Street entertainment in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Over Movie Park & Movie World

Warner Brothers Movie World werd Movie Park Germany. De geschiedenis van een filmpark.
De ingang van Warner Bros. Movie World

30 juni 1996 

Warner Bros. Movie World wordt geopend in Bottrop-Kirchhellen, over de Duitse grens bij Arnhem. Het themapark is 45 hectare groot en heeft een breed scala aan attracties en shows rondom het thema film. Het park is verdeeld in vijf themagebieden gebaseerd op beroemde films van Warner Brothers en op succesvolle Duitse producties. Er wordt door het park en de aangesloten filmstudio’s voor ruim vierhonderd miljoen Duitse Mark (bijna 205 miljoen euro) geïnvesteerd. De opening van het filmpark wordt op deze regenachtige zaterdag opgeluisterd door Hollywood-sterren Michael Douglas, Sophia Loren, Chris O’Donnell en Claudia Schiffer.

Houten achtbaan Wild Wild West heet nu Bandit - Foto: Movie Park Germany

1999

Opening van de eerste houten achtbaan in Duitsland: Wild Wild West. Later krijgt de rollercoaster de naam Bandit. Andere nieuwe attracties zijn de topspin Riddler’s Revenge (nu: NYC Transformer) en de Looney Tunes Tea Party (nu: Fairy World Spin).

2000

Six Flags Inc. wordt de nieuwe eigenaar en exploitant. Het park opent vijf nieuwe attracties: Saddles (nu: Side Kick), Josie’s Bathhouse (niet meer in het park), achtbaan Tom & Jerry’s Mouse in the House (nu: Ghost Chasers), Looney Tunes Carousel (verdwenen) en de Marienhof-zweefmolen (nu: Pier Side Carousel). Bezoekers kunnen voor het eerst een seizoenkaart aanschaffen.

MP Xpress in Movie Park Germany

2001

De hangende loopingachtbaan Eraser (nu: MP Xpress) en de kinderattractie Tweety’s & Sylvester’s Baumhaus (nu: Wonder Pets Flyboat) worden geopend. Het Halloween Horror Feest in oktober wordt een trekpleister voor het publiek.

2002

Het park krijgt de zestig meter hoge vrijevaltoren The Wild Bunch, die tegenwoordig High Fall heet.

Al sinds 1967 is er een pretpark in Bottrop-Kirchhellen

Hollywood Stuntshow in Movie Park Germany

2003

Het showconcept wordt uitgebreid. Nieuw zijn: The Real Hollywood Stunt Show, The Wild West Screen Test Action Show, de Aaron Hypnose Show en de Grosse Mumpitz Show.

2004

Verandering van eigenaar: in april verkoopt Six Flags Inc. zijn Europese parken (op Warner Bros. Movie World in Madrid na) aan de Britse beleggingsmaatschappij Palamon Capital Partners. Movie World maakt nu deel uit van de StarParks-groep. De licentieovereenkomsten met Warner Bros. eindigen aan het einde van het seizoen.

De opening van Movie Park Germany in 2005 - Foto: (c) Parkplanet

2005

Het film- en entertainmentpark opent het seizoen onder de nieuwe naam Movie Park Germany, met de helden uit Ice Age als nieuwe karakters. Het park presenteert drie nieuwe attracties. Als eerste Ice Age Adventure (in het gebouw van Looney Tunes Adventure), wereldwijd de eerste attractie gebaseerd op de succesvolle film. Bovendien krijgt het park een 4D-filmbioscoop met de vrolijke zeespons SpongeBob en wordt de vliegsimulator Batman The Ride omgebouwd tot Time Riders.

2006

Movie Park Germany investeert in verbetering van de infrastructuur en komt met een nieuw filmmuseum en een nieuwe stuntshow. Ook wordt de studiotour herzien. Op 2 juli viert het park zijn tiende verjaardag.

Santa Monica Wheel in Movie Park Germany - Foto: (c) Parkplanet

2007

Movie Park investeert tien miljoen euro in de ontwikkeling van twee nieuwe themagebieden met zeven nieuwe attracties. Het park gaat een verregaande samenwerking aan met de televisiezender Nickelodeon: in het park verrijst het eerste Nickland van Europa. De achtbaan Cop Car Chase (oude naam: Lethal Weapon Pursuit) wordt vanwege de onderhoudskosten gesloopt en vervangen door het nieuwe themagebied Santa Monica Pier. Het nieuwe gebied telt vijf attracties, waaronder Crazy Surfer, Santa Monica Wheel en Pier Patrol Jetski.

Jimmy Neutron's Atomic Flyer - Foto: Movie Park Germany

2008

Het park breidt zijn samenwerking met Nickelodeon uit. De Wonderland Studios voor kinderen worden omgebouwd en bij Nickland getrokken. In het themagebied worden acht nieuwe attracties geopend, waaronder achtbaan Jimmy Neutron’s Atomic Flyer en wildwaterbaan Dora’s Big River Adventure. Het totale aantal attracties in het themagebied komt daarmee op zestien. Nickland in Movie Park Germany is daarmee het grootste Nickelodeon-themagebied van de wereld.

Movie Park Germany start een verregaande samenwerking met Universal / DreamWorks en presenteert Shrek als nieuw karakter. Voortaan is in het Roxy 4-D theater een Shrek-film te zien.

2010

Movie Park Germany presenteert drie nieuwe shows: de Wild West-show Wild West Showdown, de dansshow Movie Switch en in Studio 7 X-Men: Revenge, The Ultimate Action Show, geproduceerd door Mirage Entertainment.

In mei neemt de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos Movie Park Germany over.

Vanwege het grote succes worden tickets voor de laatste twee dagen van het Halloween Horror Feest voor het eerst alleen in de voorverkoop verkocht.

Van Helsing's Factory in Movie Park Germany

2011

Het Duitse filmpark opent in juni de nieuwe indoor-achtbaan Van Helsing’s Factory. De achtbaan wordt geopend ter ere van de vijftiende verjaardag van het park.

2012

Ice Age vervangt Shrek in het Roxy Theater. De X-men-show wordt ingeruild voor Shadows of Darkness, een actieshow rond Van Helsing.

2013

De van Nickelodeon bekende Teenage Mutant Ninja Turtles openen hun eigen verkeersschool in Nickland. De attractie Teenage Mutant Ninja Turtles: License to Drive heeft twee banen: de Baby Track voor de kleinere kinderen en de Junior Track voor de iets grotere kids.

In 2013 krijgt de stuntshow nieuwe stunts en een nieuwe naam: Crazy Cops – The Action Stunt Show.

mpg lost temple vuur pers14

2014

Movie Park opent The Lost Temple, een reis door een vervallen tempel 700 meter onder de grond. Rond de tempel krioelt het van de dinosaurussen die de bezoekers – die meerijden in een expeditiebus – aanvallen. Tijdens de reis komen komen de dino’s tot leven op een ovaal, 46 meter lang en 5 meter hoog filmscherm.

2016

De nieuwe horrorattractie The Walking Dead Breakout is uitsluitend bestemd voor mensen met lef. Echte acteurs en huiveringwekkende decors uit de bekende Amerikaanse televisieserie The Walking Dead jagen de gasten de stuipen op het lijf. Wie trek heeft in een extra portie adrenaline moet voor de intensieve en zelfs bloederige live-belevenis een aanvullend toegangskaartje kopen van vijf euro.

Star Trek Operation Enterprise in Movie Park Germany

2017

De imposante achtbaan Star Trek: Operation Enterprise wordt door Movie Park Germany omschreven als ‘een intergalactische triple launch coaster die de gasten met warp-snelheid naar nieuwe sferen beamt’. De rollercoaster direct bij de ingang van het filmpark heeft drie inversies en is de op één na hoogste attractie van het pretpark, na vrijevaltoren The Free Fall. De achtbaan is wereldwijd de enige attractie die de bekende sciencefictionserie rond Captain Kirk, Mister Spock en Captain Picard als thema heeft. “De verhaallijn, de thematisering, de achtbaanrit, alles rond de Star Trek-ruimteschepen Enterprise en Vakompire klopt”, zegt Movie Park-directeur Thorsten Backhaus over de nieuwe aanwinst.

2018

De legendarische mythe van Excalibur komt tot leven in Movie Park Germany: waterattractie Mystery River kreeg een ander thema. De nieuwe naam is Excalibur – Secrets of the Dark Forest. Koning Arthur, de ridders van de Ronde Tafel en duistere creaturen en sprookjesfiguren bevolken de rapid river en het beroemde zwaard Excalibur uit deze mythische geschiedenis doet zijn intrede.

Area 51 - Top Secret in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

2019

Achter Nickland opent op 22 mei Adventure Bay, een themagebied helemaal gewijd aan de populaire televisieserie Paw Patrol. Er werd meer dan 315 liter verf, 11.590 kilo bouwstaal, 86.000 kilo zand en 294 vierkante meter beton gebruikt voor dit nieuwe themagebied. Adventure Bay werd ontwikkeld in samenwerking met Nickelodeon Experience Design in Orlando en de Nederlandse designexperts van Leisure Expert Group.

De waterattractie Bermuda Triangle, Alien Encounter – een vaartocht door een werkende vulkaan waarin buitenaardse wezens het mysterie van de Bermudadriehoek tot leven wekten – wordt omgevormd tot Area 51 – Top Secret. Op het geheimzinnige terrein Area 51 in de Nevada-woestijn houdt het Amerikaanse Ministerie voor Defensie voor één keer open huis zodat de bevolking kan zien of het hier – zoals de geruchten zijn – gaat om een laboratorium van buitenaardse wezens, een gebied waar met ufo’s wordt geëxperimenteerd of gewoon om een geheime militaire basis.

2021

Movie Park Germany krijgt de Hollywood-achtbaan Movie Park Studios. Deze multi dimension coaster van Intamin wordt twee keer gelanceerd en kan een draai van 360 graden maken. De indoor baan voert langs filmdecors en -rekwisieten die voor een deel afkomstig zijn uit de oude Movie Park-attracties Cop Car Chase, Movie Magic en Gremlins Invasion.

Lees ook:

Movie Park: gebouwd op fameuze studios
Filmsouvenirs: van kitsch tot glamour

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Movie Park Germany, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen