Dagje eten in de Efteling

Maak van een dagje uit ook een dagje eten. Ga in de Efteling voor een pannenkoekenontbijt, een smakelijke broodpizza en een Bourgondisch middeleeuws diner.

Een dagje Efteling is vooral kilometers maken: zoveel mogelijk attracties doen, een rondje Sprookjesbos, shows bekijken en aan het eind van de dag nog wat souvenirs scoren. Voor eten en drinken blijft er dan niet heel veel tijd meer over. Een patatje met en kroket of een broodje hamburger met een colaatje, dat is het typische pretparkdiner. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het verorberen niet teveel kostbare tijd tijdens een dagje uit opslokt.

Wie er echter voor kiest om een dagje Efteling óók leuk te laten zijn voor de smaakpapillen doet er goed aan de eetgelegenheden die worden bezocht met net zoveel zorg te plannen als de attracties en shows. De Efteling heeft verspreid over het park meer dan dertig horecalocaties, dus er is er altijd één in de buurt en de keuze is reuze: van warme snacks en friet tot belegde broodjes, wraps en zoetigheden. En van een kopje koffie met een traditioneel Brabants worstenbroodje tot een complete warme maaltijd.

Voor een ontbijt, een lunch, een diner ’s avonds en allerlei lekkernijen en drankjes tussendoor kun je op veel plekken terecht. Wij stelden een ‘culinair’ dagje eten voor je samen. Verwacht geen restaurants met Michelin-sterren, maar wel horecagelegenheden waar je lekker kunt eten en drinken in een aangename omgeving.

Polles Keuken in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

 9.00 UUR: ONTBIJT 

Voor het ontbijt kiezen we eens wat anders dan wat je thuis eet – een beschuitje of een schaaltje yoghurt – of dan wat het ontbijtbuffet in je vakantiehotel je aanbiedt. In Polles Keuken wordt van negen tot elf uur ’s morgens een American pancakeontbijt geserveerd. De pannenkoekenbakkers maken appetijtelijke pannenkoekentorentjes die worden aangekleed met fruit of spek. Heel vrolijk begint je ochtend met een torentje gekleurde pannenkoekjes met daarbovenop witte chocoladekrullen en aardbeiensaus. Je kunt dit smikkelontbijt aanvullen met een fruitige shake, bijvoorbeeld één met sinaasappel, mango, banaan en meloen of met appel, dragon en kervel.

Wil je wat lichters zo op het vroeg uur, dan is er ook yoghurt, zoals een biologische yoghurt met mango, blauwe bessen of aardbeien, die ook als vegan-variant verkrijgbaar is. Na half twaalf kun je in Polles Keuken aanschuiven voor grote zoete en hartige pannenkoeken, met onder meer appel, banaan, Nutella, warme kersen, kaas, spek, ham of champignons. Kinderen kunnen er hun eigen hartvormige pannenkoek decoreren met allerlei lekkers en voor de groteren is er een koninklijk dessert voor één of vier personen. Polles Keuken ligt aan het plein Hartenhof, naast Symbolica.

Bij Bäckerei Krümel staan brood en koffie centraal, dus is deze authentieke bakkerij uitermate geschikt voor het ontbijt. Alle broodjes, croissantjes en chocolade- en worstenbroodjes komen rechtsreeks uit de nostalgische, dubbele deckoven of van de bakplaat en zijn dus heel vers. Bakker Krümel heeft twee varianten plaatbrood: volkoren en donker volkoren, dus ook nog eens erg gezond. De kinderen kunnen in de bakkerij op zoek naar 25 broodmannetjes, die her en der verstopt zijn. Deze Deugnietjes zijn de deegversies van Max en Moritz, de twee kwajongens die naast de bakkerij hun eigen achtbanen hebben. Deugnietjes zijn ook te koop, om ter plekke op te eten of om mee te nemen en thuis af te bakken. De lekkernij zijn gebaseerd op de Mikkemannen, een lokaal product uit de Brabantse streek de Langstraat, waar ook de Efteling gelegen is. Mikkemannen en Deugnieten zijn zachte zoete broodjes met kaneel en speculaaskruiden.

De Gulden Gaarde in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

 11.00 UUR: KOFFIETIJD 

Tussen ontbijt en lunch in wordt het tijd voor een kopje koffie met iets lekkers of een ander drankje. Wij hebben twee tips, afhankelijk van je wensen en waar je je bevindt in het park: De Gulden Gaarde in Marerijk of Wachtruimte 1e Klas in Station De Oost in Ruigrijk.

De Gulden Gaarde is een klein, dromerig hoekje bij de uitgang van Droomvlucht. Je komt er langs als je uit de attractie stapt, maar je kunt er ook via de uitgang en het winkeltje naartoe wandelen. Je kunt er tegenwoordig alleen terecht voor een kopje koffie, thee of cappuccino, maar er is veel plek om lekker even te zitten en uit te rusten. Naast zitplaatsen binnen zijn er ook tafeltjes buiten op het terras, geopend als het lekker weer is. 

Wachtruimte 1e Klas ligt aan de andere kant van het park, naast achtbaan Python, en is gevestigd in het grote Station De Oost, de halteplaats van de stroomtrein in Ruigrijk. In Station De Oost zijn diverse kleine uitgiftepunten gevestigd, voor warme snacks, belegde broodjes, verse sapjes en fruit. Wachtruimte 1e Klas is het net wat chiquere gedeelte van het treinstation, zoals dat hoort voor eersteklas reizigers. Passend bij het karakter van Station De Oost heeft Wachtruimte 1e Klas ook een aanduiding in het Indisch: Ruang tunggu kelas satu. Aan de donkerhouten bar worden luxe koffiespecialiteiten bereid die geserveerd worden met allerlei lekkernijen zoals koek en saucijzenbroodjes.

Restaurant Fabula in de Efteling

 13.00 UUR: LUNCH 

Voor de lunch tippen we restaurant Fabula, dat je kunt binnenstappen vanaf de Pardoes Promenade, de grote laan die loopt van de ingang van het park naar Symbolica. Fabula is gethematiseerd als een mysterieuze onderwaterwereld en bestaat uit twee culinaire delen: de Wereldkeuken en de Savannebar. In de Wereldkeuken kun je warme broodjes en soepen bestellen, maar ook vlees-, vis en veganistische gerechten uit alle windstreken van de wereld, zoals Afrikaanse en Indiase. Kies uit een burger met gegrilde kipfilet, met zalm of een gemaakt van soja en paprika. Op het menu staan ook maaltijdboxen met witte rijst en gele curry, parelcouscous en kabeljauwfilet en met penne pesto en kipgehaktballetjes. Bij de salades is keus uit gegrilde kip met zoete aardappel, zalm met rijst of mesclun met parelcouscous.

Voor gerechten die een wat langere bereidingstijd nodig hebben krijgen gasten een buzzer mee die aangeeft dat hun maaltijd opgehaald kan worden. Aan de Savannebar kunnen niet alleen leuke souvenirs van Fabula afgerekend worden, maar kan men ook koffie of thee met wat lekkers bestellen, of versgeperste sappen, smoothies of zelfs een glaasje wijn. Nog een voordeel van restaurant Fabula: kinderen hoeven niet lang aan tafel te blijven zitten; ze kunnen er overdekt spelen in de Dierenwereld.

Uit het vuistje of wat de pot schaft

Ook in de graanschuur van Bäckerij Krümel in het Anderrijk kun je heerlijk lunchen. In de gezellige Duitse Konditorei doen veel van de etenswaren denken aan de Alpen. Zo ligt er plaatbrood met gatenkaas, Flammkuchen-broodpizza en broodpizza raclette-spek in de vitrines. Vanzelfsprekend worden er pretzels verkocht; de originele, met grove zoutkorrels, of een gezondere vezelvariant. Aan de koffiebar worden allerlei koffiespecialiteiten geschonken. Zoals de Rudesheimer Kaffee, koffie met daarin wat Asbach Uralt-brandewijn en room. En natuurlijk ontbreekt de beroemde Schwarzwälder Kirschtorte niet op de gevarieerde menukaart van Bäckerij Krümel.

't Poffertje in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

 15.00 UUR: MIDDAGPAUZE 

Avonturen beleven maakt hongerig en dorstig. Dus komt een drie-uurtje als geroepen. Ook nu weer twee tips, afhankelijk van waar je zin in hebt en waar je bent in het park: ’t Poffertje in Marerijk of ’t Melkhuysje in Ruigrijk.

’t Poffertje is een oud-Hollandse poffertjeskraam zoals je die ook op kermissen tegenkomt. In de kraam tegenover het Carrouselcomplex worden op een grote bakplaat op bestelling poffertjes gebakken, precies genoeg voor een lekker hapje tussendoor. De typisch Nederlandse lekkernij is naturel verkrijgbaar – gebakken in roomboter en met alleen wat poedersuiker – maar ook in allerlei varianten: met warme appeltjes en karamelsaus, met banaan en Nutella of met warme aardbeiensaus en witte chocolade. Voor een hele familie of een groepje is er een volle etagère met poffertjes. De traktatie kan verorberd worden aan lange tafels of in één van de coupés die genoemd zijn naar Europese steden: Madrid, London, Paris, Brussel, Wien, Budapest en Roma. Je laten bedienen op het uitnodigende terras kan ook.

’t Melkhuysje is verstopt onder de liftheuvel van Baron 1898 in Ruigrijk. Het verhaal achter het horecapunt is dat de mijnwerkers na gedane arbeid verplicht waren een glas koele melk te drinken om stof en roet uit hun lichaam te halen. ’t Melkhuysje is bekend om zijn heerlijke milkshakes op basis van softijs, in de smaken vanille, aardbei en chocolade. Het horecapunt biedt daarnaast churros aan, standaard met kaneel. Maar de lekkere gefrituurde deegstaafjes zijn ook verkrijgbaar met Nutella, witte chocoladesaus of karamelsaus als toppings. Met een milkshake, frisdrank, water of bier kunnen die genuttigd worden op één van de vele bankjes rondom dive coaster Baron 1898.

Het Wapen van Raveleijn in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

 18.00 UUR: DINER 

Een vol dagje Efteling afsluiten doe je het best door even de benen onder tafel te schuiven en je te laten bedienen. Kies je voor een Bourgondisch spektakeldiner dan kun je terecht bij Het Wapen van Raveleijn in Marerijk. Heb je trek in Italiaanse specialiteiten, dan bevelen we Pinokkio’s Pizza & Pasta Restaurant aan.

Eten in Het Wapen van Raveleijn is een belevenis. In dit middeleeuws gethematiseerde restaurant naast de showarena van Raveleijn wordt met een Heldendiner de overwinning op graaf Olaf en zijn vijfkoppige draak gevierd. Naast eten en drinken is er veel muziek en vertellen de ruiters Thomas en Samira stoere verhalen. Kinderen krijgen in de arena zwaardvechtles. Het menu van deze drie uur durende dinerbelevenis bestaat uit drie gangen. Bij elke gang is keus uit meerdere gerechten. Bij de vaste prijs zijn ook alle drankjes inbegrepen, waaronder thematische alcoholvrije mocktails. In Het Wapen van Raveleijn geniet je van een glorieuze maaltijd in een indrukwekkende ambiance. Aanvang 16.45 uur, vooraf reserveren verplicht. 

Pinokkio's Restaurant in de Efteling Voel je toch meer voor het zelf samenstellen van je avondeten, dan is Pinokkio’s Pizza & Pasta Restaurant een goede keus. Het restaurant is gehuisvest in het gebouw van het Efteling Theater, vlakbij de uitgang van het park. De twee verdiepingen tellende eetzaal is een typisch theaterrestaurant, met veel rood velours en een podium. In het midden hangt een zes meter hoge en vierhonderd kilo zware kroonluchter met liefst 17.000 kristallen. Het sfeervolle bedieningsrestaurant biedt verse pasta’s – Carbonara, Bolognese en Al Salmone – en naar keuze een pizza Margherita, Tonno, Al Salame Piccante, Pepperoni of Hawaï. Vanzelfsprekend heeft dit bijzondere ‘ristorante Italiano’ ook passende voorgerechten als minestronesoep of een Insalata Caprese en nagerechten als panna cotta en tiramisù. Op de drankkaart staan naast het gebruikelijke aanbod van wijn, fris en bier ook de bekende Italiaanse koffiesoorten espresso, cappuccino, latte macchiato en Caffé Constanzo (koffie met Amaretto) en prosecco, Martini rosso en bianco, Limoncello, Amaretto en Tia Maria. Voor kinderen is er een speciale kinderkaart en zij mogen hun eigen ijsje versieren. Buon appetito!

'De Betere Keuze' in de Efteling: volkorenbroodje met meer vezels

Gezonder eten met De Betere Keuze

Op diverse plekken kunnen gasten kiezen voor gezondere voeding. In elke productgroep geeft het label De Betere Keuze de gezondere variant aan, met bijvoorbeeld minder suiker of meer vezels. Meer gezonde keuzes zijn gegrilde groenten in plaats van rijst, een volkoren pannenkoek met fruit in plaats van stroop, een groentewrap in plaats van brood of een broodje worst, niet met saus maar met tomatensalsa. Het kaartje De Betere Keuze, met daarop de voedingswaarden, maakt kiezen voor gezondere lekkernijen eenvoudiger.

De Efteling van A tot Z
Pieckfijn picknicken in de Efteling

2019-2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen