Thors Hammer in het Noorse attractiepark Tusenfryd - Conceptart: (c) P&P Projects

Mjölnir, de krijgshamer uit Brabant

Uit het Brabantse Asten vertrekken de prachtigste pronkstukken. P&P Projects maakt ze voor parken over de hele wereld.

Bezoekers van Walibi Holland die de kleurrijke Main Street zien of het decor van achtbaan Speed of Sound, gasten die een ritje maken in de snelle Van Helsings Factory in Movie Park Germany of kinderen die elkaar nat proberen te schieten in Bobbejaanland’s Banana Battle. Ze weten het niet, maar ze begeven zich in creaties die in Someren zijn ontworpen. In het Brabantse dorp zijn twee werkplaatsen, de ontwerpafdeling en het kantoor gevestigd van P&P Projects, gespecialiseerd in het realiseren van decors en thematisering voor attractieparken en musea.

In de luwte

Hoewel P&P Projects een grote, gerenommeerde speler in de branche is, is het bedrijf bij de parkbezoeker niet heel bekend. De medewerkers maken de prachtigste zaken die door miljoenen mensen worden bewonderd, maar ze doen dat in de luwte. Backstage en zonder spotlights op hen gericht. Wie de draak die in de Efteling door Joris bevochten wordt vuur ziet spuwen, wie een indrukwekkende paradewagen door Main Street van ‘een park bij Parijs’ ziet rijden en wie door de omvangrijke decors van Madame Tussauds in Amsterdam en zelfs Sydney wandelt, beseft niet dat al dat moois afkomstig is van P&P Projects. Gewoon uit het Nederlandse Someren.

Main Street in Walibi Holland - Foto: (c) P&P Projects

Handtekening

P&P Projects werd 23 jaar geleden opgericht door Philipp van Stratum. Hij is niet alleen eigenaar en directeur, hij is vooral ook mentor en creatief hoofd van het bedrijf, vertelt Ifat Caspi van P&P. “Philipp bemoeit zich nog met elke opdracht, groot of klein. Hij is een soort grootvader van alles wat hier door het team van designers, technici en bouwers wordt vervaardigd. Philipp weet waar hij over praat en vaak wordt hem gevraagd even mee te kijken naar hoe iets wordt aangepakt. In 23 jaar heeft hij P&P Projects uniek gemaakt door zijn eigen handtekening, die je overal in terug herkent, of een realisatie nu cartoonesk of realistisch is. Maar de handtekening van P&P is vooral dat we de klant ontzorgen. We leveren turn key; het park of het museum hoeft alleen nog maar de sleutel om te draaien en de nieuwe attractie, expositie of winkel te openen.”

‘We doen alles in eigen beheer’

Ontwerp en realiteit voor Thors Hammer in het Noorse attractiepark Tusenfryd - Conceptart/foto: (c) P&P Projects

Turn key

Turn key houdt bij P&P Projects in dat alles in één hand blijft, in Someren. “Wij zijn imagineers”, zegt Ifat. “Wij ontwerpen, maar zijn ook in staat het te bouwen. Bij anderen is design en bouw vaak losgekoppeld, maar wij kunnen alles helemaal uitwerken.” Als goed voorbeeld haalt Caspi de nieuwe darkride Thors Hammer in het Noorse attractiepark Tusenfryd aan. P&P was uitgenodigd twee concepten te bedenken op evenveel thema’s: de Vikingen en Draken in Noorwegen. “We maakten storylines en visuals. En ze werden verliefd op ons verhaal over Mjölnir”, glimlacht Ifat.

Thors Hammer in het Noorse attractiepark Tusenfryd - Conceptart: (c) P&P Projects

Thor

Thors Hammer, genoemd naar de krijgshamer van dondergod Thor, leidt bezoekers een bestaande grot in. Daar stappen ze in driedimensionaal bewegende multimovers van het eveneens Nederlandse bedrijf ETF Rides. Het verhaal achter Thors Hammer is dat de krijgshamer – Mjölnir – van Thor gestolen is door zijn rivaal Loki. Een ramp, want de grote oorlog Ragnarök komt er aan. Thor wil koste wat kost zijn hamer terugkrijgen en hij vraagt de bezoekers hem te helpen. In de darkride gaan zij met Thor de strijd aan met Loki en andere goden zoals de wolf Fenrir, de Midgaardslang en de vuurgod Surtr.

Originaliteit en realiteitIn Asten wordt een boom gemaakt voor de darkride Thors Hammer in het Noorse attractiepark Tusenfryd - Foto: (c) P&P Projects

Van de nieuwe driedimensionale darkride voor het Noorse park werden eerst tekeningen gemaakt, die vervolgens werden omgezet in een maquette. “Het schaalmodel is erg precies”, laat Ifat zien. “Je ziet de karretjes rijden en het rotswerk is al precies zoals de klant het wil. De maquette is zo gedetailleerd dat onze shapers aan de hand van het model de rotsen kunnen maken.” Thors Hammer krijgt acht scènes en een opstapstation. P&P zorgt niet alleen voor de complete thematisering en de decors, maar ook voor alle speciale effecten, het licht en geluid, de mechanische elementen, de bewegende delen en de animatronics. Ook de 3D-films die onderweg vertoond worden komen van P&P. Ifat: “Er komt een tiental filmscènes waarvan wij de regisseur zijn. Dat bedoelen we met turn key: we nemen het hele ontwikkel- en bouwproces voor onze rekening. Belangrijk daarbij is dat je rekening houdt met twee aspecten: enerzijds de originaliteit en anderzijds de realiteit. Simpel gezegd: het budget. En daar onderscheiden wij ons in: we weten niet alleen de kwaliteit te bewaken, maar we weten ook wat het kost.” De metershoge, prachtig gedecoreerde Mjölnir even verderop in de werkplaats is daar het bewijs van.

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: P&P Projects

Meest bezochte parkprofielen