Aquanura in de Efteling

De première van Aquanura in de Efteling

Aquanura ging op de zestigste verjaardag van de Efteling – op 31 mei 2012 – in première voor vip’s, personeel en nationale media.

Op de dag dat exact zestig jaar geleden het Sprookjesbos de poorten opende ging in de Efteling fonteinenshow Aquanura in première. Dagenlang was het schitterend weer geweest in hartje Brabant; stralende zon, staalblauwe hemel, heerlijke temperaturen. Maar net op de premièreavond trachtte weergod Pluvius met zijn eigen watershow roet in het eten te gooien. De lucht was donker boven Kaatsheuvel en af en toe vielen er flinke buien. De 750 genodigden werden ontvangen in het Sprookjesbos. Schuilend onder van thuis meegebrachte of door de Efteling verstrekte paraplu’s genoten ze van zanggroepjes, looporkestjes, vrolijke Sprookjesfiguren, eetbare knapzakjes en geestrijk vocht.

Verlichte skyline

Voor alle goede relaties en de nationale media die voor de allereerste show waren uitgenodigd was een overdekte tribune gebouwd, over het spoor van de stoomtrein heen. Daar hadden alle vip’s een goed zicht op wat zou gaan komen, met links van hen de prachtig verlichte skyline van de Oosterse stad Fata Morgana, aan de overkant de havengevel van het Efteling Theater en rechts op de achtergrond de vijf rieten pieken van entreegebouw Het Huis van de Vijf Zintuigen. Een mooiere achtergrond voor een kleurrijke water- en lichtshow is nauwelijks denkbaar.

Durf te dromen

Precies op het moment dat de allereerste voorstelling gepresenteerd zou worden, trok het watergordijn open. De Vlonderplas van het park is dan omzoomd met dikke rijen enthousiaste Efteling-medewerkers, gekleed in regenjassen en poncho’s. Gelukkig zijn de paraplu’s inmiddels ingeklapt en blijft het tijdens de hele premièreshow wonderlijk droog. Ruim een uur lang trekken sprekers en dans- en muziekacts aan de toeschouwers voorbij; het park neemt alle tijd om de nieuwe attractie in te leiden. Doris Baaten en Vajèn van den Bosch zingen nog een keer het gevoelige ‘Durf te dromen’ uit de musical Droomvlucht en mezzosopraan Karin Strobos vertolkt Assepoester van Rossini. Xander de Buisonjé en Karin Bloemen brengen een liefdesduet en Nol Havens zingt dat alles kan en alles mag in de Efteling.

Aquanura in de Efteling vanuit de lucht

Waterorgel 2.0

Voordat ‘Waterorgel 2.0’ – zoals directievoorzitter Bart de Boer Aquanura gekscherend noemt – de Vonderplas vult met kleurrijke en dansende waterstralen, spreekt de chef van het park de aanwezige excellenties, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders – “Ik ben trots op dit rijtje” – uitvoerig toe. “Waarom betaalt de Efteling geen fatsoenlijke presentator? Omdat wij altijd alles zelf doen, tot aan het belachelijke aan toe”, verklapt hij zijn duizenden toehoorders. “Ik ben een Hollander die in Brabant terecht is gekomen en ik ben er van overtuigd geraakt dat hier in Kaatsheuvel de verregaande vorm van hoffelijkheid en de ondernemerszin tot dit succes hebben geleid.”

Mies Bouwman

Dan kondigt legendarische televisiepersoonlijkheid Mies Bouwman de show aan, iets wat zij vanaf nu voortaan dagelijks zal doen. De derde grootste fonteinenshow van de wereld is een eerbetoon aan de eerste waterattractie die de Efteling bij de opening in 1952 rijk was: De Kikkerkoning op het Herautenplein. Spuiten in het Sprookjesbos de vier kikkers al zestig jaar een gouden bal omhoog, in Aquanura veranderen ze de Vonderplas tien minuten lang in een muzikaal en ongeëvenaard schouwspel van dansende fonteinen, draaiende kleurvlakken, hoogopspuitende waterstralen en bonte lichtpatronen. Het magistrale kijkspektakel wordt ondersteund door herkenbare, aanzwellende Efteling-melodieën van onder meer sprookjes als ‘De rode schoentjes’ en ‘De Indische waterlelies’, maar ook van attracties als het Spookslot, Raveleijn en Droomvlucht.

Publiek geniet van Aquanura in de Efteling

Ingedeukt imago

Met Aquanura herstelt de Efteling het ingedeukte imago op het gebied van show en entertainment. Vorig jaar werd de nieuwe show Raveleijn teleurstellend door gasten en pers ontvangen. Maandenlang werd de spanning opgevoerd; het theater waarin de ruitershow gepresenteerd zou worden werd tijdens de bouw maand na maand spectaculairder om te zien. Een grote stadspoort met daarachter een machtige stad, daar moest wel een buitengewoon schouwspel opgevoerd worden, was de gedachte. Maar de werkelijkheid was anders: het gebouw was imposant, maar de voorstelling was mager, tot teleurstelling van veel bezoekers. In de maanden na de première heeft de Efteling de show over raven die ruiters worden aangepast en verbeterd.

Revanche

Met Aquanura neemt de Efteling revanche op de aanvankelijke blamage van vorig jaar. De verwachtingen waren lang niet zo hooggespannen als bij Raveleijn omdat er weinig te zien was op de bouwplaats. Achter hoge schuttingen werden op de drooggelegde bodem van de plas spuitkoppen, vuurspuwers, een circulatiesysteem, compressoren, pompen en filters aangelegd. Heel adembenemend zag er dat niet uit. Maar hoe anders is dat bij het uiteindelijke resultaat; al die techniek leidt tot een show die zijn weerga niet kent. De ruim vierduizend meter leidingwerk kunnen binnen één uur 350 kubieke meter water verwerken. Met lucht vanuit de compressoren wordt extra druk op de leidingen gezet zodat de waterstralen – aangelicht door negenhonderd lampen – met een kracht van ongeveer 120 bar uit de fonteinen komt. Zo ontstaat een spetterende watershow, een symfonie van water, licht, mist, kleur, muziek en vuur die elke bezoekers ademloos laat toekijken. Aquanura beschikt over liefst tweehonderd fonteinen in negen verschillende typen. Het meest sensationeel zijn de huizenhoge fonteinen midden op de plas: de mini shooters schieten water dertig meter de lucht in en vier giga shooters spuiten het water tot liefst zestig meter hoog.

Betoveren

Rond de hele Vonderplas – het meer waar vroeger gasten konden roeien en waar nu Aquanura wordt opgevoerd – heeft het Kaatsheuvelse park grote terrassen aangelegd. Vanaf die brede kades en ruime houten vlonders hebben de bezoekers een uitstekend zicht op het waterspektakel. Vanaf nu zal ‘Waterorgel 2.0’ iedere bezoeker kunnen betoveren met water, licht en muziek.

Niet te missen in de Efteling

1 juni 2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen