Sprookjestentoonstelling in het Efteling Museum - Foto: © Adri van Esch

Efteling Museum: altijd interessant

Met de wisseltentoonstelling De 30 sprookjes uit het Sprookjesbos is het Efteling Museum nog interessanter geworden.

Wie eventjes genoeg heeft van bonte draaimolens, razendsnelle achtbaantreinen en draaiende kookpotten, wie zich even wil onttrekken aan voortschuifelende mensenmassa’s, eindeloos lijkende wachtrijen en van pret gillende bezoekers moet vooral naar het Efteling Museum. Het kleine gebouwtje ligt verscholen aan het Anton Pieckplein in het Marerijk en is meestal een weldadige oase van rust. Tel daarbij op de altijd interessante vaste en wisseltentoonstelling en je snapt waarom het museum een waardevolle geheimtip is bij een druk dagje uit.

In De Bonte Versaemelingh

De ingang van het Efteling Museum ligt op de plek van de voormalige souvenirwinkel In De Bonte Harlekijn. Bij het museumgebouw werd ook een voormalige werkplaats van de Efteling betrokken. Op 1 april 2004 opende het museum voor het eerst de deuren en kreeg de naam In De Bonte Versaemelingh. Aan het Efteling Museum is – naar goed Efteling-gebruik – een verhaal gekoppeld: Toon en Bets woonden ooit in een knus huisje naast het Anton Pieckplein. Bets, altijd op stap met een grote boodschappentas, verzamelde door de jaren heen allerlei kleine en grote Efteling-schatten. Die verdwenen in haar tas en kregen vervolgens een plaatsje op de schappen in haar huisje. Bets is verdwenen – niemand weet waarheen – maar de attributen uit oude tijden zijn nog steeds te bewonderen in het huisje, nu omgetoverd tot museum.

Huiskamer van Bets en Toon

Het museum bestaat uit vier gedeelten en een binnenplein. Wie via de hoofdingang aan het Anton Pieckplein naar binnen gaat, stapt in de huiskamer van Bets en Toon. Op de kastplanken staan beeldjes en andere verzamelobjecten. Een televisie en een radio zenden fragmenten uit de geschiedenis van het Brabantse pretpark uit. De ruimte na de entree is bestemd voor wisselexposities. In het verleden zijn er tentoonstellingen gewijd aan Holle Bolle Gijs die Abraham zag, aan het zestigjarig bestaan van de Efteling en aan De Indische Waterlelies.

De Tovertafel in het Efteling Museum - Foto: © Adri van Esch

De rode zaal

De derde ruimte is een lange rode zaal. Aan de muren hangen originele ontwerptekeningen van Anton Pieck, Sander de Bruijn (van onder meer Symbolica en De Zes Zwanen), Ton van de Ven (onder meer Spookslot en Droomvlucht), Henny Knoet (geestelijk vader van mascotte Pardoes de Tovernar) en Michel den Dulk (Meisje met de zwavelstokjes). Vanuit de rode zaal kan men de kleine binnentuin betreden, waar een stukje Pythonbaan staat en een T-Fordje dat van 1984 tot 2019 rondjes reed op De Oude Tufferbaan. Pronkstuk in de rode zaal is de Tovertafel, een interactieve plattegrond waarop bezoekers met foto’s, video’s, teksten en geluidfragmenten informatie over de rijke geschiedenis van de Wereld van de Efteling kunnen vinden.

Sprekende plattegrond

De vierde ruimte in het museum is een opslagplaats van wonderlijke Efteling-memorabilia, het Wonder Depot. Bezoekers zien een krokodil uit Fata Morgana, uitgegaloppeerde carrouselpaarden en langs de muur tientallen gezichten van Efteling-bewoners. In het Wonder Depot heeft ook de sprekende plattegrond een plaatsje gekregen die in 1961 in het park werd geplaatst, vlakbij het Efteling Museum. Wieteke van Dort vertelt aan de hand van de plattegrond wat er tientallen jaren geleden allemaal te zien en te beleven was in de Efteling.

De Fakir in het Efteling Museum - Foto: © Adri van Esch

30 sprookjes

Op 7 juli 2019, de Dag van het Sprookje, werd de nieuwste wisselexpositie geopend: De 30 sprookjes uit het Efteling Sprookjesbos. In de interactieve tentoonstelling wordt het Sprookjesspel gespeeld, begeleid door de Sprookjessprokkelaar. In het najaar van 2019 opende het dertigste sprookje: De zes Zwanen. “Dat was een passende aanleiding voor de nieuwe wisseltentoonstelling en extra aandacht voor het Sprookjesbos”, vertelt Olaf Vugts, conceptleider van de Efteling. “De zes Zwanen is één van de sprookjes waarover je van alles kunt ontdekken in de tentoonstelling.”

Interactief Sprookjesspel

In het Efteling Museum komen bezoekers samen met de Sprookjessprokkelaar op een interactieve manier meer te weten over de sprookjes uit het Sprookjesbos. Als bezoekers binnenkomen zien ze dertig glazen kastjes met daarin een sprookjesvoorwerp. Op een grote plattegrond van het Sprookjesbos zijn dertig knoppen in te drukken. In het Sprookjesspel is het de kunst om het juiste kastje bij het juiste sprookje te zoeken. De wisseltentoonstelling De 30 sprookjes uit het Efteling Sprookjesbos maakt een bezoek aan het Efteling Museum extra interessant. En met een beetje geluk zijn er oud-medewerkers van de Efteling aanwezig die een rondleiding verzorgen langs alle historische attributen en tekeningen in het eigen museum van het pretpark.

De Efteling van A tot Z

2019 © Tekstbewerking en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen