De Efteling en het uitbreidingsgebied ten oosten van de Horst - Foto: Google

Wat kan de Efteling met 8 hectare?

Het plan om acht hectare grond bij de Efteling te trekken heeft het groene licht gekregen en kan definitief gerealiseerd worden. Maar acht hectare, kun je daar iets mee?

In 2015 zette de Efteling de eerste schetsen op papier voor het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030. In 2017 keurde de gemeente Loon op Zand – waar Kaatsheuvel onder valt – het masterplan goed. Omwonenden gingen echter bij de Raad van State in beroep tegen de uitbreidingsplannen van de Efteling. De hoogste bestuursrechter van Nederland keurde het bestemmingsplan pas op 2 juni 2021 goed. Nu de Efteling mag gaan uitbreiden, is één van de eerste zaken die het bedrijf wil aanpakken het betrekken van een ongebruikt stuk grond bij het pretpark. Het langgerekte terrein van acht hectare ten oosten van het pretpark is al eigendom van de Efteling, maar kon niet ontwikkeld worden omdat er een weg – de Horst – tussen het park en het grondstuk lag. Tot nu toe werd alleen het Efteling Hotel op het meest noordelijke puntje van de strook land gebouwd. De Efteling wil vanaf 2022 het grondgebied gaan ontwikkelen en onder meer een nieuwe, beeldbepalende attractie bouwen.

Bebost terrein

In de afgelopen jaren werd de Horst, de oude rijksweg die dienst deed als verbindingsweg tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand, naar het oosten verlegd. Deze weg kwam, samen met snelfietspad F261, pal naast autosnelweg N261 te liggen. Voor de Efteling is het nu mogelijk het grotendeels beboste terrein dat aan de overkant van de Horst lag bij het attractiepark te betrekken. Maar wat kan de Efteling met die acht hectare? Is dat voldoende grond om iets moois te realiseren?

De grote speelweide van de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Speelweide

Omdat het nieuwe grondstuk van de Efteling pal aan de snelweg grenst, heeft het park aangeven er enkele grotere beeldbepalende attracties te willen bouwen. Het bedrijf heeft toestemming om tot liefst vijftig meter hoogte te gaan, ruim vijf meter hoger dan de Pagode. Laten we eerst eens vaststellen hoeveel acht hectare precies is. Vaak wordt een hectare omschreven als één of twee voetbalvelden. Een voetbalveld kan verschillende maten hebben, maar bij de internationaal meest gebruikte afmeting is een voetbalveld 6.400 vierkante meter groot. Een hectare is 10.000 vierkante meter, dus past er iets meer dan anderhalf voetbalveld in een hectare. De Efteling heeft straks op het nieuwe terrein ruimte om ruim twaalf full-size voetbalvelden aan te leggen. Of een andere vergelijking: in het nieuwe grondstuk past zo’n acht keer de grote speelweide van de Efteling.

Enkele hectares

In de attractieparkwereld is acht hectare een substantieel grondgebied. Neem elk van de vijf themalanden van Disneyland Paris, die zijn stuk voor stuk ongeveer tien hectare groot. In 2012 verdubbelde het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida zijn Fantasyland van vier naar ruim acht hectare. En in 2012 opende in Disney California Adventure het nieuwe Cars Land met drie grote attracties op vijf hectare grond. Disney kan op slechts enkele hectares prachtige nieuwe themagebieden creëren.

Nickland in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Ferrari en Nickland

Ook andere bedrijven zijn in staat om bezoekers op minder dan tien hectare onder te dompelen in een compleet andere wereld. De twee themazones Ithaka en De Magische Vallei van Toverland zijn samen precies acht hectare groot. Ferrari Land naast Port Aventura in het Spaanse Salou omvat slechts 7,5 hectare en Movie Park Germany brengt gasten in de sfeer van Nickelodeon in het drie hectare grote Nickland of in een strandstemming op de slechts anderhalve hectare grote Santa Monica Pier.

Intens bebouwd

De Efteling kan dus heel wat met acht nieuwe hectares. Het pretpark wordt ineens 12 procent groter, van 65 naar 73 hectare. Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt. Voor het natuurgebied waarin de Efteling ligt geldt een maximaal bebouwingspercentage van 11 procent. Bij Disney worden de relatief kleine stukken grond heel intens bebouwd. De Efteling mag dat niet: slechts op ongeveer één van de acht hectaren mogen daadwerkelijk constructies worden geplaatst.

Duinhutten in bungalowpark Loonsche Land van de Efteling

Loonsche Land

De Efteling moet veel van het groen op de nieuwe grondstrook intact laten. Dan nog is er alle ruimte om van de oostelijke strook een mooi parkdeel te maken. Vergelijk het met het Sprookjesbos van de Efteling, toch niet het minste gedeelte van het Kaatsheuvelse pretpark. Het Sprookjesbos is zes hectare groot. Neem Efteling-bungalowpark Loonsche Land: net als de nieuwe strook ook acht hectare groot. Of vergelijk het met een ander attractiepark: het bebouwde gedeelte van Plopsa Indoor Coevorden is een hectare groot, precies het oppervlak dat de Efteling mag gebruiken voor bebouwing op het nieuwe terrein. Het is duidelijk: de uitbreiding richting snelweg biedt de Efteling allerlei mogelijkheden, ook al gaat het maar om acht hectare.

Op weg naar 2030: de uitdagingen van de Efteling
Welke kant gaat het op met de Efteling?
Weg naar Wereld van de Efteling 2030 vol hobbels

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Google, Efteling, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen