LINNANMÄKI

Linnanmäki ligt op een heuvel aan de rand van het centrum van Helsinki. Het is het meest bezochte pretpark van Finland.

In de stadswijk Alppila, net buiten het centrum van Helsinki, ligt Linnanmäki. Het attractiepark werd geopend op 27 mei 1950 en was een idee van zes organisaties die zich bezig houden met welzijnswerk voor kinderen. De organsiaties vormden in 1957 samen de Children’s Day Foundation, die het pretpark ging beheren en nog steeds eigenaar is van de populaire Finse attractie. Een gedeelte van de opbrengst gaat nog altijd naar het kinderwelzijnswerk: sinds de opening in 1950 is ruim zeventig miljoen euro aan het goede doel gedoneerd.

Uitzicht over Linnanmäki in Helsinki - Foto: © Adri van Esch

Op de openingsdag waren slechts enkele attracties beschikbaar. Het park was in niet meer dan zes weken tijd opgebouwd. Er waren raceautootjes, een zweefmolen, een circus en een poppentheater.

Een jaar later werd de houten achtbaan Vuoristorata aan het aanbod toegevoegd. De achtbaan bestaat nog steeds en is na al die jaren nog altijd de populairste attractie van het park. In de achtbaan rijdt een remmer mee die zorgt dat de trein steeds de juiste snelheid houdt. Tegenwoordig wordt die taak bij andere roller coasters uitgevoerd door pneumatische remmen aangestuurd door computers; in die tijd bestond deze techniek nog niet.

Achtbaan Kirnu in Linnanmäki in Helsinki - Foto: © Adri van Esch

In de afgelopen ruim zestig jaar is Linnanmäki constant uitgebreid en verbeterd. Het amusementspark beschikt over tientallen attracties, games, winkeltjes, shows en restaurants. Naast de historische houten achtbaan heeft het stadspark nog enkele bijzondere rollercoasters. Kirnu is een zogenaamde vierdimensionale coaster waarbij de karretjes naast de baan hangen en over de kop draaien en in Tulireki bewegen de treintjes mee met de bochten die ze maken. De treinen van achtbaan Taiga worden gelanceerd tot een hoogte van 52 meter. Berijders gaan viermaal over de kop.

Pretpark Linnanmäki in Helsinki - Foto: © Adri van Esch

Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is het park tegenwoordig de populairste familieattractie van Helsinki. Eén van de herkenningspunten van het park is Rinkeli, het bijna 35 meter hoge reuzenrad dat bezoekers een spectaculair uitzicht over de stad biedt, op 75 meter hoogte boven zeeniveau. De nabijgelegen watertoren van rode baksteen stamt uit 1938 en was in gebruik tot 2003. Oorspronkelijk heette de buurt waarin Linnanmäki ligt Vesilinnanmäki, wat Watertorenheuvel betekent. De naam van het pretpark is afgeleid van deze naam.

Wildwaterbaan Hurjakuru in Linnanmäki in Helsinki - Foto: © Adri van Esch

De ‘king of the hill’ is Kingi, een 75 meter hoge vrijevaltoren die bezoekers bij het naar boven gaan een prachtig uitzicht over Linnanmäki en Helsinki biedt. De val naar beneden is minder onschuldig: de passagiers schieten met 23 meter per seconde naar beneden.

Linnanmäki is vrij toegankelijk; voor de attracties moet apart worden betaald. De draaiende uitzichttoren Panoraama is voor iedereen gratis toegankelijk. In het Peacock Theatre worden al ruim vijf decennia variétéshows gegeven. Linnanmäki heeft ook een vestiging van Sea Life, met veertig aquaria opgesteld op twee verdiepingen. Het zeeaquarium is het hele jaar geopend, in tegenstelling tot het pretpark, dat open is van eind april tot half oktober.

Achtbaan Tulireki in Linnanmäki in Helsinki - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Kirnu (achtbaan met roterende wagentjes naast de track) – Ukko (loopingachtbaan die op z’n kop van start gaat) – Taiga (razendsnelle lanceerachtbaan) – Vuoristorata (houten achtbaan) – Tulireki (achtbaan met meebewegende karretjes) – Kehrä (Enterprise) – Linnunrata (achtbaan in het donker) – Viikinkilaiva (schommelschip) – Salama (achtbaan met draaiende karretjes) – Kingi en Raketti (vrijevaltorens)

Familieattracties: Panoraama (uitzichttoren) – Hurjakuru (wildwaterbaan met ronde boten) – Rinkeli (reuzenrad) – Maisemajuna (monorail) – Karuselli (draaimolen gebouwd in 1896) – diverse carrousels en kinderattracties

Shows: Kino (3D theater) – Peacock Theater (shows en musicals)

Pretpark Linnanmäki in Helsinki - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Safari ravintolamaailma (groot familierestaurant met op de begane grond hamburgers, frites, pizza en buritos op het menu en op de eerste verdieping een Italiaans à la carte restaurant ) – Linnangrilli (barbecuegerechten) – Papakaija (sandwiches en pizza’s) – Jarrumies (kip, gehaktballetjes, ijs) – Lintsiburger (hamburgers en frites)

Houten achtbaan in Linnanmäki - Foto: © Adri van Esch

Waar?

Linnanmäki, Tivolikuja 1, 00510 Helsinki, Finland, tel. 00 358 9 773 991 • Linnanmäki ligt in de wijk Alppiharju en heeft twee ingangen: Salmi aan de Tivolikuja en Kallio aan de kruising van de straten Helsinginkatu en Sturenkatu. De lokale trein stopt op station Pasila, op ruim een kilometer van Linnanmäki; volg het voetpad parallel aan het spoor. Vanuit het centrum van Helsinki en het centraal station rijden de tramlijnen 3 en 9 langs het park. Tram 3: uitstappen bij halte Linnanmäki/Borgbacken. Tram 9: uitstappen bij halte Kotkankatu. Ook buslijn 23 rijdt langs het park; stap uit bij halte Alppila • Kaart

Vliegtuigjes in Linnanmäki - Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Linnanmäki is open van 28 april tot en met 22 oktober 2023. Dagelijks open van 13 mei tot en met 27 augustus. Daarvoor en daarna alleen in de weekenden open en op sommige weekdagen; check de parksite. Dagelijks open in de herfstvakantie van 12 tot en met 22 oktober 2023 • Sea Life is het hele jaar dagelijks open (behalve 24 en 25 december).

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 1.200.000.

Vrijevaltoren Raketti in Linnanmäki - Foto: © Adri van Esch

Kosten

De toegang tot Linnanmäki, een klein aantal kinderattracties en tot uitkijktoren Panoraama is gratis. Om gebruik te maken van alle attracties zijn voor € 47,00 polsbandjes te koop die onbeperkt toegang geven tot de diverse belevenissen in het park.

Verder lezen

Meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen