LINNANMÄKI

Linnanmäki ligt op een heuvel aan de rand van het centrum van Helsinki. Het is het meest bezochte pretpark van Finland.

In de stadswijk Alppila, net buiten het centrum van Helsinki, ligt Linnanmäki. Het attractiepark werd geopend op 27 mei 1950 en was een idee van zes organisaties die zich bezighouden met welzijnswerk voor kinderen. De organisaties vormden in 1957 samen de Children’s Day Foundation, die het pretpark ging beheren en nog steeds eigenaar is van de populaire Finse attractie. Een gedeelte van de opbrengst gaat nog altijd naar het kinderwelzijnswerk: sinds de opening in 1950 is ruim honderdtwintig miljoen euro aan het goede doel gedoneerd.

Lees verder onder de foto’s

Op de openingsdag waren slechts enkele attracties beschikbaar. Het park was in niet meer dan zes weken tijd opgebouwd. Er waren raceautootjes, een zweefmolen, een circus en een poppentheater.

Een jaar later werd de houten achtbaan Vuoristorata aan het aanbod toegevoegd. De achtbaan bestaat nog steeds en is na al die jaren nog altijd de populairste attractie van het park. In de achtbaan rijdt een remmer mee die zorgt dat de trein steeds de juiste snelheid houdt. Tegenwoordig wordt die taak bij andere rollercoasters uitgevoerd door pneumatische remmen aangestuurd door computers; in die tijd bestond deze techniek nog niet.

Lees verder onder de foto’s

In de afgelopen ruim zeventig jaar is Linnanmäki constant uitgebreid en verbeterd. Het amusementspark beschikt over tientallen attracties, games, winkeltjes en restaurants. Naast de historische houten achtbaan heeft het stadspark nog enkele bijzondere rollercoasters. Kirnu is een zogenaamde vierdimensionale coaster waarbij de karretjes naast de baan hangen en over de kop draaien en in Tulireki bewegen de treintjes mee met de bochten die ze maken. De treinen van achtbaan Taiga worden gelanceerd tot een hoogte van 52 meter. Berijders gaan viermaal over de kop. In de opvallende achtbaan Ukko worden de treinen loodrecht naar een hoogte van vijftig meter gebracht. Vervolgens maken ze op deze hoogte een spectaculaire wokkel om daarna met een snelheid van 105 kilometer weer terug naar beneden te racen.

Lees verder onder de foto’s

Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is het park tegenwoordig de populairste familieattractie van Helsinki. Eén van de herkenningspunten van het park is Rinkeli. Het bijna 35 meter hoge reuzenrad bovenop de heuvel is al vanaf het centraal station van Helsinki te zien. Bezoekers krijgen een spectaculair uitzicht over de stad op 75 meter boven zeeniveau. De nabijgelegen watertoren van rode baksteen stamt uit 1938 en was in gebruik tot 2003. Oorspronkelijk heette de buurt waarin Linnanmäki ligt Vesilinnanmäki, wat Watertorenheuvel betekent. De naam van het pretpark is afgeleid van deze naam. In de oude watertoren is Linnunrata eXtra ondergebracht, een donkere achtbaan die met of zonder virtual reality-brillen kan worden bereden.

Lees verder onder de foto‘s

De ‘king of the hill’ is Kingi, een 75 meter hoge vrijevaltoren die bezoekers bij het naar boven gaan een prachtig uitzicht over Linnanmäki en Helsinki biedt. De val naar beneden is minder onschuldig: de passagiers schieten met 23 meter per seconde omlaag.

Linnanmäki is vrij toegankelijk; voor de attracties moet apart worden betaald. In het Peacock Theatre worden al ruim zes decennia variétéshows gegeven. Linnanmäki heeft ook een vestiging van Sea Life, met veertig aquaria opgesteld op twee verdiepingen. Het zeeaquarium is het hele jaar geopend, in tegenstelling tot het pretpark, dat open is van eind april tot half oktober.

Lees verder onder de foto’s

Attracties

Snelle attracties: Kirnu (achtbaan met roterende wagentjes naast de track) – Ukko (loopingachtbaan die op z’n kop van start gaat) – Taiga (razendsnelle lanceerachtbaan) – Vuoristorata (houten achtbaan) – Tulireki (achtbaan met meebewegende karretjes) – Linnunrata eXtra (achtbaan in het donker) – Kehrä (Enterprise) – Viikinkilaiva (schommelschip) – Salama (achtbaan met draaiende karretjes) – Kingi en Raketti (vrijevaltorens)

Familieattracties: Panoraama (uitzichttoren) – Hurjakuru (wildwaterbaan met ronde boten) – Rinkeli (reuzenrad) – Maisemajuna (monorail) – Karuselli (draaimolen gebouwd in 1896) – diverse carrousels en kinderattracties

Show: Peacock Theater (musicals en voorstellingen)

Restaurants

Vlakbij de hoofdingang en naast megacoaster Taiga bevinden zich drie grote restaurants in één gebouw: Spasso (Italiaanse keuken), Caruzello (buffetrestaurant) en Wok’n’Curry (oosterse gerechten) – Pizzapaja (pizza’s, pasta’s en salades) – Lintsiburger (hamburgers en frites)

Waar?

Linnanmäki, Tivolikuja 1, 00510 Helsinki, Finland, tel. +358 10 5722 200 • Linnanmäki ligt in de wijk Alppila. Het park heeft twee ingangen. Hoofdingang Salmi ligt aan de Tivolikuja. Aan de zuidkant van het park ligt de kleinere ingang Kallio, aan de kruising van de straten Helsinginkatu en Sturenkatu. De lokale trein stopt op station Pasila, op ruim een kilometer van Linnanmäki; volg het voetpad parallel aan het spoor. Vanuit het centrum van Helsinki en het centraal station rijden de tramlijnen 1, 3 en 8 langs het park. Tram 3 rijdt naar de hoofdingang. De trams 1 en 8 stoppen bij de zuidingang. Ook buslijn 23 rijdt langs het park. Zowel in tram als bus: uitstappen bij halte Linnanmäki/Borgbacken. Vanaf het centraal station loop je in een half uur naar het park: volg de voetpaden langs het spoor • Kaart

Wanneer?

Linnanmäki is open van 26 april tot en met 20 oktober 2024. Dagelijks open van 9 mei tot en met 25 augustus. Daarvoor en daarna alleen in de weekenden open en op sommige weekdagen; check de parksite. Dagelijks open in de herfstvakantie van 11 tot en met 20 oktober 2024 • Sea Life is het hele jaar dagelijks open (behalve 24 en 25 december).

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 1.200.000.

Kosten

De toegang tot Linnanmäki en een klein aantal kinderattracties is gratis. Om gebruik te maken van alle attracties zijn voor € 51,00 polsbandjes te koop die onbeperkt toegang geven tot de diverse belevenissen in het park. Een los kaartje voor een attractie kost € 11,00.

Fun fact

Op een prominente plek in het centrum van Helsinki staat Kolmen sepän patsas, het Standbeeld van de Drie Smeden. Het beeld van kunstenaar Felix Nylund van drie naakte smeden die op een aambeeld hameren werd in 1932 onthuld. In Linnanmäki staat een bijzondere variant op het beroemde kunstwerk: Kolme seppää tauolla, Drie smeden hebben pauze. Het uit 2014 stammende beeld van de Engelse beeldhouwer Nick Farmer toont drie smeden die hun gereedschap hebben achtergelaten en ongestoord een ijsje eten. In hun nakie.

Verder lezen

Meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen