Efteling Brink met Polles Keuken - Archieffoto: © Adri van Esch

Efteling Brink heet voortaan Hartenhof

Het centrale plein in de Efteling heet sinds de opening van Symbolica het Hartenhof. De naam is een eerbetoon aan de oorspronkelijke titel voor de darkride van het park en vervangt de naam Efteling Brink.

In 2000 kreeg de Efteling een plein midden in het park: de Brink. Het gigantische plein verdeelde de bezoekers via vier ingangen naar het Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk. Op de Brink werd in het afgelopen anderhalf jaar Symbolica gebouwd, de nieuwe overdekte familieattractie als cadeautje voor het 65-jarig bestaan van het park. Met de opening van de darkride op 1 juli kreeg het plein voor het paleis een nieuwe naam: het Hartenhof.

Het oorspronkelijke plan voor Hartenhof in de Efteling (2010)

Nieuwe icoon

Het Hartenhof verwijst naar de voorloper van Symbolica. In juni 2010 werd de komst van Hartenhof wereldkundig gemaakt en de nieuwe darkride van de Efteling zou aanvankelijk in 2012 opengaan. Hartenhof zou volgens toenmalig directeur Bart de Boer ‘de nieuwe icoon’ van het park worden. In de zomer van 2011 werd bekend dat de bouw en opening waren uitgesteld. Begin 2015 werden de plannen weer opgepakt en opnieuw ingevuld. Hartenhof kreeg ook een andere naam: Symbolica, Paleis der Fantasie.

Oorspronkelijke attractie

Als herinnering aan de plannen uit 2010 kreeg het plein voor het paleis de naam van de oorspronkelijke attractie: het Hartenhof. Sander de Bruijn, hoofdontwerper van Symbolica, vindt de nieuwe attractie ‘meer dan geslaagd’, mede dankzij de locatie. “De Brink was een omvangrijk, grotendeels leeg plein. Het was het hart van de Efteling, maar het was geen hart. Het klopte niet. Symbolica heeft de Efteling een hart gegeven.”

Efteling Brink met op de achtergrond de Pagode - Foto: © Adri van Esch

Uitrijk is nu Fantasierijk

Een tweede naam die met de opening van Symbolica definitief is gesneuveld is Uitrijk. Het Uitrijk zou een uitgaansgebied met restaurants, winkeltjes en entertainment worden direct achter ingang Huis van de Vijf Zintuigen. Het Efteling Theater zou onderdeel worden van het Uitrijk. De plannen werden nooit gerealiseerd, maar de naam Uitrijk werd nog steeds gebruikt voor het gebied rond de entree van de Efteling. Alle faciliteiten en attracties van Uitrijk – het Huis van de Vijf Zintuigen, het Dwarrelplein, het Efteling Theater, Aquanura en de eetgelegenheden De Vrolijke Noot en de oliebollenkraam – zijn nu bij het Fantasierijk gevoegd. Het Fantasierijk is het nieuwe themagebied van het pretpark, met Symbolica en het naastgelegen pannenkoekenrestaurant Polles Keuken als stralend middelpunt.

Directeur Fons Jurgens: ‘Symbolica wordt nummer 1’

14 juli 2017 © Tekst en foto’s: Parkplanet – Tekening: Efteling

Meest bezochte parkprofielen