Piraña in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Het Anderrijk in de Efteling

Afwisseling genoeg in het Anderrijk van de Efteling: elke attractie is weer anders.

Voor het Anderrijk ga je op het plein Hartenhof – voor darkride Symbolica – rechtsaf en vervolgens op de Y-splitsing rechtdoor. Omdat de attracties in dit parkdeel nauwelijks onder één noemer onder te brengen zijn en dus telkens ‘anders’ zijn, kreeg dit rijk de naam Anderrijk. Dit rijk is ook toegankelijk vanaf de Pardoes Promenade (meteen na de spoorwegovergang rechtsaf gaan).

Fata Morgana in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Fata Morgana

Fata Morgana is de luchtspiegeling van de Verboden Stad. De attractie opende de poorten in 1986. Veertig computergestuurde animatronics laten de sfeer van de Sprookjes van Duizend-en-een-nacht herleven. Met bootjes worden de gasten door de oerwouden naar het geheime paleis van de pasja vervoerd. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De bezoekers moeten gedurende de acht minuten dat de reis duurt heel wat gevaren trotseren voordat ze de pracht en praal in het paleis kunnen aanschouwen. Dat begint al direct na het instappen: in het donkere oerwoud loeren armdikke slangen op de passagiers. Gelukkig wijst een tovenaar de weg naar de Verboden Stad.

Daar zijn de bezoekers getuige van een marktdag, vragen bedelaars om een centje of zelfs een gulden en wordt de boot aangevallen door krokodillen en een schutter. Maar de beloning is zoet: een kennismaking met de almachtige pasja die koelte wordt toegewuifd door haremdames. In zijn paleis is net een feest in volle gang, met veel gasten en een orkestje. De onverschrokken passagiers trotseren de reus Djinn en werpen vervolgens een blik in de schatkamer van de Oosterse heerser. De tovenaar wijst hen tenslotte de weg naar de uitgang, door de openschuivende muur en de mysterieuze kantelkamer.

Fata Morgana is vierduizend vierkante meter groot. Het traject over het water is 285 meter lang. De muziek is gecomponeerd door Ruud Bos. Bezoekers verlaten de attractie door De Bazaar, een winkeltje met exotische snuisterijen. Op de grote vijver naast Fata Morgana – de Vonderplas – wordt dagelijks de fonteinenshow Aquanura vertoond.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie.

Piraña in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Piraña

De Piraña is een wildwatertocht in tollende bootjes over een woeste rivier. Onderweg zijn er vier stroomversnellingen en talloze draaikolken. Vier watervallen langs de route zorgen niet zelden voor een nat pak. De woestwaterrivier is gebouwd in de stijl van de Inca’s. Het traject van deze rapid river is 350 meter lang en de ronde vlotten doen er zes tot zeven minuten over om het eindpunt te bereiken. Onderweg kunnen de boten elkaar op diverse punten inhalen. Door de Piraña – genoemd naar de beruchte Zuid-Amerikaanse vleesetende vis – stroomt 35.000 kubieke meter water die door vier pompen in beweging wordt gehouden.

Informatie

Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie – Tijdens de Winter Efteling gesloten. 

Dagje lekker eten in de Efteling

Achtbaan Max & Moritz in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Max & Moritz

Max & Moritz is een ‘powered coaster’, een elektrisch aangedreven achtbaan die niet hoog en niet te hard gaat, waardoor deze attractie ook geschikt is voor kinderen. Op de dubbele achtbaan staan zeepkisten die gemaakt zijn door de kwajongens Max en Moritz en die garant staan voor een doldwaze rit door een Alpenlandschap.

De achtbaan heeft twee tracks: een blauw spoor voor Max en een groen spoor voor Moritz. De twee treinen rijden in tegengestelde richting. Doordat de treinen veel schuine en korte bochten maken, lijkt de rit behoorlijk snel, terwijl de maximumsnelheid niet boven de 36 kilometer per uur uitkomt.

De attractie is gebaseerd op een Duits beeldverhaal van Wilhelm Busch uit 1865 over de twee jongens Max en Moritz. In de Efteling wonen ze in een schattig dorpje met hun moeder Frau Schmetterling, die bijzondere koekoeksklokken maakt. Haar zoons drijven de dorpsbewoners tot wanhoop met hun streken. Als Frau Schmetterling Max en Moritz voor straf opsluit in haar koekoeksklokkenwerkplaats proberen ze met hun zelfgebouwde zeepkisten te ontsnappen.

Informatie

Openluchtattractie – Attractie voor het hele gezin – Toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter lengte

Max & Moritz in de Efteling: power to the powered

Horeca in het Anderrijk

Casa Caracol (wraps, broodjes en ijs op het overdekte terras aan het water) en Het Seyland Fregat (suikerspin, popcorn, snoep, broodjes en drankjes) liggen aan het plein bij de Piraña

Frau Boltes Küche naast Max & Moritz verkoopt friet en warme snacks als frikandel, kroket, bamischijf en kaassoufflé. Een Bengel Buit is een kartonnen beker gevuld met gefrituurde kip of uienringen. Om het hoekje – tegenover de Vonderplas – verkoopt de Burger Backery hamburgers.

Bäckerei Krümel is de ambachtelijke bakkerij op het Max & Moritz Plein waar de hele dag in de dubbele deckoven broodjes en pizza’s worden gebakken. Naast pretzels, gebak, chocolade- en worstenbroodjes zijn er ook Deugnietjes te koop, zachte zoete broodjes geïnspireerd op Max en Moritz.

In den Swarte Kat is een Grab&Go-zelfbedieningswinkel met een ruim assortiment etenswaren en gethematiseerde producten als Ketelkoek, Abdijbrood en Bloedsap. Bij de ingang van de nieuwe attractie Danse Macabre, die in het najaar van 2024 opent.

Oase biedt fruit, sandwiches en ijs en heeft een eigen terras bij Fata Morgana.

Danse macabre

In het najaar van 2024 opent in Anderrijk een attractie met de naam Danse Macabre, en een nieuw themagebied. De nieuwe attractie komt in plaats en op de plek van het Spookslot (foto), dat van 1978 tot 2022 in de Efteling stond. Het nieuwe themagebied krijgt naast een grote attractie waarin het nog steeds griezelen is ook horeca, retail en entertainment.

Danse macabre: griezelen op z’n Eftelings
Verdwenen attracties

Alle plekken in de Efteling waar je je honger kunt stillen

 Alles over de Efteling
 Andere Rijken in de Efteling: Marerijk – Ruigrijk – Reizenrijk – Fantasierijk
 Naar het Sprookjesbos van de Efteling

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen