Voor Instagram: tien toffe fotospots

De Efteling is een aaneenschakeling van mooie fotoplekjes. Maar met Instagram als aanjager zijn bezoekers altijd op zoek naar die ene perfecte fotolocatie. Parkplanet tipt tien toffe fotospots.

Ver voordat Instagram in 2010 voorzichtig zijn intrede deed, was de Efteling al een picture-perfect-park. Een selfie op het springende varken in de Stoomcarrousel, een snapshot in de traptreintjes of een familiefotootje in de oldtimers van d’Oude Tuffer, het kan al decennialang. Miljoenen bezoekers van het attractiepark in Kaatsheuvel deden het al voordat ook maar iemand van Instagram gehoord had.

Grappige foto

Tegenwoordig haakt de Efteling bewust in op het succes van Instagram en andere social media door bij seizoensevenementen speciale fotolocaties op te zetten. In de zomermaanden staat op het plein voor Droomvlucht de Elfentroon. In één van de romantische met bloemen versierde zitjes kunnen gasten een zomerse foto van zichzelf maken. In de winter hangen naast Reus in het Sprookjesbos zijn enorme sokken bij het vuur te drogen. Bezoekers kunnen in de sokken kruipen voor een grappige foto.

Lees verder onder de foto

Muzikale paddenstoelen

Het ultieme fotoplekje in de Efteling stamt al uit de tijd dat het Sprookjesbos opende voor het publiek. Al sinds 1952 nemen bezoekers hun eigen foto of die van hun kinderen en familieleden op de muzikale paddenstoelen die langs het sprookjespad staan. Het foto-object is landelijk zo beroemd dat het Noordbrabants Museum in de tentoonstelling over de Efteling een complete fotowand (foto onder) wijdde aan dit fenomeen.

Lees verder onder de foto

Tien tips

Parkplanet tipt tien toffe fotospots voor Instagram en andere social media.

1. De beroemde paddenstoelen

De negentien paddenstoelen die langs het doorgaande pad in het Sprookjesbos staan hebben al meer dan zeventig jaar een enorme aantrekkingskracht op fotograferende bezoekers. Kiekjes van een kind op of naast zo’n muzikale paddenstoel zitten in ontelbare albums. Ook volwassenen nemen graag plaats op de witgestipte hoed. De paddenstoelen van de Efteling kunnen gerust betiteld worden als een van dé foto-hotspots van Nederland!

Waar? In het Sprookjesbos – Marerijk

2. Het Sprookjesbosbord

Net als de muzikale paddenstoelen is ook het fraaie bord dat het Sprookjesbos aankondigt een klassieker. Ouders fotograferen hun kinderen graag voor het kleurrijke paneel. Met op de achtergrond het kasteel van Doornroosje, Langnek, het huisje van Hans en Grietje, paddenstoelen, een kabouter en de Magische Klok hebben ze meteen een mooie samenvatting in beeld van het Sprookjesbos. In de winter markeert een speciale, door Vrouw Holle besneeuwde versie van het bord de hoofdingang van het Sprookjesbos.

Waar? Bij de hoofdentree van het Sprookjesbos, naast souvenirshop In den Ouden MarskramerMarerijk

3. Hangend uit het paddenstoelraam

Kinderen én volwassen kunnen het niet weerstaan: even ver uit het raam van de overhangende paddenstoel leunen voor een foto. Op de bovenverdieping van de paddenstoel, die via een trapje te bereiken is, resideert een schrijvende kabouter. Hij stoort zich niet aan de bezoekers die aan de overzijde van zijn werkkamertje het raampje gebruiken voor een foto.

Waar? In het Kabouterdorp van het Sprookjesbos – Marerijk

4. Stoomtrein Neefje

Je even machinist voelen op een echte stoomtrein en daarvan een foto maken. Het kan in de Efteling! Op het grasveld van de Sint Nicolaasplaets staat Neefje, een uit 1914 daterende locomotief. Van 1981 tot 1991 reed Neefje rondjes om het attractiepark. Tien jaar later, in 2001, kreeg Neefje een definitief plekje voor het treinstation. Via een trapje kunnen bezoekers een kijkje nemen in de locomotief, en een foto maken.

Waar? Op de Sint Nicolaasplaets voor het station van de Efteling Stoomtrein Maatschappij, vlakbij Droomvlucht – Marerijk

5. De sloffen van Pardoes

Op een klein podium voor Symbolica staan twee reuzenexemplaren van de rode sloffen van Pardoes. De parkmascotte en zijn vriendinnetje Pardijntje gaan op het podium regelmatig met bezoekers op de foto. Als de mascottes er niet zijn, kunnen gasten in de sloffen plaatsnemen voor een kiekje. Wanneer bezoekers vanuit de twee sloffen elkaar een hand of kus geven, gaan er lichtjes fonkelen in de achterwand. Omdat alle gasten het podiumpje tijdens hun Efteling-bezoek wel een keer passeren – het ligt aan de grote ingangslaan van het pretpark – is het Symbolica-fotopunt erg geliefd en bekend.

Waar? Aan de Pardoes Promenade, ter hoogte van de horecapunten De Gebrande Boon en Glad IJs – Fantasierijk

6. De Jokie & Jet-set

De vooral bij kinderen zeer geliefde Jokie en Jet treden dagelijks op op een klein podium tegenover Carnaval Festival. Op het podium staat een luchtballon met mandje, waarmee de twee mascottes rond de wereld reizen. Buiten de korte meezingshows om is de Jokie & Jet-set heel populair als fotoachtergrond voor kinderen.

Waar? Tegenover Carnaval Festival – Reizenrijk

7. Een stukje Python-track

Een klein stukje van de baan van de Python staat opgesteld in het binnentuintje van het Efteling Museum. Het baandeel is bewaard gebleven van de grote renovatie van de achtbaan in 2018. Een bordje vermeldt dat het stukje track dienst deed van 1981 tot 2018 en dat het niet bedoeld is om op te klimmen. Maar een foto maken bij het beroemde baandeel mag natuurlijk altijd.

Waar? In de kleine binnentuin van het Efteling Museum, te bereiken via het museum of via een toegangspoortje aan het Anton Pieck PleinMarerijk

8. Het scheetkussenorgel

In de wachtrij van Max & Moritz staat een interactief scheetkussenorgel. Kinderen en ook volwassenen kunnen er hun eigen melodie op spelen door afwisselend op de zeven scheetkussens te gaan zitten. Het orgel – met een buste van Bach ernaast; de componist heeft een wasknijper op zijn neus – speelt af en toe ook zelf een muziekje. In het opengeslagen boek op het orgel staat de bladmuziek met gekleurde noten. De kleuren corresponderen met de kleuren van de scheetkussens. Muziek maken is zo een eitje; bezoekers hebben zogezegd de muzikale wind mee. Het grappige scheetkussenorgel is vooral ook heel geschikt voor een reel op Instagram.

Waar? In de wachtrij van familieachtbaan Max & Moritz – Anderrijk

9. De hoed van de Sprookjessprokkelaar

De Sprookjessprokkelaar verzamelt takjes. De takjes zijn woorden en zinnen waarmee hij de meest fantasierijke verhalen samenstelt. De statige verhalenverteller laat zich regelmatig in het park zien, meestal bij de ingang van het Sprookjesbos, waar ook de meest bijzondere verhalen verzameld zijn. De Sprookjessprokkelaar is inmiddels zo beroemd dat auteur Paul van Loon en prinses Laurentien van Oranje een kinderboek over hem schreven. In 2017 stond de mystieke verteller zelfs op het podium van het Efteling Theater in de naar hem genoemde musical. Naast het kleine podium van de Sprookjessprokkelaar hangt zijn hoge hoed. Bezoekers van de Efteling kunnen onder de hoed kruipen voor een Instagram-foto waar je je petje – euh, hoed – voor afneemt.

Waar? Bij het eigen podium van de Sprookjessprokkelaar naast de hoofdingang van het Sprookjesbos – Marerijk

10. Tijdelijke Instagram-spots

Naast seizoenslocaties als de Elfentroon en de sokken van Reus zijn er nog diverse andere tijdelijke fotospots. Op de grote Speelweide vinden evenementen plaats als het kleurrijke Zomerstrand en de Warme Winterweide. Beide hebben speciale fotoplekjes, zoals een arrenslee of Polaroid-foto’s om in te poseren. In 2022 had de Efteling ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan een tijdelijk sprookje op de Speelweide: Alice in Wonderland. Het Wonderland puilde uit van de wonderbaarlijke details, zoals een grote tafel met grappige theekopjes en gekke hoeden, metershoge tulpen, speelkaarten en vreemde wegwijzers. Bezoekers bedachten steeds nieuwe manieren voor een Instagram-foto, bijvoorbeeld door op een afstand voor een mansgrote appel te poseren, waardoor het leek of ze die op hun hand hielden of erin hapten.

Waar? Door het hele park, maar in het bijzonder op de grote Speelweide langs de pad tussen Stoomcarrousel en Carnaval Festival.

Fun fact

Eft De Bank

Van begin 1999 tot eind 2008 had de Efteling een zeer geliefd fotopunt: de grootste bank ter wereld. De enorme groene bank stond vlakbij de ingang van het park en verwees naar zakelijk partner ABN Amro. Het bankstel – waarin een pinautomaat was ondergebracht – was zeer populair als fotolocatie voor gezinnen en groepen. Bij het betreden of verlaten van het pretpark werden steevast herinneringsfoto’s aan het dagje uit gemaakt.

Nog veel meer Efteling fun facts
Fun facts voor kinderen

Interactief wachten op Max & Moritz
Zo beeldschoon is de Efteling

2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen