootwijk). Aan het eind van de afslag rechtsaf, richting Harderwijk. Op de rotonde tweede afslag nemen, naar de Amersfoortseweg (N344). Of via afslag 19 (Hoenderloo). Volg aan het eind van de afslag de borden Apeldoorn en Julianatoren. Wie via de A50 (Arnhem – Zwolle) reist, neemt afslag 24 (Apeldoorn) of afslag 25 (Apeldoorn-Noord) en reist via ringweg N344 naar Julianatoren • Openbaar vervoer vanuit Apeldoorn of Amersfoort: bus 102 of 104 stopt voor de poort • Kaart

Safaribaan in pretpark Julianatoren

Wanneer?

Julianatoren is open van 24 maart tot en met 1 december 2024, van 10.30 tot 17.00 uur. Dagelijks geopend van 26 april tot en met 1 september (echter gesloten op 13, 21 en 30 mei, op 3, 4, 5, 17 en 20 juni en op 1, 3 en 4 juli). Ook elke dag open in de herfstvakantie van 18 oktober tot en met 3 november 2024. Buiten deze periodes alleen open in de weekenden en op sommige weekdagen; check de parksite.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 230.000.

Kosten

Entreeprijs: € 29,50 per persoon. Variabele prijzen voor tickets die vooraf online worden gekocht; vanaf € 19,50 per persoon. Kinderen tot 2 jaar gratis • Parkeren: € 10,00.

Jul's Ballonvaart in pretpark Julianatoren

Fun fact

In de winter van 2010 viel er zoveel sneeuw op het gebouw van de botsauto’s dat het dak het begaf. De ingestorte attractie werd weggehaald. Op die plek werd een kelder aangelegd waarin de botsauto’s – omgedoopt tot Jul’s Grote Disco Bots, met muziek en lichteffecten – een plekje kregen. Bovenop de kelder werden vier nieuwe attracties gebouwd: de carrousels Tollende Hoed, Tuimelende Theekopjes, Razende Raceauto’s en het Brandweerspel, waarbij de jonge brandweermannen mogen proberen brandjes te blussen.

Mascottes Jul en Julia van pretpark Julianatoren

Verder lezen

Artikelarchief van Julianatoren
– Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Julianatoren, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen