Noren op zoek naar Thor’s krijgshamer

Twee Nederlandse bedrijven zorgden dat het Noorse pretpark Tusenfryd een nieuwe darkride kon openen. In Thors Hammer gaan de bezoekers op zoek naar de krijgshamer van dondergod Thor.

In een natuurlijke grot in het Noorse attractiepark Tusenfryd is de darkride Thors Hammer geopend. Minister van Arbeid Anniken Huitfeld maakte het eerst officiële ritje en was zichtbaar onder de indruk van het tochtje door een episode uit de Noorse mythologie. In Thors Hammer zijn in de indrukwekkende decors driedimensionale films geïntegreerd die door de bezoekers vanuit hun voertuigen met 3D-brillen worden aanschouwd. Dat maakt de nieuwe darkride van het park niet ver van Oslo zeer levensecht.

Mjölnir

Thors Hammer is genoemd naar de krijgshamer van dondergod Thor. Het verhaal achter de darkride is dat de krijgshamer van Thor – Mjölnir – gestolen is door zijn rivaal Loki. Een ramp, want de grote oorlog Ragnarök komt er aan. Thor wil koste wat kost zijn hamer terugkrijgen en hij vraagt de bezoekers hem te helpen. In de darkride gaan zij met Thor de strijd aan met Loki en andere goden zoals de wolf Fenrir, de Midgaardslang en de vuurgod Surtr.

Een 3D-scène in Thors Hammer in Tusenfryd

Thematisering

De complete attractie werd ontworpen en gemaakt door het Nederlandse P&P Projects. Het bedrijf uit het Brabantse Someren zorgde niet alleen voor de complete thematisering en de decors, maar ook voor alle speciale effecten, het licht en geluid, de mechanische elementen, de bewegende delen en de animatronics. Ook de 3D-films die onderweg vertoond worden komen van P&P. De driedimensionaal bewegende multimovers waarmee de gasten door Thors Hammer worden vervoerd komen van het eveneens Nederlandse bedrijf ETF Rides. EFT Rides uit het Limburgse Nederweert leverde ook de voertuigen van Symbolica in de Efteling.

De eerste bezoekers betreden Thors Hammer in Tusenfryd

Viking-expeditie

De bestaande grot waarin Thors Hammer werd gebouwd herbergde tussen 1995 en 2008 de attractie Viking-Toktet. Die Viking-expeditie was volgens het management van Tusenfryd – dat onderdeel is van de Spaanse parkenketen Parques Reunidos, waartoe ook Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany behoren – echter gedateerd en werd daarom gesloten. Vijf jaar nadenken, schetsen, ontwerpen en bouwen leverde de darkride Thors Hammer op.

Nederlandse darkride in de etalage
Pretparken in Scandinavië

2013 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: P&P Projects, Tusenfryd

Meest bezochte parkprofielen