TRIPSDRILL

Erlebnispark Tripsdrill is een uniek en origineel park. Alle attracties zijn gethematiseerd naar de streek Zwaben waarin het pretpark ligt. Diverse traditionele gebruiken komen terug in de belevenissen in het attractiepark en in de ongewone voertuigen als badkuipen, wastonnen en meelzakken.

De geschiedenis van Erlebnispark Tripsdrill gaat terug naar de achttiende eeuw. Het verhaal gaat dat in die tijd oudere vrouwen in de omgeving zochten naar een molen waar ze ‘gemalen’ zouden worden en er jong weer uit zouden komen. Talloze vrouwen kwamen in de omgeving van Cleebronn, bij Stuttgart, zoeken naar deze oudevrouwenmolen. Het was een vruchteloze zoektocht, die de jonge ondernemer Eugen Fischer op het idee bracht om in 1929 dan maar zelf zo’n oudevrouwenmolen te bouwen. Deze molen, waarin een reuzenglijbaan verstopt zat, wordt gezien als de oorsprong van Erlebnispark Tripsdrill.

De 'oudevrouwenmolen' van Tripsdrill

In 1946 brandde de molen af, maar Eugens zoon Kurt besloot de attractie opnieuw op te bouwen en er nieuwe publiekstrekkers aan toe te voegen. Zo liet Kurt ook een oudemannenmolen bouwen, waar de heren kunnen laten zien hoe fit en krachtig ze zijn. Langzaam ontstond in Cleebronn een uniek recreatiepark, met attracties die voldoen aan drie criteria: originaliteit, authenticiteit en kwaliteit. Tripsdrill heeft alleen attracties die passen bij het thema van het park en aansluiten bij de cultuur van de regio. Alles wordt zo gebouwd dat het naadloos in de bestaande omgeving past en met ambachtelijke materialen.

Badewannen Fahrt in Erlebnispark Tripsdrill

De tochtjes in het park hebben fantasierijke namen als Waschzuber Rafting en Baddewannen Fahrt – wildwatertochten in een wastobbe en een ouderwetse badkuip, die je naar een verjongingsbron in een kasteelkelder voert.

Net na de hoofdingang ligt de Dorpsstraat, met originele vakwerkhuizen en een meiboom, waarin bezoekers hun eigen gondel omhoog trekken. Ook hoog gaat het in de dubbele Donnerbalken, een vrijevaltocht vanaf een boomtop. Achtbaan G’sengte Sau draait door de burcht Rauhe Klinge.

Houten achtbaan Mammut en de Michaelsberg in Erlebnispark Tripsdrill

De houten achtbaan Mammut is gethematiseerd rond een oude houtzagerij. De treintjes zijn vormgegeven als kolossale zagen en in de wachtruimte staan oude zaagmachines opgesteld. Katapultachtbaan Karacho lanceert bezoekers in 1,6 seconde van nul naar bijna honderd kilometer. De stalen roller coaster is dertig meter hoog en bijna zevenhonderd meter lang. Onderweg worden de bezoekers vier keer over de kop geslingerd. De naam voor de achtbaan kwam voort uit een wedstrijd op Facebook. Uit de liefst 1300 voorstellen koos Erlebnispark Tripsdrill voor Karacho, naar het Duitse gezegde ‘Mit Karacho losrasen’, met heel hoge snelheid door de baan schieten.

De achtbanen Volldampf en Hals-über-Kopf in Erlebnispark Tripsdrill

De achtbanen Volldampf en Hals-über-Kopf zijn van Nederlandse makelij, beide geleverd door fabrikant Vekoma. Volldampf rijdt voor- en weer achteruit en wordt gethematiseerd rond het regionale kinderliedje ‘Auf de schwäb’sche Eisebahne’. Het volksliedje stamt uit het eind van de negentiende eeuw en het treintje van de achtbaan heeft ook het uiterlijk van zo’n oud stoomtreintje. Hals-über-Kopf is gebaseerd op het sprookje ‘Die Sieben Schwaben’ van de gebroeders Grimm. De hangende achtbaan is ruim dertig meter hoog, achthonderd meter lang, bereikt een topsnelheid van tachtig kilometer en gaat viermaal over de kop. De tracks van Volldampf en Hals-über-Kopf schieten langs elkaar heen en kruisen elkaar meerdere malen.

