Naar huis met Pardoes of Pardijn

Veel gasten bekronen een leuk dagje Efteling met een souvenir uit het park. Ze gaan naar huis met Pardoes of Pardijntje. Of met een puzzel, een sprookjesboek, een mok, een T-shirt, een sjaal, een dvd of een tas. Of met een ander aandenken: de Efteling heeft 1001 souvenirs.

Een aandenken aan een dagje Efteling uitzoeken en meenemen is voor veel gasten van het park net zo’n grote attractie als een ritje in de Python of Vogel Rok. Kijk naar het succes van het servies uit de ontwerpstudio van Blond Amsterdam, de populariteit van de Efteling Sprookjesboeken of – nog niet zo heel lang geleden – hoe de Laven Nederland overspoelden. Of kijk naar alle kinderen die onafscheidelijk zijn van hun eigen stoffen Jokie of Pardoes. Om nog maar niet te spreken van de echte verzamelaars. Zij zorgen ervoor dat speciale jaaruitgaven zoals de kersttrui of het fotoboekje als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Ze trotseren lange rijen om een exclusieve pin te bemachtigen of staan bij het ochtendgloren al voor de parkpoort om een herinneringsboek over het Spookslot aan hun collectie toe te voegen.

Shoppen of alleen kijken

De souvenirs van de Efteling zijn net zo geliefd als de attracties. Het pretpark speelt daar op in met souvenirshops op strategisch gelegen locaties. Verspreid over het park liggen vijf winkels waar het goed shoppen of kijken-kijken-niet-kopen is. Vier winkels hebben alle min of meer hun eigen specialiteit: In den Ouden Marskramer heeft vooral veel sprookjes in huis, Jokies Wereld draait voor een groot deel om mascottes Jokie en Jet, De Bazaar is oosters getint en Spiegeltje, spiegeltje is een magazijn vol verkleedspulletjes. Eén winkel is het verzamelhuis van de Efteling: bij Efteldingen is haast alles te koop wat in het parkassortiment zit. Dat laatste warenhuis is gelegen bij de uitgang van het park. Zo zorgt de Efteling ervoor dat geen enkele gast om de souvenirs heen kan. Handig, en slim!

Lees verder onder de foto’s

In den Ouden Marskramer

In den Ouden Marskramer in het Marerijk is de oudste nog bestaande souvenirwinkel van de Efteling. Zoals groot boven de ingang van het gebouw staat konden in 1977 de eerste bezoekers er een souvenirtje aanschaffen. Dat gebeurde in die jaren nog aan een loket; aan de balie konden gasten een aandenken aanwijzen en afrekenen. Wat nu winkel is, was in de jaren zeventig en tachtig een binnenpleintje. Nadat het hofje in 1993 een overkapping kreeg, ontstond de zelfbedieningswinkel zoals we die nu kennen.

In den Ouden Marskramer is strategisch gelegen, precies tussen de ingang en de uitgang van het Sprookjesbos in. Niet verwonderlijk dus dat het assortiment voor een groot deel uit aan sprookjes gerelateerde herinneringen bestaat. Het thema van het interieur is ‘Sprookjesboeken’. De schappen bestaan uit grote sprookjesboeken met namen als De Indische Waterlelies, De Kikkerprins, Repelsteeltje of simpelweg Sprookjes of Kabouterverhalen. Middelpunt van de winkel is het kasteel van Doornroosje dat uit een sprookjesboek verrijst. Ook de Kikkerkoning, de Rode Schoentjes, Knuppeltje-uit-de-zak en Holle Bolle Gijs – die zichzelf trakteert op papier – hebben een plaatsje gekregen in de winkel.

In den Ouden Marskramer staat vol met sprookjesachtige artikelen, zoals prinsessenjurkjes, toverstafjes en Anton Pieck-miniaturen uit het Sprookjesbos. De shop beschikt over een flinke collectie sprookjesboeken en souvenirs van de Sprookjesboom en Raveleijn. Daarnaast zijn er mokken, knuffels, T-shirts, magneten, ansichtkaarten, dvd’s en fotoboekjes te koop. Naast het pand staat een brievenbus waar bezoekers hun kaarten kunnen posten, met de Groeten uit de Efteling.

Lees verder onder de foto’s

Efteldingen

Efteldingen is een souvenirwinkel waar geen gast omheen kan. Of eigenlijk: een shop waar elke gast omheen moet. Of doorheen, dat kan ook. Efteldingen is de grootste souvenirwinkel van de Efteling en gelegen pal achter de ingang van het park. Het volledig ronde gebouw is onderdeel van het Huis van de Vijf Zintuigen, het entreecomplex van het attractiepark. De vijf zintuigen worden verbeeld door de vijf rieten punten van het markante pand. Eén van die punten vormt het dak van Efteldingen.

Bezoekers die het park betreden kunnen meteen rechtdoor de souvenirwinkel binnenlopen. In de ochtend, als de meeste gasten arriveren, is het dan ook vaak behoorlijk druk in de winkel. In de namiddag, als iedereen aanstalten maakt weer huiswaarts te keren, is het nóg drukker in Efteldingen. Bezoekers snuffelen even rond in de grote winkel, op zoek naar een mooi, nuttig of origineel aandenken aan hun dagje uit.

In Efteldingen maken zij de grootste kans iets van hun gading te vinden: het is de souvenirshop met het ruimste aanbod. In het midden van de winkel staat Pardoes, wijzend met zijn Twinkeltoorts naar een donkerblauwe sterrenhemel boven hem. Daaronder liggen knuffels van de Eftelingmascotte en zijn vriendinnetje Pardijntje. Ook van andere prominente Eftelingbewoners zijn knuffels te vinden, zoals Sprookjesbosbewoners en de altijd populaire Jokie en Jet.

De schappen van Efteldingen zijn gevuld met talloze souvenirs, zoals lunchboxen, bekers en mokken (onder meer van Blond Amsterdam), bakproducten van Max & Moritz en sloffen van Pardoes en Draak. De winkel heeft een ruim assortiment T-shirts, sweaters en petten en een kleurrijke collectie sprookjesjurken en fantasiekleding voor kinderen. Wie op zoek is naar een aandenken aan Raveleijn of aan Klaas Vaak kan ook terecht in Efteldingen.

Lees verder onder de foto’s

Jokies Wereld

Naast Carnaval Festival ligt een souvenirshop waarvan de naam niets te raden overlaat: in Jokies Wereld draait het grotendeels om Jokie, de bij kinderen geliefde mascotte van de bonte darkride. Jokie en zijn trouwe metgezel Jet staan niet alleen op talloze hebbedingen, ze hebben ook een prominente plek in de winkel. Meteen bij binnenkomst lacht een blije Jokie de bezoekers toe, terwijl het paarse vogeltje Jet boven zijn hoofd op en neer vliegt.

De ruime winkel is ingericht met vrolijk gekleurd meubilair, niet zelden voorzien van de voor Carnaval Festival zo kenmerkende rode neus. Achterin de langgerekte ruimte staat een interactief spel. Op alle continenten van de wereld staat een carnavalsfiguurtje met een knipperende rode lamp als neus. Telkens blijft een van de rode lampjes branden, waarna de deelnemertjes aan het spel op een desk de bijpassende knop moeten indrukken. Bij een goed antwoord klinkt de vrolijke tune van Carnaval Festival.

Wie fan is van Jokie en Jet – en dat zijn zeker de peuters en kleuters waarop het assortiment is gericht – komt in Jokies Wereld volop aan zijn trekken. Het rode narretje en het paarse vogeltje zijn overal te vinden: op slabbetjes en aan sleutelhangers, op kinderglazen en broodtrommels, op pyjama’s, hemdjes en sokken. Jokie siert zwempakjes, muziekinstrumenten, (bad)speelgoed en speeldoosjes. Vanzelfsprekend is er voor knuffels van Jokie en Jet een prominente plaats in de winkel ingericht.

Niet het hele vloeroppervlak is ingeruimd voor Jokie en Jet, ook andere Eftelingbewoners hebben er een – meer bescheiden – plek gekregen. Er zijn producten van de Sprookjesboom te koop, en van Raveleijn. Een aantal winkelkasten is ingeruimd voor de Efteling Bestsellers, souvenirs die erg populair zijn, zoals servies van Blond Amsterdam en petten en shirts van de bekendste Efteling-achtbanen. Meteen bij binnenkomst vertoont een televisietoestel afleveringen uit de animatieserie met Jokie en Jet. Uit Jokies Wereld komen gasten niet alleen met een vrolijk souvenirtje naar buiten, maar ook met het onuitwisbare Carnaval Festivaldeuntje in het hoofd.

Lees verder onder de foto’s

De Bazaar

Net als Droomvlucht en Symbolica heeft ook Fata Morgana een souvenirwinkel die bezoekers na hun tochtje in de darkride passeren. Het verschil met de twee andere attracties is dat de souvenirshop van Fata Morgana zichtbaar van buiten gemarkeerd en bereikbaar is. Op de gevel van de winkel staat toepasselijk: De Bazaar – 1001 souvenirs. Ook zonder de attractie te hebben bezocht kunnen bezoekers dus neuzen tussen de oosterse snuisterijen die dit winkeltje aanbiedt.

Bijzonder aan De Bazaar is dat het aanbod duidelijk afwijkt van het reguliere assortiment in de andere souvenirwinkels. Hier vind je alles ‘om ook thuis een Oosterse sfeer te creëren’, zegt de Efteling wervend. Denk daarbij aan geurkaarsen, wierook, gouden potjes en olifantjes, zilveren kandelaars en kussentjes, exotische beeldjes, kettingen en sjaals. Populair is het Fata Morgana-huisparfum, waarmee bezoekers de zoete geur van de Troonzaal in eigen huis kunnen halen.

Kinderen kunnen een dier uit de jungle van Fata Morgana mee naar huis nemen: een tijger, leeuw, slang, krokodil of kameel. De ogen van volwassenen gaan stralen bij een klassiek stripboek van Suske en Wiske: Fata Morgana, voor het eerst uitgegeven in 1988 en nog steeds verkrijgbaar. Achter de kassabalie van De Bazaar kunnen bezoekers zichzelf zien op een actiefoto. Mits ze natuurlijk eerst in de attractie zijn geweest, want dat is bij De Bazaar niet per se noodzakelijk.

Lees verder onder de foto’s

Spiegeltje, spiegeltje

Het gebouw waarin sinds 2019 verkleedwinkel Spiegeltje, spiegeltje… gevestigd is heeft een lange geschiedenis. Van 1951 tot 1989 was in het ronde bouwwerk een draaimolen gehuisvest: de Jeepmolen had elf open jeepjes die met in totaal 44 kinderen zijn rondjes draaide. In 1990 opende in het gebouw de souvenirshop Loetiek, als onderdeel van het Volk van Laaf. In de eerste jaren werden daar vooral Laven verkocht, die enorm populair waren als tuinornament. In de laatste jaren werd Loetiek vooral gebruikt als uitverkoopwinkel en verkooppunt voor pins.

Spiegeltje, spiegeltje… is een gespecialiseerde winkel in (verkleed)kleding en accessoires. De shop op het Anton Pieckplein hangt vol bijzondere kostuums voor kinderen. Die zijn in andere winkels in het pretpark ook wel te koop, maar dan gaat het om simpelere en goedkopere kleding. Bij Spiegeltje, spiegeltje… hangt het crème de la crème op het gebied van kostuums, aangevuld met accessoires als elfenvleugeltjes, hoedjes, tasjes en kettinkjes. Prachtige prinsessenjurkjes, waaronder dat van sneeuwprinses Jelka, elfenjurkjes compleet met bloemen en ragfijne vleugels, hoogwaardige Pardoeskostuums, stoere ridderoutfits en mysterieuze tovenaarskleding, Spiegeltje, spiegeltje… heeft het allemaal in de collectie.

De winkel heeft twee pashokjes met een eigen mini-catwalk om de kleding te showen. Kinderen kunnen zich er ook professioneel laten schminken. Op een dressoir staat een antieke Lewenstein-naaimachine, compleet met klossen garen. In de nok hangen kostuums van de entertainmentafdeling van de Efteling, die overigens niet te koop zijn. Ook voor wie niet geïnteresseerd is in sprookjesachtige kinderkleertjes is dit Efteling Kostuumatelier een verborgen pareltje.

Lees verder onder de foto’s

Shoppen bij de uitgang

Naast de vijf grotere winkels telt de Efteling nog diverse kleinere souvenirwinkels, vaak onderdeel van een attractie. Fabula en Symbolica hebben onder hun eigen naam een souvenirhoek bij de uitgang, de eerste in combinatie met koffiepunt Savannebar. Droomvlucht heeft souvenirs om ‘bij weg te dromen’ in De Gulden Gaarde en bezoekers die Carnaval Festival verlaten doen dat via het kleine verkooppuntje Confetti! Petjes, hoedjes, T-shirts, handdoeken, sleutelhangers, tassen en beeldjes met het logo van de Piraña zijn te koop in Cascada, een winkeltje dat via de uitgang van de wildwaterbaan kan worden bereikt.

Her en der in het attractiepark verschijnen af en toe open, mobiele verkooppunten met souvenirs. Naast speeltuin Nest in het Ruigrijk en bij de uitgang van het park staat altijd zo’n verkoopwagen. Het is verleidelijk om met de aankoop van een aandenken te wachten tot op het eind van de dag, en een souvenir te scoren bij de verkoopkar op de weg naar buiten of bij Efteldingen. Maar in de laatste uurtjes van de dag is het daar altijd druk. De handige Souvenir Express biedt daarvoor een oplossing. Deze gratis service van de Efteling brengt alle souvenirs naar het servicegebouw bij het parkeerterrein of naar de receptie van het Efteling Hotel, Efteling Bosrijk of Loonsche Land. Wachten met kopen hoeft dus niet; wie een mooi souvenir spot, kan meteen zijn slag slaan!

De andere snoephuisjes in de Efteling
De Efteling van A tot Z

2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Wijzigingen voorbehouden

Meest bezochte parkprofielen