Efteling eert grondlegger Anton Pieck met vernieuwd plein

De Efteling heeft het Anton Pieck Plein vernieuwd. Het naar de grondlegger van het park vernoemde plein heeft poppenkastvoorstellingen, een tijdelijke expositie en een nostalgische zweefmolen met muzikale aapjes.

Op 19 april, de verjaardag van Anton Pieck, opende de Efteling als eerbetoon aan zijn grondlegger het vernieuwde Anton Pieck Plein. Op het uit 1954 daterende plein is nieuwe muziek te horen en is het zo herkenbare ballonnenvrouwtje teruggekeerd. Ook is het poppenkasthuisje in ere hersteld en zijn er dagelijkse voorstellingen te zien. De kleine zweefmolen is geheel gerestaureerd en uitgebreid met vier muzikale aapjes, naar een originele schets van Anton Pieck.

Oudhollands pleintje

Het Anton Pieck Plein is een Oudhollands pleintje in het Marerijk met diverse attracties en eetgelegenheden. Op het langgerekte plein, dat meer perkjes met planten en struiken kreeg, staan onder meer twee klassieke draaimolens: de Vermolenmolen en de Anton Pieckcarrousel. Naast een kleine zweefmolen biedt het plein ook plaats aan een grote zweefmolen en een vlindermolen. Eten kan in zelfbedieningsrestaurant Het Witte Paard of bij de afhaallocaties In den Hoorn des Overvloeds, IJssalon Den Suykerbuyk en De Smulpaap. Vlak voor de ingang van het Lavenlaar ligt verkleedwinkel Spiegeltje, spiegeltje… en op het oudere gedeelte van het plein – tegenover het poppenkasttheatertje – ligt het Efteling Museum.

Romantisch gedachtegoed

Nog steeds laten de Efteling-ontwerpers zich inspireren door het nostalgische, romantische gedachtegoed waarmee de tekenmeester in 1952 de basis legde voor het park. “We kijken naar die romantiek en nostalgie met de ogen van nu”, vertelt senior ontwerper Karel Willemen. “Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan met de kleine zweefmolen. Van de aapjes die in het originele ontwerp stonden was alleen nog maar een vaag schetsje beschikbaar. Ik heb dat opnieuw uitgewerkt; de aapjes zijn letterlijk gebaseerd op wat Anton Pieck getekend heeft. Ik vond het uitwerken van de apen op de molen een heel leuk idee.”

Cultureel erfgoed

“In het jaar waarin flink gebouwd wordt aan de twee grote projecten Danse Macabre en Efteling Grand Hotel past het ons om aandacht te schenken aan een van de grondleggers van ons zo belangrijke cultureel erfgoed”, zegt Sander de Bruijn, hoofdontwerper van het park. “Het Anton Pieck Plein vormt samen met het Sprookjesbos het hart van ons park. Het plein is opnieuw ingericht in de geest van zijn oorspronkelijke functie: een dorpsplein waar mensen samenkomen. Veel bezoekers zullen zich levendig de poppenkastvoorstellingen van toen herinneren. Het was waardevol om die ervaring in datzelfde huisje terug te brengen in het nu. Ook is er ruimte voor nieuwe elementen. Zo reserveren we een apart plekje voor een waterput die ooit door Anton Pieck werd getekend. Daarmee zou het plein helemaal compleet zijn.”

De Vélodrome

Tot eind augustus kunnen bezoekers van het Anton Pieck Plein genieten van een extra attractie: De Vélodrome. Deze fietsencarrousel werd in 1920 gebouwd door de Parijse familie Limonaire. Het is één van de laatste originele exemplaren ter wereld en het laatste overgebleven exemplaar in Nederland. De unieke molen, die van 1980 tot 1989 al in de Efteling stond, is opgebouwd ter gelegenheid van de onthulling van het Tour de France-wielershirt van team Jumbo-Visma dat door de Efteling werd ontworpen. Fietsenmolen De Vélodrome was de inspiratie bij het ontwerpen van dit wielershirt.

Tijdelijke expositie in Efteling Museum

Samen met het Anton Pieck Museum in Hattem creëert de Efteling een tijdelijke expositie over Anton Pieck. In het Efteling Museum kunnen bezoekers vanaf 19 april, kennismaken met andere werken van de veelzijdige kunstenaar uit Den Helder, zoals etsen, houtsneden en inkttekeningen. Zo blonk Pieck (1895-1987) tot ongeveer 1930 uit in grafisch werk en maakte hij rond de honderd olieverfschilderijen. Er zijn 26 kunstwerken te zien, zoals een potloodtekening uit zijn academietijd (1909-1912) en gedetailleerd uitgewerkte houtsneden uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar er worden ook kleurrijke voorstudies en illustraties uit latere decennia getoond.

De geschiedenis van de Efteling

22 april 2023 © Foto’s: Adri van Esch, Efteling – Video: Efteling

Meest bezochte parkprofielen