Panorama van Erlebnispark Tripsdrill

Voor kinderen zijn er talloze attracties, zoals een junior acht- en wildwaterbaan, een dierenbaan en een watercarrousel met eendjes. Bij het Erlebnispark ligt ook het vijftig hectare grote Wildpark Tripsdrill (tien minuten lopen of met de speciale Stromberg-Express), waar bezoekers inheemse dieren als wolven, beren, herten en roofvogels kunnen bewonderen.

Loopingachtbaan Karacho in Erlebnispark Tripsdrill

Attracties

Snelle attracties: Karacho (loopingachtbaan) – Hals-über-Kopf (hangende achtbaan die viermaal over de kop vliegt) – Mammut (houten achtbaan) – G’sengte Sau (familieachtbaan) – Doppelter Donnerbalken (vrijevaltorens) – Volldampf (familieachtbaan die heen en terug rijdt) – Badewannen Fahrt (wildwatervaart langs de bronnen)

Familieattracties: Waschzuber Rafting (wilde boottocht in een wastobbe) – Seifenkist-Rennen (race in een zeepkist) – Spritztour (boottocht met waterkannonnen) – Meiboom (luchtgondels) – Vinarium (wijnbouwmuseum)

Shows: Bauern Theater en Viechstall Theater (elektronische poppenshows)

Kaffeetassen in Erlebnispark Tripsdrill

Restaurants

Gasthaus zur Altweibermühle (regionale en wildspecialiteiten) – Vespergarten en Biergarten (dranken en kleine gerechten)

Overnachten

Bij Erlebnispark Tripsdrill staan 25 vakantiehuisjes: vijf boomhuizen en twintig als kermiswagens gethematiseerde huisjes. De boomhuizen hebben twee verdiepingen, zijn geschikt voor maximaal zes personen en van alle gemakken voorzien. De luxe kermiswagens liggen naast een schaapskooi en zijn ook in de winter te bewonen.

Donnerbalken in Erlebnispark Tripsdrill

Waar?

Erlebnispark Tripsdrill, Treffentrill, 74389 Cleebronn/Tripsdrill, Duitsland, tel. 00 49 (0) 7135 9999.

Via de A12 naar Arnhem. Over de Duitse grens wordt de A12 de A3; deze snelweg 300 kilometer blijven volgen. Afslag 48 naar A67, richting Basel. Vervolgens A6 volgen en afslag 34 nemen (Sinsheim/Steinsfurt). Vanaf hier staat Erlebnispark Tripsdrill met borden aangegeven.

Via Venlo: Op de A67 bij knooppunt Zaarderheiken richting Mönchengladbach aanhouden, via de A73 die overgaat in de A61. In Duitsland de A61 tot het eind blijven volgen (ongeveer 245 kilometer, langs Koblenz). Volg de A6 en neem afslag 34 (Sinsheim/Steinsfurt). Vanaf hier staat Erlebnispark Tripsdrill met borden aangegeven.

Openbaar vervoer: vanaf Stuttgart met busmaatschappij VVS: busstation Bietigheim Bissingen, lijn 567. Of met de Deutsche Bahn per trein naar Tripsdrill • Kaart

Waschzuber Rafting in Erlebnispark Tripsdrill

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: bijna 600.000.

Wanneer?

Erlebnispark Tripsdrill is dagelijks open van 23 maart tot en met 3 november 2024. In de winter blijft het Wildpark geopend.

Kosten

Entreeprijs, attractiepark inclusief Wildpark: € 49,50 per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: € 45,50. 60-plussers: € 45,50. Korting als tickets op datum vooraf online worden besteld • Wildpark (winter): € 17,00 per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: € 14,00. 60-plussers: € 14,00 • Parkeren: gratis.

Mammut in Erlebnispark Tripsdrill

Tip

De houten achtbaan Mammut is dertig meter hoog en 860 meter lang. Van de lift heeft men een uitzicht over het hele park. De karretjes – in de vorm van een grote zaag – gaan door een tunnel die vijf meter onder de grond ligt.

Het Muehlental in Erlebnispark Tripsdrill

Verder lezen

Erlebnispark Tripsdrill is een familiebedrijf. Paul, Eugen, Kurt, Helmut, Roland, Dieter en Andreas Fischer speelden of spelen allemaal een rol in het park.

Artikelarchief van Erlebnispark Tripsdrill
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Erlebnispark Tripsdrill

Meest bezochte parkprofielen