Dromen met Klaas Vaak in Bosrijk

Vakantiepark Bosrijk van de Efteling was er niet zonder slag of stoot. Het duurde liefst tien jaar om de plannen tot werkelijkheid te brengen. Nu verblijven gasten er in een droomwereld dankzij het slaapzand van Klaas Vaak.

Bosrijk opende op 11 december 2009. Het verblijfspark pal naast de Efteling is zeventien hectare groot en ligt in een gevarieerd landschap met duinen, dichte stukken bos, een open veld en water. Bosrijk heeft 104 vrijstaande Boshuysen en 64 geschakelde Dorpshuysen, geschikt voor zes tot acht personen. Doordat er natuurlijke bouwmaterialen als hout, stenen en zand zijn gebruikt, hebben de huisjes een authentieke uitstraling.

Midden in het groen

De Boshuysen staan midden in het groen en zijn geschikt voor zes of acht personen. De vrijstaande huisjes hebben een woonkamer en keuken op de begane grond en drie slaapkamers op de eerste verdieping. Sommige Boshuysen zijn gelegen aan het meer waarin het zandkasteel van Klaas Vaak staat. Deze huisjes hebben een terras boven het water. Ook de Dorpshuysen bieden plaats aan zes of acht personen. Deze vakantiewoningen zijn geschakeld en gegroepeerd rond een gezellig Dorpsplein. Net als bij de Boshuysen zijn er een woonkamer en keuken op de begane grond en bevinden de slaapkamers zich op de eerste verdieping. Van de huisjes is een aantal ingericht als VIP-accommodatie en hebben enkele speciale voorzieningen voor gehandicapten.

Lees verder onder de foto’s

Poorthuys en Landhuys

In Bosrijk staan twee grotere gebouwen, met meerdere verdiepingen, vormgegeven als robuuste kastelen. Meteen bij aankomst bepaalt het Poorthuys het aanzicht. Helemaal achteraan in het verblijfspark staat het Landhuys. In het Poorthuys bevinden zich 24 familiekamers, in het Landhuys 54. Deze forse hotelkamers van veertig vierkante meter bieden plaats aan vier personen en hebben een woon- en slaapkamer met een tweepersoons bed en een slaapkamer met stapelbed. In het Poorthuys, het entreegebouw van het vakantiepark, zijn ook de receptie, souvenir- en gemakswinkel Kleyn Waerenhuys en restaurant Het Eethuys gevestigd. De grote doorgang in het Poorthuys is een belangrijk element in de landschapsinrichting. Als gasten voor de poort staan, kijken ze uit over de waterpartij en zien ze in de verte boven de boomtoppen de imposante torens van het Landhuys, zo’n vierhonderd meter verderop.

Lees verder onder de foto’s

Populair bij kinderen

In de linkervleugel van het centraal gelegen Poorthuys is het Badhuys gehuisvest. Deze overdekte waterspeelplaats is vooral heel populair bij kinderen. Het Badhuys heeft een zwembad met een baby- en peuterbad en allerlei speelelementen. Bij vaders en moeders zijn vooral de whirlpool en de stroomversnelling in trek. Wie met een grotere familie of een groep een lang weekend of midweek van de Efteling wil genieten kan terecht in één van de twintig Boshoeves. Deze groepsaccommodaties zijn ondergebracht in boerderijachtige gebouwen en bieden plaats aan twaalf personen. De zes slaapkamers en drie badkamers zijn verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping. Twee Boshoeves zijn te combineren tot één geheel, waardoor zelfs groepen van 24 personen samen op vakantie kunnen gaan.

Lees verder onder de foto’s

Slaapmutsjes en pantoffelparade

Bosrijk is gethematiseerd rond het verhaal van Klaas Vaak. In het langgerekte meer in het midden van het vakantiepark staat zijn zandkasteel en in de huisjes en op de kamers vinden gasten ook verwijzingen naar dit bekende zandmannetje, zoals een slaapmutsje dat de kinderen mee naar huis mogen nemen. Klaas Vaak en zijn uil Oehoe Houdoe begroeten de gasten van Bosrijk elke morgen in het Eethuys en met de Zandkabouter leest Klaas Vaak sprookjes voor en wordt er een pantoffelparade gehouden.

Droomrijk werd Bosrijk

De eerste concrete ideeën voor een verblijfspark bij de Efteling à la Bosrijk ontstonden aan het eind van de vorige eeuw. De oorspronkelijke uitgewerkte plannen waren voor een vakantiepark met de naam Droomrijk. Het verblijfspark zou 3600 bedden moeten gaan tellen. Die plannen werden in 2003 stopgezet na heftige protesten van de milieubeweging. Uiteindelijk verleende de Raad van State geen toestemming voor de wijziging van het bestemmingsplan en verdween Droomrijk van tafel.

Lees verder onder de foto’s

Natuurcompensatie

Drie jaar later bereikte de Efteling toch nog overeenstemming met de milieuorganisaties over een natuurcompensatie van 160 procent en een kleiner vakantiepark. Dat werd Bosrijk, dat op dit moment 1550 slaapplaatsen heeft en in de toekomst mag uitbreiden naar maximaal 2100 bedden. De plannen voor het gebied werden gebaseerd op uitgebreide onderzoeken naar de aanwezige flora en fauna en kwamen tot stand in overleg met de Brabantse Milieu Federatie en Natuurmonumenten. Door overnachtingsmogelijkheden in de omgeving te bieden wilde de Efteling meer bezoekers uit verder gelegen provincies en omringende landen naar het park trekken.

52 miljoen euro

Het bouwrijp maken van de grond waarop Bosrijk moest komen startte in november 2007. In het voorjaar van 2008 werd begonnen met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. Aanvankelijk schatte de Efteling in dat de kosten van het vakantiepark tussen 35 en 40 miljoen euro zouden gaan bedragen. Uiteindelijk kostte het park dat door bouwbedrijf Heijmans werd gebouwd 52 miljoen euro, de grootste investering die de Efteling tot dan toe had gedaan. Na de opening op 11 december 2009 mocht ook de pers een kijkje komen nemen in Bosrijk. De journalisten waren vol lof over de nieuwste aanwinst van het attractiepark. Volgens het AD steekt het bungalowpark Center Parcs en Landal naar de kroon. De Standaard vond Bosrijk nog mooier dan het attractiepark zelf.

Klik hier om een verblijf in Efteling Bosrijk te boeken

Lees verder onder de foto’s

Een plaatje

Het Algemeen Dagblad roemde met name ingangsgebouw Het Poorthuys en het dorpsplein van Bosrijk, waaraan de Dorpshuysen liggen. “Het dorpsplein met geschakelde huisjes is een plaatje. Alsof het er al eeuwen staat, vormen de oud-Hollandse geveltjes een bont palet rondom de waterpomp op het plein.” Het Badhuys is in de ogen van de AD-redacteur “stilistisch gezien een juweeltje”. De verslaggever was ook erg te spreken over de interieurs van de vakantievertrekken. “Of je nu in een vrijstaand Boshuys of een familiekamer verblijft: de aankleding is altijd warm, romantisch en luxueus. Gelukkig is hier niet gekozen voor de kale, kleurloze interieurs die je nogal eens in andere bungalowparken aantreft. (…) Het ruime Boshuys overtuigt met glas-in-lood-ramen, houten vloeren, royale stoffering in warme tinten, en veel oud, onbewerkt hout dat is gebruikt voor tafels, stoelen en lampen.”

Niet op een stuiver gekeken

Volgens het AD gaat de beleving van Bosrijk verder dan Center Parcs en Landal. Toch had de Nederlandse krant ook wat kritische noten: “Veel vrijstaande huisjes zien er aan de buitenkant net iets te zakelijk uit en verraden daarmee dat het hier om rechttoe rechtaan-nieuwbouw gaat” en “Het Landhuys ziet er aan de buitenkant niet helemaal authentiek uit”. De Belgische krant De Standaard noemt Bosrijk “nog meer een aanrader dan het pretpark zelf”. Volgens het ochtendblad is bij de bouw niet op een stuiver gekeken. “De huisjes zijn opgetrokken in de natuurlijke materialen die bij de Efteling passen en de interieurinrichting is even sober als smaakvol en praktisch. (…) Een investering van meer dan vijftig miljoen euro, om u te dienen. Wat kan een mens nog meer wensen?”

Efteling Bosrijk: klik hier voor meer informatie en boekingen

Op PretParkGids neemt vlogger Bart Baan je mee langs alle vakantieaccommodaties van Efteling Bosrijk
Loonsche Land: het andere vakantiepark van de Efteling

2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen