TUSENFRYD

Ten zuiden van de Noorse hoofdstad Oslo staan in de groene heuvels acht rollercoasters. Ook voor de allerkleinsten heeft pretpark TusenFryd geschikte achtbanen.

‘Dagen er din’ is het motto van TusenFryd, het grootste attractiepark van Noorwegen. ‘De dag is van jou’, het staat in het Noors op posters, vlaggen en de bedrijfskleding van de medewerkers. Je bepaalt helemaal zelf wat je doet, in welke attracties je stapt en wat je eet tijdens je dagje uit. Maar één ding kun je niet zelf bepalen in het pretpark ten zuiden van hoofdstad Oslo: de heuvels die je moet beklimmen. Het park is niet alleen strategisch goed gelegen – pal naast snelweg E18 – maar ook landschappelijk mooi in de groene omgeving ingebed. En dat betekent: heuvel op en – gelukkig ook – heuvel af.

Lees verder onder de foto’s

TusenFryd – Noors voor ‘madeliefje’ – helpt je wel een handje. Meteen na de entree is een roltrap geïnstalleerd die bezoekers naar boven transporteert. Maar daarna moeten de gasten het zelf doen. Vanaf de roltrap krijg je een machtige eerste indruk van het park. Over de trap heen lopen de tracks van achtbaan SpeedMonster. Met een beetje geluk raast een als Formule 1-auto vormgegeven trein over je hoofd. Het snelheidsmonster gaat met een snelheid van negentig kilometer per uur driemaal over de kop.

TusenFryd heeft acht achtbanen, voor liefhebbers van een adrenalinekick en voor kleine gasten die het graag heel rustig aan doen. Liefst drie achtbanen zijn van Nederlandse makelij. Het bedrijf Vekoma uit het Limburgse Vlodrop bouwde Loopen. Het kleine zusje van de Python opende in 1988, zeven jaar na de opening van de beroemde achtbaan in de Efteling. Ook de familieachtbaan Western-Expressen en de 32 meter hoge houten achtbaan ThunderCoaster komen uit de werkplaats van Vekoma. ThunderCoaster is een van de slechts drie houten rollercoasters die Vekoma ooit bouwde.

Lees verder onder de foto’s

Er is nog een Nederlands bedrijf dat bijdraagt aan TusenFryd: het Brabantse P&P Projects verzorgde de thematisering van het themagebied Dragonville, waar de hangende loopingachtbaan Storm – The Dragon Legend de grootste publiekstrekker is. In Storm vliegen bezoekers met honderd kilometer per uur driemaal over de kop. P&P Projects verzorgde ook de complete darkride Thors Hammer. De attractie is genoemd naar de krijgshamer van dondergod Thor, die gestolen is door zijn rivaal Loki. Thor vraagt de bezoekers te helpen zijn hamer terug te krijgen. In de darkride gaan zij met Thor de strijd aan met Loki en andere goden zoals de wolf Fenrir, de Midgaardslang en de vuurgod Surtr. De darkride Thors Hammer is gebouwd in een bestaande, natuurlijke grot.

TusenFryd heeft drie wildwaterbanen. Ekom Nkam – Tømmerstupet is een traditionele boomstammenbaan en Ragnarok een wildwaterrivier met ronde boten. SuperSplash is een combinatie van achtbaan en wildwaterbaan. De boten storten van 29 meter hoogte steil omlaag, met een enorme splash tot gevolg. Ook voor de allerkleinsten heeft het Noorse pretpark een achtbaan. Het bord bij Den aller minste meldt dat het ‘de kleinste achtbaan ter wereld’ is. Dat zou zomaar correct kunnen zijn: de baan is slechts 26 meter lang en maar 2,5 meter hoog. Het eenvoudige rondje wordt afgelegd met een snelheid van zes kilometer per uur.

Lees verder onder de foto’s

In het themagebied Route 66 staan nog veel meer attracties voor kleinere gasten, zoals een verkeerstuin, draaimolens, oldtimers en speeltuinen. Vanaf begin juni opent het kleine waterpark BadeFryd. Als het zwemwater in de fjorden nog te koud is, kun je al in BadeFryd terecht, zegt TusenFryd wervend. Het zwemwater is er altijd 25 graden. BadeFryd omvat een zwembad, een peuterbad, de dubbele waterglijbaan Kappløpet en BadeFrydelven, een glijbaan met ronde banden.

Attracties

Snelle attracties: Storm (hangende achtbaan) – SpeedMonster (lanceerachtbaan) – Loopen (klassieke loopingachtbaan) – ThunderCoaster (houten achtbaan) – SuperSplash (watercoaster) – Western-Expressen (familieachtbaan) – HuriHuri (draaiende achtbaan) – SpinSpider (draaiende schommel die gasten met 115 kilometer 44 meter de hoogte in slingert) – Spaceshot (65 meter hoge vrijevaltoren) – Kanofarten (schommelschip) – The Dungeon (spookdoolhof, tegen betaling) – SkyCoaster (vrije val van 33 meter in een vliegharnas, tegen betaling)

Familieattracties: Den aller minste (mini-kinderachtbaan) – Ekom Nkam – Tømmerstupet en Ragnarok (wildwaterbanen) – Circle K Traffic School (verkeerstuin) – BadeFryd (waterpark, inbegrepen bij de toegangsprijs) – Bestefars Bil (oldtimers) – Ballongferden (klein reuzenrad) – Finkarusellen (klassieke draaimolen) – Sverre (zweefmolen) – Eventyrstien (avonturenspeelplaats) – Sam’s Motorcycle Garage, Sommerfuglene en Marihøna (draaimolens)

Restaurants

Explorer’s Society Restaurant (grootste restaurant, midden in het park, Italiaanse gerechten) – Rockburger Diner (groot hamburgerrestaurant met terras, in themagebied Route 66, naast – en met uitzicht op – achtbaan SpeedMonster) – Den Arme Riddere (hamburgers, kipburgers, patat, in themagebied Dragonville) – Pizzaverkstedet (pizzapunten en salades) – Wharekai (betekent ‘eetgelegenheid’ in de taal van de Maori, wraps, salades, broodjes, hotdogs, bovenaan de roltrap naar links)

Waar?

TusenFryd, Fryds vei 25, 1407 Vinterbro, Noorwegen, tel. 00 47 64 97 64 97 • TusenFryd ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Oslo, pal naast snelweg E6 / E18. Vanuit Oslo kun je zowel de E6 als de E18 volgen naar TusenFryd. Neem de afslag Vinterbro en volg de borden naar het pretpark • Openbaar vervoer: bus 505 rijdt vanaf Oslo Sentralstasjon (busterminal platform B3) naar TusenFryd. Koop vooraf buskaartjes bij het informatiecentrum van vervoersmaatschappij Ruter op het plein voor het centraal station • Kaart

Wanneer?

Open van 27 april tot en met 27 oktober 2024. Van 1 juni tot en met 18 augustus dagelijks open, daarvoor en daarna in de weekenden en schoolvakanties. BadeFryd is open van begin juni tot half augustus. Voor meer informatie: check de parksite.

Kosten

Entreeprijs: 539 NOK per persoon (ongeveer € 47,00). In het hoogseizoen 559 NOK (€ 49,00). Online: 529 NOK (€ 46,50) • Kinderen van 95 tot en met 120 centimeter: 479 NOK per persoon (€ 42,00). In het hoogseizoen 499 NOK (€ 43,50). Online: 469 NOK (€ 41,00) • 60-plussers: 350 NOK per persoon (€ 30,50). In het hoogseizoen 370 NOK (€ 32,50). Online: 330 NOK (€ 29,00). In het hoogseizoen 350 NOK • Parkeren 80 NOK (€ 7,00)

Fun fact

TusenFryd is onderdeel van het Spaanse concern Parques Reunidos, net zoals onder meer Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany.

Verder lezen

Noren op zoek naar Thor’s krijgshamer
Nederlandse darkride in de etalage
Mjölnir, de krijgshamer uit Brabant
Pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen