Loonsche Land: logeren tussen vermaak en natuur

Met aan de noordkant de Efteling en aan de zuidkant natuurgebied Loonsche Land logeren gasten van vakantiepark Loonsche Land tussen vermaak en natuur in.

Sinds medio 2017 kunnen maximaal duizend gasten logeren in vakantiepark Loonsche Land. Het park wordt op ecologische wijze beheerd en sluit door het gebruik van natuurlijke materialen naadloos aan bij de groene omgeving van het aanpalende natuurgebied met dezelfde naam. De Efteling werkte al vanaf 2011 aan het natuurlijk herstel van natuurgebied Loonsche Land. Het gebied beschikt nu over mooie wandel-, fiets- en ruiterpaden die rechtstreeks uit het vakantiepark toegankelijk zijn. Dichterbij de natuur kunnen vakantiegangers haast niet komen. En het attractiepark ligt op slechts vijftien minuten wandelen. Tel bij die ideale combinatie ook nog eens de knusse Boshutten, Heidehutten en Duinhutten op die Loonsche Land biedt, en het wordt duidelijk waarom het tweede vakantiepark van de Efteling – naast het grotere Bosrijk – populair is bij de gasten.

Lees verder onder de foto’s

Bos- en Duinhutten

Meteen bij de ingang van Loonsche Land staat het grootste gebouw van het vakantiepark: het 75 kamers en vijf verdiepingen tellende hotel, waarin ook de receptie, een winkeltje en restaurant De Proeftuyn zijn gevestigd. Los van het hotel staan nog eens twintig themakamers. De themakamers Boomzicht zijn gebouwd op hoge palen zodat gasten uitkijken over de boomtoppen, in Duinzicht slapen de gasten tussen de duinen en themakamer Waterzicht is een accommodatie op palen in het water. Groepen kunnen terecht in de met riet bedekte Schaapskooi die uitkijkt op de schapen die onder leiding van een herder door het natuurgebied trekken. De 65 vakantiehuisjes in het acht hectare grote park worden ‘hutten’ genoemd. De Boshutten liggen langs de Bosvijver, de Duinhutten zijn omgeven door zanderige heuvels en de Heidehutten hebben daken die voorzien van heideplantjes. De betrekkelijk simpel ingerichte vakantiewoningen bieden plaats aan zes of twaalf personen.

Lees verder onder de foto’s

In oude luister

Halverwege de negentiende eeuw was het Loonsche Land een afwisselend natuurgebied. Maar in de decennia daarna ontwikkelde het zestig hectare grote terrein zich tot een saai, verwaarloosd productiebos. Het gebied was echter de verbindende schakel tussen de Loonse en Drunense Duinen en Landgoed Huis ter Heide en werd daarom door de provincie Noord-Brabant gemarkeerd als onderdeel van de ecologische en groene hoofdstructuur. Toen de Efteling plannen maakte om ten zuiden van het pretpark verblijfsaccommodatie te bouwen, stuitte dat op veel weerstand van Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie. Na lang onderhandelen en zelfs procederen vonden Stichting Natuurpark de Efteling – eigenaar van het terrein – en de milieuverenigingen elkaar. Afgesproken werd dat de Efteling vakantiepark Bosrijk mocht bouwen mits natuurgebied Het Loonsche Land in oude luister werd teruggebracht.

Lees verder onder de foto’s

Rabatten en houtwallen

De Efteling maakte samen met de groene organisaties een ontwikkelingsplan. Het Loonsche Land – een naam bedacht door oud-directeur Ronald van der Zijl en verwijzend naar de gemeente Loon op Zand waar Kaatsheuvel onder valt – moest weer een afwisselend natuurgebied worden, net zoals rond 1850, met wuivend graan en tarwe, akkerranden vol wilde bloemen, statige beukenlanen en kronkelige bospaadjes. Er werden rabatten – langwerpige ophogingen tussen de greppels – en houtwallen aangelegd. Poelen werden uitgegraven en de beplanting eromheen verwijderd zodat de waterrand beter toegankelijk is voor dieren. Om de heide weer te laten opbloeien graast er nu een kudde met ruim 250 schapen. En nadat er eerst bos werd gekapt om markante bomen weer volop groeimogelijkheden te bieden, kreeg Loonsche Land ook nieuwe bossen met inheemse boomsoorten.

Klik hier om een verblijf in Efteling Loonsche Land te boeken

Lees verder onder de foto’s

De Kathedraal

Het vijftig hectare grote natuurgebied heeft naast fraaie heidelandschappen, dennenbossen en beukenlanen nog een andere blikvanger: een gigantische rode beuk. Deze ongeveer honderdtwintig jaar oude boom wordt in de volksmond wel De Kathedraal van het Loonsche Land genoemd. Deze kolos staat op een ereplek: de begroeiing rondom is verwijderd en de boom staat vrij in het landschap waardoor de hoogte (twintig meter), de dikte (bijna vier meter) en de kroon (met een doorsnede van ruim dertig meter) extra opvallen. De takken van De Kathedraal reiken tot aan de grond. In de zomer, als de beuk vol in het blad staat, worden bezoekers die bij de stam gaan staan helemaal omgeven door groen. Natuurgebied Loonsche Land wordt bevolkt door een grote variatie aan dieren: wie goed kijkt ziet zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën.

Lees verder onder de foto’s

Keienspoor

In het gebied leven vossen, hazen en hagedissen. Die staan ook afgebeeld op grote zwerfkeien die her en der in het natuurgebied liggen. Net zoals een kraai, een slak, een gans, een spin, een konijn en een schaap. In totaal vormen 24 grote stenen een Keienspoor. De stenen met daarop het silhouet van een dier markeren een wandelroute van twee kilometer die in vakantiepark Loonsche Land start. Op de plattegrond bij de entree van het hotel staat de start van het Keienspoor gemarkeerd. Ook bezoekers die niet in het verblijfspark logeren kunnen de route lopen. Bij de receptie van Loonsche Land is een eenvoudige routekaart verkrijgbaar waarop alle dieren van het Keienspoor staan afgebeeld. Natuurgebied Loonsche Land, dat onderdeel is van het grotere natuurgebied Huis ter Heide en beheerd wordt door Natuurmonumenten, is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Honden mogen mee, mits aangelijnd, en op alle paden en wegen mag vrij gewandeld worden.

Efteling Loonsche Land: klik hier voor meer informatie en boeken

Op PretParkGids neemt vlogger Bart Baan je mee langs de vakantieaccommodaties van Efteling Loonsche Land
Bosrijk: het andere vakantiepark van de Efteling

2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen