Efteling Grand Hotel wordt echt Grand

Het nieuwe Efteling Grand Hotel draagt zijn naam met recht: het wordt het grootste van de drie hotels bij het pretpark en bovendien gelegen op de meest prominente plek: pal bij de hoofdingang.

Het derde hotel van de Efteling krijgt de majestueuze naam Grand Hotel. Is de nieuwe aanwinst echt Grand? Het is met zeven verdiepingen in ieder geval niet het hoogste hotel bij het park, maar met 143 kamers en zo’n zevenhonderd bedden wel het grootste. Het uit 1992 stammende Efteling Hotel is één verdieping hoger dan het Grand Hotel, maar heeft ruim twintig kamers minder. Hotel Loonsche Land is met 75 kamers in het hoofdgebouw het kleinst van de drie.

Prominente locatie

Het Efteling Grand Hotel wordt ook op andere gebieden het paradepaardje onder de hotels van het attractiepark. Het is het enige hotel met een eigen zwembad en spa, het enige met twee restaurants en met twee souvenirwinkels. De restaurants en shops zullen ook toegankelijk zijn voor bezoekers van het pretpark. Waarmee we meteen op het meest ‘grande’ van het nieuwe hotel komen: de ligging. Waar het Efteling Hotel aan een snelweg ligt en het Loonsche Land een fiks eind lopen achter het park, ligt het Grand Hotel prominent en pal aan de hoofdingang van de Efteling.

Lees verder onder de illustratie

Eiland van de Vijf Zintuigen

Het Efteling Grand Hotel is de eerste verblijfsaccommodatie die zich binnen de grenzen van het park bevindt, op het plein bij hoofdentree Huis van de Vijf Zintuigen. Het plein tussen de hoofdingang en het nieuwe hotel gaat Eiland van de Vijf Zintuigen heten en vormt een groene pleisterplaats voor zowel hotelgasten als parkbezoekers. Lopend over het plein geeft de beplanting in de vorm van bomen, heesters en vaste planten steeds meer prijs van het nieuwe hotel. De negen meter hoge en zestien meter brede arcadeboog die midden in de 106 meter brede hotelgevel is gesitueerd vormt vanaf 2025 de imposante doorgang naar het park.

Lees verder onder de foto

Inspiratie

Voor het Efteling Grand Hotel is zo’n tienduizend kubieke meter zand afgegraven. Voor het gebouw worden 380 palen met een totale lengte van zes kilometer in de grond geboord, waar 2.500 kubieke meter beton overheen wordt gestort voor de fundering. In de gevel van het Grand Hotel komt een klok die geïnspireerd is op de klok van Zwaan kleef aan, het sprookje dat in 1958 werd ontworpen door Anton Pieck en dat bescheiden in een hoekje van het Anton Pieckplein staat.

Pinksteren 1992

Het Efteling Hotel is het oudste hotel van het park in Kaatsheuvel; het opende met Pinksteren 1992. Het is met acht verdiepingen het hoogste hotel van het resort. Het Efteling Hotel beschikt over 98 comfortkamers, vier junior suites en twintig sprookjesachtige suites rond thema’s als Assepoester, de Laven, de Stoomcarrousel, Raveleijn, Droomvlucht en De Vliegende Hollander.

Lees verder onder de foto

Twee architecten

Voor het eerste hotel van het attractiepark waren twee architecten verantwoordelijk. Architect Theo Spies overwoog diverse vormen voor het gebouw: een suikergoedhuis, een grote ijsberg, een piramide. Het werd een Luchtkasteel vol Sprookjes. Hij zorgde ook voor de bouwkundige begeleiding en het ontwerp van het interieur. De Bossche architect Wilco Meeuwis gaf het hotel zijn uiteindelijke vorm. Voormalig creatief directeur Ton van de Ven ontwierp de Carrouselbar van het hotel, die nu De Gelagkamer heet.

Negen maanden

Het Efteling Hotel werd in slechts negen maanden gebouwd. Dat was mogelijk door de toepassing van een voor Nederland vrij uniek staalbouwsysteem. Eerst bouwde men een stalen skelet, later werden daar verdieping voor verdieping betonnen vloerplaten in gelegd. Ook opvallend: de verdiepingen zijn uiterst effectief ingedeeld. Er is weinig vloeroppervlak verloren gegaan aan wanden, leidingen en schachten. Van de 1380 vierkante meter die elke verdieping telt, is 1221 vierkante meter netto vloeroppervlak.

Lees verder onder de foto

Gigantische geweien

Hotel Loonsche Land is met zes verdiepingen en 75 kamers het kleinste hotel van de Efteling. Toch kunnen bezoekers het 26,5 meter hoge gebouw op diverse plekken in de Efteling zien, wat voornamelijk komt door de twee gigantische geweien die bovenop het rustieke pand zijn geplaatst. Elk gewei is vier meter hoog en breed, en weegt zevenhonderd kilo.

75 plus 20

Het Loonsche Land Hotel is onderdeel van het vakantiepark met dezelfde naam en opende zijn deuren op 31 mei 2017, op de 65ste verjaardag van de Efteling. De 75 kamers zijn geschikt voor vijf of zes personen. Buiten het hoofdgebouw zijn nog eens twintig themakamers beschikbaar. De themakamers heten Boomzicht, Duinzicht en Waterzicht en bieden de privacy van een eigen accommodatie met het comfort van een hotel. Hotel Loonsche Land beschikt over één eigen restaurant: De Proeftuyn.

Lees verder onder de foto

Grandeur

In vakantiepark Bosrijk staan nog twee verblijfscomplexen, het Poorthuys en het Landhuys, met familiekamers voor vier personen. Sinds 2019 bieden deze accommodaties hotelfaciliteiten aan, zoals een ontbijt. Het Poorthuys (foto) en het Landhuys beschikken niet over een eigen restaurant. Maaltijden kunnen genuttigd worden in het Eethuys, het restaurant van Bosrijk. Alle hotels en hotelachtige accommodaties van de Efteling staan garant voor een onvergetelijk kort verblijf, maar geen van alle zullen ze kunnen tippen aan de grandeur van het Grand Hotel.

Efteling Grand Hotel wordt groots en uitnodigend

2022/2024 © Tekst: Adri van Esch – Beeld & foto’s: Efteling, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen