Piraña in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Het Anderrijk in de Efteling

Afwisseling genoeg in het Anderrijk van de Efteling: elke attractie is weer anders.

Voor het Anderrijk ga je op het plein Hartenhof – voor darkride Symbolica – rechtsaf en vervolgens op de Y-splitsing rechtdoor. Omdat de attracties in dit parkdeel nauwelijks onder één noemer onder te brengen zijn en dus telkens ‘anders’ zijn, kreeg dit rijk de naam Anderrijk. Dit rijk is ook toegankelijk vanaf de Pardoes Promenade (meteen na de spoorwegovergang rechtsaf gaan) of via het plein voor het Spookslot.

Fata Morgana in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Fata Morgana

Fata Morgana is de luchtspiegeling van de Verboden Stad. De attractie opende de poorten in 1986. Veertig computergestuurde animatronics laten de sfeer van de Sprookjes van Duizend-en-een-nacht herleven. Met bootjes worden de gasten door de oerwouden naar het geheime paleis van de pasja vervoerd. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De bezoekers moeten gedurende de acht minuten dat de reis duurt heel wat gevaren trotseren voordat ze de pracht en praal in het paleis kunnen aanschouwen. Dat begint al direct na het instappen: in het donkere oerwoud loeren armdikke slangen op de passagiers. Gelukkig wijst een tovenaar de weg naar de Verboden Stad.

Daar zijn de bezoekers getuige van een marktdag, vragen bedelaars om een centje of zelfs een gulden en wordt de boot aangevallen door krokodillen en een schutter. Maar de beloning is zoet: een kennismaking met de almachtige pasja die koelte wordt toegewuifd door haremdames. In zijn paleis is net een feest in volle gang, met veel gasten en een orkestje. De onverschrokken passagiers trotseren de reus Djinn en werpen vervolgens een blik in de schatkamer van de Oosterse heerser. De tovenaar wijst hen tenslotte de weg naar de uitgang, door de openschuivende muur en de mysterieuze kantelkamer.

Fata Morgana is vierduizend vierkante meter groot. Het traject over het water is 285 meter lang. De muziek is gecomponeerd door Ruud Bos. Bezoekers verlaten de attractie door De Bazaar, een winkeltje met exotische snuisterijen. Op de grote vijver naast Fata Morgana – de Vonderplas – wordt dagelijks de fonteinenshow Aquanura vertoond.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie.

Piraña in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Piraña

De Piraña is een wildwatertocht in tollende bootjes over een woeste rivier. Onderweg zijn er vier stroomversnellingen en talloze draaikolken. Vier watervallen langs de route zorgen niet zelden voor een nat pak. De woestwaterrivier is gebouwd in de stijl van de Inca’s. Het traject van deze rapid river is 350 meter lang en de ronde vlotten doen er zes tot zeven minuten over om het eindpunt te bereiken. Onderweg kunnen de boten elkaar op diverse punten inhalen. Door de Piraña – genoemd naar de beruchte Zuid-Amerikaanse vleesetende vis – stroomt 35.000 kubieke meter water die door vier pompen in beweging wordt gehouden.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie – Tijdens de Winter Efteling gesloten. 

Dagje lekker eten in de Efteling

Achtbaan Max & Moritz in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Max & Moritz

Max & Moritz is een ‘powered coaster’, een elektrisch aangedreven achtbaan die niet hoog en niet te hard gaat, waardoor deze attractie ook geschikt is voor kinderen. Op de dubbele achtbaan staan zeepkisten die gemaakt zijn door de kwajongens Max en Moritz en die garant staan voor een doldwaze rit door een Alpenlandschap.

De achtbaan heeft twee tracks: een blauw spoor voor Max en een groen spoor voor Moritz. De twee treinen rijden in tegengestelde richting. Doordat de treinen veel schuine en korte bochten maken, lijkt de rit behoorlijk snel, terwijl de maximumsnelheid niet boven de 36 kilometer per uur uitkomt.

De attractie is gebaseerd op een Duits beeldverhaal van Wilhelm Busch uit 1865 over de twee jongens Max en Moritz. In de Efteling wonen ze in een schattig dorpje met hun moeder Frau Schmetterling, die bijzondere koekoeksklokken maakt. Haar zoons drijven de dorpsbewoners tot wanhoop met hun streken. Als Frau Schmetterling Max en Moritz voor straf opsluit in haar koekoeksklokkenwerkplaats proberen ze met hun zelfgebouwde zeepkisten te ontsnappen.

Informatie

Openluchtattractie – Attractie voor het hele gezin – Toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter lengte

Max & Moritz in de Efteling: power to the powered

Het Spookslot in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Spookslot

Het Spookslot werd in 1978 geopend ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Efteling. Het was de eerste grote attractie na het Sprookjesbos en ook de eerste aanwinst die niet door Anton Pieck werd ontworpen, maar door zijn leerling Ton van der Ven. Wie binnenstapt in de spookruïne volgt eerst een brede, donkere gang en moet klapperende deuren, bewegende schedels en angstaanjagende spinnen trotseren. In een ronde ruimte hangt een grote kroonluchter aan het topje van een vinger. Daarboven jammeren de geesten. Een Oosterse geest vertelt het treurige verhaal van de vierde burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel, die door een vloek getroffen is en nimmer nog rust zal vinden. Tot slot komen bezoekers in de hoofdshow waar op de Dance Macabre van Camille Saint Saëns een spookachtige voorstelling wordt gegeven.

Informatie

Donker, maar niet bijzonder spannend of eng – Overdekte attractie – Gedateerde attractie en daarom geen ‘must’.

De 4D-film Fabula in de Efteling

Fabula

Fabula is de opvolger van PandaDroom, die 3D-film die tussen 2002 en 2019 te zien was in het grote gebouw aan de Pardoes Promenade van de Efteling. In het filmavontuur Fabula leert de eekhoorn uit het Sprookjesbos de grote beer enkele wijze lesjes, daarbij geholpen door Klaas Vaak. De egoïstische beer krijgt daardoor meer respect voor andere dieren. De driedimensionale film en speciale effecten als water, geur en wind zorgen ervoor dat de toeschouwers zich onderdeel van de film voelen.

Na de voor- en de hoofdfilm komen bezoekers in een grote ruimte die een interactieve speelruimte voor kinderen herbergt, restaurant Fabula en de Savannebar, waar men koffie met wat lekkers kan kopen, maar ook souvenirs van Fabula.

De film Fabula werd gemaakt in samenwerking met de gerenommeerde Britse studio Aardman Animations, bekend van Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun het schaap.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie. 

Horeca in het Anderrijk

Casa Caracol (wraps, broodjes en ijs op het overdekte terras aan het water) en Het Seyland Fregat (suikerspin, popcorn, snoep, broodjes en drankjes) liggen aan het plein bij de Piraña

Frau Boltes Küche naast Max & Moritz verkoopt friet en warme snacks als frikandel, kroket, bamischijf en kaassoufflé. Een Bengel Buit is een kartonnen beker gevuld met gefrituurde kip of uienringen. Om het hoekje – tegenover de Vonderplas – verkoopt de Burger Backery hamburgers.

De Witte Walvis (snoep, broodjes) is gehuisvest aan de achterzijde van het Spookslot.

Oase biedt fruit, sandwiches en ijs en heeft een eigen terras bij Fata Morgana.

Zelfbedieningsrestaurant Fabula is gevestigd aan de Pardoes Promenade en biedt broodjes, hamburgers, salades en maaltijdboxen. De Savannebar in Fabula heeft koffie en thee, taart en andere lekkernijen. Je kunt er ook terecht voor een ontbijt en het restaurant blijft na sluitingstijd van het park nog een tijdje open.

Alle plekken in de Efteling waar je je honger kunt stillen

 Alles over de Efteling
 Andere Rijken in de Efteling: Marerijk – Ruigrijk – Reizenrijk – Fantasierijk
 Naar het Sprookjesbos van de Efteling

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling, Adri van Esch

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)