De andere snoephuisjes in de Efteling

Om te voorkomen dat ze hetzelfde lot ondergaan als Hans en Grietje knibbel-knabbelen bezoekers van de Efteling liever niet aan het huisje van de heks. Gelukkig heeft het park andere snoephuisjes waar het wél veilig is om lekkers in te slaan.

Het smakelijkste snoephuisje in de Efteling is zonder twijfel dat van de heks. Zij wist met al het lekkers op de muren Hans en Grietje in haar macht te krijgen. Maar bezoekers van het Sprookjesbos blijven liever op veilige afstand van dat snoeperige bouwwerkje; ze willen niet in de oven van de toverkol belanden. Gelukkig heeft Efteling enkele andere snoephuisjes waar gasten zonder enig risico zoetigheden kunnen bemachtigen. We laten het heksenhuisje met de gesuikerde muren waarop krakelingen en speculaas lonken en waar op de muurtjes van brooddeeg heerlijk uitziende taarten staan links liggen. In plaats van het snoephuisje in het Sprookjesbos wandelen we liever naar De Soete Inval, ’t Suyker Huys, Flierefluiter en De Verleiding voor ouderwets lekker snoepgoed.

Lees verder onder de foto’s

De Soete Inval

Het leukste winkeltje waar snoep verkrijgbaar is is De Soete Inval in het Marerijk. Het gebouwtje naast ’t Poffertje en schuin tegenover het complex waarin de Stoomcarrousel gehuisvest is is één van de oudste van de Efteling. In de beginjaren was dit het enige souvenirwinkeltje van het park. Oudere bezoekers herinneren het zich vast nog: aan het loket konden aandenkens als fotoboekjes, stickers, wandelstokschildjes, beeldjes, ansichtkaarten en fietsvlaggetjes worden gekocht. Vanaf 1994 is in het pandje snoepwinkel De Soete Inval gevestigd. In 2024 is het kleine gebouw grondig gerestaureerd en van een nieuw interieur voorzien.

Lees verder onder de foto’s

Bij snoept van honingdrop

Vooral de grapjes binnen en buiten maken dat De Soete Inval het leukste snoepwinkeltje van de Efteling is. Tussen al het kleurrijke lekkers wonen namelijk gigagrote bijen. Dat begint al buiten. Boven de ingang prijkt op het logo van de winkel een man die met zijn hoofd klem zit in een bijenkorf. In de etalage aan de voorkant ‘vechten’ twee bijen om een forse Efteling-bonbon. In de vitrines aan de achterkant, aan het Anton Pieck Plein, ontdekken gasten een schattige bij met een geel-roze spekje op de rug. Een honingbij geeft haar dar een snoephartje en een slimme bij snoept van de honingdrop. Ook in het interieur kunnen bezoekers enorme bijen spotten, zoals een diertje bovenop een bijenkorf of een soortgenoot die Engelse drop hamstert.

Eigen snoepzak vullen

De bijen in De Soete Inval zijn grappig, maar bezoekers komen er natuurlijk vooral om snoep te scoren. In het winkeltje kan men een eigen snoepzak vullen. Een enorme wandkast vol met los snoep biedt keus te over, van perzikzuurtjes tot appelringen en van zoetje banaantjes tot groene kikkers. Populair zijn ook de originele Dragibus, de felgekleurde zachte dragees van Haribo die smelten in je mond. Daarnaast heeft het winkeltje Efteling-bonbons, frisdrank, verpakte ijsjes en diverse snoeptrommeltjes in het assortiment.

Lees verder onder de foto’s

De Verleiding

In het Ruigrijk staat de grootste snoepwinkel van de Efteling: De Verleiding. Dit walhalla voor de zoetekauw heeft maar liefst vier snoepwanden, een van Haribo, een met Jelly Beans, een met M&M’s en een met zuurstokken in alle kleuren en smaken. Bij de zuurstokken is er onder meer keus uit tutti frutti-, regenboog-, marshmellow- en discostokken. Wie gek is op Jelly Beans kan zijn hart ophalen met de smaken tropisch fruit, zure citroen, aardbeien smoothie, wilde kers, cola, toffee of gezouten karamel. Er zijn ook Jelly Beans in de smaak suikerspin; voor de typische suikerspinsmaak zonder plakkerige handen te krijgen. Overigens zijn er ook echte suikerspinnen te koop, in een plastic potje. Voordeel ten opzichte van de ‘vers’ gedraaide suikerspin is dat dit zoete goedje veel langer houdbaar is.

Lees verder onder de foto’s

’t Suyker Huys en Flierefluiter

Suikerspinnen horen voor veel kinderen en volwassenen bij een dagje pretpark. Al vanaf het begin van de vorige eeuw is de suikerspin voor velen het favoriete zoete tussendoortje op de Nederlandse kermis, en later ook in attractieparken. De roze bol gesponnen suiker is in het Engels bekend als cotton candy of candy floss, in Duitsland als Zuckerwatte en in het Frans als barbe à papa. In de Nederlandse naam suikerspin zit het woord ‘spinnen’, het al draaiend een draad vormen. Suikerspinnen worden in de Efteling op twee plaatsen ter plekke gedraaid: bij ’t Suyker Huys, recht tegenover De Soete Inval, en bij Flierefluiter, tegenover de traptreintjes. In beide winkeltjes is ook popcorn te koop. In Nederland associëren we popcorn vooral met een bezoek aan de bioscoop, niet zozeer met een pretpark. Hoe anders is dat in de Verenigde Staten; in Amerikaanse attractieparken is op elke hoek popcorn te koop. In Walt Disney World worden jaarlijks 5,2 miljoen porties popcorn verkocht, in totaal bijna 160.000 kilo. Aan de westkust is popcorn nóg populairder: in Disneyland in Anaheim gaat elk jaar zo’n 227.000 kilo gepofte maïs over de toonbank. In de Efteling moet je iets langer zoeken naar een popcornwinkeltje: bij ’t Suyker Huys en Flierefluiter zijn zakken verse popcorn te koop. De Verleiding heeft popcorn in afsluitbare emmertjes. Voor wie even geen zin heeft in ‘normale’ popcorn zelfs in de smaken karamel zeezout en red velvet cake.

Souvenirtjes in de Efteling: naar huis met Pardoes of Pardijn

4 juni 2024 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen