Pieckfijn picknicken in de Efteling

In de Efteling is overal plek om rustig en uitgebreid te picknicken. Onze favoriete plek voor het verorberen van de eigen broodjes is het Anton Pieck Plein.

Door oplopende inflatie, gestegen loonkosten en hogere inkoopprijzen gingen de prijzen in de horeca de afgelopen tijd flink omhoog. De horeca in de Efteling vormt daarop geen uitzondering. Voor een blikje fris, een snack, een worstenbroodje, een appelflap of een biertje moet dieper in de portemonnee worden getast. Gelukkig doet het attractiepark in Kaatsheuvel niet moeilijk als bezoekers hun broodjes en drankjes van thuis willen meenemen. Overal in het park zijn mogelijkheden om de meegebrachte etenswaren rustig op te eten. En geen medewerker die daar met een scheef oog naar kijkt of moeilijk doet.

Picknickvriendelijk

Picknicken kan op ontelbare plekken; de Efteling heeft een heel picknickvriendelijk beleid. Dat is niet in alle pretparken zo: in Disneyland Paris is uitgebreid picknicken niet toegestaan. Gasten mogen wel eten en drinken mee de parken in nemen, maar een koelbox meedragen en een kleed uitspreiden om lekker zittend de etenswaar te verorberen is verboden. Wie toch wil picknicken moet naar de speciaal daarvoor aangewezen locatie tussen het parkeerterrein en Disney Village. De Efteling heeft minder regels. Picknicken mag bijna overal. De terrassen bij restaurants en eetgelegenheden zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor de gasten die daar hun lekkernijen hebben gekocht.

Voor elk wat wils

Er blijven echter nog volop plaatsen over waar het heerlijk picknicken is. We zochten in het Brabantse park de mooiste picknickplaatsjes. De één zit liever met het hele gezelschap aan tafel, de ander picknickt het liefst op een groen gazon. Voor ieder is er wat wils. Je eigen etenswaar meenemen om kosten te besparen – en omdat het gezellig is – kan altijd, maar is natuurlijk het fijnst bij mooi weer. Maar soms heb je pech: dan loop je met je picknickspulletjes, al dan niet in een bolderkar, door het park en word je overvallen door regenbuien. Dan is er nog geen man overboord: Efteling heeft ook enkele overdekte plekken waar picknicken geen probleem is.

Lees verder onder de foto’s

Oud-Hollands pleintje

Onze favoriet voor een gezellige picknick is het Anton Pieck Plein. Op dat oud-Hollandse pleintje kun je bij elke weersgesteldheid terecht voor het soldaat maken van de meegebrachte broodjes. Voor de horecagelegenheden De Suykerbuyk en Smulpaap staan tafels en stoelen. Die laat je wellicht liever vrij voor gasten van deze eetgelegenheden, dat is wel zo netjes. Rondom de tegenover gelegen Vlindermolen staat echter ook nog een groot aantal van deze tafels; perfect geschikt om aan te schuiven voor een picknick. Links naast de gebouwtjes aan de rand van het Anton Pieck Plein staan bovendien nog diverse terrastafels met rieten stoelen, waarvan een deel onder een afdak. Is het heel mooi weer, dan kan het kleedje worden uitgespreid op een lieflijk, rustig gelegen gazonnetje tussen het plein en het Lavenlaar. En is het regenachtig, dan is er op het plein zelfs het volledig overdekt eetzaaltje Den Olycke Tweelingh. Pluspunt van picknicken op het Anton Pieck Plein is dat wat extra frisdrank, een lekker ijsje of een frikadel of kroketje ‘uit de muur’ zo gehaald is. Tel daarbij op dat er op het plein volop vertier is voor kinderen die de picknick na een half uurtje voor gezien houden, en het is duidelijk waarom je op het Anton Pieck Plein pieckfijn kunt picknicken.

Lees verder onder de foto’s

Aan tafel!

Ook in de rest van het park zijn volop mogelijkheden om ongestoord te picknicken. In het Ruigrijk, aan de voet van de Python, bevinden zich de ruimste mogelijkheden om de eigen boterhammen te eten. Voor Station de Oost staat een flink terrein vol met picknicktafels, met uitzicht op schipschommel De Halve Maan of de liftheuvel van de Python. Je zit er wel in de volle zon. Iets meer beschutting biedt de vlonder naast ijshuis De Kombuys: boven de eettafels hangt een schaduwdoek. Het uitzicht op de splashende bootjes van De Vliegende Hollander is fenomenaal. In het Anderrijk geeft het terras voor afhaalpunt Oase een mooie blik op Fata Morgana en de shows van Aquanura. Naast grab&go-winkel In den Swarte Kat is een ruime zitmogelijkheid waar het heerlijk ‘mensen kijken’ is. Een aanrader is ook het terras op plein Hartenhof, naast Symbolica.

Lees verder onder de foto’s

Lekker weer

Is het heel lekker weer, dan is niets zo fijn als languit neerstrijken op een groen gazon. We noemden al het wat verstopte grasveldje naast het Volk van Laaf, maar ook de twee grasvelden op de Sint Nicolaasplaets – het plein waaraan Droomvlucht en Villa Volta gelegen zijn – zijn perfecte picknickplekken. Wie graag uitkijkt over het water kan terecht langs de Siervijver: er is een geschikt gazon tegenover waterspeelplaats Archipel en een naast de traptreintjes. En nu we het toch over heel mooi weer hebben: in de zomer biedt het Zomerstrand plekjes om fijn te zitten en te eten.

Lees verder onder de foto’s

Droog eten

Wat nu als het (plots) minder mooi weer wordt? Valt de picknick dan in het water? Dat hoeft niet. Er zijn enkele plekken waar je binnen prima kunt picknicken. We wezen al op de overdekte eetplaats in het huisje Den Olycke Tweelingh op het Anton Pieck Plein. De hal van het Diorama heeft enkele eethoeken vormgegeven als wachtgelegenheid in een stationsrestauratie. Zorg zelf naast eigen eten ook voor wat verlichting; de zithoeken daar zijn vrij donker. Een geliefd plekje om de eigen eetwaren te verorberen zijn de bootjes van de Gondoletta. Weliswaar beschik je dan niet over een tafeltje, maar de bankjes zijn gerieflijk en het uitzicht verandert constant. Gondoletta is niet geschikt voor grote picknicksessies, maar wel voor wie binnen twintig minuten klaar is, want zo lang duurt een boottochtje. En dan is er nog de Stoomcarrousel. Met op de achtergrond de prachtige draaimolen is het aan de tafels in het Carrouselpaleis goed toeven en eten, en droog.

Premium picknickplaatsjes

We sluiten af met enkele bijzondere picknickplekken. Niet zo bekend bij het grote publiek, dus je zit er vaak rustiger. Dat geldt overigens niet voor onze eerste tip: de twee tafeltjes in herberg De Ersteling, het huisje in het Sprookjesbos waar het sprookje Tafeltje dek je, ezeltje strek je, knuppel uit de zak wordt uitgebeeld. Langs deze tafeltjes lopen continue bezoekers die gaan kijken hoe de kleermakerszoon de fijnste lekkernijen op tafel kan toveren. Maar het is wel een unieke plek en het ruikt er heerlijk naar kaneel. Wel een rustig plekje is het ommuurde pleintje naast het Efteling Museum. Op dat binnenpleintje staat ook een klein stukje van achtbaan Python als foto-object. Het binnenplaatsje is te bereiken via het museum of via een toegangspoortje aan het Anton Pieck Plein. Weinig bekend zijn de picknicktafels achter de EHBO-post aan de laan tussen het Carrouselpaleis en Carnaval Festival. Links van het EHBO-gebouwtje ligt een verhard paadje dat naar de schaduwrijke picknickplek leidt. De tafels staan onder de bomen en op gezette tijden rijdt de Stoomtrein langs. Tot slot tippen we een wat afgelegen picknickplekje dat wat weg heeft van het Engelse Stonehenge. Je vindt dit tribunevormige grasveldje met grote staande en liggende stenen in Ruigrijk, aan het paadje tussen de twee bruggen van de Gondoletta.

Dagje eten in de Efteling
Uit het vuistje of wat de pot schaft

22 april 2024 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen