Beloofd is beloofd: Danse Macabre herbergt stukjes Spookslot

De Efteling drukte fans op het hart dat de nieuwe attractie Danse Macabre allerlei herinneringen aan het betreurde Spookslot zou herbergen. Het park houdt woord: overal zijn knipogen naar het Spookslot te ontdekken.

Dikke tranen huilden fans en hordes bezoekers toen de Efteling bekend maakte dat het Spookslot gesloopt zou worden. Maar, zo beloofde het attractiepark, de opvolger zou een waardige vervanger worden. En bezoekers zouden zeker elementen uit het geliefde Spookslot terug herkennen in de nieuwe attractie Danse Macabre, troostte de Efteling de geëmotioneerde slotliefhebbers. Al heel snel werd duidelijk dat de Efteling woord hield: als eerste werd bekendgemaakt dat Danse Macabre, de wereldberoemde compositie van de Franse componist Camille Saint-Saëns en ruim vier decennia lang de showmuziek van het Spookslot, zou blijven. “Sterker nog: Danse Macabre wordt de naam van de indoor attractie die in plaats komt van het Spookslot”, verklapte Jeroen Verheij, de hoofdontwerper van de nieuwe attractie.

Spookslot dicht: welke herinneringen neemt de directeur mee?

Klassieke muziek

“Als je de Danse Macabre hoort, denk je aan de Efteling en aan griezelen in de Efteling”, vertelt Jeroen Verheij. “Danse Macabre gaat weer de hoofdrol spelen in de nieuwe belevenis.” Ook parkdirecteur Fons Jurgens wijst op de grote rol die voor het muziekstuk is weggelegd: “Danse Macabre gaat ervoor zorgen dat de herinnering aan het Spookslot nooit verloren gaat. Ook de aparte sfeer en het speciale gevoel dat het klassieke muziekstuk gaf gaan terugkomen in de nieuwe attractie.”

Dynamic Motion Stage in Danse Macabre combinatie van ritelementen

Toren en ronde zaal

De tweede verrassing was dat onverwacht ook een deel van het uit 1978 stammende Spookslot overeind bleef staan. Een groot deel van de markante toren en een stuk van de ronde zaal waarin de arm met kroonluchter hing gingen niet tegen de vlakte, maar worden onderdeel van het nieuwe attractiegebouw. Daarnaast kwamen in vrijgegeven ontwerpschetsen van Jeroen Verheij voor Danse Macabre opvallend veel kleinere elementen uit het voormalige Spookslot terug, zoals waterspuwers, door duivels vastgehouden kaarsen, de bekende zwevende viool, poorten en raampartijen en de heen en weer bewegende balustrades.

Kwalycke Zaken

Gasten die straks de attractie verlaten lopen door Dr. Charlatans Kwalycke Zaken, een winkel waar – volgens Jeroen Verheij – ‘sinistere souvenirs en griezelige geschenken’ uitgestald zijn. De uitgang van de shop en de attractie is een nieuwe verwijzing naar het aloude Spookslot: de poort van Dr. Charlatans Kwalycke Zaken is een kopie van de ingang van het Spookslot, met eveneens dubbele deuren, een grote boog rustend op drie pilaren en een spookachtige kop in het midden. Het nieuwe themagebied waarin Danse Macabre komt te liggen heet Huyverwoud. Bezoekers betreden het parkdeel via een verlaten en vervallen abdijplein. Daar vinden ze onder meer duistere horecalocaties In den Swarte Kat en ’t Koetshuys en toiletvoorziening De Laetste Hoop.

Mysterieus entertainment

Op het abdijplein zorgen de familie Charlatan en hun bijzondere draaiorgel Esmeralda voor mysterieus entertainment. Via een onheilspellend ogende poort lopen bezoekers vanaf acht jaar de ‘wachtreis’ in. Deze wachtrij vol beleving leidt hen via de kruisgang, een mysterieuze kruidentuin, een grimmig kerkhof en een griezelig woud naar de ingang van Danse Macabre. Binnen in de twintig meter hoge kapel laat een draaischijf van achttien meter doorsnee de bezoekers dansen op de muziek van het muziekstuk Danse Macabre. De draaischijf heeft zes kleinere draaischijven met daarop zes koorbanken waarin in totaal 108 bezoekers kunnen plaatsnemen. De grote draaischijf zal stijgen, kantelen en dalen, en als een munt ronddraaien voordat deze plat valt. Het spectaculaire ritsysteem van Danse Macabre is uniek in de wereld en maakt zijn debuut bij de Efteling in 2024.

Ervaringen delen

De wachtrij vol beleving van Danse Macabre kan door een geheel gezelschap worden ervaren, ongeacht of bezoekers wel of geen beperking hebben. De toegankelijkheid heeft veel aandacht gehad, vertelt Koen Sanders, directeur Product, Markt en Imago. “Vanaf het begin was bekend dat het attractietype van Danse Macabre een uitdaging zou worden wat betreft toegankelijkheid vanwege de enorme draaischijf. Er is daarom goed nagedacht over de complete attractiebeleving vanaf binnenkomst bij het themagebied tot en met de uitgang van de attractie. We hebben samengewerkt met ervaringsdeskundigen en ons laten adviseren door verschillende partners met de expertise over een bepaalde beperking.” Wie niet zelfstandig een stukje kan lopen of de transfer naar de draaischijf kan maken, gaat met eventuele begeleiders naar een andere ruimte. Daar beleven zij de attractie op een eigen manier, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld door geluids-, wind- en lichteffecten. Na afloop van de beleving kan het hele gezelschap de opgedane ervaringen delen.

Sfeervol griezelen met een tikje weemoed
Danse Macabre: griezelen op z’n Eftelings

7 maart 2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Beeld: Efteling

Meest bezochte parkprofielen