Het beeld bij de ingang van Thors Hammer - Foto: P&P Projects

Nederlandse darkride in de etalage

Het Nederlandse bedrijf P&P Projects zet het concept van Thors Hammer – de nieuwe darkride in het Noorse attractiepark Tusenfryd – in de markt. Er komen diverse verhaallijnen, maar een park kan ook kiezen voor een heel eigen thema.

Slechts acht maanden zaten er tussen de eerste, prille tekeningen en het feestelijke openingsritje van minister van Arbeid Anniken Huitfeld. In een tijdspanne van niet meer dan 250 dagen ontstond in het Noorse attractiepark Tusenfryd de darkride Thors Hammer. “Maar we zijn wel tot op de dag van de onthulling bezig geweest met de show control en de laatste puntjes op de i”, vertelt Stefan Versleeuwen van P&P Projects uit het Brabantse Someren, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het verhaal, ontwerp, de complete thematisering en alle decors en speciale effecten. “Thors Hammer is uniek voor Europa; het is voor het eerst dat in een darkride 3D en decors worden gecombineerd met bewegende voertuigen. Elk zespersoons ride vehicle is eigenlijk een rijdende simulator die de bewegingen op de 3D-films tot in de perfectie volgt en zo zorgt voor een in Europa ongekende ervaring.” Niet alleen de driedimensionale films maar ook speciale effecten als mist, wind, warmte, regendruppels, licht en zelfs de silhouetten van ratten die over de muur schieten maken dat bezoekers worden ondergedompeld in het verhaal over dondergod Thor.

Thors Hammer zit vol sfeerbepalende details - Foto: P&P Projects

Halverwege vorig jaar werd P&P Projects door de Noren uitgenodigd twee storylines te bedenken voor een nieuwe darkride die gehuisvest zou worden in een bestaande, natuurlijke grot. De Nederlandse imagineers kwamen met verhalen over de Vikingen en over Draken in Noorwegen. Tusenfryd koos voor het Vikingen-thema. “We zijn toen de storyline gaan uitwerken”, schetst Versleeuwen het verdere verloop van het designproces. “Er kwam concept art en uiteindelijk een zeer gedetailleerd model, want dat zegt meer dan duizend tekeningen en tienduizend woorden.” De Noren bleken zo tevreden over de samenwerking met P&P dat ook het vervolg van de opdracht – het daadwerkelijk realiseren van de attractie – aan het bedrijf uit Someren werd gegund. “Na de gunning werkten we door aan de technische tekeningen, de timing van de darkride, de concept arts voor de films en de speciale effecten. Het gemaakte schaalmodel was onze werkmaquette: de rotsen, de bomen, de stronken, de beelden, alles was zo gedetailleerd dat onze shapers aan de hand van het model alle elementen op ware grootte konden maken. Vanuit onze werkplaats werden de decors vervolgens met vrachtwagen en boot naar Noorwegen getransporteerd. Bij aankomst van het transport waren onze mensen ter plaatse om alles uit te pakken en op de goede plekken te krijgen. Waar theorie en praktijk samenkomen, daar ontstaan de leukste uitdagingen. Altijd is er wel iets dat in het echt nèt iets anders uitpakt dan op papier. Bij Thors Hammer bijvoorbeeld waren de ride vehicles een tikje groter dan aanvankelijk was gedacht. Dan stellen we alles wat bij. Dat finetunen, daar waren we tot aan het openingsweekend nog mee bezig. En ook achteraf schaven we nog bij; alles moet helemaal perfect zijn. De klant moet tevreden zijn, en wij ook.”

De ingang van Thors Hammer - Foto: P&P Projects

In Thors Hammer zijn in de decors driedimensionale films geïntegreerd die door de bezoekers vanuit hun voertuigen met 3D-brillen worden aanschouwd. In de acht ritscènes zijn tien filmschermen verwerkt, waarvan de grootste vier bij elf meter is. Ook de films zijn door P&P Projects zelf vervaardigd. Versleeuwen: “De beelden met de acteurs zijn in een studio in Londen opgenomen, de achtergronden zijn op de computer gemaakt, in een studio in Amsterdam.” P&P verzorgde zelfs de kop en de staart van de darkride: bij de ingang werd de bestaande drakenkop vervangen door een robuuste toren en bij de uitgang werd een souvenirwinkel ingericht.

Eén van de acht scènes van Thors Hammer - Foto: P&P Projects

“De ingangstoren is hier in Nederland gebouwd; in twee delen, want het bouwwerk was te hoog voor onze werkplaats. Ter plekke is de toren afgewerkt. We hebben zelfs de natuurlijke rotsen wat bijgekleurd, omdat je wat kleurverschil zag op de plek waar het oude drakenhoofd had gezeten. Ook de winkel aan het eind is helemaal door ons gemaakt; de schappen, de toonbank, de decors.” Het enige wat niet uit de werkplaats van P&P Projects kwam, waren de driedimensionaal bewegende multimovers waarmee de gasten door Thors Hammer worden vervoerd. Die kwamen van ETF Rides. “Met hen was het goed samenwerken”, vertelt Stefan Versleeuwen. “ETF is gevestigd in Nederweert, hier twintig minuten verderop. En het kon in het Nederlands, ook dat scheelt!”

Het Nederlandse P&P Projects maakte alle decors voor Thors Hammer

Thors Hammer is een paradepaardje waar P&P nu de boer mee op gaat. Het hele concept komt in de etalage: parken kunnen bij het Nederlandse bedrijf aankloppen voor een vergelijkbare attractie, met een thema naar keuze. “We zullen zelf diverse verhaallijnen aanbieden, maar een klant kan ook een eigen thema aandragen. Parken kunnen kiezen voor een kant-en-klaar concept, of helemaal custom made, alles naar eigen wens. We hebben heel veel energie en tijd in de ontwikkeling van deze darkride gestoken. Van de opgedane expertise kunnen anderen nu gebruik maken; die kennis nemen we mee naar een volgende uitvoering. Wil een park een interactieve rit waarbij de bezoekers met een katapult op targets kunnen schieten? Of is een ondernemer een grote speler in de entertainmentbranche en wil hij liever zelf de films maken? Het kan allemaal. Het is onze grootste uitdaging om creatief te denken binnen een vooraf vastgesteld budget. Wij ontzorgen de klant en leveren turn key op. Het park hoeft alleen nog maar op zoek te gaan naar een bekende landgenoot voor de officiële openingsrit.”

Noren op zoek naar Thor’s krijgshamer
Pretparken in Scandinavië

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: P&P Projects

Meest bezochte parkprofielen